فهرست مطالب
وقتی صحبت از سفر به جنوب ایران میشود، بیشتر افراد به یاد جزیره کیش یا قشم میافتند. شاید کمتر کسی باشد که حرفی از چابهار و طبیعت بینظیرش بزند. دیدنیهای بکر و چشمنواز چابهار از دلایل مهمی است که بسیاری از طبیعتگردان و گردشگران سفری پرهیجان را به این منطقه برنامهریزی میکنند. برای معرفی بیشتر چابهار این بار راهنمای سفر به چابهار را برای شما عزیزان در مجله گردشگری الی گشت قرار دادهایم. امیدواریم با خواندن این مقاله شروع به برنامهریزی سفری هیجانانگیز و در عین حال آرامشبخش به چابهار کنید.
اولین سوالی که باید در راهنمای سفر به چابهار به آن پاسخ دهیم این است که چابهار کجاست؟ بندر چابهار جنوبیترین شهر استان سیستان و بلوچستان است که در جنوب شرقی ایران واقع شده است. این بندر در کرانههای دریای عمان قرار دارد. چابهار بهدلیل ارتباط از طریق دریای عمان با اقیانوس هند، تنها بندر اقیانوسی ایران است، به همین سبب موقعیت ویژهای در کشور دارد. این بندر از شمال با شهرستان نیکشهر، از غرب با استان هرمزگان و از شرق با کشور پاکستان همسایه است. بندر گواتر در شرقیترین نقطه چابهار، نقطه صفر مرزی محسوب میشود. این شهر دارای شرایط بهاری و معتدلی است.
جالب است بدانید به دلیل همین اقلیم مطلوب، نام این شهرستان را «چابهار» یا «چهاربهار» گذاشتهاند. مساحت شهرستان چابهار حدود ۹۷۳۹ کیلومتر مربع است و ارتفاع آن از سطح دریا ۷ متر گزارش شده است. همچنین چابهار ۱۳۰ کیلومتر مرز خاکی و حدود ۱۱۵ کیلومتر مرز آبى در دریاى عمان دارد.
اکنون با توجه به موقعیت چابهار، باید بررسی کنیم که چطور به چابهار برویم. براساس راهنمای سفر به چابهار، این شهرستان ۱۸۰۰کیلومتر با تهران فاصله دارد. اگر به صورت زمینی از تهران به چابهار سفر کنید ۱۹ ساعت و به صورت سفر هوایی ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه در راه خواهید بود. برای سفر از مبدا تهران به چابهار در مجموع ۴ راه وجود دارد که هرکدام مزیتها و مشکلات متفاوتی دارند:
- سفر هوایی
- سفر ریلی
- سفر زمینی با اتوبوس
- سفر زمینی با اتومبیل
با توجه به دور بودن این بندر از بیشتر شهرهای کشور، بهترین گزینه سفر هوایی است. سفرهای زمینی و ریلی هم با وجود اینکه مدت زمان بیشتری طول میکشند اما مزیتهای خاص خود را دارند. علاوه بر راهکارهای بالا، میتوانید برای رسیدن به چابهار تورهای متفاوتی از الی گشت، با قیمتهای بسیار مناسب و شرایط گوناگون تهیه کنید و بدون دغدغه برنامهریزی، از سفر خود به چابهار لذت ببرید.
مرسوم ترین شیوه سفر به چابهار، خرید بلیط هواپیما چابهار است. سفرهای هوایی، بهترین انتخاب برای اشخاصی است که با مسیر طولانی سفر زمینی میانه خوبی ندارند. طبق راهنمای سفر به چابهار، میتوان با هواپیما از شهرهای تهران، مشهد، شیراز، بندرعباس، کرمان، کیش، زاهدان و دبی به چابهار پرواز کرد.
در نزدیکی چابهار، در شهرستان کنارک، فرودگاه چابهار ساخته شده است. فرودگاه حدود ۴۵ دقیقه تا شهر چابهار فاصله دارد. گفتنی است که قیمت بلیط هواپیما، بر حسب کلاس پروازی و نوع ایرلاین متغیر است. همچنین بیشتر پروازهای تهران به چابهار به شکل غیرمستقیم انجام میشود و در فرودگاههای زاهدان یا بندر عباس توقف دارند. پرواز مستقیم تهران به چابهار یک ساعت و ۴۵ دقیقه و پروازهای غیر مستقیم تا سه ساعت و نیم زمان میبرد. شرکتهای هواپیمایی ایران ایر، زاگرس، معراج، کاسپین و سپهران پرواز چابهار را پوشش میدهند. جالب است بدانید پرواز تهران-چابهار، دورترین پرواز داخلی ایران است.
وقت آن رسیده در راهنمای سفر به چابهار به معرفی فرودگاه های چابهار و مسیرهای پروازی آن بپردازیم. در سال ۱۳۷۸ فرودگاه چابهار در شهرستان کنارک به بهرهبرداری رسید. بندر چابهار یکی از مناطق آزاد و با اهمیت جنوبی ایران از نظر تجاری است، به همین دلیل رفت و آمد هوایی به این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است. فرودگاه چابهار دارای جایگاه خاصی در میان فرودگاههای کشور است. اما این فرودگاه مقداری کوچک است، از این رو قرار است به زودی فرودگاه بین المللی چابهار در منطقه آزاد چابهار ساخته شود. فرودگاه کنارک دو ترمینال مجزا برای پروازهای داخلی و خارجی دارد.
پروازهای داخلی در فرودگاه چابهار از مبدا و به مقصد فرودگاه مهرآباد تهران، فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد، فرودگاه شهید دستغیب شیراز، زاهدان و ایرانشهر است. همچنین مقاصد داخلی دیگری مانند زاهدان، بیرجند، مشهد، شیراز، اصفهان، یزد، تبریز و ارومیه هم در حال اضافه شدن به لیست پروازهای داخلی هستند.
بر اساس راهنمای سفر به چابهار، سفر زمینی به بندر چابهار مسیری بسیار طولانی دارد اما اگر شما هم از این شکل سفرها لذت میبرید، میتوانید به دل جاده بزنید و در مسیر سفر چابهار به شهرهای پرطرفدار دیگری هم سر بزنید و با کوله باری پر از تجربه و خاطرات شیرین به خانه برگردید. مسیر جادهای تهران تا چابهار حدود ۲۰۰۰ کیلومتر است که اگر بخواید با ماشین شخصی سفر کنید، به دلیل طولانی بودن مسیر باید حداقل یک شب را در یکی از شهرهای بین راهی استراحت کنید. فاصله چندین شهر ایران تا چابهار به شرح زیر است.
