دریاچه ای که یک شبه همه را کشت!

کشنده ترین دریاچه دنیا

تا به حال درباره کشنده ترین دریاچه دنیا چیزی شنیده اید؟ فکر می کنید چه چیزی باعث شده تا به این دریاچه یک همچین لقب ترسناکی بدهند؟! اسم این دریاچه، نیوس است و ماجرای هولناکش در یکی از روزهای آگوست سال ۱۹۸۶ رقم خورد. ناگهان صدای مهیبی شنیده شد و در چند دقیقه آدم های زیادی از بین رفتند. بعضی از دریاچه های آفریقا مثل دریاچه نیوس می توانند ابرهای کشنده ای منتشر کنند که پر از گازهای سمی است. علت این اتفاق یک پدیده آتشفشانی عجیب است که در ادامه با آن بیشتر آشنا می شوید، الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
در این دریاچه‌ اسکلت انسان روییده است!
دریاچه ای که هزاران جزیره شناور دارد!

«نمی توانستم حرف بزنم، ناگهان بیهوش شدم! حتی نمی توانستم دهانم را باز کنم چون بوی بدی درفضا پیجیده بود.  صدای دخترم را می شنیدم که به سختی نفس می کشید. وقتی به زحمت خودم را به او رساندم یک دفعه به زمین افتادم. می خواستم حرف بزنم اما نفسم بیرون نمی آمد.» این ها صحبت های کسی به اسم «جوزف نکین» است که در ۲۱ آگوست ۱۹۸۶ توانست از یکی از عجیب ترین وقایع طبیعی تاریخ جان سالم به ببرد. همه چیز زیر سر دریاچه نیوس (Lake Nyos) بود! دریاچه ای که در شمال غربی کشور کامرون در آفریقا قرار دارد و مردم محلی به آن «دریاچه بد» می گویند. دریاچه نیوس هم مثل ۳۰۰ دریاچه ای که در این منطقه قرار دارند بیش از ۲۰۰ متر عمق دارد و در احاطه صخره های پرشیب است. داستان ها و افسانه های زیادی درباره این دریاچه هست که از یک روح شیطانی در دریاچه خبر می دهند که گاهگاهی بیرون می آید و همه کسانی که در نزدیکی آن زندگی می کنند را می کشد! اتفاق هایی که تا به حال در این دریاچه افتاده نشان می دهد که دریاچه واقعا خطرناک است و جان همه را تهدید می کند. دریاچه نیوس حدود ۴۰۰ سال پیش در یک دهانه آتشفشانی شکل گرفته و سطح بالایی از دی اکسید کربن دارد که به خاطر فعالیت های آتشفشانی که کیلومترها در زیر آن اتفاق می افتد به وجود می آیند. در دریاچه های معمولی این جور گازها در همان لحظه از دریاچه بیرون می آیند اما دریاچه نیوس با همه دریاچه ها فرق دارد! دریاچه ای عجیبه که انگار دچار خشم طبیعت شده است! این دریاچه به جای اینکه گاز را منتشر کند مثل یک انباری آن ها را ذخیره  و روی هم تلمبار می کند. اما چرا؟

دریاچه آنقدر با گازها پرفشار می شود که می تواند مثل یک بمب ساعتی عمل کند! در آب و هوای گرم و استوایی کامرون لایه سطحی و گرم آب مثل یک درپوش کل سطح دریاچه را می پوشاند و این باعث می شود که این آب های گرم با آب های سردی که در کف دریاچه هستند ترکیب نشوند. برای همین گازهای آتشفشانی مثل دی اکسید کربن و دی اکسید گوگرد که از کف دریاچه بیرون می آیند با گذشت زمان در همان کف دریاچه تجمع می کنند. اما در روز حادثه انگار درپوش طبیعی این دریاچه برداشته شد و ناگهان همه دی اکسیدهای کربن کف دریاچه به بیرون آمد!  دانشمندان مطمئن نیستند که چرا درپوش طبیعی این دریاچه ناگهان به این روز در آمد. شاید زمین لرزه و یا فوران آتشفشانی در کف دریاچه باعث شده تا این طبقه بندی آب از بین برود. روزهای قبل از این فاجعه هوا بارانی بود ممکن است که این بارندگی سطح دریاچه را خنک کرده و این باعث شده که آب های سطح جای خودشان را به آب های پر از گاز کف دریاچه بدهند. شاید هم رانش زمین مقصر این اتفاق بوده است.

به محض اینکه آب های سرد و پر از گاز کف دریاچه به سطح آب رسیدند انفجاری اتفاق افتاد که نتیجه آن آزاد شدن ۱.۶ میلیون تن گاز دی اکسید کربن بود! دریاچه ناگهان منفجر شد و آب ها را تا فاصله ۱۰۰ متری پرتاب کرد، چیزی شبیه یک سونامی کوچک! اما کشنده تر از «آب» گاز ها بودند! این گازها ابر بزرگی را به وجود آوردند. حتما می دانید که گاز دی اکسید کربن نه رنگ دارد و نه بو،  از طرفی از هوای عادی هم سنگین تر است پس اصلا اتفاق عجیبی نیست که این ابر سمی از آسمان به زمین بیاید و روستاهای اطراف را پر از گاز خفه کننده دی اکسید کربن کرد. گاز اکسید کربن سمی است و اگر غلظتش زیاد باشد می تواند باعث بیهوشی و مرگ شود. بعضی از کسانی که زنده ماندند می گفتند بوی عجیب و غریبی هم می آمد که احتمالا بوی گازهای آتشفشانی گوگرد دار بوده است. این گاز کشنده به سمت روستاها حرکت کرد، روستاهایی که در نزدیکی این دریاچه بودند تقریبا هیچ شانسی برای نجات نداشتند. در روستای نیوس که در نزدیکی آن بود از ۸۰۰ نفر فقط ۶ نفر نجات پیدا کردند. البته دلیل نجات این ۸ نفر هم این بود که سریعا با موتور خودشان را به ارتفاعات و کوه ها رساندند. با انتشار گاز دی اکسید کربن هر آتش و شعله ای سریع خاموش می شد و این نشان می داد که این گاز تمامی اطراف دریاچه را فراگرفته است. این گاز هر که بر سر راهش بود را تا فاصله ۵۲ کیلومتری کشت. روستاییانی که در همان لحظه انفجار دریاچه از خانه هایشان بیرون آمده بودند تا ببینند صدای چی بود همان جلوی در  از شدت گاز به زمین افتادند. آن هایی که خواب بودند بدون اینکه بفهمند چه اتفاقی افتاده از بین رفتند.  در این حادثه در عرض چند دقیقه ۱۷۴۶ نفر و ۳۵۰۰ حیوان از بین رفتند.

رنگ آبی دریاچه ناگهان قرمز شد فکر می کنید چرا؟ چون آهن از کف دریاچه به روی آب آمده بود. بعد از این حادثه بود که توجه زیادی به این دریاچه شد و حتی کوچکترین انتشار گازهای آن ها به دقت بررسی می شد. امروز در دریاچه لوله ای کار گذاشته شده که به کف آن می رسد و هرازگاهی گازها را فراری می دهد تا آن ها روی هم تلمبار نشوند. با این حال این لوله به تنهایی کافی نبوده،  سطح دی اکسید کربن این دریاچه دوباره حتی بیشتر از سال ۱۹۸۶ شده و سد طبیعی ای که بر روی دریاچه قرار دارد در خطر خراب شدن است. این یعنی در صورتی که اتفاقی بیفتد هم خطر سیل وجود دارد و هم خطر گاز گرفتگی!

منبع: forbes.com

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