درخت انجیلی درختی رنگارنگ و زیباست که شاید کمتر کسی نام واقعی آن را بداند. درختی که بیشتر در شمال ایران مشاهده میشود و در بهار و تابستان با انواع طیف رنگ سبز مخملی و در پاییز و زمستان با طیف زرد تا نارنجی، قرمز و قهوهای شما را مجذوب و مدهوش خود میکند.
نام علمی این درخت Parrotia Persica است و چشمه ای جادویی از طبیعت در جهان هستی به حساب می آید. تنوع رنگ برگ ها در این درخت به قدری چشم نواز و هیجان انگیز است که شاید واقعی بودن آن ها را باور نکنید. جالب است که بدانید برخی این درخت را سمبل پوشش گیاهان ایرانی و نماد شکوه و جلال طبیعت می دانند.
درخت انجیلی و یک شجره نامه پروپیمان
درخت انجیلی را با نام چوب آهنین پارسی یا Persian iron wood می شناسند. جالب است که بدانید اولین محققی که پژوهش های خود را بر روی این درخت آغاز کرد فردی به نام فردریچ پروت Friedrich Parrot بود که برخی معتقدند نام درخت انجیلی یا همان Parrotia Persica از نام این محقق گرفته شده است. گیاه شناسی آلمانی که به برخی اعتقادها نام خانوادگی او بر روی این درخت گذاشته شده است.
برخی دیگر هم معتقدند که میوه این درخت شبیه به منقار طوطی بوده و به همین دلیل نام Parrotia را از نام انگلیسی این پرنده یعنی Parrot بر روی این درخت گذاشتهاند. اما تصور اصلی و قوی تر آن است که نام این درخت از نام همان گیاه شناس آلمانی گرفته شده است.
مشخصات ظاهری
مطالب مرتبط: سرو ابرکوه ۴,۵۰۰ سال است که زندگی می کند! دره ای که پر از درختان مربعی شکل است!
درخت انجیلی قدی به بلندای ۲۵ متر دارد و مختص شمال ایران و نواحی قفقاز می باشد. تنه این درخت به قدری محکم و قوی است که در زبان های دیگر نام برازنده چوب آهنین (Iron Wood) را به آن داده اند. این تنه به راحتی نمی سوزد و حتی اگر بخواهید میخی در آن فرو کنید، احتمالا نا امید خواهید شد. درخت رنگ برگ های خود را برای مدت بسیار طولانی نگه می دارد و تغییر رنگ ها مخصوصا در فصل پاییز چنان زیباست که شاید فکر کنید چندین درخت به هم متصل شده اند.
وقتی خزان به تمام درخت ندیده است می توانید رنگ سبز برگ ها را در کنار همهی رنگ هایی که نمود فصل پاییز هستند را در یک تک درخت انجیلی در شمال کشور مشاهده کنید. برگ های آن به طور متناوب رشد می کنند که بین ۶ تا ۱۵ سانتی مترطول و ۳ تا۴ سانتی متر عرض دارند. علاوه بر برگ ها، تنه درخت انجیلی نیز بسیار قابل توجه است. تنه آن قطور و به شکل های خاصی دیده می شود که نتیجه جوش خوردن شاخه هایی است که به هم رسیده اند.
مشخصات کلی درخت انجیلی
خانواده: hamamelidaceae
نام علمی: Parrotia Persica
پهنا: ۸ تا ۱۵ متر
ارتفاع: تا ۳۰ متر
قطر تنه: تا ۱۵۰ سانتی متر
پراکندگی: ایران و منطقه قفقاز (شمال ایران، کشور آذربایجان)
شکل تاج: گرد (گلدان شکل)
رشد درخت: تدریجی و آهسته
ویژگی های درخت پرطمطراق انجیلی
تمام گیاهان اطلاعات خاص و منحصر به فرد خود را دارند. در این بین درخت انجیلی هم از این قاعده مستثنا نیست. ما هم در ادامه قصد داریم تا این درخت را به لحاظ تمام مشخصات ظاهری و فنی بیشتر به شما معرفی کنیم.
۱. رشد و نمو درخت انجیلی
همان طور که در قسمت قبل هم اشاره کردیم درخت انجیلی پروسه رشد بسیار کند و آرامی دارد. پس اگر یک درخت انجیلی تنومند را در مقابل خود مشاهده کردید، باید بدانید که خون دل ها خورده تا به این قد و قامت رسیده است. جالب است که بدانید که هر یک متر از درخت انجیلی، تقریباً به یک سال و نیم زمان احتیاج دارد. شاخه های این درخت هم تقریباً بعد از دو سال به حالت قطری رشد و نمو خود را شروع کرده و به یکدیگر پیوند می خورند.
درست شبیه عضوی منسجم از یک تنه که با ظرافت هرچه تمام تر جوش خورده و یکی شده اند. همچنین باید بدانید که رشد طولی و عرضی این درخت دقیقاً مانند یکدیگر بوده و اگر درختی را با ارتفاع ۱۰ متر مشاهده کردید بدون شک قطر شاخه هایش نیز ۸ متر است.
۲. نحوه جوش خوردن و یکی شدن شاخه ها در درخت انجیلی
از جمله جاذبه های درخت انجیلی شاخه های آن است که وقتی به حدی مشخص می رسند به یکدیگر جوش خورده و یکی می شوند. همین ویژگی سبب شده که تنه درخت هم ،کنار برگ ها جذاب، چشم نواز و زیبا باشد. برگ ها، طرح ها و اشکالی عجیب و غریب دارند و مثل این است که یک نفر به عمد درون آن ها حفره های ریزی ایجاد کرده.
با دقت که نگاه میکنید انگار خداوند دانه به دانه این برگ ها را به تمام شاخه ها با ظرافت و حساسیت هرچه تمام تر چسبانده است. همین ویژگی سبب شده تا درخت انجیلی سوژه ای داغ و پرطرفدار برای عکاسان باشد که از هر طرف آن، تصاویری منحصر به فرد و متفات را عکاسی می کنند.
۳. درخت انجیلی گیاه محبوب باغها و سایتها
انجیلی به دلیل رنگارنگ بودن برگ ها، پهن بودن تنه و شکل ظاهری آن و همچنین چشم نوازی و زیبایی خاصی که دارد، یکی از پرطرفدار ترین گیاهان برای باغ ها، محوطه سازی و سایت ها به حساب می آید. همان طور که گفتیم این گیاه مخصوص شمال ایران و منطقه قفقاز است. اما در دیگر شهر ها هم به منظور محوطه سازی و همین طور تزیین باغ ها و فضای سبز، پرورش داده می شود.
جالب است که بدانید حتی نهال این درخت زیبا و باشکوه را در دیگر کشور ها به صورت آزاد می فروشند تا افرادی که فضای سبز دارند یا در حرفه باغ سازی هستند آزادانه از آن استفاده کنند. ضمن اینکه بد نیست بدانید این درخت سایه ای ندارد که در خیابان بیفتد. اما همان سایه ای که ایجاد می کند هم در باغ سازی و طراحی فضای سبز، زیبا، چشم نواز و دلنشین است.
۴. انجیلی درختی محکم و مقاوم
در پایان جالب است بدانید که از جمله ویژگی های درخت انجیلی مقاوم بودن فراوان آن است. این درخت با تمام آسیب هایی که در طبیعت می ببیند، مبارزه کرده و هیچ کدام از بیماری ها و آفت های جنگل بر روی آن تاثیری نمی گذارند. حتی خشکسالی هم نمی تواند این درخت را نابود کند. کارشناسان بر این باورند که درخت انجیلی در مقابل آلودگی های شهری هم بسیار مقاوم و قوی عمل می کند.
بر همین اساس کشور های مختلف ترجیح می دهند در فضای سبز شهری خود به وفور از این گیاه استفاده کنند. ناگفته نماند که درخت انجیلی در ایران که زادگاه آن است به شدت مورد بی مهری قرار گرفته است. این در صورتی است که رشد و پرورش آن می تواند تاثیر بسزایی بر زیبایی فضای شهری و محوطه سازی داشته باشد.
درخت انجیلی به شکوه جنگل های تمام ایران
این مطلب به درخت انجیلی اختصاص داده شد. یکی از درخت های خاص در طبیعت که شاید به اندازه سرو و کاج و نارنج شناخته شده نباشد، اما زیبایی آن منحصر به فرد و یگانه است. نکته جذابی که در مورد انجیلی باید بدانید این است که از تمام جهات و زوایا خاص و عجیب است.
به عبارتی این درخت از هر زاویه و گوشه ای شما را با صحنه ای بدیع از پیوند خوردن شاخه ها و هنرنمایی برگ ها بر روی آن ها آشنا می کند. در نهایت اگر تصمیم گرفتید تعداد نهال های باغ خود را افزایش دهید یا در باغچه منزل خود درختی بکارید، توصیه اول و آخر ما درخت متفاوت انجیلی با شکوه و با صلابت است.
۱ نظرات
تو گیلان ما حرف “ر” رو “ل”تلفظ میکنیم.به میوه انجیر هم انجیل میگیم.گلهای این درخت در فصل پاییز شبیه دانه های میوه انجیر هست که حالت مژه چشم داره.نامگذاری بخاطر همینه.