شاید تا کنون بارها داستانهایی از دیو و پری شنیده باشید. تقریباً تمام افراد خاطراتی از داستانسراییهایی در کودکی خود به همراه دارند. داستانهایی که در آنها دیوها وارد سرزمین انسانها شدهاند و در نهایت طی نبردی میان دیو و انسانها، دیوها شکستخورده و مجبور میشوند سرزمین انسانها را ترک کنند. در کشور پهناور و زیبای ایران مکانی به نام زندان دیوها وجود دارد. زندان دیوها که آن را منسوب به حضرت سلیمان میدانند. این زندان در آذربایجان غربی بر بلندای کوهی به ارتفاع ۸۷ تا ۱۰۸ کیلومتر قرار دارد. میانه این کوه تهی است و همین شکل مخروطی آن باعث شده است که بسیار و غمناک و ترسناک به نظر برسد. در ادامه این گفتار میخواهیم به بررسی همهجانبه زندان دیو بپردازیم. با ما در این سفر هیجانانگیز همراه باشید.
فهرست مطالب
همه ما داستان زندگی حضرت سلیمان را شنیدهایم و میدانیم که ایشان به دلیل قدرتی که داشتند میتوانست به زبان حیوانات صحبت کنند و بر آنها سلطنت داشته باشند. تمام موجودات عالم تحت حکمرانی ایشان زندگی میکردند و دستورات ایشان را اجرا میکردند.
در روزی از روزگاران یکی از دیوهای زمان حضرت سلیمان از دستور ایشان سرپیچی میکند و انگشتر آن حضرت را میدزدد .
حضرت سلیمان زندانی را بر بلندای کوهی میسازد و این دیو سرپیچ کننده را در سیاهچال آن زندان میاندازد و آن را زندانی میکند. این دیو سالیان سال است که در میانه کوه گرفتار است و توان رهایی از آنجا را ندارد. به همین دلیل بسیار ناراحت و خشمگین است سمها و بخارهایی که از دهانه این زندان خارج میشود بیانگر شدت عصبانیت دیو گرفتار شده در زندان سلیمان است. این داستانی است که بومیها و گذشتگان این محله برای دیگران نقل میکنند. به همین دلیل زندان دیو به نام زندان سلیمان هم شناخته شده است.
در حقیقت این کوه حاصل زحمات چشمهای کوچک در آنجا است. جنس کوه از رسوبات است با این وجود هیچ دریا و یا رودخانهای در ساخت این کوه نقش نداشته است. تنها تأثیرات چشمهای کوچک است. این چشمه دارای املاح اشک و گوگرد است که طی سالیان سال این املاح بر رویهم انباشته شده و کوهی مخروطی شکل را به وجود آورده است. اگر اهل کوهنوردی باشید و بتوانید از کوه بالا بروید در لبه نزدیکی کوه میتوانید اثراتی از گازهای سمی و جوشان را در میانکوه ببینید. این جاذبه دیدنی به یکی از بهترین و بکرترین مکانها برای صخرهنوردی و کوهنوردی تبدیل شده است.
بر بلندای کوه مکانی تاریخی وجود دارد. این مکان در زمان ساسانیان ساخته شده است و آن را تبدیل به مکانی برای قربانی و عبادت میدانند. گذشتگان این سرزمین وقتی میدیدند از دهانه کوه آبهای زیادی جریان یافته است قائل به تقدس این مکان دیدنی شدن و برای عبادت به انجام میرفتند. این طرز نگاه هنوز هم در میان بومیان این منطقه حریان دارد .
با رفتن به زندان دیو یا سلیمان خودتان را برای یک صخرهنوردی پر از جذابیت آماده کنید. در ابتدای سفر شاید، تصور کنید که یک راه سخت و طاقتفرسا را پیشرو دارید. اما این نوید را به شما میدهیم که این یک صخرهنوردی معمولی و سخت نیست. شما میتوانید بهراحتی به قله کوه برسید و از صخرهنوردی لذت ببرید. فقط کافی است تجهیزات لازم را مانند یک کوهنورد حرفهای همراه خود داشته باشید. برای رسیدن به قلهی زندان دیو نیاز به پیمودن راهی سخت نیست در این مسیر جاذبههای تاریخی حتماً شما را مسحور خود میکنند.
