دیوار چین در فهرست عجایب هفتگانه جدید جهان

دیوار چین یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری کشور چین و قاره‌ی آسیاست. این دیوار طولانی و اسرارآمیز که در طی قرن‌های متوالی ساخته شده به عنوان نماد فرهنگ و هنر چین شناخته می‌شود. این دیوار شگفت‌انگیز در لیست میراث فرهنگی یونسکو قرار دارد. همچنین حقایق تاریخی بسیار جالب و خواندنی‌ای درباره این میراث باستانی وجود دارد. با ما در این مقاله از الی گشت همراه باشید تا بدانیم چرا دیوار چین در فهرست عجایب هفتگانه جهان قرار دارد؟

حتماً تابه‌حال تصاویری از دیوار چین دیده‌اید یا چیزهایی درباره آن شنیده‌اید. اما شاید بخواهید بدانید دیوار چین، طولانی‌ترین دیوار تاریخ چقدر طول دارد؟ این دیوار اسرارآمیز حدوداً ۲۱۱۹۶ کیلومتر طول دارد! این دیوار نه تنها از استان‌های شمالی مختلف کشور چین می‌گذرد بلکه از ۹ منطقه خودمختار در شمال این کشور هم عبور می‌کند. مناطقی چون هبئی، پکن، مغولستان داخلی، نینگ شیا، گانسو و شاآنشی. در واقع دیوارچین از دریای بوهای در نزدیکی مرز کره شروع شده و تا بیابان گوبی در یانگ کوآن ادامه پیدا می‌کند. این دیوار در طی ۲۰۰۰ سال ساخته شده و هنوز کسی نتوانسته تاریخ دقیق شروع ساخت آن را مشخص کند.

به طور تقریبی می‌توان گفت ساخت دیوارچین از قرن هفت پیش از میلاد شروع شده و تا قرن شانزدهم میلادی ادامه پیدا کرده. سلسله‌های مختلف امپراطوری چین در ساخت این دیوار عظیم نقش داشته‌اند. در ادامه به بررسی مختصر تاریخی دیوارچین می‌پردازیم.

رزرو تورهای داخلی و خارجی از سایت الی گشت

آن چه امروزه گردشگران به عنوان دیوار چین می‌بینند شکل کامل شده دیوارچین است. همان‌طور که گفتیم این دیوار در طول قرن‌های متمادی ساخته شده. پس برای شناخت بهتر آن باید سیر تاریخی ساخت دیوار چین را مرور کنیم. ساخت این دیوار از ۲۰۰۰ سال پیش شروع شد. چون مصالحی که آن موقع در ساخت دیوار به کار می‌بردند بادوام نبود بسیاری از قسمت‌های آن در گذر زمان از بین رفتند. اولین امپراطور سلسله کین دستور داد هزاران سرباز به علاوه روستاییان و کشاورزان شروع به ساخت دیوار کنند. پس از آن سلسله هان روی کارآمد. این سلسله طول دیوار را افزایش داد و برج‌ها و تجهیزات دفاعی به آن اضافه کرد.

در دوره‌های بعدتر به دلیل ارتباط خوب با همسایگان شمالی توجه زیادی به دیوار چین نشد. در دوره سونگ هم به دلیل نامرغوب بودن مصالح و فرسایش دیوار در طول زمان، مغول‌ها توانستند به آن نفوذ کرده و چینی‌ها را شکست دهند. در دوره‌ی ۱۰۰ساله حاکمیت مغول‌ها بر چین هیچ‌گونه رسیدگی به دیوار نشد. اما در سلسله امپراطوری مینگ کار مرمت دیوار ازسرگرفته شد. همچنین از مصالح بادوام‌تری در ساخت دیوار استفاده شد. اما این در پایان قرن ۱۶ بود که ساخت دیوار بزرگ چین بالاخره به پایان رسید.