- فاصله چابهار تا تهران: ۱۸۱۳ کیلومتر
- فاصله چابهار تا اصفهان: ۱۵۱۰ کیلومتر
- فاصله چابهار تا شیراز: ۱۲۴۲ کیلومتر
- فاصله چابهار تا تبریز: ۲۳۳۳ کیلومتر
- فاصله چابهار تا مشهد: ۱۵۷۴ کیلومتر
اگر از تهران راهی چابهار میشوید، خوب است بدانید از شهرهای قم، اصفهان، یزد، کرمان و بم عبور میکنید.
سفر ریلی به چابهار با قطار هم راه دیگری برای رسیدن به این شهر زیباست. طبق راهنمای سفر به چابهار برای سفر به این شهر از مبدا تهران قطار مستقیم وجود ندارد. بنابراین اگر قصد دارید با قطار به چابهار سفر کنید، توصیه میکنیم ابتدا بلیط قطار تهران-بندرعباس را تهیه کنید و بعد از بندرعباس با اتوبوس به چابهار برسید. البته میتوانید قبل از سفر بلیط اتوبوس بندرعباس به چابهار را هم خریداری کنید که بدون معطلی پس از توقف قطار وارد اتوبوس شوید، اینگونه خیالتان راحت است که در بندرعباس زیاد معطل نمیشوید.
مدت زمانی که از تهران تا بندرعباس در قطار هستید حدود ۱۶ ساعت است. برای محاسبه زمان سفر با قطار از تهران به چابهار بایستی این زمان را به علاوه مدت زمانی کنید که از بندرعباس با اتوبوس به سمت چابهار می روید. جالب است بدانید احداث خط ریلی زاهدان-بم-کرمان و چابهار-زاهدان-مشهد، در برنامههای آینده توسعه خطوط ریلی قرار دارند.
بر اساس راهنمای سفر به چابهار، سفر زمینی به چابهار با اتوبوس هم یکی دیگر از راههای رسیدن به این شهر بیهمتاست. با گذشت زمان و گسترش امکانات اتوبوسها، مسافرت با این وسایل نقلیه آسانتر از گذشته شده است و گردشگرانی هر ساله با اتوبوس از شهرهای مختلف ایران به سمت چابهار سفر میکنند. اتوبوسهایی از پایانه جنوب تهران و مراکز اصلی شهرهای اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد، به بندر چابهار حرکت میکنند. گفتنی است از تهران هر روز صبح به این بندر اتوبوس اعزام میشود. به کسانی که میخواهند سفر ارزانتری داشته باشند، توصیه میکنیم این راهها را انتخاب کنند.
اگر با اتوبوس به سمت چابهار سفر کنید، علاوه بر صرفهجویی در هزینهها میتوانید از زیباییهای جاده هم استفاده کنید. تنها سختی مسافرت با اتوبوس مسافت طولانی است. فاصله زمینی تهران تا چابهار حدود ۱۸۰۰ کیلومتر است و طی کردن این مسافت با اتوبوس تهران چابهار حدود ۲۰ ساعت طول میکشد.
بعضی از افراد به دلایل مختلفی مانند کم شدن مخارج، سفر زمینی به چابهار با خودروی شخصی را انتخاب میکنند. اگر شما هم از این افراد هستید، باید قبل از سفر جوانب متفاوتی از جمله مسیر مناسب و زمان مورد نیاز برای طی کردن این مسیر را بسنجید. باوجود این که در این روش نیازی به خرید بلیت ندارید اما باید به هزینهای بنزین مصرفی خود توجه کنید.
با توجه به موارد گفته شده در راهنمای سفر به چابهار، اگر از مبدا تهران نزدیکترین مسیر را به چابهار با ماشین شخصی انتخاب کنید، تقریباً بین ۱۹ تا ۲۰ ساعت در مسیر خواهید بود. البته این زمان به دلیل ترافیک بعضی از جادهها ممکن است بیشتر شود. در این مسیر بعد از خروج از تهران، وارد بزرگراه خلیج فارس میشوید، با گذشتن و عبور از راه قم، کاشان، نایین، یزد، رفسنجان و بم به استان سیستان و بلوچستان میرسید. سپس مسیر چابهار را دنبال خواهید کرد.
در این بخش از راهنمای سفر به چابهار، شرایط آب و هوایی و بهترین زمان سفر به چابهار را بررسی میکنیم. زمان سفر و فصل مناسب سفر با توجه به شرایط آب و هوایی مقصد، یکی از مهمترین مواردی است که قبل از هر سفری باید از آن اطلاع کامل داشته باشید. آبوهوای چابهار همیشه بهاری و معتدل است. چابهار به داشتن بهترین کرانه اقیانوسی کشور و معتدلترین هوای جنوب کشور شهرت دارد. جالب است بدانید، دمای این شهر در هیچ یک از ماههای سال از ۳۱ درجه سانتیگراد عبور نمیکند.
متوسط دمای این شهر در گرمترین زمان یعنی از اوایل تیر تا مرداد ماه ۳۱ درجه سانتیگراد و در سردترین موقع سال یعنی از دی تا اوایل بهمن تقریبا ۱۹ درجه سانتیگراد است. با وجود این اطلاعات بهترین زمان سفر به چابهار از نظر آب و هوایی از اوایل آبان شروع میشود و تا اواسط فروردین ادامه پیدا میکند.
-
سفر به چابهار در فصل بهار
بر اساس راهنمای سفر به چابهار، چابهار در تمامی فصلهای سال آب و هوایی معتدل دارد اما قصد داریم هر فصل را به صورت جداگانه بررسی کنیم. از سفر به چابهار در فصل بهار شروع میکنیم.
در روزهای ابتدایی فروردین ماه و در ایام نوروز چابهار هم مانند دیگر شهرهای کشور پُر از مسافر است. در این تعطیلات، پاساژها و مراکز خرید تخفیفهای ویژهای به مسافران ارائه میدهند تا گردشگران بیشتری در این دوران به این شهر استثنایی سفر کنند. اما در ۲ ماه دیگر فصل بهار شرایط متفاوت است. اگر خلوتی مکانهای دیدنی در سفر برایتان اهمیت دارد و همچنین با رطوبت هوا مشکلی ندارید، اردیبهشت ماه زمان مناسبی برای سفر به چابهار است. میزان رطوبت از اوایل اردیبهشت کمکم افزایش پیدا میکند و به همین دلیل از میزان مسافران این شهر کاسته میشود. افزایش رطوبت هوا تا اوایل تابستان ادامه دارد و حداقل رطوبت نسبی در چابهار حدود به ۶۰ درصد میرسد.
-
سفر به چابهار در فصل تابستان
در این بخش از راهنمای سفر به چابهار، قصد داریم روی سفر به چابهار در فصل تابستان تمرکز کنیم. در شهرستان چابهار وزش بادهای موسمی از اول تابستان با شروع گرما آغاز میشود و تا پایان شهریور ادامه دارد. وزش این بادها موجب میشود در تابستان و ماههای گرم سال هوای چابهار بیش از اندازه گرم نشود. با توجه به آمارهای گردشگری، تعداد مسافران چابهار در سه ماه تابستان به دلیل هوای گرم و شرجی افت بسیاری پیدا میکند. اما جشنوارههایی که در تابستان در این شهر برگزار میشود مخاطبان بسیاری را به خود جذب میکند.
جشنواره مونسون که از اواخر تیر ماه تا اواسط شهریور ماه برگزار میشود یکی از معروفترین جشنوارههای چابهار است. جنگهای شادی کودکان و بزرگسالان، رالی خانواده، مسابقه شترسواری، نمایشگاههای غذاهای محلی و صنایعدستی، جشنواره آبزیان حلال، اجرای موسیقی سنتی بلوچی، کارناوال ساز و دهل و رقص چوب سیستانی از سرگرمیهای جشنواره مونسون است.
-
سفر به چابهار در فصل پاییز
بر اساس راهنمای سفر به چابهار، این شهر یکی از شهرها و بندرهای است که سفر به آن در هر فصلی امکانپذیر است. در فصل پاییز آب و هوای این شهر کمی رو به سردی میرود و بهتر است هنگام سفر به چابهار در فصل پاییز چندین لباس گرم همراه داشته باشید. در اکثر فصلهای سال خصوصا فصل بهار بندر چابهار بسیار شلوغ میشود اما با آمدن فصل پاییز و بازگشایی مدارس، شهر خلوت میشود و خبری از ازدحام جمعیت در کنار ساحل نیست، زیرا اکثر مسافران به شهر خود برگشتهاند. پس اگر قصد دارید تا در زمانی خلوتتری به چابهار سفر کنید و آب و هوا هم مساعدتر باشد، توصیه میکنیم فصل پاییز را برای سفر به چابهار انتخاب کنید. گفتنی است بهترین وسیله برای رسیدن به چابهار در پاییز هواپیما است زیرا قیمت بلیط هواپیما و هزینه تورهای تفریحی در این فصل به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
-
سفر به چابهار در فصل زمستان
در راهنمای سفر به چابهار نوبتی هم باشد، نوبت سفر به چابهار در فصل زمستان است. از جمله بکرترین و دنجترین مقاصدی که برای فصل زمستان میتوانید انتخاب کنید، جزایر حاشیه خلیج فارس است. جزایری که در آنها میتوانید در کنار زیباترین سواحل ایران قدم بزنید و در گرمای ملایم آن تجربهای متفاوت از سفر زمستانی در ذهنتان ثبت کنید. اگر به دنبال هوای معتدل هستید، بهمن و اسفند بهترین زمان سفر به چابهار است. همجواری چابهار و کنارک با دریا و آبهای اقیانوسی باعث شده است، در زمستان آب و هوای این منطقه بین ۱۸ تا ۲۵ سانتیگراد قرار بگیرد. در این زمان قیمت هتلها کمتر از ایام نوروز است و هنوز سیل مسافران به این شهر سرازیر نشده است. در صورتی که میخواهید در چابهار مشغول طبیعتگردی شوید، توصیه میکنیم بهمن و اسفند ماه به چابهار سفر کنید، زیرا هوای معتدل این زمان برای طبیعتگردان بسیار مطلوب است.
سوال بعدی که قصد داریم در راهنمای سفر به چابهار به آن پاسخ دهیم این سوال مهم است که هتل های خوب چابهار برای اقامت کجاست؟ انتخاب هتل مناسب و داشتن اقامتی راحت در سفر تاثیر مستقیم و زیادی در کیفیت سفر دارد. از بابت هتل در چابهار نگران نباشید. برای گردشگرانی که قصد دارند در هر فصلی به این سرزمین دیدنی سر بزنند، هتلهای مجهز با قیمت مناسب وجود دارد. هر چند تعداد و تنوع بهترین هتل های چابهار به اندازه جزایر دیگر حاشیه خلیج فارس مانند کیش و قشم نیست اما اقامتگاهها و هتلهای باکیفیتی در چابهار آماده پذیرایی از توریستها هستند. هتل لیپار یکی از معروفترین هتلهای چابهار است.
این هتل ۵ ستاره امکانات بسیاری در اختیار مهمانان میگذارد. از امکانات این هتل میتوان به تلویزیون، حمام مجهز به وان، سرویس بهداشتی فرنگی، چایخانه سنتی، رستوران، کافی شاپ، صندوق امانات، سیستم تهویه مطبوع، پارکینگ، خشکشویی، اینترنت، مینی بار و خدمات ویژه معلولین اشاره کرد.
پس از رسیدن به چابهار با چالشهای جدیدی روبهرو میشوید. اولین چالش انتخاب وسیله حمل و نقل در شهر است، پس در این بخش از راهنمای سفر به چابهار بررسی میکنیم که روش های حمل و نقل در چابهار چگونه است؟ برای گشت و گذار در شهر چابهار از سه شیوه زیر میتوان استفاده کرد:
- تاکسی
- اتوبوس درون شهری
- کرایه خودرو
تاکسی مرسومترین وسیله حمل و نقل عمومی در چابهار است و هزینه مناسبی دارد. راه دیگر استفاده از اتوبوسهای درون شهری است. متاسفانه معمولا گردشگران در چابهار از اتوبوس استقبال نمیکنند، زیرا اتوبوسهای کمی در سطح این شهر فعال هستند و مسافران باید زمان زیادی منتظر بمانند تا اتوبوس به ایستگاه برسد. از طرفی مسیرهای رفت و آمد اتوبوسها مشخص و بسیار محدود است و اغلب جاذبههای گردشگری محبوب چابهار را پوشش نمیدهد، از این رو ممکن است مسیر شما با مسیرهای خطی اتوبوس همخوانی نداشته باشد.
