روستای لیقوان در تبریز، تولیدکننده مشهورترین پنیر ایران

پنیرها از جمله خوراکی‌های خوشمزه‌ای هستند که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت. مخصوصاً ما ایرانی‌ها که از گذشته تا به امروز عادت داریم روز خود را با یک فنجان چای شیرین در کنار نان بربری و سنگک و یک قالب کوچک پنیر آغاز کنیم. البته پنیرها انواع و اقسام گوناگونی دارند و به‌واسطه مناطق مختلف جهان، شما با پنیرهای متفاوت و متنوعی روبرو هستید. در این بین یکی از پنیرهای معروف در سرتاسر جهان که مخصوص ایران بوده و در تبریز آن را تهیه می‌کنند، پنیر لیقوان نام دارد.

آدرس: آذربایجان شرقی، تبریز، جاده تبریز لیقوان، باسمنج، روستای هروی، روستای بیرق، منطقه لیقوان.

روستای لیقوان در تبریز در اصل یک دهکده توریستی و زیبا است که طبیعت بکر و آب و هوای متفاوت و خاصش از آن یک منطقه عجیب و غریب در طبیعت تبریز، در جوار سهند ساخته است. این روستای ییلاقی دقیقاً در دل کوه واقع شده و با خانه‌های پلکانی که دارد ممکن است در نگاه اول شما را به یاد ماسوله گیلان بیندازد.

این روستا به لحاظ موقعیت جغرافیایی در فاصله ۳۶ کیلومتری از شرق تبریز قرار دارد. ضمن اینکه از جنوب با شهرستان باسمند هم فقط ۲۴ کیلومتر فاصله دارد. در سمت شمال این روستا، روستای بیرق، در سمت شرق لیقوان روستای متنق ایرنق و در سمت جنوب غرب آن روستای سفید خوان قرار دارند. ضمن اینکه لیقوان از قسمت جنوب هم به روستای سهند آوا و رشته‌کوه‌های همیشه پوشیده شده از برف سهند ختم می‌شود. لیقوان یک ناحیه سردسیر کوهستانی است که به‌واسطه قرارگرفتن در فاصله کوتاهی از کوه سهند در یک دره سبز و باصفا، شما را با طبیعت بکر و کمتر دیده شده‌ای در واقعیت روبرو می‌کند.

برای سفر به روستای لیقوان در تبریز باید بدانید که مسیر دسترسی شما از جاده تبریز به لیقوان انجام می‌شود. بعد از اینکه از شهر باسمنج به روستای هروی و بعد از آن به روستای بیرق رسیدید، با عبور از روستای بیرق بعد از طی کردن مسیری کوتاه به روستا و منطقه لیقوان خواهید رسید. بر همین اساس همان‌طور که در ابتدای مطلب هم اشاره کردیم روستای لیقوان یک منطقه ییلاقی و سردسیر است که در دامنه کوه‌های همیشه پوشیده شده از برف واقع شده است.

بر همین اساس که است که مناسب‌ترین فصل برای سفر به منطقه لیقوان را فصل‌های بهار و خصوصاً تابستان می‌دانند. فصل تابستان در این منطقه به شدت آب و هوایی مطبوع و دلنشین دارد و طبیعت سرسبز در کنار رودهای خروشان و چشمه‌های متعدد آن به‌خوبی حضور گردشگران و مسافران این منطقه را میزبانی می‌کند.

مهم‌ترین ویژگی که در روستای لیقوان تبریز خودنمایی می‌کند، تابستان‌های بسیار دلنشین و لطیف آن است. ضمن اینکه زمستان‌های لیقوان هم همیشه برفی و سرد هستند و به همین دلیل است که این روستا را جز مناطق همیشه سردسیر و کوهستانی قرار می‌دهند. لیقوان در سرتاسر طول زمستان پوشیده از برف بوده و سرمای استخوان‌سوزی دارد. ولی در کنار آن تابستان‌های فوق‌العاده و بسیار خنکی داشته  که نظیر ندارند.

دمای هوا در این منطقه در ۶ماهه اول سال خصوصاً در تابستان هیچگاه بیشتر از ۲۲ درجه سانتیگراد نخواهد شد. بر همین اساس است که دهکده زیبا و توریستی لیقوان را یکی از معروف‌ترین و جذاب‌ترین ییلاقات در تبریز می‌دانند که هر ساله جمعیت عظیمی از گردشگران و مسافران برای بازدید از آن عازم شهر تبریز می‌شوند.

روستای لیقوان در تبریز مانند تمام روستاها و نقاط دیدنی تاریخی و گردشگری ایران سوغاتی‌های خاص خود را هم دارد. ما در ادامه سوغات این منطقه را به شما معرفی خواهیم کرد.

اولین سوغاتی این روستا پنیر معروف لیقوان است که آن را در دوران قاجار تهیه و تولید می‌کردند. بعد از آن چون به شدت توسط مردم مورد استقبال قرار گرفت، تولید آن در شهرهای دیگر هم انجام شد. در حال حاضر این پنیر یکی از لذیذترین و خوشمزه‌ترین پنیرهای ایرانی است که در تمام نقاط کشور می‌توانید آن را نوش جان کنید. البته معروف شدن این پنیر علت‌های گوناگونی دارد.

اینکه دام‌ها در مراتع سرسبز و تازه چرا کرده و تغذیه می‌کنند، علت خوشمزه بودن این پنیر است. ضمن اینکه نحوه دوشیدن شیر و نگهداری‌کردن و انتقالش به کارخانه هم اهمیت زیادی دارد. همچنین دوشیدن شیر گوسفندان فصل خاصی داشته که می‌تواند بر طعم و کیفیت پنیر لیقوان شما تأثیرگذار باشد. صاف‌کردن شیر و نجوشاندن آن هم از علل دیگر خوشمزه بودن پنیر لیقوان است. البته ناگفته نماند که باکتری‌هایی که در شیر وجود دارند به‌واسطه استفاده از نمک بسیار زیاد و غلیظ، کاملاً از بین خواهند رفت.

در منطقه زیبای لیقوان تقریباً بیشتر از ۸۰ کارخانه و کارگاه برای تولید این پنیر وجود دارد که هر ساله در یک رویداد جذاب  با عنوان “جشنواره پنیر لیقوان” که با حضور مردم محلی و گردشگران انجام می‌شود، محصولات خود را عرضه می‌کنند.

منطقه لیقوان فقط پنیر خوشمزه ندارد، بلکه محصولات دامی دیگری مانند شیر، سرشیر، ماست، روغن حیوانی، کره، کشک و دوغ هم در این ناحیه به‌وفور پیدا می‌شود. این روستا از گذشته تا به امروز دامپروری را در خود رواج داده و به همین دلیل است که بهترین و باکیفیت‌ترین محصولات دامی را می‌توان در این ناحیه پیدا کرد.

البته در کنار دامپروری، کشاورزی هم در این منطقه رونق فراوانی داشته و در مزارع و باغات این منطقه می‌توانید محصولات خوشمزه و لذیذی مانند سیب، گردو، گندم و گلابی را تهیه کنید. اگر برای حمل و نقل این محصولات با مشکلی روبرو نیستید، توصیه ما این است که حتماً این محصولات را از لیقوان تهیه کنید.

از جمله صنایع‌دستی موجود در این منطقه می‌توان به ظروف سفالی اشاره کرد. ضمن اینکه لباس‌های سنتی، گلیم، جوراب‌های‌ پشمی، لباس‌هایی چین‌دار، قالیچه، چاروق و شال پالتار هم از دیگر صنایع‌دستی این ناحیه محسوب می‌شوند.

تبریز در کنار تمام جاذبه‌های تاریخی، تفریحی، طبیعی و دیدنی خود و علاوه بر سوغاتی‌های سنتی، شیرینی‌ها، میوه خشک، عسل، محصولات دامی و کشاورزی، غذاهای لذیذی هم دارد. غذاهایی که مانند تمام شهرها، شهرستان‌ها، بخش‌ها و در روستاهای دیگر از مناطق مختلف کشورمان ایران، با دسته‌بندی‌های متعدد، متنوع، لذیذ و خوشمزه‌ای تقسیم‌بندی می‌شوند. برای مثال از جمله غذاهای محلی و لذیذ لیقوان می‌توان به:

  • آبگوشت مخصوص یا دیزی مخصوص منطقه لیقوان با نام پیتی
  • اوماج آشی یا آش اوماج
  • شورباسی
  • و قورما

اشاره کرد که همگی از غذاهای محلی و اصلی این منطقه هستند و چشیدن طعم آن‌ها در منطقه خوش آب و هوای لیقوان لذت متفاوت و عجیبی دارد.  

این منطقه علاوه بر خوراکی‌های خوشمزه و سوغاتی‌های لذیذ، جاذبه‌های دیدنی و طبیعی فراوانی هم دارد. همان‌طور که می‌دانید لیقوان بسیار خوش آب و هوا است و از مجموعه دره‌های شگفت‌انگیز سهند شکل‌گرفته که البته جاذبه‌هایی مثل آب گرم‌های فراوان دارد که نمی‌توان از آن‌ها چشم‌پوشی کرد. ما در ادامه جاذبه‌های این منطقه را به شما معرفی می‌کنیم.

اولین جاذبه روستای لیقوان در تبریز چشمه آب گرم آن است که به آب گرم ایستی سو شهرت دارد. چشمه‌ای که در فاصله ۱۰ کیلومتری از لیقوان، به سمت ناحیه جنوب این منطقه قرار گرفته و دقیقاً در کنار رودخانه چای مستقر شده است. اگر در فصل بسیار خوش آب و هوای تابستان سفر به این منطقه را انتخاب کردید، افراد زیادی را در حال آبتنی کردن در این چشمه مشاهده می‌کنید. این چشمه به‌واسطه آتشفشان‌های آرام و خاموش در منطقه شکل‌گرفته است و درون خود ماده بی‌کربنات آهن دارد. مسیر رسیدن به این چشمه از لیقوان به سمت جاده‌ای است که دقیقاً از روستای سفیده خوان عبور می‌کند.