شاید بخواهید بدانید چرا یک ملت در طول سالیان متوالی باید دست به ساخت دیواری تا این حد طولانی حول مرزهای خود بزند؟ و در واقع دیوار چین چه کاربردی داشته؟ آن طور که در تاریخ معروف است چینی‌ها دیوار چین را برای مقاصد دفاعی در مرزهای شمالی خود ساخته‌اند. اما شواهد تاریخی نشان می‌دهد این دیوار به ندرت توانسته کاربرد دفاعی داشته باشد. به نظر می‌رسد دیوار چین بیشتر نماد قدرت امپراطوری چین بوده و تأثیر روانی بر ذهن دشمنان چینیان داشته. همچنین زمانی که ارتباط چینی‌ها با همسایگان شمالی خود خوب بود از دیوار به‌عنوان مرکز تجاری هم استفاده می‌کردند.

در دوره سلسله مینگ دیوار چین دیگر فقط دیوار نبود و تبدیل به یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های کشور شده بود. تا حدی که به وسیله آن جریان آب را هدایت می‌کردند.

اما کاربرد دفاعی دیوار چین در دهه ۱۹۳۰ و در جریان جنگ چین و ژاپن بیش از تمام دوران‌های تاریخ چین برجسته است. در این دوران چینی‌ها از دیوارچین به عنوان یک عامل فیزیکی دفاعی در مقابل تهاجم دشمنان استفاده می‌کردند. گلوله‌های بسیاری به عنوان یادگار آن دوران همچنان در دیوارچین باقی مانده‌اند.

حدود سه قرن بعد از نابودی سلسله مینگ روشنفکران این کشور نه تنها دیوار را نماد قدرت نمی‌دانستند بلکه آن را نماد اشتباه چین می‌دانستند. انسان‌های زیادی در راه ساخته شدن این دیوار جان خود را از دست دادند. بعدتر گارد سرخ مائو قسمت‌هایی از دیوار را که آثار فئودالی چینی‌ها را شامل می‌شد از بین بردند.

 

دیوارچین از نواحی مختلفی با شرایط متفاوت زیست محیطی می‌گذرد. از مناطق کوهستانی بگیر تا صحرا و بیابان. این شرایط مختلف مصالح و معماری دیوارچین را هم تحت‌تأثیر قرار داده. چینی‌ها همیشه تلاش می‌کردند از مصالح بومی در ساخت دیوار استفاده کنند. به همین خاطر در قسمت‌های کوهستانی، دیوار از سنگ ساخته شده. در قسمت‌هایی که دیوار از دشت عبور می‌کرد از خاک کوبیده شده به‌عنوان مصالح استفاده می‌شد. در مناطق بیابانی و صحرایی هم معماران چینی از ابتکار جالبی بهره بردند. آن‌ها در این قسمت از دیوارچین از ترکیب شن و گیاهان صحرایی استفاده کردند.

در زمان سلسله مینگ از مصالح مستحکم‌تری مانند ملاط آهک، سنگ و آجر برای ساخت دیوار استفاده شد. متریال عجیب دیگری که چینی‌ها در ساخت دیوار چین استفاده کرده‌اند برنج چسبناک است! استفاده از برنج در ساخت دیوار یکی از دلایل استحکام آن تا به امروز است.

ارتفاع دیوار در بعضی مناطق به ۶ متر و در برخی نواحی دیگر به ۱۴ متر هم می‌رسد. پلاک‌ها و نقش‌برجسته‌های تزیینی هم در بعضی بخش‌های دیوار دیده می‌شود.