-
تاکسی
براساس راهنمای سفر به چابهار، استفاده از تاکسی مقرون به صرفهترین و بهترین راه گشت و گذار در این شهر رمزآلود است. امروزه در همه جای چابهار میتوانید تاکسی پیدا کنید و قیمت آنها هم مناسب است. در چند سال اخیر تعداد زیادی تاکسی وارد این شهر شدند تا گردشگران آسانتر در شهر جابهجا شوند. حتی تاکسیهای اینترنتی از جمله اسنپ در چابهار فعال شدهاند.
هرچند خدمترسانی این اپلیکیشنها در محدوده چابهار جدید است اما به سرعت همهگیر شده است و ساکنان محلی هم امروزه از این امکانات استفاده میکنند. همچنین جالب است بدانید در این شهر مرسوم است که گردشگران با تاکسیهای محلی صحبت کرده و در ازای مبلغی مشخص از تاکسیرانان بخواهند هر روز به دنبالشان آمده و شهرها را به آنان نشان دهند. در این روش علاوه بر کمک به کسب درآمد افراد محلی، گردشگران میتوانند با خیال آسوده از مراکز دیدنی و جاذبههای گردشگری چابهار بازدید کنند.
-
اجاره خودرو
طبق راهنمای سفر به چابهار، اجاره خودرو یکی دیگر از انتخابهایی است که برای گشت و گذار در سفر پیش پای گردشگران قرار دارد. در بسیاری از موارد این راه به صرفهتر و راحتتر از استفاده از حمل و نقل عمومی است. گفتنی است چابهار بندر آزاد است و تاجران و ثروتمندان به این شهر زیاد سفر میکنند، به همین دلیل اجاره خودروهای لاکچری در این شهر محبوبیت بسیاری دارد. گردشگران هم میتوانند در چابهار خودروهای لوکس را با قیمتهایی مناسب در طول اقامتشان در این شهر زیبا اجاره کنند و از سواری با آن لذت ببرند. به افرادی که قصد دارند به صورت دست جمعی به چابهار کنند، توصیه میکنیم برای جابهجایی در شهر ون با راننده اجاره کنند. با انجام این کار، هزینه حمل و نقل کاهش چشمگیری پیدا میکند. به یاد داشته باشید که پرداخت هزینه بنزین با شخصی است که ماشین را اجاره کرده است.
قصد داریم در این بخش از راهنمای سفر در جاذبه های گردشگری چابهار کاوش کنیم و ببینیم بهتر است در چابهار از چه جاهایی دیدن کنیم؟ چابهار جاهای دیدنی طبیعی و تاریخی بسیاری دارد که هیچ کجای دیگر کشور پیدا نمیکنید. جز در چابهار جایی در ایران نیست که در آن دریاچه صورتی پیدا کنید یا جایی پیدا نمیکنید که فوارههای جوشان درست کنار ساحل قرار گرفته باشند. علاوه بر موارد گفته شده، امکان تاریخی بینظیر این شهر بر تاریخ پرفراز و نشیب چابهار گواهی میدهند. در مجموع جاهای دیدنی چابهار را میتوان به ۳ دسته زیر تقسیم کرد که قصد داریم هر یک را جداگانه بررسی کنیم:
- جاذبههای طبیعتگردی چابهار
- جاذبههای تاریخی چابهار
- سواحل چابهار
با رزرو تورهای چابهار از الی گشت، سفری رویایی به این شهر رنگارنگ تجربه خواهید کرد، پس تا دیر نشده سری به تورهای چابهار در سایت ما بزنید و تور مناسب خود را پیدا کنید.
۱. جاذبه های طبیعت گردی چابهار
شهرستان چابهار به علت موقعیت مکانی ویژه و آب و هوای مساعد طبیعت بینظیری دارد که سالانه گردشگران ایرانی و خارجی بسیاری را به خود جذب می کند. جاذبه های طبیعت گردی چابهار بسیار متنوع و بکر هستند، به طوری که هر توریستی از دیدن آنها تعجب میکند. براساس راهنمای سفر به چابهار، تالاب لیپار یکی از معروفترین و پرطرفدارترین جاذبههای گردشگری چابهار است که به نام دریاچه صورتی شناخته میشود. جالب است بدانید در سطح جهان تنها ۴ تالاب صورتی وجود دارد که یکی از آنها در چابهار قرار دارد. زیباییهای این تالاب به رنگ صورتی آن محدود نمیشود، بلکه پرندگانی مثل فلامینگو، کشیم، چنگر، تیهو، جیرفتی، عقاب دشتی، خوتکا، دلیجه و طاووسک زیباییهای تالاب را چند برابر میکنند.
کوههای مینیاتوری یا کوههای مریخی چابهار، جنگل حرا چابهار، گل فشان تنگ، غارهای سه گانه تیس، بندر گواتر و منطقه حفاظت شده گاندو باهوکلات از دیگر جاذبههای طبیعی مشهور چابهار هستند.
۲. جاذبه های تاریخی چابهار
با سفر به چابهار علاوه بر بازدید از مکانهای طبیعی این منطقه، فرصتی فوقالعاده برای شناخت جاذبه های تاریخی چابهار پیدا میکنید. طبق راهنمای سفر به چابهار، بندر چابهار به دلیل دسترسی آسان، از دیرباز محل رفت و آمد تجار و دنیاگردان زیادی بوده است، به همین خاطر تاریخ پرماجرایی را تجربه کرده است و جاذبههای تاریخی بسیاری دارد که در اولین سفر خود به چابهار قادر به بازدید از همه آنها نخواهید بود. قبرستان جن یکی از معروفترین و ترسناکترین مکانهای دیدنی چابهار است. گورستان روستای تیس به قبرستان اجنه یا جن سنط معروف شده است. شاید علت این نامگذاری برهوتی است که قبرستان در آن ساخته شده است. قبرستان اجنه متشکل از سنگ قبرهایی بسیار بزرگ و بدون نام و نشان است که به باورهای عامه متعلق به موجودات ماورای طبیعی است.
مسجد جامع تیس، مسجد جامع دزک، قلعه پیروز گت و تلگرافخانه چابهار از معروفترین جاذبههای تاریخی چابهار است.
۳. زیباترین سواحل چابهار
یکی دیگر از جذابیتهای بینظیر شهر چابهار، سواحل چشمنواز آن است. بر اساس راهنمای سفر به چابهار، سواحل چابهار از مرز استان هرمزگان تا مرز پاکستان ادامه دارد. در هر بخش از این سواحل جاذبههای دیدنیهای منحصربهفردی وجود دارد، از جمله سواحل صخرهای، ماسهای، مرجانی و حتی جنگلهایی که روی آب شناور هستند.
ساحل شب تاب یکی از زیباترین سواحل چابهار است که شهرت جهانی دارد. علت نامگذاری این ساحل پدیدهای کمنظیری است که مناظری استثنایی در شب خلق میکند. در این ساحل نورهای عجیب و غریب آبی رنگی در کناره ساحل میدرخشند و تاریکی شب را از بین میبرند. دلیل این نورهای آبی رنگ و درخشان فیتوپلانگتونهایی هستند که در آب این منطقه وجود دارند و تنها در دورههای زمانی مشخصی در ساحل ظاهر میشوند.
سواحل مکران، ساحل تیس، ساحل گواتر یا ساحل لاک پشتها و ساحل درک از دیگر سواحل زیبای چابهار محسوب میشوند.
یکی از جاذبههای شهرهای جنوبی کشورمان غذاهای لذیذ و خوشطعمی است که توسط مردم محلی پخته میشود. پس در این بخش از راهنمای سفر به چابهار میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که کدام غذاهای محلی چابهار خوشمزه است. در طبخ غذاهای سنتی چابهار مانند دیگر شهرهای جنوبی ایران، اغلب از ادویههای گوناگون و تند استفاده میشود. در بعضی از آنها میوه رایج جنوبی یعنی خرما هم به کار میرود.
گفتنی است که معمولا غذاهایی به این سبک و سیاق بیشتر شبیه غذاهای بومی هندوستان و پاکستان هستند که به دلیل نزدیکی این دو کشور به چابهار، فرهنگ غذایی آنها وارد این شهر شده است. بت ماش یکی از مشهورترین و لذیذترین غذاهای محلی چابهار است که بیشتر در روزهای خنک سال و در فصلهای پربارش زمستان و بهار با استفاده از بهترین سبزیجات معطر طبخ میشود. جالب است بدانید روش پخت این غذا شباهت زیادی به دمپختک دارد.
یکی از مهمترین مسائل در سفر به چابهار یافتن رستوران و غذای مناسب است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در راهنمای سفر به چابهار بررسی کنیم بهترین رستوران های چابهار کجاست؟ برای یافتن رستورانهای باکیفیت چابهار که غذای خوب و خوشطعم سرو میکنند، باید قبل از سفر اطلاعات کافی از اسم غذاها و مکان ارائه غذاهای محلی به دست آورید. سادهترین راه برای پیدا کردن بهترین نوع غذا در این شهر، انتخاب هتل مناسب است.
با اقامت در هتلهای معروف چابهار میتوانید به راحتی غذاهای محلی جنوبی را از رستوران هتل سفارش دهید و در محیطی آرام و تمیز میل کنید. هتل لاله چابهار و هتل لیپار چابهار دو هتل معروف این شهر هستند که کیفیت مناسب غذایشان شهرت زیادی در چابهار دارد. همچنین اگر از غذا خوردن در یک رستوران محلی نه چندان گران لذت میبرید، پیشنهاد میکنیم سری به رستوران بلوچ بزنید. در این رستوران غذاهای محلی چابهار باکیفیتی بالا طبخ میشود.
-
رستوران های محلی چابهار
غذاهای محلی هر شهری رازهایی در مورد فرهنگ مردمان محلی آن منطقه فاش میکنند. براساس راهنمای سفر به چابهار باید در سفر به این شهر رنگارنگ حتما یک وعده خود را در یکی از رستوران های محلی چابهار میل کنید تا با آداب و رسوم مردمان خونگرم جنوبی و فرهنگ غذایی چابهار بیشتر آشنا شوید.
همچنین اگر طرفدار غذاهای دریایی هستید، باید بدانید که چابهار بهشت شماست، زیرا در بسیاری از غذاهای این منطقه انواع ماهی و میگو به کار میرود. رستوران بام چابهار به عنوان یکی از بهترین رستورانهای چابهار به پخت و ارائه انواع غذاهای دریایی، انواع میگو و ماهی با طعمهای خاص و با کیفیت عالی مشغول است. اجرای موسیقی زنده، برخورد گرم و صمیمانه کارکنان، وای فای رایگان، کلاس قیمتی بالا، سرویس چای و قلیان و پارکینگ از دیگر خدمات این رستوران خوشنام در چابهار است.
رستوران تهرانی، رستوران براسان، رستوران سنتی خلیج رستوران و دهلی دربار از دیگر رستورانهای محلی معتبر در چابهار هستند.
-
رستوران های فست فود چابهار
بسیاری از ما علاقه بیاندازهای به فست فود داریم و از خوردن این مدل غذا در هر جایی لذت میبریم. برای عاشقان فست فود در چابهار پیشنهادات بسیاری وجود دارد تا این افراد هم از سفر به چابهار نهایت لذت را تجربه کنند. بر اساس راهنمای سفر به چابهار رستوران های فست فود چابهار کیفیت مناسبی دارند و انواع پیتزاها و برگرها را با مرغوبترین مواد اولیه برای مهمانان خود سرو میکنند. فست فود هتل لیپار چابهار یکی از رستورانهای معروف چابهار است که انواع فست فودها مانند ساندویچ، سوخاری، پیتزا و برگر را در آن میتوانید سفارش دهید و میل کنید. همچنین در این رستوران همزمان با صرف غذا میتوانید به تماشای منظره دریای نیلگون عمان بنشینید. فست فود ویکولند هم از دیگر رستورانهایی است که در میان گردشگران و ساکنان محلی چابهار طرفداران بسیاری دارد.
فست فود اینچیلادا، هات پیتزا، پیتزا مهتاب و ایران ویچ از دیگر رستورانهای فست فودی معتبر در چابهار هستند.