مطالب مرتبط:
شهرهای مناسب برای سفرهای تابستانی در ایران
در ابتدای راه با کتیبههای جامانده از تاریخی دور مواجه میشوید. بر روی کتیبههای آثاری از خط میخی دیده میشود، در ادامه مسیر با دیگر آثار بهجامانده از دورههای گذشته مواجه میشوید. سنگهای رسوبی زیادی در مسیرتان وجود دارد که میتوانید به زیبایی آنها خیره شوید. در قله کوه چشمههای گوگردی فراوانی وجود دارد که با آبتنی در آنجا نهتنها خستگی کوهنوردی از تنتان بیرون میرود بلکه میتوانید از خواص درمانی آن نیز بهره ببرید. چشمههای آبگرم گوگردی، خواص بسیار زیادی دارند. این چشمهها در درمان بیماریهای پوستی همچون اگزما بسیار توصیه میشوند. اگر از درد مفاصل و آرتروز رنج میبرید حتماً به زندان دیوها بروید و در آنجا پس از بالارفتن از کوه تن خود را به چشمههای آبگرم بالای کوه بسپارید و چشمانتان را ببندید و به صدای گوشنواز طبیعت کوش جان بسپارید .
در زندان دیوها یا سلیمان که تاریخی نیز است میتوانید برای ساعتی دور از مشغلههای زندگی شهری و آلودگیهای مناطق پر از دود و شلوغ زندگی دوبارهای را تجربه کنید. مطمئن باشید تجربهای ناب و بکر برایتان در ذهنتان ثبت خواهد شد.
در بالارفتن از کوه و رسیدن به زندان دیو باید تمام نکات ایمنی را رعایت کنید. زمانی که به قله کوه رسیدید به لبههای آن زیاد نزدیک نشوید چرا که برایتان خطر جانی در پی خواهد داشت. پس از صعود به بالای کوه، شاید بتوانید داخل زندان دیو یا سلیمان، نشانههایی از دریاچه باستانی، چشمههای گازدار و بخارات گاز درون حفره را ببینید.
البته باید مراقب باشید که این کار را با ایمنی کامل و با استفاده از امکانات تکنولوژی مانند مونوپاد و گوشی موبایل انجام دهید. باید مراقب باشید که به لبههای آن نزدیک نشوید چرا که اگر به داخل حفره کوه بیفتید، راهی برای نجات شما وجود ندارد ممکن است که واقعاً خوراک دیوهای زندانی شده انتهای دره شوید
اگر تصمیمتان برای سفر به زندان دیو پر از هیجان و زیبایی قطعی شد، نگران اقامتگاه خود نباشید در اطراف این مکان دیدنی اقامتگاههای سنتی و بومی زیادی برای پذیرایی از شما آماده شده است.
در این اقامتگاهها میتوانید از طعم بینظیر غذاهای محلی بچشید و لذت سفرتان را بیشتر کنید اقامت بوم کردی تختسلیمان اقامتگاهی بیسار تمیز و دلنشین است این اقامتگاه در رو بروی کوه زندان واقع شده است.
اقامتگاه کوه بلقیس نیز اقامتگاهی مناسب برای گردشگران این منطقه دیدنی است. اقامتگاه بومگردی پری در روستای بابا نظر شهرستان تکاب قرار دارد. این اقامتگاه در نزدیکی مجموعه تاریخی تختسلیمان است. اگر به این اقامتگاه رفتید، میتوانید با تورهای لب درمانی آنجا همراه شوید.
از دیگر اقامتگاههای اطراف کوه زندان میتوان به اقامتگاه آناهیتا وآتر اشاره کرد. اگر میخواهید در طبیعت شب را سپری کنید با داشتن امکانات لازم و ضروری میتوانید در همان منطقه محل دنجی را برای استراحت پیدا کنید. اسمان آرام و زیبای این مکان تاریخی برایتان شبی زیبا و بهیادماندنی خواهد ساخت.
زندان دیوها در تمام فصول سال دیدنی است. اما بیشتر گردشگران فصل پاییز و اواخر تابستان یا فصل بهار را برای این سفر انتخاب میکنند. سرسبزی زیبای این منطقه در فصل بهاران را به یکی از مقصدهای گردشگری تبدیل کرده است. در فصل پاییز رنگین کمانی از رنگهای زرد، نارنجی، ارغوانی سراسر منطقه را همچون فرشی دستباف در بر میگیرد و همین امر سبب شده پاییز را در آنجا بیشازپیش بشناسیم و به زیباییهای آن پی ببریم.
اگر از گرمای تابستان اذیت نمیشوید میتوانید فصل تابستان را برای سفر انتخاب کنید در فصل تابستان نیز این پدیده تاریخی زیباییهای خاص خودش را دارد. اما اگر در فصل زمستان میخواهید به آنجا سفر کنید باید نکات ایمنی زیادی را رعایت کنید اگر چه بازدید از این مکان در فصل زمستان از جانب ما توصیه نمیشود.
برای رسیدن به این محل رعبآور و هیجان برانگیز میتوانید از دو طریق اقدام کنید. در مسیر اول، ابتدا باید به استان زیبای آذربایجان غربی وارد شوید. بعد از انحا خودتان را به جادهٔ بیجار به تکاب برسانید پس از طیکردن مسافتی وارد جادهٔ میشوید، سه کیلومتر مسیر را طی میکنید تا به کوه زندان اسرارآمیز سلیمان با همان زندان دیو میرسید. این مسیر معمولاً مسیر آرام و کم خطری است.
مناطق حفاظت شده انگوران یکی از پدیدههای بکر و زیبا برای دیدن است. شما میتوانید ساعتی را برای تماشا آنجا بمانید و لذت ببرید. این منطقه یکی از کهنترین مناطق حفاظت شده آذربایجان است. رودخانه قزل اوزون و انگرون رود از این منطقه میگذرد.
آبوهوای این منطقه در تابستان و پاییز بسیار مطبوع و دلانگیز است. بسیاری از پستانداران و گوشتخوار بومی ایران همچون خرس قهوهای، پلنگ، گرگ خاکستری، کفتار راهراه و گربه جنگلی در این منطقه زندگی میکنند. آنچه به اهمیت این منطقه افزوده است وجود حیوانات کمیابی همچون سمور جنگلی است، قوچ و میش یا همان گوسفند وحشی، بز کوهی و گراز و…. نیز از مهمترین علفخواران بومی انگوران هستند. در مسیر رسیدن به زندان دیو میتوانید شاهد این پدیدههای زیبا باشید.
البته همانطور که گفته شد این منطقه حفاظت شده است. در انگوران میتوان شاهد درختانی همچون درخت زرشک، پسته وحشی، گردو و بادام وحشی نیز بود. تنوع گیاهی در این منطقه بسیار است. اگر تصمیمتان برای رفتن به زندان دیو یا همان زندان سلیمان قطعی است بهتر است این سفرتان را با افراد باتجربه و دانا همراه باشید.
چرا که سر به مکانی اسرارآمیز و هیجانی نیاز به یک راهنمای راهبلد دارد. تا علاوه بر اینکه در این سفر بهیادماندنی از سلامت کامل خود و امنیت سفر مطمئن باشید بتوانید سایر اماکن دیدنی این منطقه بکر و دستنخورده را نیز ببینید.
این سفر نهتنها برای خودتان لذتبخش خواهد بود بلکه میتواند فرزندان شما را نیز بسیار خرسند کند. چرا که این مناطق باستانی علاوه بر اینکه نمایانگر تاریخ ایران هستند، پیوندی جدانشدنی و ناگسستنی با طبیعت دارد. گویی که تاریخ را با طبیعت در کنار هم میتوانید داشته باشید و از هر دو پدیده لذت ببرید. در جُنگ خاطراتتان حتماً تصاویری از این مناطق بکر تاریخی را به ثبت برسانید تا معرف ایرانی زیبا برای همگان باشید.
اگر به زندان دیو یا سلیمان سفر کردید ضمن رعایت تمام نکات ایمنی، در حفظ آثار تاریخی بهجامانده از آن زمانها کوشا باشید. چرا که این آثار متعلق بهتمامی نسلهای آینده است و همگان سهمی ارزشمند از این آثار دارند .
۱۲ نظرات