روستای لیقوان در تبریز هم به عبارتی به دره بهشت اشاره می‌کند که بومی‌ها آن را ممد دره می‌نامند. این دره در اصل مناسب‌ترین مکان برای چرا کردن دام‌ها به‌حساب می‌آید که عشایر هم در آن مستقر می‌شدند و از گذشته‌های دور تا امروز آن را تحت عنوان این نام می‌شناسند. فراموش نکنید که در این دره هم چشمه‌های آب گرمی وجود دارند که نباید بازدید از آن‌ها را از دست داد. 

روستای لیقوان در تبریز جاذبه‌های تفریحی و تفریحات متنوعی هم دارد. در زمان سفر به این روستا توصیه می‌کنیم که حتماً از تفریحاتی مثل گردش در طبیعت، کوهنوردی و حتی استراحت‌کردن در طبیعت لذت ببرید. همان‌طور که گفتیم این منطقه به‌واسطه آب‌وهوای مناسب، مراتع سرسبز، دشت‌ها و دره‌های متعدد، چشمه‌ها و رودهای خروشان و طبیعت بکر و کمتر دیده شده می‌تواند مانند یک مسکن واقعی جان و روح شما را جلا بخشیده و مانند یک دستگاه تصفیه کننده، ذهنتان را از هیاهوی شهری و مدرنیته خالی کند.

روستای لیقوان جاذبه‌های دیدنی و تاریخی هم دارد. جاذبه‌هایی که گردشگران خارجی را هم برای دیدن آن‌ها متقاعد می‌کند چه برسد به مسافران و گردشگران ایرانی!

تمامی این جاذبه‌ها شما را با تاریخ کهن، فرهنگ و آداب و رسوم مردمان این منطقه بیشتر آشنا خواهد کرد. خانه احتشام یا خانه اربابی داش عمارت، پل حاج سالار لیقوان، تونل‌های دست کَند و زاغه‌ها و همین‌طور قبرستان تاریخی لیقوان، همگی از جاذبه‌های دیدنی و تاریخی این منطقه به‌حساب می‌آیند.

جالب است بدانید که خانه احتشام در سال ۱۳۸۲ و عمارت حاج سالار لیقوان در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدند. قبرستان تاریخی منطقه لیقوان هم قدمتی دیرینه داشته و متعلق به قرن هفتم هجری قمری است. همچنین در سفر به این منطقه می‌توانید از چشمه‌های معدنی و آبگرم‌های طبیعی، دره سرسبز رودخانه لیقوان، حمام قدیمی و تاریخی قیز قلعه سی، منبر چوبی در مسجد اعظم محمد در لیقوان، علم‌های چوبی، زیارتگاه تاریخی سنگی ایشته و خانه‌های زیبای کله‌قندی و کیرانی نغیم لر هم دیدن کنید.

برای اقامت در این منطقه جالب است بدانید که به‌واسطه مهمان‌نوازی و خون‌گرمی مردمان آذربایجان شرقی و تبریز، شما به‌راحتی می‌توانید هتل و اقامتگاه خود را در اطراف روستای لیقوان رزرو کنید. در ادامه چند هتل از هتل‌های نزدیک به این روستا را به شما معرفی خواهیم کرد.

  • هتل بین‌المللی تبریز
  • هتل سینا گسترش تبریز
  • هتل آزادی تبریز
  • هتل نظره در جاده زیبای کندوان
  • و هتل بهبود تبریز

همگی از هتل‌هایی هستند که شما برای اقامت و حضور خود در این منطقه می‌توانید آن‌ها را رزرو کنید.

در این مطلب روستای لیقوان در تبریز را از تمام زوایا برای شما بررسی کردیم. این روستا در تبریز و در آذربایجان شرقی قرار گرفته و به‌واسطه شرایط جوی و آب و هوایی خاصی که دارد می‌تواند شما را با مناظری بکر و اروپایی روبرو کند که شاید باور وجود این مناظر در کشور ما ایران برای شما سخت باشد. در هر حال سفر به هر کدام از شهرهای ایران لطف و لذت خود را دارد. اما در انتها ما به شما توصیه می‌کنیم که به هر منطقه، شهر و روستایی از ایران که سفر کردید، اول از همه به فرهنگ و آداب و رسوم و عقاید مردمان آن منطقه احترام بگذارید تا سفری ایمن و بی‌دغدغه را تجربه کنید. ضمن اینکه به آثار باستانی، طبیعی و تاریخی آن مناطق آسیب نرسانید و آن‌ها را مانند هدایایی ارزشمند حفظ کرده و به آیندگان تحویل دهید. 

مطالب مرتبط:
کوه عینالی، تفرجگاهی هیجان انگیز برای تبریزی ها
مجموعه تفریحی ایل گلی، نگین گردشگری تبریز
خیابان تربیت، یکی از معروف ترین خیابان های توریستی تبریز

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