اغلب کسانی که قصد سفر به چابهار را دارند از ما میپرسند از چابهار سوغاتی چه بخریم؟ طبق راهنمای سفر به چابهار، این شهر یکی از مکانهای بسیار مناسب برای خرید کالاهای متنوع است. مراکز تجاری و بازارهای بسیاری در این منطقه وجود دارد که کالاهای خانگی و برفی را با قیمتهای بسیار پایین عرضه میکنند، اما این موارد بهترین انتخاب برای خرید سوغاتی نیستند بلکه پیشنهاد میکنیم از کالاهای محلی و سنتی چابهار به عنوان سوغاتی و یادگاری تهیه کنید. در مجموع سوغاتیهای این شهر به دو بخش خوراکی و صنایع دستی تقسیم میشوند.
اگر عزیزان شما علاقه زیادی به خوراکیهای مختلف و گوناگون دارند، بهتر است خوراکیهای چابهار را از دست ندهید. خوراکیهای چابهار شامل ماهی، شیرینی، ادویههای کمیاب و موارد دیگری است که میتوانید به شهر خود ببرید. گردشگران دیگری هم هستند که خوراکی را گزینه مناسبی نمیدانند یا حمل آن برایشان دردسرساز است. در این صورت صنایع دستیهای بهترین انتخاب است.
-
صنایع دستی چابهار
صنایع دستی هر شهر به هنری گفته میشود که در طول سالیان سال به وسیله دست و اندیشه مردمان آن سرزمین خلق میشود و بخش ماندگاری از هویت یک شهر میشود. نشانههایی از تاریخ و ویژگیهای شخصیتی مردمان هر شهر را میتوان در هنر آن شهر پیدا کرد. ارزش آثار هنری سنتی یا همان صنایع دستی قابل اندازهگیری نیست و یکی از بهترین یادگاریهایی است که میتوانید از مقاصد مورد علاقهتان تهیه کنید.
صنایع دستی چابهار در میان تمام شهرهای ایران بسیار معروف و باارزش است. یکی از زیباترین صنایعهای دستی چابهار لباس بلوچی زنانه است که به شیوهای بسیار هنرمندانه طراحی و دوخته میشود. جالب است بدانید این لباس گرانترین لباس محلی ایران محسوب میشود. به لباس بلوچی زنانه دوچ هم گفته میشود و نمادی از زیبایی و قدرتمندی زنان بلوچستان است. به جز لباس زنانه بلوچی، صنایع دستی بینظیر دیگری هم در چابهار شهرت دارند.
لیست صنایع دستی چابهار
در این بخش از راهنمای سفر به چابهار قصد داریم لیست صنایع دستی چابهار را جمعآوری کرده و در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. میتوانید تمامی موارد ذکر شده در این بخش را به عنوان سوغاتی و یادگاری در نظر بگیرد و با توجه به سلیقه دوستان واقوامتان میان آنها گزینه مناسب را انتخاب کنید. البته باید اضافه کنیم که بسیاری از صنایعهای دستی در چابهار، قیمت بالایی دارند زیرا کاملا دست دوز هستند و وقت بسیار زیادی برای ساخت آنها صرف میشود. صنایع دستی چابهار به شرح زیر است:
- سکه دوزی و آینهدوزی روی پارچه
- سوزن دوزی سنتی
- زری دوزی و گل دوزی روی پارچه
- خمک دوزی
- معرق کاری با صدف
- تراش های سنگی و قیمتی
- گلیم بافی
- چادربافی
- دودنی بافی
- حصیر بافی
- سفال کلپورگان
برای خرید سوغاتی علاوه بر صنایع دستیهای زیبای چابهار میتوانید سوغاتی های خوشمزه چابهار هم انتخاب کنید. بر اساس راهنمای سفر به چابهار، این شهر زیبا به دلیل نزدیکی به دریای عمان و داشتن آب و هوایی همیشه بهاری، فرآوردههای دریایی متنوع و متفاوتی دارد. به جز محصولات دریایی، همواره زنان باسلیقه چابهار به تولید شیرینیهای سنتی و محلی مشغول هستند. برای مثال شیرینی لندو از خوراکیهای بسیار معروف و سنتی بندر چابهار است که در اغلب مغازههای این شهر استثنایی عرضه میشود. شیرینی لندو را از ترکیب خرما، گندم و کنجد تهیه میکنند.
برای تهیه این شیرینی پس از مخلوط کردن خرمای بدون هسته، گندم داغ و کنجد، آن را زیر بار سنگین قرار میدهند تا کاملاً سفت شود و حالت چسبندگی پیدا کند. همچنین چابهار از مناطق آزاد ایران محسوب میشود، به همین دلیل میتوانید به راحتی مواد غذایی وارداتی از کشورهای دیگر را در چابهار تهیه کنید.
لیست خوراکی های چابهار
در بخش قبلی از راهنمای سفر به چابهار اشاراتی به سوغاتیهای خوراکی در چابهار کردیم. در این بخش، لیست خوراکی های چابهار را تهیه کردهایم تا در صورت تمایل هنگام برگشت از چابهار هر کدام از این موارد را به عنوان سوغاتی یا برای مصرف شخصی خود خریداری کنید و از میل کردن آن لذت ببرید.
- میگو
- ماهی قباد
- ماهی سنگر
- ماهی شوریده
- شیرماهی
- اره ماهی
- ماهی سرخو
- ماهی حلوا سفید
- پاپایا
- انبه
- زیتون
- موز کوچک
- ادویه
- شکلات خارجی
بر اساس راهنمای سفر به چابهار، این شهرستان یکی از مناطق آزاد تجاری و صنعتی جنوب کشورمان است که از قدیم به فروش اجناس ارزان شهرت داشته است، بنابراین هر سال افراد بسیاری با هدف خرید ارزان به چابهار سفر میکنند. اما در چابهار از کجا خرید کنیم؟ در این شهر بازارهای سنتی و مراکز تجاری بسیار زیادی وجود دارد که اگر راه خرید کردن از آنها را بلد باشید، میتوانید با کمترین قیمت، بهترین اجناس را از بازارهای چابهار خریداری کنید.
با وجود این که در چابهار هر نوع کالایی پیدا میشود، ولی کیفیت اجناس این شهر با بنادر دیگر متفاوت است و خرید از آن به صرفهتر است. پیشنهاد میکنیم اجناسی مثل پتو، ظرف و ظروف، پارچه، چای، نسکافه ، شکلات و عطر را با خیالی آسوده از چابهار تهیه کنید اما هنگام خرید اجناسی مانند لباس با دقت بیشتری عمل کنید. به یاد داشته باشید اغلب مراکز خرید، در غرب چابهار قرار دارند.
-
بازارهای سنتی چابهار
در این بخش از راهنمای سفر به چابهار سراغ بازارهای سنتی چابهار میرویم. چابهار بازارهای سنتی بسیاری دارد که هر کدام رنگ و بوی خاص خود را دارند. در بازارهای سنتی چابهار میتوانید با فرهنگ مردمان بومی این منطقه بیشتر آشنا شوید و کالاهای مورد نیاز خود را با نازلترین قیمتها پیدا کنید. دکه بازار از معروفترین و متنوعترین بازارهای سنتی چابهار است. میتوانید ساعتها در این بازار قدم بزنید و به تکتک قرفهها سر بزنید تا کالاهای مورد علاقه خود را پیدا کنید. در این بازار سنتی هر چیزی که فکرش را بکنید به فروش میرسد.
انواع ادویه جات محلی، پارچههای رنگارنگ بلوچی، زیورآلات سنتی، چادربافی، سوزن دوزی، حصیر، معرق، صدف، روسریهای محلی، روبند، کاموا و اجناس دیگر را میتوانید از بازار دکه با قیمتی مناسب بخرید. این بازار در نزدیکی بلوار امام خمینی است. با شرکت در تورهای الی گشت به مقصد چابهار خود را به این مناطق زیبا برسانید.
-
مراکز خرید منطقه آزاد چابهار
طبق موارد گفته شده در راهنمای سفر به چابهار، در این شهر به غیر از بازارهای سنتی، شش مرکز خرید بزرگ هم ساخته شده است که میتوانید اجناس وارداتی مرغوبی از آنها تهیه کنید. از میان مراکز خرید منطقه آزاد چابهار، مجتمع تجاری صدف محبوبترین و معروفترین مرکز خرید این شهر است. اگر به دنبال خرید لوازم خانگی خارجی و اصل هستید، به شما توصیه میکنیم حتما به این مرکز خرید بروید تا کالای موردنظرتان را با پایینترین قیمت خریداری کنید. همچنین در این مرکز خرید، انواع مدلهای مختلف تلویزیون هم عرضه میشود. لباس زنانه، کفش، لوازم آرایش و خوراکیهای خارجی از دیگر کالاهای پرفروش در این مرکز تجاری هستند. در شهر چابهار، ۵ مرکز خرید دیگر هم وجود دارد. مرکز خرید پردیس، مرکز خرید ابریشم، مرکز خرید صالح یار، مرکز خرید فردوس و مرکز خرید تیس دیگر مراکز خرید چابهار هستند که کالاهای مرغوبی به فروش میرسانند.
-
خرید عمده در منطقه آزاد چابهار
در تمامی بنادر آزاد کشور کالاهای وارداتی با قیمتی مناسبتر به فروش میرسند، به همین دلیل فروشندگان برای خریدهای عمده خود به این شهرها سفر میکنند تا اجناس مغازه خود را با مناسبترین قیمت و بیشترین تنوع تهیه کنند. چابهار هم از بنادر آزاد جنوبی کشورمان است. بر اساس راهنمای سفر به چابهار، هرساله به طرفداران خرید عمده در منطقه آزاد چابهار اضافه میشود. در میان عمده فروشان، پوشاک بیشترین مشتری را دارد و مغازهداران از سراسر ایران به چابهار سفر میکنند تا پوشاک را به صورت عمده از بازارهای این منطقه خریداری کنند.
پاساژ صالحیار چابهار یکی از مراکز عمده فروشی در چابهار است که به دلیل امکان خرید به صورت عمده و وجود قیمتهای پایین در کنار کیفیت مناسب شهرت بسیاری کسب کرده است. لوازم برقی، لوازم آرایشی، ابزار شکار، انواع چای، انواع پتو و پوشاک اجناسی است که در این مرکز خرید به صورت عمده به فروش میرسد.
چابهار از معدود شهرهای ایران است که مردمان آن هنوز بافت سنتی و فرهنگ بومی خود را حفظ کردهاند. در این بخش از راهنمای سفر به چابهار به سراغ آداب و رسوم مردم چابهار میرویم.
برخی از اعیاد و جشنهای ملی و مذهبی در چابهار بسیار باشکوه برگزار میشوند. اعیاد مذهبی از آن دسته جشنهای مذهبی است که ساکنان چابهار علاقه بسیاری به آن دارند. از آن جا که مردم چابهار اهل سنت هستند، مثل سایر خواهران و برادران سنّی، در روز عید قربان ۳ روز مداوم جشن برپا میکنند. جالب است بدانید در عید قربان مردم در محلی به نام «عیدگاه» جمع میشوند و با قربانی کردن شتر و تقسیم کردن گوشت آن بین نیازمندان همه افراد را در شادی خود شریک میکنند. در این عید مردم چابهار مانند عید نوروز به دید و بازدید یکدیگر میروند.
عید نوروز و حنا دوزوکا از دیگر آداب و رسوم مشهور در چابهار است.
یکی از چالشهای سفر به هر شهری، صحبت به زبان مردمان شهر مقصد است، بنابراین ضروری است قبل از سفر به چابهار بدانیم زبان مردم چابهار چیست؟ بر اساس راهنمای سفر به چابهار، زبان رایج در استان سیستان و بلوچستان زبان بلوچی است. جالب است بدانید زبان بلوچی با زبان پهلوی اشکانی و پهلوی اوایل دوره ساسانی نزدیک است. این زبان به خاطر شرایط سخت تردد در سدههای گذشته و عدم ترکیب با زبانها و گویشهای دیگر اقوام، تغییرات زیادی نکرده است.
میتوان زبان بلوچی را با توجه به ریشهشناسی واژهها و سابقه کاربرد اصطلاحهای رایج در زبان فارسی به دو بخش کلی تقسیم کرد: بخش بلوچی شمالی یا سرحدی که بیشتر در نواحی زاهدان، خاش و سیستان استفاده میشود و بخش بلوچی جنوبی که در ایرانشهر، سراوان، سرباز و چابهار مرسوم است. مردم شهرستان چابهار به گویش بلوچی که شامل لهجههای جدگالی، کنارکی، طیسی، دشتیاری و باهوکلاتی میشود، صحبت میکنند.
