دلیل کاهش سطح آب دریای خزر معلوم شد!

دریای خزر

کاهش آب دریای خزر

کمتر کسی از ما هست که سفر به شمال را تجربه نکرده باشد. برای ما شمال نقطه ای خوش آب و هوا برای فرار از شهر و شلوغی است. اما این سال ها حال دریای خزر چندان خوب نیست، بر اساس گزارش محققین، آب دریای خزر در حال تبخیر است و سواحل آن روز به روز بزرگ و بزرگ تر می شوند؛ موضوعی که برای بسیاری از دانشمندان به یک نگرانی بزرگ تبدیل شده است. طی ۲۰ سال گذشته، آب این دریا در حال تبخیر بوده است و بررسی های زیادی انجام شد تا دلیل و چگونگی این موضوع معلوم شود. با الی گشت همراه باشید تا از دلیل این پدیده باخبر شویم.

مطالب مرتبط:
دریاچه عجیبی که ناگهان ناپدید می شود!
آسمان را در آینه این دریاچه نگاه کنید!

در سال های اخیر تغییرات آب و هوایی و افزایش دمای هوای دغدغه بزرگی در جهان شده است. تغییرات اقلیمی و افزایش دمای زمین باعث بروز پدیده های ناگواری می شود که حالا به سراغ دریای خزر آمده است، به شکلی که با گرم تر شدن دمای زمین آب این دریاچه تبخیر می شود.

بر اساس بررسی های دانشمندان، آب دریای خز از سال ۱۹۹۶ تا به امروز چیزی در حدود ۷ سانتی متر کم شده است! در سال ۱۹۷۰ آب دریای خزر به پایین ترین میزان خود رسید. اگر روند افزایش دمای زمین به همین شکل پیش برود دوباره ما شاهد همان میزان آبی هستیم که در سال ۱۹۷۰ خزر به آن رسید. طی قرن های گذشته، دریای خزر برای بارها با افزایش و کاهش سطح آب خود روبرو بوده است؛ اما هیچ گاه با چنین شدتی روبرو نشده است. افزایش دمای زمین بر سطح آب خزر متاسفانه تاثیر مستقیم داشته است.

با بررسی اطلاعاتی که از ماهواره ها، سابقه بارش ها و مقدار آب های ورودی از رودخانه ها به دست آمد، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که میزان تبخیر آب دریای خزر بیش از میزان بارش و آب هایی است که از رودخانه ها وارد آن می شود، به همین دلیل این پدیده اتفاق می افتد.

زمین شناسی به نام انی کزنیو در رابطه با این موضوع می گوید:

اگر دمای هوا با همین روند بالا برود، تبخیر این دریاچه نیز بیشتر می شود. اگر آب رودخانه هایی که به خزر می ریزند هم کاهش پیدا کند، زهکشی مصنوعی و یا طبیعی از خزر ادامه پیدا می کند. این نبود تعادل ادامه دار می شود، بنابراین افزایش بارندگی این رویه را درست نمی کند.

بر اساس مدل های و بررسی ها اگر همین روند ادامه پیدا کند باید بگوییم تا ۷۵ سال آینده آب های بخش شمالی دریای خزر خشک می شوند! دقیقا بخش کم عمق خزر که آب کمتر از ۵ متر در آنجا عمق دارد.

در سال های اخیر، زمین به طور قابل توجهی با افزایش دما روبرو بوده است که این افزایش بر زندگی بسیاری از مردم، گیاهان و جانوران تاثیر منفی گذاشته است. فعالیت های صنعتی و گازهای گلخانه ای، در به وجود آمدن چنین مشکلی تاثیر داشته است. بر اساس پیش بینی ها گرم تر شدن کره زمین باعث بروز بزرگ ترین فجایع طبیعی در جهان می شود، آتش گرفتن جنگل ها، خشک شدن دریاها، گرمای سوزان، کمبود آب و طوفان های وحشتناک از عواقب چنین پدیده ای هستند.

به توصیه ی محققان، با فرهنگ سازی، افزایش آگاهی مردم درباره مصرف درست از سوخت و انرژی، جلوگیری از قطع درختان، جنگلکاری و استفاده از سوخت های جایگزین مانند باد و خورشید می توانیم با گرم تر شدن کره زمین مقابله کنیم و تاثیرات این پدیده را کنترل کنیم.

بر اساس گزارش های سازمانی جهانی هواشناسی سال گذشته یعنی سال ۲۰۱۶، گرمترین سال کره زمین بوده است و طبق گفته دانشمندان زمین از ۴ میلیون سال پیش چنین حجم بالای دی اکسید کربن را در اتمسفر تجربه نکرده است!

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز