عجایب هفتگانه ایران

کشور عزیزمان دارای تاریخی پرفراز و نشیب و فرهنگ و تمدنی غنی با پیشینه‌ی بسیار است. ایران در حقیقت یکی از ده کشوری به حساب می‌رود که میراث و آثار تاریخی آن در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است. جالب است بدانید ایران رتبه هفتم را در این سازمان به خود اختصاص داده و به‌ علت دارا بودن آثار تاریخی با قدمتی بیشتر از چهار هزار سال پیش از میلاد، از جمله سرزمین‌های تاریخی سازمان یونسکو به شمار می‌رود. دیدنی های ایران شگفت‌انگیزند! حتماً اسم عجایب هفتگانه جهان را شنیده‌اید. در این مقاله از الی گشت با ما همراه باشید تا به معرفی عجایب هفتگانه ایران بپردازیم.

همانطور که می‌دانید دیدنی‌ های ایران یکی دو تا نیستند و یکی از دیگری جالب‌تر و منحصربه‌فردتر و شگفت‌انگیزتر هستند. اما تعدادی از این دیدنی‌ها به دلیل ویژگی‌های خاصشان از باقی بیشتر مشهور شده‌اند و بیشتر از بقیه نظر گردشگران ایرانی و خارجی را به خود جلب کرده‌اند.

وقتی درباره عجایب هفتگانه جهان حرف می‌زنیم می‌دانیم با لیستی ثابت از دیدنی‌های دنیا مواجهیم که شگفت‌انگیزند. اما لیستی تحت عنوان عجایب هفتگانه ایران در سازمان و نهادی ثبت نشده و ما تنها این عنوان را برگزیدیم تا هفت عدد از دیدنی های ایران که در جهان بسیار مشهورند و بازدید از آنها بر هر گردشگری واجب است را به شما معرفی کنیم. اگر علاقه‌مندید درباره این جاذبه‌ها بیشتر بدانید در ادامه با الی گشت همراه باشید.

مورد اول در لیست دیدنی های ایران که می‌توان آن را از جمله عجایب هفتگانه ایران دانست تخت جمشید یا پرسپولیس است. تخت‌جمشید را شاید بتوان شگفت‌انگیزترین سازه‌ی تاریخ ایران نامید. این مجموعه کاخ که در اطرافش شهری وجود داشته برای مدت‌های طولانی پایتخت ایران بوده و به دستور پادشاهان سلسله هخامنشی بنا شده و چیزی حدود ۲۰۰ سال آباد بوده و از آن استفاده‌ی تشریفاتی می‌شده.

تخت‌جمشید این مورد از دیدنی های ایران را در واقع اولین سازمان ملل جهان نامیده‌اند چرا که تمام نمایندگان قسمت‌های مختلف دنیا در روز سال نو با هدایایی به خدمت پادشاه ایران می‌آمدند و صلح و دوستی و وفاداری خود را به حکومت هخامنشی اثبات می‌کردند. شروع ساخت این مجموعه کاخ بزرگ از سال ۵۱۸ پیش از میلاد شروع شده. کسی که اولین سنگ بنای آن را گذاشت داریوش بزرگ بود. پس از او خشایارشاه و اردشیر اول به ساخت این مجموعه کاخ باشکوه ادامه دادند.

تخت‌جمشید که از منحصربه‌فردترین دیدنی های ایران به حساب می‌رود به نام‌های دیگری همچون صد دروازه، پرسپولیس، پارسه و چهل منار هم شناخته می‌شود و در جوار دشت مرودشت، در کوهپایه‌ی کوه رحمت، در استان فارس و شهر مرودشت شیراز واقع شده. تخت جمشید در حقیقت مجموعه‌ای از چند کاخ تو در تو است که کاربری‌های مختلفی داشته و شهری در اطرافش وجود داشته است. این شهر سه بخش ارگ، شهرستان و قسمت بیرونی داشته که مرکز حکومتی آن ارگ بوده و روی صفه‌ای سنگی از کوه رحمت واقع شده است.

گفته می‌شود طی ۱۲۰ سال ساخت و تکامل تخت جمشید، از هیچ کارگری به عنوان برده استفاده نشده. تمامی کارگرها از حقوق کافی و حتی بیمه بی‌کاری و مزایای مختلف برخوردار بودند. این اطلاعات از اسناد و لوح‌هایی که از قسمت شمال غربی تخت جمشید کشف شده، به دست آمده است. این مجموعه چیزی بالغ بر ۴۰ هزار نفر جمعیت داشته. با وجود این که این بنا در آتش سوخته و بخش مهمی از آن نابود شده، اما هنوز هم با بازدید از آن، از عظمت و شکوه مقابل چشمتان متحیر خواهید شد.

دومین مورد در لیست دیدنی های ایران و عجایب هفتگانه ما نام آشنای طاق کسری است که شاید بتوان آن را یکی از جالب توجه‌ترین آثار معماری ایرانیان در طول تاریخ نامید. این سازه‌ی بی‌نظیر و استثنایی امروزه در تیسفون عراق واقع شده و به دستور پادشاهان ساسانی بنا شده است. جالب است بدانید عرض این طاق ۲۵ متر است و پس از پل گاومیشان، عنوان عریض‌ترین طاق معماری ایران را به خود اختصاص داده.

گرچه تاریخ دقیق شروع ساخت این بنا مشخص نیست؛ اما به نظر می‌رسد که کار ساخت آن را شاپور یکم حدود ۲۲۴ میلادی آغاز کرده باشد. طاق کسری که به ایوان خسرو یا ایوان مدائن هم معروف است رد پای خود را حتی در اشعار شعرای گذشته‌ی ایرانی همچون حافظ و سعدی و فردوسی هم به جا گذاشته است. فرش معروف بهار خسرو هم در این ایوان پهن شده بوده که متأسفانه با حمله‌ی اعراب تکه‌تکه شده. این طاق که باقی مانده‌ی کاخ تیسفون است روزگاری محل برگزاری رخدادهای مهم و جشن‌های بزرگ ملی بوده است.

سومین مورد در لیست دیدنی های ایران و عجایب هفتگانه میدان نقش جهان اصفهان است. این میدان تاریخی در حقیقت سالم‌ترین بنای تاریخی شگفت انگیز ایرانی است که تا امروز پا بر جاست. همانطور که می‌دانید این میدان بناهای فوق‌العاده ارزشمند و باشکوهی را در چهار طرف خود جای داده.

شاید بخواهید قدری درباره تاریخچه این میدان بدانید. گفتنی است در زمان شاه عباس دوم صفوی به دلیل شلوغی این منطقه که ناشی از وجود بازار بود، دستور داده شد تا بناهای قدیمی تخریب شوند و میدانی مضاف بر میدان عتیق و میدان شاه ساخته شود. میدانی که میدان نو نامیده شد. به مرور زمان این میدان به نقش جهان معروف شد. متأسفانه بعد از گذر زمان این میدان‌ها از بین رفتند و تنها میدان شاه است که همچنان پا بر جا باقی مانده.

خوب است بدانید میدان نقش جهان این مورد از دیدنی های ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده و با طول و عرض زیاد خود به عنوان دومین میدان بزرگ جهان شناخته می‌شود. از جمله جاذبه‌های گردشگری تاریخی واقع در این میدان باید به مسجد امام (مسجد شاه)، عمارت عالی‌قاپو، مسجد شیخ لطف‌الله و سردر قیصریه که ورودی اصلی بازارچه اصفهان است اشاره کرد. همچنین دویست حجره دوطبقه دورتادور میدان واقع شده که در آنها اغلب صنایع‌دستی اصفهان به فروش می‌رسد.

این میدان تاریخی که از توریستی‌ترین مناطق کشورمان است امروزه به‌عنوان نماد اصفهان و همچنین ایران در دنیا شناخته می‌شود.

نمی‌توان از دیدنی های ایران و عجایب هفتگانه ایران حرف زد و اسمی از باغ ارم شیراز نبرد. باغ ارم در شمال شهر شیراز قرار گرفته و به معنای واقعی بهشتی سرسبز و چشم‌نواز بر روی زمین به حساب می‌رود. علاوه بر این بنای تاریخی این باغ با معماری استثنایی و دیدنی خود هر بازدیدکننده‌ای را به وجد می‌آورد. همچنین باغ گیاه‌شناسی این محوطه با انواع گیاهان نادر و کمیاب از ارزشمندترین کلکسیون‌های گیاهی ایران به شمار می‌رود.

باغ ارم شیراز این مورد از دیدنی های ایران، در واقع نمونه‌ای از یک باغ کوشک به حساب می‌رود که به‌ دلیل درختان مرکبات و خیابان طویل با سروهای سرافراز پیرامونش، از گردشگران دلربایی می‌کند. کوشک اصلی متعلق به دوران قاجار هسته‌ی مرکزی این باغ را تشکیل می‌دهد. سرونازهای بلند و قدیمی، زیبایی این کوشک را چند برابر کرده‌اند. باغ ارم شیراز مساحتی معادل با ۱۱۰,۳۸۰ متر مربع دارد و در ۱۴ آبان سال ۱۳۵۳ به ثبت ملی رسیده است. گفته می‌شود قدمت این باغ به دوره سلجوقیان می‌رسد اما در دوره زندیه وسعت یافته است.

هفت تپه خوزستان این محوطه‌ی تاریخی شگفت‌انگیز هم در بین عجایب هفتگانه میان دیدنی های ایران وجود دارد. این محوطه‌ی تاریخی در شهر شوش در استان خوزستان قرار گرفته و بازدید از آن هر گردشگری را متحیر می‌کند.

هفت تپه خوزستان اولین بار توسط باستان‌شناس فرانسوی به‌ نام دمورگان کشف شد، پس از آن، جناب نگهبان، حفاری این منطقه را به‌‌دست گرفت. در حفاری‌های این منطقه آثاری به دست آمد که به نظر می‌رسد بقایای یک شهر تاریخی متعلق به تمدن ایلام باشد. از جمله این آثار می‌توان به بقایای خانه‌ها و اسکلت انسان‌ها اشاره کرد. این محوطه تاریخی در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است. جالب است بدانید زیگورات چغازنبیل هم در نزدیکی هفت تپه قرار دارد و می‌توانید از هر دو در یک زمان دیدن کنید.

خوب است بدانید هفت تپه این مورد از دیدنی های ایران مجموعه‌ای از ۱۴ تپه‌ی باستانی است که در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر شوش قرار دارد و فاصله‌اش تا معبد چغازنبیل حدوداً ۲۳ کیلومتر است. در این منطقه همچنین بقایای زیگوراتی مشابه زیگورات چغازنبیل کشف شده. از دیگر عجایب هفت تپه کشف آثار چند صد قربانی است که گواه قتل عامی تاریخی هستند. الواح گلی و اشیای تاریخی بسیاری از این محوطه تاریخی به دست آمده‌اند که حاوی اطلاعات ارزشمندی از تمدن ایلام هستند و می‌توانید آنها را در موزه‌ی هفت‌تپه ببینید.

از دیگر دیدنی های ایران و عجایب هفتگانه آن باید به منار جنبان در اصفهان اشاره کرد. این بنا در واقع یک مقبره است که محل دفن عمو عبدالله کارلادانی، از عرفای سال ۷۱۶ هجری است. اما آن چه باعث شده این بنا را از عجایب هفتگانه ایران به شمار بیاوریم، معماری شگفت‌انگیز منار‌های آن است. این محل که با نام منارجنبان شناخته می‌شود دارای دو مناره به قطر ۹ و ارتفاع ۱۷ متر است.

نکته‌ی جالب توجه درباره‌ی منارجنبان این مورد از دیدنی های ایران این است که با تکان دادن یکی از منار‌ها مناره دیگر و حتی کل ساختمان به لرزش درمی‌آید و صحنه‌ای جذاب و دیدنی از ترکیب هنر ایرانی با علم مهندسی پیشرفته گذشته ایران در نظر بازدیدکنندگان می‌سازد.

محققان هنوز دلیلی منطقی برای این اتفاق پیدا نکرده‌اند. بنا‌های دیگری در ایران و عراق با این ویژگی وجود دارند، اما پیچیدگی معماری و علت به لرزش درآمدن آنها همچنان ناشناخته است. با این وجود عده‌ای دلیل این پدیده را با نظریه دوپلر یا تشدید مرتبط می‌دانند. گفتنی است عمارت تک ایوانی منارجنبان در دوره ایلخانی و به سبک مغولی ساخته‌ شده. هرچند ساختمان مناره‌ها حاکی از آن است که آن‌ها را در سال‌های آخر حکومت صفویان، به ایوان الحاق کرده‌اند.

گرچه دیدنی های ایران تمام شدنی نیست اما آخرین مورد در لیست عجایب هفتگانه ایران ما باز هم متعلق به شهر پرجاذبه‌ی اصفهان است. کلیسای وانک که در محله‌ جلفای اصفهان (محله‌ای ارمنی‌نشین) واقع شده یکی از شاهکارهای مهندسی ارامنه ایران است که زیبایی و شکوه آن هر بازدیدکننده‌ای را انگشت‌به‌دهان می‌سازد.

بنای این کلیسا تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی بوده و دیوارهای آن با داستان‌های تاریخی مسیحیان تصویرسازی شده است. جالب است بدانید این کلیسا نه‌تنها در ایران بلکه در میان مسیحیان جهان بسیار محبوب و عزیز است.

خوب است بدانید کلیسای وانک این مورد از دیدنی های ایران را ارامنه مهاجر در دوران شاه‌عباس صفوی ساخته‌اند. گرچه شکل اولیه این بنا با کلیسای امروزی کمی متفاوت بوده است. لازم به ذکر است که این کلیسا ابتدا فقط کاربردی مذهبی برای مسیحیان داشته؛ اما امروزه بیشترین توجه به ارزش تاریخی و جاذبه فرهنگی آن جذب می‌شود.

این کلیسا در واقع بزرگ‌ترین و مشهورترین کلیسای ایران است و با نام «آمناپرکیچ» هم درجهان شناخته می‌شود. وانک یکی از ۱۳ کلیسای باقی‌مانده در محله جلفای اصفهان از قرن ۱۷ میلادی بوده و در زبان ارمنی به‌معنای صومعه است. کلیسای وانک یکی از اعجاب‌آورترین دیدنی های ایران است و با گذشت سالیان نه تنها جایگاه مذهبی خود را میان مردم اصفهان، به‌خصوص ارامنه ساکن محله جلفا، پیدا ‌کرد بلکه تبدیل به مکانی اداری و مرکز رویدادهای اجتماعی شد. جالب است بدانید اولین چاپخانه با ماشین چاپ در ایران و خاورمیانه، در حیاط این کلیسا تأسیس شده است.

کشور عزیزمان ایران به دلیل تاریخ و فرهنگ و تمدن غنی و پرفراز و نشیبی که در طی سالیان دراز داشته پر است از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری مختلف. بعضی از دیدنی های ایران به راستی شگفت‌انگیزند و محققان و بازدیدکنندگان را از سراسر جهان متحیر ساخته‌اند. در این مقاله از الی گشت به معرفی هفت عدد از دیدنی های ایران که نام عجایب هفتگانه ایران را بر آنها گذاشته‌اند پرداختیم و درباره ویژگی‌های خاصشان که باعث تمایزشان میان دیدنی‌های دیگر شده صحبت کردیم. امیدواریم این مقاله از الی گشت به شناخت شما از فرهنگ و هنر کشورمان کمک کرده باشد.

مطالب مرتبط:
اقیانوس ابر ایران را در کجا ببینید؟
رد پای تمدن ۷ هزار ساله در تپه های سیلک کاشان

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۱ نظرات

شایان 1400-01-23 - 12:13 ب.ظ
پارسه سازه های آبی شوشتر ارگ بم قلعه رودخان چغازنبیل شهر سوخته ماسوله اینا عجایب هفتگانه ایرانن نه اونا
افزودن نظر