به توصیه راهنمای سفر به چابهار، حتما قبل از سفر به این شهر زیبا شمارههای مهم و ضروری این شهر را همراه خود داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید بدون اتلاف وقت با آنها تماس بگیرد. شماره تماس های ضروری در سفر به چابهار را برای شما همراهان همیشگی در پایین جمعآوری کردهایم تا شما را در داشتن سفری ایمنتر به شهر چابهار همراهی کنیم.
- فرمانداری شهرستان چابهار : ۳۵۳۳۰۳۰۰- ۰۵۴
- شهرداری چابهار : ۳۵۳۲۰۰۰۴- ۰۵۴
- اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان چابهار : ۳۵۳۳۵۰۵۱- ۰۵۴
- روابط عمومی شهرداری چابهار : ۱۳۷- ۰۵۴
- آتش نشانی منطقه آزاد : ۱۲۵- ۳۵۳۱۴۴۴۴
- پاسگاه انتظامی منطقه آزاد چابهار : ۳۵۳۱۲۲۰۹- ۰۵۴
- ستاد اجرائی خدمات سفر منطقه آزاد : ۳۵۳۱۲۳۲۳ و ۳۵۳۱۲۲۴۴- ۰۵۴
- روابط عمومی منطقه آزاد چابهار : ۳۵۳۱۲۳۵۷- ۳۵۳۱۲۲۳۰- ۰۵۴
- رئیس واحد گردشگری : ۰۹۱۵۹۴۵۶۹۰۰
- سامانه اطلاع رسانی گردشگری کشور : ۰۹۶۶۹
- اطلاعات پرواز : ۱۹۹
- کنترل ترافیک منطقه آزاد : ۳۵۳۱۲۲۶۹- ۰۵۴
- آزمایشگاه صدف چابهار : ۰۵۴۳۵۳۲۰۹۶۹
- بیمارستان دریایی : ۰۵۴۳۵۳۸۶۱۶۷
- بیمارستان کنارک : ۰۵۴۳۵۳۸۴۶۷۴
- درمانگاه سینا چابهار : ۰۵۴۳۲۲۲۱۹۱۷
در آخرین بخش از راهنمای سفر به چابهار، باید و نبایدهای سفر به چابهار را خدمت شما عزیزان ارائه میدهیم. مردمان هر شهری قانونهای نانوشتهای خود را دارند که ترجیح میدهند گردشگران از آنها آگاه باشند و به این قوانین احترام بگذارند. در چابهار هم چند قانون مهم میان مردمان محلی رواج دارد برای مثال خارج کردن شن و ماسه از شهر یکی از نبایدهای شهر چابهار است. علاوه بر این، توصیه میشود هنگام بازدید از مناطق طبیعی در چابهار، با خود بطری آب و اغذیه همراه داشته باشید، زیرا در اماکن طبیعی مغازه وجود ندارد.
یکی از مهمترین بایدهای این منطقه رعایت نظافت در طبیعت است. طبیعت چابهار بسیار ویژه و باارزش است، پس به هیچ عنوان زباله و پلاستیک در این مناطق رها نکنید. همچنین قبل از ورود به سواحل و جنگلهای چابهار مسیریاب خود را بررسی کنید که فعال باشد تا در میانه راه مسیر خود را گم نکنید.
۹ جاذبه دیدنی سیستان و بلوچستان؛ دومین استان پهناور ایران!
تفاوتی ندارد در چه فصلی هستیم، انتخاب بندر چابهار به عنوان مقصد سفر، تصمیم هوشمندانه و درستی است. چابهار مکانهای تفریحی و دیدنی بینظیری دارد که شهرت جهانی دارند، همچنین در این شهر بندری میتوانید محصولات و لوازم مختلف خانگی و همینطور صنایع دستی باارزش این شهر را با قیمتی مناسب تهیه کنید. در مقاله راهنمای سفر به چابهار از الی گشت تلاش کردیم تمامی نکات مهمی که قبل از سفر به چابهار باید بدانید را جمعآوری کنیم و در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. در صورت تمایل به رزرو بلیت تورهای چابهار، به بخش تور مسافرتی در سایت ما سر بزنید.
۱. زمان برگزاری جشنواره مونسون چابهار کی است؟
جشنواره گردشگری مونسون از ۲۴ تا ۲۹ مرداد ماه برگزار میشود. اگر یکی، دو روز جابجایی تاریخی را درنظر بگیریم این جشنواره در نیمۀ دوم مرداد ماه هرسال برگزار میشود.
۲. خلوت ترین زمان سفر به چابهار کی است؟
اواخر بهار، اوایل تابستان و پاییز و زمستان از زمانهای خلوت سفر به چابهار است.
۳. فاصله زمینی تهران تا چابهار چقدر است؟
فاصله زمینی تهران تا چابهار حدود ۱۸۰۰ کیلومتر است و طی کردن این مسافت با ماشین حدود ۲۰ ساعت طول میکشد.
۴. بهترین رستوران محلی چابهار کدام است؟
رستوران بلوچ یکی از معروفترین رستورانهای محلی چابهار است.
۵. نام سواحل محبوب چابهار چیست؟
ساحل شب تاب، سواحل مکران، ساحل تیس، ساحل گواتر یا ساحل لاک پشتها و ساحل درک از سواحل خوشنام چابهار در بین گردشگران هستند.
۶. از چابهار چه سوغاتیهای میتوان تهیه کرد؟
خوراکیهای محلی و صنایع دستی مردمان چابهار از سوغاتیهای مرسوم این شهر هستند.
۷. معروفترین شیرینی چابهار چیست؟
شیرینی لندو به عنوان معروفترین شیرینی سنتی بندر چابهار شناخته میشود.
۸. معروفترین بازار سنتی چابهار کجاست؟
بازار دکه معروفترین بازار سنتی چابهار است که در نزدیکی بلوار امام خمینی قرار دارد.
۹. برای خرید عمده در چابهار کجا برویم؟
پاساژ صالحیار چابهار یکی از مراکز پرطرفدار عمده فروشی در چابهار است.
۱۰. مردم محلی چابهار به چه زبانی صحبت میکنند؟
اهالی چابهار به زبان بلوچی صحبت میکنند.