کلات های کرمان
شهر شهداد، در کرمان به داشتن کلات های زیبا معروف است، کلات هایی که شهرت جهانی دارند و حتی گردشگران اروپایی را هم به این محل می کشانند. در این شهر در وسط کویر لوت تا چشم کار می کند کلوت می بینید، برای اینکه با کلوت ها بیشتر آشنا شوید، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.
کلوت چیست؟
مطالب مرتبط: آثار تاریخی ایران ثبت شده در یونسکو + عکس اسرارآمیزترین غارهای ایران را بشناسید
کلوت، کوه های شنی ای است که بر اثر وزش باد در کویر ایجاد می شود. این کلوت ها آنقدر شکل های محسورکننده ای دارند که گردشگران بسیاری برای دیدن آن ها به کویر می روند. وقتی در قلب کویر لوت در حال راه رفتن هستید ناگهان انگار به شهر جدیدی وارد می شوید، سازه های کوه مانندی را می بینید که با ظاهر منحصربفرد خود به تعداد زیادی در این منطقه قرار دارند. اینجا شهداد در ۱۰۰ کیلومتری کرمان است و قسمتی از آن به شهر کلوت ها معروف است. این شهر افسانه ای با مساحت ۱۱ هزار کیلومتر مربع تا شهداد ۴۰ کیلومتر فاصله دارد و در اثر فرسایش آبی و بادی در حدود ۲۰ هزار سال قبل شکل گرفته است. شاید با نگاه کردن به کلوت ها فکر کنید که اینها بقایایی از شهری چند هزار ساله هستند و قبلا انسان ها آن ها را ساخته اند اما در واقع این کوه ها فقط با دخالت باد و آب به وجود آمده اند. سنگ بستر کلوت ها در اثر برخورد بادهای شنی و ماسه ای فرسایش پیدا کرده و در طی سالیان قسمت های سست آن در اثر وزش باد فرو ریخته و کلوت ها ایجاد شده اند. کویر شهداد ۱۰۰ هزار نمکزار دارد و خالی از سکنه است، در آنجا غرق در سکوت و آرامش کویر می شوید، شهر کلوت ها در وسط این کویر ۱۴۵ کیلومتر طول و ۷۰ کیلومتر عرض دارد.
پوشش گیاهی کلوت ها چیست؟
هر چه به کلوت ها نزدیک تر شوید پوشش گیاهی کمتر و کمتر می شود. قبل از رسیدن به کلوت ها درخت های گز را می توانید به صورت پراکنده در گوشه و کنار ببینید اما با رسیدن به کلوت ها هیچ نوع گیاهی را در کنار آن ها پیدا نمی کنید. یا اینکه جنس خاک این منطقه با دیگر خاک ها تفاوت چندانی ندارد پس دلیل نبودن پوشش گیاهی در این منطقه را باید در چیزی دیگر جست و جو کرد. علت، بادهای شدیدی است که در این ناحیه می وزد و هر نوع ریشه گیاه را از خاک بیرون می آورد.
آیا واقعا در این ناحیه شهری وجود داشته ؟
برخی، کلوت را ویرانه های شهری نفرین شده می دانند. در کتاب های صدر اسلام گفته شده که ویرانه های شهری در پای کلوت قابل مشاهده است. اما شرایط اقلیمی این منطقه طوری است که نمی توان در اینجا زندگی کرد پس احتمالا شهر، کاملا باستانی بوده است. با بررسی هایی که بر روی آثار کشف شده در این ناحیه انجام گرفت معلوم شد که آن ها برای دو تا سه هزار سال قبل از میلاد بوده اند. این احتمال وجود دارد که در این محل قبلا شهری وجود داشته اما در دوران باستان ناگهان این ناحیه تبدیل به کویر شده و شهر را از بین برده است. آثار تاریخی نشان می دهد که در گذشته، تمدن های بزرگ انسانی در این ناحیه زندگی می کردند اما به دلایلی شهر آن ها ویران شده است.
۲ نظرات