شگفتی‌های دیوارچین بسیار است. ما در اینجا تنها می‌توانیم به چند مورد از آنها اشاره کنیم. آیا می‌دانستید دیوارچین به بزرگ‌ترین گورستان دنیا معروف است؟ گفته می‌شود در حین ساخته‌شدن این دیوار حدود ۴۰۰۰۰۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند. بسیاری از این کارگران از گرسنگی مرده‌اند و بسیاری از فشار کار زیاد. امپراطوری چین همچنین به عنوان مجازات، مجرمان و زندانیان را مجبور به کار بر دیوار چین می‌کرد. استخوان‌های بسیاری از این کارگران در پای دیوار کشف شده که نشان می‌دهد آنها را همان جا خاک می‌کرده اند. به باور چینی‌ها اگر متوفی را در محل زندگی خودش دفن نکنند روح او سرگردان می‌ماند. دفن کردن کارگران در پای دیوار در واقع بی‌احترامی به روح آنها بود. عده‌ای هم معتقدند استخوان کارگران مرده را پودر می‌کردند و از آن برای ملاط دیوار استفاده می‌کرده‌اند!

بر روی دیوارچین کتیبه و سنگ‌نبشته‌های زیادی دیده می‌شود که هرکدام افسانه‌ای را روایت می‌کنند. افسانه‌هایی که شاید ریشه در واقعیت داشته باشند. یکی از مشهورترین این داستان‌ها، قصه منگ جیان است. شوهر منگ جیان تنها چند روز پس از ازدواج با او برای کار به دیوار چین می‌رود. چون زمستان بوده منگ جیان راهی دیوارچین می‌شود تا برای شوهرش لباس گرم ببرد. اما وقتی به آنجا می‌رسد متوجه می‌شود که شوهرش از گرسنگی و فشار کار مرده. کسی به او می‌گوید که جنازه کارگران را در پای دیوار دفن می‌کنند. او به دیوار می‌کوبد و اشک می‌ریزد، از اشک او دیوار چین شکافته شده و استخوان کارگرها نمایان می‌شود. او استخوان‌های شوهرش را بر‌می‌دارد، به روستای خود می‌برد و دفن می‌کند.

یکی از شایعاتی که چینی‌ها درباره دیوار چین می‌گویند این است که این دیوار از فضا دیده می‌شود. آیا واقعاً دیوارچین را می‌شود از فضا دید؟ آن طور که سازمان ناسا ادعا کرده این شایعات میان چینی‌ها از سال ۱۹۳۸ وجود داشته است. اما هنگامی که سفینه آپولو به ماه فرستاده شد چینی‌ها ناچار شدند دست از شایعه پراکنی بردارند. چرا که فضانوردان ادعا کردند دیوار چین حتی از پایین‌ترین مدار زمین هم قابل رویت نیست. آنها معتقدند شاید علتش این است که دیوار چین با مصالح محیط اطرافش ساخته شده و همرنگ آن است. در نتیجه تشخیص آن از خارج از مدار زمین به خصوص با چشم غیر مسلح غیر ممکن است.

شاید فکر کنید تمام قسمت‌های دیوار تا الان کشف شده اما نمی‌توان مطمئن بود. ممکن است همچنان قسمت‌های کشف نشده دیوار چین از دید باستان‌شناسان دور مانده باشد. قسمت‌های جدیدی از دیوار در سال ۲۰۰۹ با استفاده از اشعه‌ی مادون قرمز کشف شد. بخش‌هایی که متعلق به دوره‌ی مینگ هستند. همچنین قسمت وسیعی از دیوارچین با رودخانه‌ها و گودال‌ها و تپه‌ها پوشیده شده.

 در سال ۲۰۱۵ محققان در مرز میان ناحیه خودمختار نینگ ژیاهوی و استان گانسو، ویرانه‌هایی از دیوارچین را کشف کردند. جایی که هیچکس فکرش را نمی‌کرد امتداد دیوارچین را پیدا کند! این بخش از دیوار را به دوره‌ی شین نسبت می‌دهند. مسائل زیست محیطی چون فرسایش و سیل باعث شده قسمت‌هایی از دیوار از بین برود و همچنان از چشم باستان‌شناسان دور بماند.

 

شاید شما هم پس از خواندن این مقاله از الی گشت ترغیب به بازدید از دیوارچین شده باشید. هرساله تعداد بسیار زیادی از گردشگران از این دیوار شگفت‌انگیز دیدن می‌کنند. دیوار چین بخش‌های مختلفی برای بازدید دارد که بنا به روحیه‌تان می‌توانید از آنها بازدید کنید. بخش‌هایی چون:

بادالینگ: که محبوب‌ترین، شلوغ‌ترین و تجاری‌ترین بخش دیوار چین است.

جویونگ گوان: که نزدیکترین قسمت دیوار به پکن است.

موتیانیو: یا دیوار شاخ گاو، که طولانی‌ترین بخش دیوار است.

سیماتای: که پرشیب‌ترین بخش دیوار است.

جینشانلینگ: که بازسازی اساسی نشده است.

 جیانکو: که خطرناک‌ترین قسمت دیوار است.

هوانگ هواچنگ: قسمتی از دیوار چین که دریاچه هائومینگ از میان آن می‌گذرد و منظره بسیار زیبایی دارد.

گذرگاه شانهای، گذرگاه یانمن و گوبیکو هم از قسمت‌های قابل بازدید دیگر دیوار چین هستند.

 یکی از اصلی‌ترین این تفریحات پیاده‌روی به‌خصوص پیاده‌روی‌های شبانه است. تنها قسمت دیوارچین که در شب روشن است و می‌توان در آن پیاده‌روی کرد سیماتای است. همچنین رویداد ماراتن هر سال در دیوارچین در ماه مه برگزار می‌شود. مسیر ماراتن دیوارچین جز ده مسیر مشهور ماراتن دنیاست. دوندگان زیادی هر ساله برای دویدن به این دیوار سفر می‌کنند. به جز این‌ها عده‌ای که عاشق کمپ کردن هستند برای کمپینگ به دیوارچین می‌آیند. اول پاییز مناسب‌ترین موقع برای کمپ کردن در دیوارچین است. گفته می‌شود می‌توان راه شیری را از آنجا در آسمان دید!

بخش‌هایی از دیوارچین همچنین دارای تله کابین و واگن‌های ترن هوایی برای رفت و آمد راحت‌تر گردشگران هستند. اگر عاشق هیجان هستید می‌توانید از پاراگلایدر سواری هم در قسمت‌هایی از دیوار چین لذت ببرید! فصل بهار و پاییز بهترین فصول برای بازدید از دیوارچین هستند.

دیوار چین یکی از طولانی‌ترین سازه‌های تاریخی در دنیاست. این دیوار شگفت‌انگیز به عنوان نماد کشور چین در دنیا شناخته می‌شود. دیوارچین نه تنها جز میراث فرهنگی یونسکو است بلکه در فهرست عجایب هفت‌گانه جدید جهان قرار دارد. این دیوار اسرارآمیز در طی قرن‌های متوالی و به دستور امپراطوران مختلف چین ساخته شده. کارگران زیادی جان خود را در طی ساخت دیوار از دست داده‌اند.

 از این دیوار استفاده دفاعی و تجاری می‌شده و در ساخت آن از مصالح مختلفی همچون ملاط برنج بهره گرفته شده. دیوارچین همچنین به عنوان بزرگ‌ترین گورستان دنیا هم معروف است. اجساد بسیاری از کارگران در گودال‌های پای دیوار دفن شده. هرساله گردشگران زیادی از دیوار چین دیدن می‌کنند. جاذبه‌های تفریحی دیوار و آب و هوا و منظره‌ی خوب، این مکان را تبدیل به قطب گردشگری کشور چین کرده است. اگر شما هم عاشق هیجان و کشف مکان‌های باستانی هستید، تجربه بازدید از دیوارچین را از دست ندهید!

 

مطالب مرتبط:
طبیعت و فرهنگ بکر و کم‌نظیر گوانگشی چین
جاذبه های دیدنی شی‌آن چین

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال