یکی از منحصر بفردترین اعضای بدن انسان پای اوست. پای یک انسان عادی ۵ انگشت دارد که همگی با هم در یک راستا قرار دارند و وقتی که پایمان را بروی زمین می گذاریم، کف پا کاملا روی زمین قرار می گیرد. از بین انگشتان پا، انگشت شست از همه بزرگ تر است و به طور کلی دو انگشت اول از بقیه بلندتر هستند. اما رد پایی که در جزیره کرت یونان کشف شده است و گفته می شود متعلق به قدیمی ترین انسان نمای جهان است باعث تعجب و تحیر همگان شد…. رد پایی که قدمت آن به ۵.۷ میلیون سال پیش برمی گردد! با الی گشت همراه شوید:
مطالب مرتبط: دایناسورهای پرداری که در ایران زندگی می کردند!+ تصویر کوه خرافات واقعیت دارد!
طبق تحقیقاتی که در مجله ی Proceedings of the Geologist association در باره ی اولین انسان ها انجام شده است، اولین نسل از انسان ها وارد جنوب قاره ی اروپا و شرق آفریقا شده اند که آن ها نام این دوره را میوسن گذاشته اند. در منطقه ای به نام تراچیلوس که در جزیره ی مشهور و توریستی کرت در کشور یونان قرار دارد، رد پایی که گفته می شود مربوط به قدیمی ترین انسان نمای جهان است کشف شده است.
بعد از تحقیقاتی که در این منطقه شد مشخص شد که تعداد رد پاها ۲۹ تاست و اندازه ی آن ها بین ۹۴ تا ۲۲۳ میلی متر بوده است. تحقیقات بیشتر که روی این رد پاها انجام شد مشخص کرد که رد پاها متعلق به موجودی است که روی دو پا راه می رفته است و شبیه به پای انسان است. در ابتدا این گمانه زنی ها هم وجود داشت که ممکن است این رد پاها برای میمون ها باشد و دلیل آن هم شباهت زیادی است که بین انسان ها با میمون وجود دارد با این حال، در میمون ها شصت پا در کنار قرار دارد.
این رد پاها از بهترین و تحت تاثیر قراردهنده ترین کشفیات دانشمندان در این چند قرن بوده است. در اولین اقدام ها، محققان تصمیم گرفتند تا این رد پاها را تعیین عمر کنند، آن ها این کار را با استفاده از نوع خاصی از میکرو ارگانیسم ها و صخره های رسوبی انجام دادند. بعد از بررسی ها مشخص شد که صخره ها از ۳.۵ تا ۸.۵ میلیون سال عمر داشته اند.
حدود ۵.۵ میلیون سال پیش یکی از عجیب ترین اتفاق های جهان افتاد. دریای مدیترانه برای مدتی کلا خشک شد و باعث شد تا رسوب های اطراف دریا هم تحت تاثیر قرار بگیرند. روی همین رسوب هاست که رد پاها وجود دارد و بعد از بررسی هایی که روی این رد پاها شده است، عمر آنها را به ۵.۷ میلیون سال پیش نسبت داده اند.
سر منشا این موضوع که سرآغاز بشریت دقیقا در چه مکانی بوده است بحث های زیادی وجود دارد. عده ای بر این باورند که سرمنشا بشریت از آفریقا بوده است و بعضی ها هم بر این باورند که این منشا در کشور اتیوپی بوده است.
با این حال قدیمی ترین گونه های مرتبط با اجداد انسان ها، در ساحلی در کشور چاد کشف شده است که عمر آن به ۷ میلیون سال پیش برمی گردد و از طرف دیگر، آردیپیتیکوس کدابا گونه ی دیگری از کشور اتیوپی است که تاریخ آن را به ۵.۲ تا ۸.۵ میلون سال پیش تخمین زده اند.
از طرف دیگر می گویند که قدیمی ترین رد پایی که از بعد از دوره ی میوسن کشف شده است، رد پایی متعلق به دوره ی پلیوسن در کشور تانزانیا بوده است. این رد پا ۳.۶ میلیون سال قدمت دارد و به نسبت ردپاهایی که قبلا در یونان کشف شده است، شباهت بیشتری به پای انسان دارد. مدتی قبل، فسیل یک میمون انسان تبار به نام ال گراسو (El Graeco) کشف شد که بعضی ها آن را قدیمی ترین فسیل میمونی می دانند که به انسان ها شباهت عجیبی دارد و به همین دلیل به آن میمون انسان نما می گویند.
بعضی ها به طور بصری گفته اند که شاید رد پاهایی که موسوم به ال گراسو است همان رد پاهای تراچیلوس باشد که در جزیره ی کرت یونان پیدا شده بودند با این حال این مسئله هنوز تایید نشده است. البته بعضی ها برای این مسئله راه حل های دیگری پیدا کرده اند برای مثال بعضی بر این باورند که شکل خاص یک پا که شبیه به پای انسان است ممکن است حاصل برگشت های مکرر بوده باشد. از طرف دیگر ردپاهایی که در شهر تراچیلوس بوده اند هم ویژگی های انسانی و هم ویژگی ای دیگری داشته اند مثلا این که انگشتان پا شبیه به انگشتان پای انسان است ولی پنجه های آن ها بزرگ است.
حالا که این رد پاها پیدا شده اند، محققان را با چالش های زیادی روبرو کرده اند و به نظر می رسد که وقت آن شده تا محققان کشف های بیشتری از این رد پاهای به جا مانده کنند. در غیر این صورت هیچ وقت نمی توانیم درک درستی از این اولیه ها پیدا کنیم. از طرف دیگر کشفیات بیشتر به ما کمک می کند تا بفهمیم واقعا محل این رد پاها در چه جایی بوده است آفریقا یا در جای دیگر. شاید قدیمی تر از این رد پاها هم الان وجود دارد و ما اطلاعات زیادی از آن در دست نداریم…