۱۷ مورد از جاذبه های گردشگری اصفهان

اصفهان

شهر اصفهان یا به قول معروف نصف جهان دارای دیدنی های بسیاری است که موجب شده هر سال گردشگران بی شمار داخلی و خارجی آن را به عنوان مقصد سفرشان انتخاب کنند. اگر شما در میان آن گروه جای می گیرید که هنوز به این شهر سفر نکرده اند و می خواهید با دیدنی های اصفهان آشنا شوید با الی گشت همراه شوید تا به این شهر تاریخی سفر کنیم و شما را با برخی از آثار تاریخی و جاذبه های بی شمار منطقه آشنا کنیم و در صورتی که تصمیم داشتید به شهر اصفهان سفر کنید حتما باید این اماکن را در لیست بازدید سفرتان قرار دهید.

مطالب مرتبط:
مناره های دارالضیافه، جاذبه ای تاریخی در اصفهان
حمام شیخ بهایی، حمامی اسرار آمیز در اصفهان
کاروانسرای شیخ علیخان، بنایی مجلل از دوره صفوی در استان اصفهان

پل خواجو، پل شاه، پل بابا رکن ‌الدین (مسیر رفتن به خانقاه و آرامگاه بابا رکن ‌الدین و تخت فولاد) و پل حسن ‌بیگ (نام پل قبلی که در زمان شاه‌ عباس تخریب شد و این پل به جای آن ساخته شد) هم نامیده‌ می شود. زمان ساخت آن سال ۱۰۶۰ قمری است و توسط شاه عباس دوم صفوی احداث شده است. شاید برایتان جالب باشید که بدانید در میان پل ساختمانی به نام بیگلربیگی قرار دارد که پادشاهان صفوی و خانواده هایشان مدتی را در آن سپری می کردند. طول آن ۱۳۳ متر و عرض آن ۱۲ متر است.

ساخت این مورد از دیدنی های اصفهان در سال ۱۰۰۸ قمری آغاز شد. الله ‌وردی‌ خان اوندیلادزه گرجی، مامور ساخت آن گردید و بسیاری معتقد هستند که هزینه ها نیز توسط خودش پرداخت شده است. این پل را بنام های پل شاه عباسی، پل الله وردی خان، پل جلفا، پل چهل چشمه و پل سی و سه چشمه نیز می شناسند. در منابع مختلف، سال های متفاوتی را برای بنای سی و سه پل نوشته اند اما تمامی شواهد موجود دال بر این مطلب می باشد که در سال ۱۰۱۸ و در زمان برگزاری جشن گلریزان در حضور شاه عباس این پل وجود داشته است.

یکی دیگر از دیدنی های اصفهان که در دوره شاه عباس اول ساخته شده است و بیش از ۶۷۰۰۰ متر مربع وسعت دارد. او کوشکی را در میان باغ احداث کرد و بعدها در زمان شاه عباس دوم ساختمان تکمیل شد که این مرمت ها شامل تالار آینه، تالار ۲۰ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوان های طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آیینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقف ها است.

میدان نقش جهان به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و بناهای عالی‌ قاپو، مسجد شاه (مسجد امام)، مسجد شیخ لطف ‌الله و سردر قیصریه در این میدان قرار دارند. علاوه بر آن ها ۲۰۰ حجره دو طبقه نیز در اطراف آن قرار دارند که محلی مناسب برای خرید انواع صنایع دستی اصفهان هستند. در تصویر زیر می توانید نقاشی یک معمار فرانسوی در دهه ۱۸۰۰ میلادی را مشاهده نمایید.

عمارتی در غرب میدان نقش جهان و روبه روی مسیجد شیخ لطف الله که زمانی در ورودی دولتخانه صفویان بوده است و زمان سلطنت پادشاهان مختلف به ویژه شاه عباس و شاه عباس دوم تکمیل شده است. ارتفاع کلی بنا ۴۸ متر در ۶ طبقه است و پله های مارپیچ برای رسیدن به طبقات بالا تعبیه شده است. از عوامل اصلی شهرت آن مینیاتورهایی فوق العاده همراه با گچبری های اتاق موسیقی می باشد. به طور کلی بنای عالی قاپو به عنوان یک بنای تشریفاتی خوش ساخت و زیبا دستاورد دیگری است از هنر معماری دوران صفویه که ازبالای آن منظره شهر باستانی اصفهان و تغییر و تحول ۱۰۰ ساله آن به خوبی نمایان است.

این مورد از دیدنی های اصفهان بین سال های ۹۸۰ تا ۹۹۸ هجری شمسی ساخته شد و جزو دیدنی های میدان نقش جهان به حساب می آید. استاد محمدرضا اصفهانی این شاهکار را خلق کرده است. مسجد شیخ لطف ‌الله به نام یکی از علمای بزرگ عصر صفوی به نام شیخ لطف‌الله جبل‌عاملی، نامیده شده است. شیخ لطف‌الله یکی از علمای بزرگ دوره صفوی و از اهالی جبل عامل لبنان بود که از لبنان به ایران مهاجرت نمود و ابتدا در مشهد و قزوین و پس از آن در اصفهان ساکن شد.

یکی دیگر از دیدنی های اصفهان که در دوران صفویه ساخته شده است و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. روزگاری راه ورود اصلی به بازار اصفهان از این جا می گذشت و سه طبقه داشت. طبقه سوم آن که امروز دیگر وجود ندارد محل اعلام کردن اوقات روز بوده است. ناقوس دیر هرمز و همچنین ساعت موجود در قلعه پرتغالی ‌های جزیره هرمز، (به قطر حدود ۸۰ سانتیمتر) پس از فتح آن جزیره به اصفهان آورده شد و در بالای این سردر نصب شد.

یکی از کلیساهای تاریخی ارمنی های کشورمان که در زمان شاه عباس دوم ساخته شده است و در محله جلفای اصفهان قرار دارد. شاه عباس هنگام بازگشت به ایران، ارامنه‌ ساکن شهرها و روستاهایی را که سر راهش قرار داشتند با خود به ایران آورد  و تمامی منازل، مزارع، دام ‌ها و سایر متعلقات آن ‌ها را از بین برد و به آتش کشید چرا که با این کار باعث شود از سرعت سپاهیان عثمانی که در حال تعقیب کردن آن ‌ها بودند بکاهد. وی به همراه سپاهیانش، ارامنه را تا منطقه‌ جلفا در اصفهان همراهی کرد. بعد از اسکان ارامنه آن ها زندگی جدیدی را در جلفا آغاز کردند و کلیسای وانک را نیز در همان زمان احداث نمودند.

کاخی دو طبقه در میان باغی وسیع که سال ۱۰۸۰ قمری توسط صفویان در اصفهان بنا شده است. شاه سلیمان این مورد از دیدنی های اصفهان را تاسیس کرد که زمانی زیباترین کاخ عالم نامیده می شد. برخی معتقدند که باغ نشیمن هشت سوگلی حرم پادشاه بوده ‌است، که ۴ نفر در طبقه همکف و ۴ نفر دیگر در طبقه اول روزگار می گذارندند. آنچه در این عمارت حائز اهمیت است ارتباطی است که میان فضاها و قسمت ‌های مختلف آن پدید آمده است. این ارتباط باعث شده تا عمارت هشت ‌بهشت اصفهان در عین تنوع و گوناگونی از وحدت و یکپارچگی و تزیینات قابل ‌توجه برخوردار شود.

حتما تا به حال بارهای اخبار این مورد از دیدنی های اصفهان را شنیده اید. زاینده رود یا زنده روی رود زندگی بخشی است که از فلات ایران می گذرد. سرچشمه آن کوه های زاگرس است و در نهایت به مانداب گاو خونی ختم می شود. بر روی رودخانه زاینده ‌رود چندین پل تاریخی از زمان صفویان و قبل از آن دیده می شود. اولین پل تاریخی بر پل روستای اورگان، شهرستان می‌باشد. در استان چهارمحال بختیاری پل زمانخان و در استان اصفهان پل‌ های مشهور تاریخی سی و سه پل، پل خواجو و پل ‌های اژیه و ورزنه بنا شده ‌است.

باغی به وسعت ۱۷۰۰۰ متر مربع که در دهه ۷۰ شمسی توسط شهرداری احداث شد و امروز یکی از دیدنی های اصفهان است. برای محصور کردن پرندگان از سیم های طوری استفاده شده است که بر روی ۱۱ ستون فلزی حداکثر به بلندی ۲۲ متر قرار دارند. در این مجموعه بیش از ۵۰۰۰ گونه مختلف پرنده نگهداری می شوند که بومی ایران، استرالیا، اندونزی، چین و تانزانیا هستند. درون مجموعه برکه بزرگی برای پراندگان آبچر تعبیه شده و برای پرندگانی که نمی توانند در آب وهوای اصفهان زندگی کنند قفس ‌های شیشه ‌ای با امکانات ویژه شبیه گلخانه‌ ای ساخته شده است.

اما اگر به دنبال جایی هستید که شب های اقامتتان در اصفهان را در آن سپری کنید بهترین گزینه کوه صفه است. کوهی از رشته کوه زاگرس که به یکی از دیدنی های اصفهان تبدیل شده است. از بالای آن منظره ای تماشایی از سراسر شهر زیرپاهایتان قرار خواهد گرفت و علاوه بر آن امکانات فوق العاده گردشگری در آن قرار داده شده است. از جمله این امکانات می توان به سالن بولینگ با مساحت حدود ۱۰۰ متر مربع، باغ وحش، شهربازی و غارها و چشمه‌ های مختلف اشاره کرد. همچنین تله کابین صفه که ایستگاه اول آن در پارکینگ تله کابین قرار دارد، مسافران را تا ایستگاه گردنه باد بالا می ‌برد.

در ادامه دیدنی های اصفهان به مدرسه چهار باغ می رسیم که گفته می شود آخرین بنای به جا مانده از صفویان است و در زمان شاه سلطان حسین بین سال های ۱۱۱۶ تا ۱۱۲۶ قمری احداث شده است.  به گفته بسیاری این بنای ۸۵۰۰ متری هم مدرسه و هم مسجد بوده است و تدریس و تعلیم علوم دینی در آن انجام می شد. در طول سال های مختلفی اسامی مختلفی از جمله مدرسه چهارباغ، مدرسه سلطانی و مدرسه مادرشاه برای آن انتخاب شده بود و امروز نیز مدرسه علمیه امام صادق نام دارد. از جمله جاذبه های آن معماری و کاشی‌ کاری های زیبای گنبد مدرسه، درب مجللی که با طلا و نقره تزیین شده است، محراب باشکوه، منبر مرمرین و حجره مخصوص شاه سلطان حسین اشاره کرد.

احتمالا تا به حال درباره منارجنبان شنیده اید. مناره ای که قابلیت تکان خوردند دارد و یکی از دیدنی های اصفهان است. عارفی به نام عمو عبدالله کارلادانی در آن به خاک سپرده شده است. نکته قابل توجه درباره این بنای تاریخی این است که با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگر نیز به حرکت و جنب و جوش می‌ آید و لازم است ذکر شود هر مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متری می ‌باشد. بر روی سنگ مزار عمو عبدالله تاریخ سال ۷۱۶ هجری نوشته شده که در این صورت منارجنبان در دوره سلطنت محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان احداث شده است.

این مورد از دیدنی های اصفهان یمی از قدیمی ترین ساختمان های مذهبی کشور است. که در زمینی با ابعاد ۱۷۰ در ۱۴۰ متر نزدیک به میدان کهنه قرار دارد. هنگام بازدید از این بنای تاریخی می توانید گنبد نظام‌الملک، گنبد تاج‌الملک، حیاط چهار ایوانی و شبستان‌های گرد آن، مدرسه مظفری و محراب الجایتو را تماشا کنید. گفته می شود سابقا مسجد قدیمی تری این جا قرار داشت که گفته می شود اعراب ساکن قریه طهران  در اصفهان قرن دون هجری آن را ساخته بودند. قبل از آن هم آثاری از خرابه های ابنیه تاریخی ساسانی ها در این جا وجود داشته است. مهم ‌ترین طرح های توسعه در دوران آل بویه و صفویه انجام شده است و سبک معماری مسجد شیوه رازی که به شکل بنای سنتی و اسلامی دیده می شود.

این مجموعه در سال ۱۱۲۵ هجری قمری توسط علی ‌قلی‌ آقا یکی از درباریان شاه سلطات حسین و شاه سلیمان از پادشاهان صفوی بنا شد و یکی از دیدنی های اصفهان است. ساختمان حمام شامل دو حمام بزرگ و کوچک و فضای چال ‌حوض است. هر یک از این دو حمام از دو بخش اصلی سربینه و گرم ‌خانه تشکیل شده، به ‌طوری ‌که در آن دوره مردان و زنان به صورت جداگانه می‌توانستند از آن استفاده نمایند. در حال حاظر حما بازسازی شده و تبدیل به موزه مردم شناسی اصفهان شده است.

مسجد حکیم اصفهان را حکیم داود ملقب به تقرب خان طبیب شاه عباس دوم بنا نهاده و در سال ۱۰۷۳ هجری قمری ساخت آن را به پایان رسانیده است. این مورد از دیدنی های اصفهان ۸۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و در بازار رنگرزان قرار دارد. او در پی دسیسه اطرافیان مورد بی مهری شاه قرار گرفت و به هند گریخت و پس از این که در آن جا اوضاع خوبی پیدا کرد اموال زیادی برای خانواده اش به اصفهان فرستاد و دستور ساختن یک مسجد را داد و یا نیتی که داشت این کار را آن قدر ادامه داد تا مسجد عالی ساخته شد.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز