دیوالی؛ جشن ملی مردم هند

جشن ،واژه‌ای پر از هیجان برای هر انسانی به شمار  می‌آید.این واژه کوچک اما پر معنا می‌تواند در دل هر انسانی در هر نقطه‌ای از جهان شور و هیجان زیادی را ایجاد کند و طراوت زیادی را برای همگان به ارمغان آورد.

در هر نقطه‌ای از جهان هر ساله جشن‌های متفاوتی بر‌گزار می‌شود که،هر کدام از آنها تاریخچه‌ای خاص و زیبا دارد. از جمله جشن‌های خاص مربوط به  ایرانی ها می‌توان به جشن،باستانی عید نوروز و جشن‌های مذهبی اشاره کرد.

در این گفتار سعی داریم شما را با یک جشن خاص و عجیب به نام جشن دیوالی هند آشنا کنیم. پس با ما در این سفر زیبا و هیجان انگیزهمراه باشید.

دیوالی نام یکی از جشن‌های کشور هند است. این جشن همچنین به جشن نور معروف است. در این جشن هندوها در هر نقطه‌ای از جهان که باشند،با روشن کردن شمعی این جشن را برگزار می‌کنند!

 این جشن در واقع جشن پیروزی خیر بر شر و نور بر تاریکی‌ها است.جشن دیوالی نماد پیروزی حق بر باطل است. در این جشن اعتقاد بر این است که با آمدن نور تاریکی و ظلمت از بین می‌رود .

بر اساس تقویم باستانی، دیوالی هر سال در Amavasya (یا ماه نو) – پانزدهمین روز – ماه Kartik مشاهده می‌شود. در هند، دیوالی ۲۰۲۳ در ۱۲ نوامبر (یکشنبه) جشن گرفته می‌شود. دیوالی به عنوان یک روز تعطیل در سراسر کشور جشن گرفته می‌شود. طبق تقویم هندو، دیوالی امسال پس از ۲۰ روز از جشنواره دوسهرا ۲۰۲۳ جشن گرفته می‌شود.

دیوالی جشنی با سابقه دوهزارساله است. در این جشن به تجلیل از قهرمانان بزرگ هندی‌ها می‌پردازند. داستان‌های مختلفی برای فستیوال دیوالی بیان شده است ما در این گفتار قصد داریم معروف‌ترین آنها را برایتان نقل کنیم.

گفته شده است رام در این روز بر راونا  پادشاه اهریمنان پیروز می‌شود،هنگامی که از نبرد با اهریمن بر میگردد متوجه می‌شود مردم برای استقبال از او شهر را پر از فانوس و چراغ  کرده‌اند و به استقبال او امده اند. هرساله مردم برای بزرگداشت از این روز بزرگ شهر و خانه‌ها و حتی رودخانه‌ها را پر از فانوس‌های نورانی و زیبا می‌کنند .

دراین جشن بزرگ و تاریخی ،اتفاقات خاص و زیبایی منتظر شماست. وقتی دیوالی برگزار می‌شود می‌توانید شاهد نور باران شدن اطراف خود باشید. اگر به منظره‌های اطراف خود نگاه کنید، شاهد چیزی جزء زیبایی نخواهید بود. چراغ‌های سفالی رنگارنگ،سراسر شهر و اطراف خانه‌ها را پر کرده‌اند. قدم زدن در شهری پر از روشنایی و زیبایی برایتان بسیار جذاب خواهد بود.

اگر به طرف رودخانه‌ها حرکت کنید ، چراغ‌های زیبایی را بر روی آب شناور خواهید دید، این چراغ ها که هر کدام آنها می‌تواند نماد پیروزی نور بر تاریکی باشد چنان بر روی آب در حرکت هستند،که گویی می‌خواهند تمام ظلمت و تاریکی را یک تنه بر دوش بکشند تا شهر را از تاریکی نجات دهند .

 این جشن هم مانند،جشن‌های خاص ایرانی است که در آن خانواده‌ها دور هم جمع می‌شوند.  .

در این روز باستانی مردم تمام کسب و کارشان را رها میکنند و در کنار خانواده جشن را سپری می‌کنند و با غذاها و شیرینی‌های سنتی و خوشمزه شب را صبح می‌کنند. در این شب زیبا و به یاد ماندنی  برای کسانی که در جمعشان نیستند دعا می‌کنند و آنان را نیز، در شادی خود شریک می‌کنند. خانه‌هایی پر از خوراکی‌های لذیذ و خوشمزه ، و پر از نور و چراغ های سفالی رنگارنگ می‌تواند برای همه زیبا و خاص باشد.

این جشن همانطور که قبلا ذکر شد در تاریک‌ترین روز سال برگزار می‌شود. شاید گذشتگان با انتخاب تاریک‌ترین روز از سال خواسته‌اند به آیندگان این پیغام را بدهند که، در کنار هم و باهم می‌توانند تاریک‌ترین روزها را بگذرانند و خودشان سبب روشنایی شب‌ها و روزها هستند.

در این جشن باشکوه و جذاب چراغ‌ها نماد روشنایی و خیر و تاریکی نماد شر و ظلم است که در نهایت پیروزی با نورخواهد بود.

این‌جشن شکوهمند در ۵ روز برگزار می‌شود . هر کدام از روزهای جشن دیوالی رسم و رسوم خاص خود را دارند. در ادامه با ما همراه ما باشید تا شما را با هر یک روزهای جشن دیوالی آشنا کنیم.

اسامی محلی و عجیبی برای روزهای جشن دیوالی انتخاب شده اند.

احتمالا همه ما خاطراتی از تمیز کاری‌های قبل از عید نوروز را به یاد داریم.

حال و هوایی خاص که در تمام شهر عطر خاصی را پراکنده می‌کند. در جشن دیوالی هم می‌توانید تمام این حال و هوای ناب را با تک تک سلول های بدنتان احساس کنید .

در این روز هندی‌ها به تمیز کردن خانه‌هایشان می‌پردازند. بعد از تمیز کردن خانه‌ها، به سراغ تزئینات خاص خودشان می‌روند.

خانه‌ها را با طرح‌های خاصی تزئین می‌کنند. برای تزئین از برنج ،گل و یا ماسه‌های رنگی استفاده می‌کنند. در این روز اگر وارد خانه آنها شوی متوجه زیبایی کف خانه‌ها خواهید شد. هندی‌ها در این روز هدایای خاصی را برای خدای مرگ تدارک می‌بینند ، و آنها را در نزدیکی درخت مقدس به پیشگاه او هدیه می‌دهند.

این روز، روز خوشمزه‌ای به حساب می‌آید! در روز دوم جشن دیوالی هندی‌ها به سراغ تدارکات خوشمزه مخصوص جشن می‌روند.

شیرینی‌های خوشمزه،غذاهای لذیذ و مطبوع متنوع همچون گوجه فرنگی، تربچه‌ی چاتنی، سالاد ماست و خیار رایتا، شیرینی‌های میثایی و اسفناج و پنیر توفو تدارک دیده می‌شود.

می‌توانید از طعم لذیذ و مطبوع این خوراکی‌های دلپذیر در این روز لذت ببرید. هندی‌ها در این روز خودشان را برای روز سوم که روز اصلی جشن است ،آماده می‌کنند.

در روز دوم جشن بزرگ دیوالی هندی‌ها دور هم جمع می‌شوند و برای مردگان دعا می‌کنند .یکی از ویژگی‌های مثبت این روز این است که آنها باهم متعهد می‌شوند، که منافع جامعه را بر منافع شخصی خود و منافع خانوادگی خود ترجیح دهند. تا بتوانند در پیشرفت جامعه خود تاثیر گذار باشند و قدمی هر چند کوچک در راستای پیشرفت کشور و شهر خود بردارند.

روز سوم ،روز اصلی یا همان روز جشن دیوالی است. در این روز بزرگ مردم چراغ‌های سفالی را روشن می‌کنند و یا به آتش بازی می‌پردازند. در روز سوم‌جشن دیوالی مردم به سپاسگذاری از لاکشمی می‌پردازند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید مردم در روز سوم جشن دیوالی چرا به سپاسگذاری از لاکشمی می‌پردازند. در ادامه شما را با راز این عبادت آشنا خواهیم کرد.

لاکشمی  یا مها لاکشمی ایزد بانوی پیروز بخت و توانگری در آئین هندوها به شمار می‌آید.لاکشمی را همچون زنی ایستاده بر روی نیلوفر آبی به تصویر می‌کشند.

هندوها باور دارند که لاکشمی خدای ثروت ،قدرت، زمین،طلا است و هرجا که ثروت باشد این ثروت حتما از لطف و بخشندگی‌های لاکشمی است.

هندوها تصورات جالبی از لاکشمی دارند . آنها می‌گویند این ملکه با چشمانی درشت و زیبا و چهره‌ای همچون آفتاب درخشان است که روی نیلوفر آبی قرار دارد.لاکشمی علاقه زیادی به نیلوفر آبی دارد.

در روز جشن دیوالی  هندی‌ها بر لاکشمی نماز می‌خوانند و هدایای زیادی را به او هدیه می‌دهند. لاکشمی لباس پاکیزه و زیبا برتن دارد و با عطر گل‌ها معطر است.

بعد از روز سوم که روز اصلی جشن دیوالی است نوبت به روز چهارم می‌رسد. اما در این روز چکار می‌کنند؟؟

این روز برای خانم‌ها بسیار خوشایند است ، چرا که مردها در این روز بنا بر سنت پیشینه خود باید برای خانم‌ها هدیه‌ای خاص تدارک ببیند. روز چهارم را روز پیوند زناشویی نیز می‌دانند. علاوه برآن در این روز معمولا به بررسی مسائل اقتصادی نیز می‌پردازند. هندی‌ها در روز چهارم برای مسائل اقتصادی سال خود برنامه‌ریزی می‌کنند.

روز آخر جشن دیوالی روز پیوند خواهر برادری به شمار می‌آید.در این روز برادران به دیدار خواهران خود می‌روند و برای آنها هدایای خاصی می‌برند و به تکریم رابطه خواهر و برادری می‌پردازند. در بعضی از مناطق خواهران برای برادران دعای خاصی به نام دعای بهای فوتا می‎خوانند و سلامتی برادران خود را از خداوندگار خواهان می‌شوند. این روز، روز پایانی جشن دیوالی است.

اگر می‌خواهید در این روز مهمان هندی‌ها باشید خودتان را برای گذراندن چند روز رویایی آماده کنید. هندی‌ها معتقدند  این نورها نماد آگاهی و دانایی هستند و با آمدن نور تاریکی و نادانی از بین می‌رود.

شما دراین روز ها آویزهای نور زیبایی که از خانه ها آویزان شده می‌بینید. هرخانه مانند چشمه نوری به نظر می‌رسد که انوار مختلف و رنگارنگی را از خود منتشر می‌کنند. شما هم می‌توانید در این روز بالن‌های نورانی و زیبا تهیه کنید و زیبایی و لذت دو چندان را  تجربه کنید.این بالن‌های جذاب فضای شهر را بسیار زیبا می‌کند. بهتراست  قبل از سفر به هند برای دیدن جشن دیوالی از زمان دقیق برگزاری این جشن مطلع شوید تا این فرصت ناب را از دست ندهید.

از جشن‌های قدیمی در هند به شمار می‌آید که تاریخچه‌ای دو هزار ساله دارد. جشن دیوالی برای مردم هندوستان اهمیت زیادی دارد. در زمان جشن چهره‌ی شهر بسیار زیبا و دیدنی می‌شود اگر از دور به شهر نگاه کنید شاهد زیبایی‌ای وصف نشدنی خواهید بود.

این جشن آنقدر جذاب است که هرساله افراد زیادی برای دیدن آن به هند سفر می‌کنند.

اگر می‌خواهید تجربه جدیدی از جشن‌های باستانی داشته باشید حتما سفر به هندوستان در این روزها را در برنامه خود قرار دهید.

مطالب مرتبط:
سفر من به هند
راهنمای سفر به هند

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز