دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه و نجات دوباره آن

همانطور که می ‌دانید دریاچه ارومیه در میان دریاچه‌ های جهان ششمین دریاچه آب شور به حساب می‌ آید که بزرگترین دریاچه ایران و بزرگترین دریاچه آب شور در خاورمیانه هم هست. همچنین این دریاچه باشکوه یکی از جاذبه‌ های گردشگری ایران است که با بیش از ۱۰۰ جزیره کوچک و بزرگ صخره‌ای، محل استراحت و توقف پرندگان گوناگون مهاجری مانند پلیکان، فلامینگو، لک لک، کفچه نوک، اردک پیسه، چوب پا، اکراس، مرغ نوروزی و نوک خنجری هم محسوب می شود. ضمن اینکه هر ساله گردشگران و مهمانان داخلی و خارجی متعددی را میزبانی کرده و آن ها را با خاطره‌ای خوش به سمت دیار خود راهی می‌کند.

خشک شدن دریاچه ارومیه خصوصا در سال های اخیر به یکی از دغدغه های اصلی تبدیل شده است و متاسفانه پیامد های ناگوار فراوانی هم دارد. شاید ندانید که حوضچه آبریز این دریاچه ۵۱۸۷۶ کیلومتر بوده و ورودی‌ های اصلی آب آن “سیمین رود”، “زرین رود” و “تلخ رود” یا “آجی چای” هستند. همچنین این منطقه به علت وجود دشت‌ هایی مانند دشت تبریز، دشت ارومیه، دشت بوکان، دشت آذرشهر، دشت میاندوآب، دشت بناب، دشت نقده، دشت مهاباد، دشت پیرانشهر، دشت سلماس و دشت اشنویه یکی از کانون‌ های مهم و اصلی برای انجام فعالیت‌ های دامپروری و کشاورزی به حساب می ‌رود.

ولی در حال حاضر دریاچه ارومیه حال و روز خوبی ندارد و به دلیل افراط گری در برداشت کردن از آبخوان‌ ها همچنین سوء مدیریت، دست کاری در وضعیت طبیعی دریاچه، برداشت کردن بی‌رویه از آب‌ های زیرزمینی برای کشاورزی به صورت غیر استاندارد و غیر علمی، این دریاچه در بدترین حالت ممکن خود به سر می ‌برد.

مطالب مرتبط:
دولت احیای دریاچه ارومیه را با جدیت ادامه می دهد
چرا دریاچه ارومیه قرمز رنگ است؟
بازگشت فلامینگوها به دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه در میان استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار گرفته است. ارتفاع دریاچه  ۱۳۰۰ متر از سطح دریا است. در گذشته متوسط عمق دریاچه، حدود ۶ متر بوده است. طول آن نیز به ۱۲۰ کیلومتر و پهنایش به ۱۵ تا ۵۰ کیلومتر می رسید که مساحتی حدود ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلومتر مربع را شامل می شد. مساحتی که هم اکنون دیگر شاهد آن نیستیم. دریاچه ارومیه به همراه جزایر کبودان و قیون داغی از مناطق حفاظت شده محسوب می شود. همچنین در یونسکو به عنوان منطقه حفاظت شده زیست کره به ثبت رسیده است.

در مجموع می توان ۳ عامل را عامل خشک شدن دریاچه ارومیه دانست که شامل برداشت بیش از حد مجاز از منابع آبی حوضه آبریز دریاچه، توسعه بی رویه بخش کشاورزی در اطراف دریاچه با بهره برداری از آب های این حوضه و شاید در نهایت، تشدید تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی در کنار دو عامل دیگر است.

بر اساس پژوهش‌ های انجام شده سهم حضور و وجود عوامل مختلف طبیعی در خشک شدن این دریاچه ۳۱ درصد بوده که شامل عوامل و فاکتور های مختلفی مانند:

  • افزایش یافتن ۵/۱ درجه‌ای دمای هوا در دو دهه اخیر
  • کاهش یافتن ۱۸ درصدی میزان بارش‌ ها نسبت به دوران بلند مدت گذشته
  • ۶۹ درصد سهم انسانی در بروز خشکی با احداث کردن سد های مختلف و توسعه دادن بخش کشاورزی
  • افزایش دادن میزان برداشت از منابع مختلف آب زیرزمینی در این حوزه

همچنین در ادامه بروز و بوجود آمدن خشکسالی‌ ها، باید به احداث کردن بزرگراه بر روی دریاچه و همینطور استفاده کردن بی ‌رویه از منابع آبی این حوزه آبریز، در کنار بارش‌ های کم و کوتاه سال ‌های اخیر از جمله دیگر دلایل اصلی خشک شدن این دریاچه اشاره کرد.

 البته ناگفته نماند که بر اساس پژوهش‌ های انجام شده خشکسالی و کاهش بارش تنها ۵ درصد در خشکی این دریاچه نقش داشته‌اند و عوامل انسانی مانند اجرا کردن پروژه‌ های نابود کننده برای توسعه دادن بخش اقتصادی – آبی و در کنار آن ساختن یک بزرگراه ۱۵ کیلومتری بر روی بستر دریاچه، همگی در کنار هم سبب شده‌اند که وضعیت دریاچه ارومیه امروزه بحرانی‌ تر از هر زمان دیگری باشد.

ناگفته نماند که بر اساس پژوهش ‌های انجام شده و اعلام مسئولین در بیشتر از دو دهه گذشته به طور متوسط هر ساله به میزان ۴۰ سانتی‌ متر از ارتفاع موجود آب سطح دریاچه کم شده و در اصل ۹۵ درصد از آب کل موجود در آن کاملاً خشک و نابود شده است.

نکته مهمی که در مورد خشک شدن دریاچه ارومیه باید به آن اشاره کنیم این است که در حال حاضر میزان سطح تراز آب این دریاچه به قدری کاسته شده است که کفه و بستر کاملاً نمکی آن آشکار است و به محلی برای تجمع ریزگرد های رسوبی یا نمکی مبدل گشته است. نکته مهم اینجاست که در حال حاضر دریاچه ارومیه به وضوح از حال خود با ما سخن می‌ گوید و چیزی که در مقابل ما به نمایش درآورده نتیجه تمام اتفاقاتی است که ما مسبب آن هستیم.

نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که اگر دریاچه ارومیه به طور کامل خشک شود ما مسببان حوادثی هستیم که در آینده رخ خواهند داد و خسارات جبران ناپذیری را به وجود می‌ آورند. برای مثال ریزگرد های نمکی که از سطح خشک شده دریاچه ارومیه به هوا بلند می ‌شوند، موجب بروز خساراتی سهمگین و سنگین برای ما در آینده خواهند شد. هزینه جبران این خسارات بسیار وحشتناک ‌تر از هزینه تامین کردن آب مورد نیاز دریاچه ارومیه است.

به گفته محققان تنها راهی که با ارائه و انجام آن می ‌توان از بروز این حادثه جلوگیری کرد اعتماد به دانشمندان و پژوهشگران فعال در این حوزه و اجرا کردن طرح‌ های گوناگون و متنوع فناورانه است. دانشمندان و محققان این حوزه بر این باورند که دریاچه ارومیه در اعماق خود با انبوهی از رسوبات نمکی، کاملاً پر شده و برای نجات دادن آن نیاز به آبی است که سطح دریاچه و بستر آن را پر کرده و از خشکسالی بیشتر آن جلوگیری کند. این راهکار یکی از بهترین پیشنهادات برای حفظ ثبات وضع موجود است.

در حال حاضر هنوز ۹۶۰ میلیون متر مکعب آب در این دریاچه وجود دارد و این میزان آب ۴۰۸ کیلومتر از مساحت دریاچه ارومیه را اشغال کرده است. البته پر کردن سطح دریاچه با آب‌ های دیگر به دلیل بحران خشکسالی کشور، تقریبا ممکن نبوده و کمی غیر واقع بینانه است. اما بهترین رویکرد در حال حاضر حفظ وضع موجود دریاچه است تا از بروز بحران‌ های جدی آینده جلوگیری شود.

در گام بعد هم به سناریو هایی احتیاج داریم که به طور جدی با معضل و مشکل رو به افزایش خشکسالی دریاچه مبارزه کرده و از آن جلوگیری کنند. ضمن اینکه با ارائه راهکار هایی جداگانه باید به دنبال افزایش بارش ها در منطقه و کشور باشیم.

حالا که با عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه آشنا شدید و راهکار های آن را دانستید باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. البته ما با سهل‌انگاری ‌های خود خسارت‌ های جبران ناپذیری را بر پیکر طبیعت وارد کرده‌ایم. نابودی باغ ‌ها و جنگل ‌ها و فضای سبز، مصرف بی رویه  آب خصوصاً آب‌ های زیرزمینی، تولید و به وجود آوردن زباله‌ های گوناگون با قابلیت نابودی ۱۰۰ درصدی طبیعت، بهره‌برداری بیش از اندازه از زمین و اراضی زیر کشت، از بین بردن استاندارد های هرم غذایی در طبیعت و موارد دیگر تنها یک چشمه از اثرات مخرب حضور بشر بر روی این کره خاکی است. اما نکته اینجاست که اگر همین امروز هم درصدد حفظ آنچه از طبیعت بر جای مانده برآییم، ‌می توانیم گامی مهم و موثر در حفظ و حراست آن برداشته و تنها اندکی به خود افتخار کنیم.  

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۲۵ نظرات

mehran 1397-11-14 - 10:57 ب.ظ
عالی بود مطالبتون ولی از این هم میتونستید مطالبو گسترده تر و تخصصی تر بنویسین ولی در کل خوبه
جواد 1401-02-23 - 6:07 ب.ظ
هیچ کارشناسی نبود بگه اغا این سد هایی ک میسازید این دریاچه ارزشمند را خشک میکنه؟!؟ والله همین دریاچه‌ ها را کشور های دور بری ما گرفته از باکو و ارمنستان هم دارند چرا برا انها پر آبه؟!؟ همین بی برنامه ای ها باعث میشه بهانه به دشمن داده بشه ک اصل نظام و هدف قرار بدند، نکنید اغا نکنید
نیما 1402-09-15 - 5:38 ب.ظ
کشور های دیگر بهشون گفتن ولی گوش ندادن و گفتن ابش خیلی زیاده و تمام نمیشه
شعیب ری 1401-04-20 - 7:32 ق.ظ
اینجانب شعیب هستم تا زمانی که با خدا نیرنگ میکنید و با کمونیست چین و روسیه دست دوستی میدهید از فرامین قرآن در قطع دست دزدان سرپیچی میکنید وضع همین هست . امام زمان از دست شما به ستوه آمده خودتان را اصلاح کنید تا مشکلات مرتفع شود
ساوالان 1401-04-21 - 12:47 ب.ظ
دشمنی با ملت تورک علت خشک شدن
ناصر 1401-06-29 - 12:56 ب.ظ
آیا عامل سدها هستند خوب برای اینکه به اندازه اولش برسه باید آبگیری نکنند ب ه چه راهکاری رسیده آند
علیش 1401-08-27 - 11:02 ب.ظ
نظری ندارم
علیش 1401-08-27 - 11:02 ب.ظ
نظری ندارم
امیر 1402-03-07 - 11:28 ق.ظ
خوب شد خودون دارین میگین 22 سد از این سدهای حوضه آبریز دریاچه توی استان آذربایجان شرقیه، خب همونا باعث خشک شدن دریاچه شدن الآن هم داد و هوارشون از دست آذربایجان غربی و کردستان بلنده و مث سگ پارس میکنن و مث موش خودشون رو به مردن میزنن
دکتر پارسا خوشبخت 1402-04-09 - 3:31 ق.ظ
علل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه را می‌توان ۱؛ احداث سد های غیر مجاز و غیر مهندسی بیش ازحد که مانع ورود آب رودخانه ها به دریاچه شد . ۲؛ احداث بزرگ راه شهید کلانتری و کوچک بودن دریچه تخلیه آب به قسمت پایین دریاچه . ۳؛ آبیاری سنتی که نه تنها دریاچه ارومیه بلکه کل آب های رودخانه ها دریا ها و دریاچه ها را تهدید می‌کند ۴؛ حفر چاه های بی رویه و غیر مجاز در اطراف دریاچه . حفر چاه نیز می‌تواند عامل اصلی خشکسالی در کل ایران باشد . ۵؛ مهم ترین و اصلی ترین علل خشک شدن دریاچه ارومیه. عدم برنامه ریزی و عدم توجه بموقع مسئولین به مشکل خشک شدن و مرگ دریاچه زیبای ارومیه است مارو در اینستاگرام دنبال کنید بنده دکتر پارسا خوشبخت تحلیلگر و پژوهش گر در حوزه آب های زیر زمینی و آب های سطحی(hidrologi) هستم . @Dr.parsa.khwshbkht7244 این هم پیجم . انشالا مثمر ثمر واقع بشه #آب_مایه_حیات_است
محمد مهدی عرب کلاس نهم 1402-05-13 - 2:32 ب.ظ
در دریاچه ارومیه هزاران حلقه چاه طبیعی وجود داشته که آب های زیر زمینی رو به سطح دریاچه میرسونده و جدود۶۵درصد آب دریاچه را تامین میکرده اما حالا ۳۰ یا ۴۰ عدد حلقه چاه باقی مونده که بیشترین عمقش ۳۰ متر هست پس نمیتونه یک میلیارد متر مکعب آب رو تامین کنه چون فقط ۳۵ درصد آب از طریق رود خانه ها تامین می‌شده پس در نتیجه استفاده بی رویه آب از چاه های اطراف دریاچه باعث کاهش سطح ایستابی میشه و گرمایش جهانی هم ربط زیادی نداره چون فقط میتونه ۵درصد تاثیر داشته باشه پس آب های زیر زمینی باعث کم شدن آب دریاچه شده و چون هرسال تعداد این چاه ها روبه افزایش هست پس آب هم هرسال کم میشه
Atefe koso 1402-05-17 - 3:40 ب.ظ
طوفان های نمکی و نصف ایران قراره به باد بره....
اکبر محمدزاده 1402-05-17 - 4:10 ب.ظ
با سلام پتانسیل مغفولی بنام هدر رفت آب و پرت شبکه برای دریاچه ارومیه سه اولویت در پیش داریم الف. احیای محدود ب. نوسازی لوله کشی آبرسانی شهری ج. بتنی کردن تمام کانالها و انهار باتوجه به وسعت تبخیر در سطح مجبور به احیای محدود هستیم شاید فقط در یک سوم وسعت اصلی شبکه آبرسانی شهرهایی مثل تبریز و ارومیه بسیار قدیمی و فرسوده بوده بیش از 40درصد پرت دارد شبکه های آب کشاورزی بسیار آب بر و بدون برنامه وولنگار هستند. یک سانتی متر از انهار و کانالهای آبرسانی نباید خاکی بباباباقی بمانندبرروی نکته اخیر خیلی تاکید دارمچون عملی ترین راه نجات دریاچه همینه
رضا 1402-05-17 - 11:19 ب.ظ
همان بهتر که این دریاچه خشک شد شما کور و نابینا هستید.خشک شدن کامل این دریاچه هیچ ک ربطی به سد سازی و مسئول و.... نداره اگر به گرمای هوا و سد سازی بود چرا دریاچه های ترکیه خشک نشده؟ حالا هرچه قدر هم دنبال دلیل و بهانه باشید هیچ فایده ای به حالتون ندارد
سجاد 1402-09-11 - 6:57 ب.ظ
احسنت دریاچه ترکیه خشک نشده چونکه عمق آب این دریاچه 170 متره اما دریاچه ارومیه فقط 16 متر بوده است و حالا که دیگه کویر و بیابان ارومیه است
Rasta 1402-05-18 - 11:13 ق.ظ
ممکنه پتروشیمی هم موثر باشه در این اوضاع
خودم 1402-05-19 - 2:58 ق.ظ
وقتی تو طبیعت دست کاری میکنید همین میشه . تنها راهشم اینه که ب طبیعت دست نزنید و بزارید که خدش ب روش خدش ادامه بده . فقط باید اون خراب کاریی هایی که کردن رو درست کنن(سد ها و چاه ها و خیابون ها) و دیگه هم بهش دست نزنن.
تانری 1402-05-20 - 7:27 ب.ظ
آذربایجان غربی و شمال استان کرد هم بخشی از آذربایجان است، هیچکس خودش رو قایم نکرده. خشکاندن دریاچه اورمیه، یک پروژه و اقدام عامدانه هست. و الا در عرض بیست سال امکان‌پذیر نبود، دریاچه به این بزرگی از بین بره.
Sam 1402-05-22 - 3:09 ب.ظ
تبریز عامل اصلی خشکسالی دریاچه‌س اگه میزان آبی که از سال ۸۵ از رودخانه‌ی سیمینه قطع شده واز طریق ۲ لوله با قطر ۵ متر به تبریز ارسال میشود دوباره به دریاچه سرریز شود مشکل حل خواهد شد تمامی دلایلی که ذکر کرده‌اند باده هواست
رضا 1402-05-25 - 7:28 ب.ظ
خب این سدهایی که ساخته شده بلاخره باید یک روز پر بشن پر چند سال طول می‌کشه وقتی پر بشن سر ریزش کجا میره دریاچه ارومیه ؟ آیا قبل از مرگ سهراب نوش دارو بهش میرسه
حمید 1402-06-23 - 2:26 ب.ظ
استفاده از مدیران متعهد و دلسوز و عشق به وطن و نه مدیرانی که برای پست و مقام و پول در راس قرار دارند بعنوان مثال پروفسور کوثر جز ده نفر اول دنیا در زمینه آب هستند. ممنوعیت کشتهای پر مصرف مثل یونجه ، چغندر قند ،ذرت،در زراعت و در حوزه باغات جایگزین شدن درختان انگور و پسته و...به جای درختان سیب ،،(سیب۵برابر انگور و ۵۰درصد نسبت به پسته آب مصرف مینماید. توسعه شیوه های آبیاری نوین و حمایت دولت و تخصیص اعتبار لازم سیستم های آبیاری قطره ای و نوار تیپ لایروبی کردن رودخانه ها که به دریاچه وصل می‌شوند. اصلاح الگوی کشت منطقه با کاشت گیاهان کم آب بر مثل گلرنگ . کاملینا .آفتابگردان .کنجد و... رهاسازی آب سدها و تخریب شد ها به صورت علمی نزدیک ۹۹سد در اطراف دریاچه به هر قیمتی و بعد از آن تخریب بزرگراه شهید کلانتری . قلع و قمع کردن تمام چاه های غیر مجاز و تلمبه هایی که نسبت به برداشت آب در اطراف دریاچه جهت کشاورزی اقدام مینمایند . نصب کنتور بروی تمام چاه های مجاز در جهت کنترل حجمی آب مورد استفاده برای جلوگیری از فروش آب در اطراف دریاچه یکپارچه کردن اراضی کشاورزی با توجه به خرد بودن اراضی بخصوص در باغات برای عملیاتی شدن شیوه های آبیاری نوین الگوبرداری از کشور های همسایه مثل آذربایجان در زمینه آبیاری تصفیه پساب شهرهای اطراف دریاچه و تصفیه آب و انتقال آن به دریاچه توسعه کشت گیاهان بومی و شورپسند هالک .سالیکورنیا برای پیشگیری از ریز گردها در دشتهای اطراف دریاچه در کل وزارت نیرو مقصر اصلی متاسفانه خشک شدن دریاچه هست به دلیل اینکه هنوزز از پرداخت حق آبه دریاچه شانه خالی می کند اگر سالانه ۳میلیارد متر مکعب حق آبه دریاچه را میداند وضعیت دریاچه (۹۵درصد آب آن خشک شده )به این شکل نبود ششمین دریاچه آب شور جهان و بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه با وسعت ۵تا۶هزار کیلومتر مربع
حسن 1402-09-16 - 6:48 ب.ظ
هیچ ربطی به کشاورزی نداره چون کشاورزی از قدیم بوده و در قدیم مصرف کشاورزی به دلیل آبیاری غرقابی بیشتر هم بوده . دلیل اصلی کمبود بارش برف و افزایش میانگین دمای جو در منطقه است
علیرضا 1402-10-02 - 4:17 ب.ظ
دلیلش ساخت سد و تولید برق آبی هست ، خب چهار بشکه نفت بسوزونید برق حرارتی تولید کنید ،مسئول عزیزبه فکر باش همه ایران رو با این سد ها خشکوندید بعد میگید خشکسالیه ، سد کجا کاربرد کشاورزی داره؟؟ چهار هکتار دور سد آبیاری می‌کنه هزار هکتار پایین دست سد میخشکونه، تموم رودخونه و چشمه ها خشکیدن، یه نگاه به اطراف دریاچه ارومیه بندازید ببینید چهار طرفشو سد زدن که آب بهش نرسه ، آب پشت سد هم سر ریز نمیشه، بخار میشه میره آسمون
وحید 1402-10-09 - 8:16 ب.ظ
فقط و فقط برین سرچ کنین تو گوگل دلیل اصلیش لیتیوم هستش
قربانی 1402-10-21 - 9:02 ب.ظ
برادرعزیز همه کاستی هارا بگردن سد نه اندازید.یک زمانی در همین نقده 80 سانت برف میامد.وکشاورزان نیاز به سدنداشتند.وقتی که برف باران نیست برای ادامه حیات کشاورزی نیاز به اب.که مجبورا باید سد بزنند.اما همین اقایان کشاورز بخشی ازدرامد رابایدکمک به ابیاری قطره ای بکنند.امسال چراکشاورزی دشت مغان واطراف بعلت عدم بارش محوشد.وقتش رسیده درمصرف مواد غذائی مدیریت کنیم هنوزهم میخواهیم سیب راکیلوئی بخوریم.؟ پرتقال را جعبه ای بخوریم.؟ خلاصه بقا همه مان به برف وباران هست.مهران مدیری در برنامه دورهمی هرچه بازیگر.وخواننده دعوت کرد.ولی جا داشت از کشاورزان.ودامدارن به همین برنامه دعوت وزیرپای انان را می بوسید.زیرا زنده ماندن ما به همان کشاورز.ودامداران بستگی دارد
افزودن نظر