این بیابان عجیب صدها دریاچه دارد!

دریاچه های اسرار آمیز بیابان باداین جاران

اینکه در وسط بیابان خشک دریاچه ببینید منظره عجیب و غریبی است اما فکرش را بکنید که در  بیابانی که یکی از خشک ترین نقاط دنیاست ۱۴۰ دریاچه وجود داشته باشد! بیابان «باداین جاران» در چین دریاچه هایی دارد که شاید در نگاه اول فکر کنید سراب اند اما آن ها واقعی اند و سال هاست گردشگران زیادی را به این بیابان خشک می کشانند! این بیابان به خاطر داشتن همین دریاچه های اسرارآمیز یکی از عجیب ترین نقاط دنیاست.  اگر می خواهید بدانید این دریاچه ها چگونه پر از آب می شوند و آب آن ها از کجا می آید در ادامه الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
اتفاقات عجیبی که در چین می افتد
ماکائو، پربازدیدترین جزیره چین + ویدیو

بیابان باداین جاران (Badain Jaran) با ۴۹ هزار کیلومتر مربع سومین بیابان بزرگ چین است و بخش هایی از چین ومغولستان را در بر گرفته است. احتمالا شما هم تا به حال اسم این بیابان را نشنیده اید چون در خارج از چین افراد زیادی با آن آشنایی ندارند اما این بیابان یکی از زیباترین بیابانهای دنیاست و بزرگ ترین تپه های شنی ثابت جهان را دارد. با اندازه گیری این تپه ها به این واقعیت پی می بریم که بعضی از این تپه ها حتی حدود ۵۰۰ متر ارتفاع دارند. بلند ترین تپه شنی این بیابان ۴۶۰ متر است یعنی تقریبا اندازه برج «امپاریر استیت» در نیویورک! داننشمندان برای اینکه علت شکل گیری بلندترین تپه های شنی را در این بیابان کشف کنند بیشتر بر روی شرایط باد و ویژگی های شن ها متمرکز بوده اند. اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که فرآیندهایی پیچیده تر از این حرف ها باعث این اتفاق شده است. عکس هایی که از این تپه ها گرفته شده نشان می دهد که آن ها از نظر شکل و اندازه متفاوت هستند و ارتفاع شان به شدت تحت تاثیر خصوصیات زمین شناسی هر قست است. اما معمای اصلی این بیابان منبع آب دریاچه های آن است. این بیابان آب و هوای بینهایت خشکی دارد و بارش سالانه آن بین ۵۰ تا ۶۰ میلی متر است بارشی که ۴۰ تا ۸۰ درصد آن قبل از اینکه به زمین برسد تبخیر می شود! در ابتدای قرن بیستم بود که مناظر منحصربفرد و طبیعی این بیابان توجه افراد را به خود جلب کرد. همه می گفتند چگونه ممکن است که در جایی که باران تا این حد کم می بارد این همه دریاچه وجود داشته باشد!

در واقع یکی از ویژگی های منحصربفرد این بیابان این است که علی رغم آب وهوای خشکش نزدیک به ۱۴۰ دریاچه دائمی دارد که در میان تپه های شنی قرار گرفته اند. به خاطر وجود همین دریاچه هاست که به این بیابان «باداین جاران» می گویند اسمی که در زبان مغولی یعنی دریاچه های اسرار آمیز! حتما شما هم تعجب کرده اید که آب این همه دریاچه از کجا می آید؟ این طور که مشخص است آب این دریاچه ها از چشمه های زیرزمینی که در زیر رسوبات شنی در جریان هستد تامین می شود. این چشمه های زیرزمینی در بین تپه ها در قسمت هایی که جریان آب مسدود می شود به صورت دریاچه ظاهر می شوند. منبع آب برف کوه های اطراف است، کوه هایی که صدها کیلومتر آن طرف تر بیابان را احاطه کرده اند. رودهایی که از آب شدن برف ها به وجود می آیند از میان سنگ های و رسوبات شن زیر بیابان جریان پیدا می کنند و دریاچه های زیادی را پدید آورده اند. با اینکه این چشمه ها آب شیرین دارند اما بیشتر این دریاچه ها شور هستند که می توان دلیل آن را میزان زیاد تبخیر دانست. وجود جلبک ها و مواد معدنی باعث شده تا رنگ بعضی از این دریاچه ها تغییر کند. شدت تبخیر، دریاچه های بسیار شوری را پدید آورده که پوسته های نمکی را در اطراف دریاچه شکل داده اند! دو نوع دریاچه در این بیابان وجود دارد دریاچه های عریض تر و کم عمق تر که در حاشیه جنوب شرقی بیابان هستند و معمولا عمق آن ها کمتر از ۲ متر و اندازه آن ها کمتر از ۰.۲ کلومتر مربع است.

یک سری دریاچه های دیگر هم هستند که بیضی شکل اند و حداکثر عمق آن ها ۱۵ متر و حداکثر اندازه آن ها ۱/۵ کیلومتر مربع است. آب های کم عمق تر نمک کمتری دارند در حالی که آب هایی که عمق بیشتری دارند شورترند. در کناره های بعضی از این دریاچه ها حلقه ای سبز رنگ را وجود دارد که زیبایی دریاچه ها را چند برابر کرده اند. وجود گیاهان سبز رنگ در این حلقه از تصاویری است که دیدنش در بیابان خشک چین عجیب به نظر می رسد.

عشایر زیادی از این بیابان می گذرند و حیوانات شتر، بز کوهی و اسب را با دریاچه های آب شیرین سیراب می کنند. کاهش آب های زیرزمینی به دلیل شهرسازی، آبیاری، انحراف آب و  افزایش جمعیت در سال های اخیر باعث شده تا بعضی از دریاچه ها کم آب و تعدادی از آن ها حتی ناپدید شوند.  در اینجا بلندترین تپه های شنی با دریاچه ها ترکیب شده اند و تپه های شنی و دریاچه در کنار هم یکی از بزرگ ترین تناقضات طبیعی دنیا را پدید آورده است. سطح آب دریاچه به زیبایی رنگ زرد و قهوه ای شن ها را منعکس می کند و در داخل بعضی از آن ها هم پرندگانی را در حال شنا می بینید. بهترین زمان برای دیدن این بیابان بین ماه های ژوئن تا اکتبر (خرداد تا مهر) است، می توانید سوار بر جیپ به کمک راهنمایی ماهر این دریاچه های اسرار آمیز را از نزدیک ببینید.

منبع: amusingplanet.com

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال