تلفیقی با شکوه از نور و رنگ و رقص در جشن سال نو چینی ها

چین کشوری پهناور با قدمت تاریخی بسیار است. امروزه در فرهنگ و آداب و رسوم مردم این کشور کهن می‌توان تلفیق سنت و مدرنیته را مشاهده کرد. جاذبه‌های زیادی باعث شده گردشگران، چین را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کنند اما یکی از مهم‌ترین رویدادهای این کشور با نام «سال نو چینی» علاقه‌مندان زیادی را به این کشور می‌کشاند. با الی گشت همراه باشید تا درباره‌ی حقایق جالب سال نو چینی اطلاعات جذابی در اختیار شما قرار دهیم.

مراسم سال نو چینی‌ها یکی از پرطرفدارترین جشن‌های کشور چین است. گاه‌شمار چینی، ترکیبی از گاه‌شمار شمسی و قمری است و روزها، ماه‌ها و سال‌ها براساس حرکت خورشید، ماه و ستارگان تعیین می‌شوند. شروع سال چینی مصادف با پدیدار شدن ماه در روزهای ۲۱ ژانویه تا ۲۰ فوریه هر سال است و به همین علت به سال نو چینی‌ها «سال نوی قمری» هم گفته می‌شود.

جشن سال نو در چین به «چونجی» و «جشن بهار» معروف است. این جشن در تمام شهرها و روستاهای کشور چین و برخی از دیگر کشورهای جهان مانند هنگ‌کنگ‌، بروئنی، تایوان، کره، نپال، مغولستان، بوتان، سنگاپور، ویتنام، مالزی، اندونزی، تایلند و فیلیپین برگزار می‌شود.

در مراسم جشن سال نو چین، مردم پایان روزهای سرد زمستانی و آغاز کاشت و برداشت محصول که نشانی از شروع دوباره است را گرامی می‌دارند و آداب و رسوم و سنت‌های گذشتگان خود را اجرا می‌کنند. چینی‌ها سال نو را با عبارت «Gung Hei Fat Choi» به معنی «آینده‌ی خوبی داشته باشید» به یکدیگر تبریک می‌گویند  و برای هم، سال خوبی را آرزو می‌کنند.

خرید بلیط هواپیما چین با مناسب ترین قیمت الی گشت

تعطیلات سال نو چینی چند روز است و از چه زمانی شروع شده و چگونه به پایان می‌رسد؟ این جشن ۱۵ روز طول می‌کشد و با احتساب شب سال نو، تعطیلات سال نو چینی به ۱۶ روز افزایش پیدا می‌کند. جالب است بدانید شروع سال چینی تاریخ مشخصی ندارد و هر سال تغییر می‌کند. بنابراین علاقه‌مندانی که قصد دارند در این جشن شرکت کنند باید در بازه‌ی زمانی بین ۲۱ ژانویه تا ۲۰ فوریه سایت‌های مربوطه را چک کنند تا تاریخ دقیق این جشنواره‌ی جذاب را متوجه شوند.

مراسم سال نو چینی‌ها از روز اول سال نو (هم‌زمان با مشاهده‌ی ماه در آسمان) شروع شده و تا جشن فانوس (Lantern Festival) ادامه پیدا می‌کند. جشن فانوس یکی از جشن‌های سنتی چین است که در پانزدهم نخستین ماه سال قمری در گاه‌شمار چینی جشن گرفته می‌شود. این جشن نشان‌دهنده‌ی پایان جشن‌های سال نو است و آماده‌سازی برای آن از روز دهم سال نو آغاز می‌شود.

تاریخ سال نو چینی ۲۰۲۴ به شمسی مصادف با روز شنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۲(۱۰ فوریه سال ۲۰۲۴) است. این جشن همچنین در تقویم قمری مصادف با ۲۹ جمادی الثانی ۱۴۴۵ است. تاریخ سال نو چینی به شمسی در هر سال متفاوت است و معمولا جشن‌های سال نو از ۹ بهمن شروع شده و تا هجدهم بهمن ادامه پیدا می‌کند.

مراسم جشن سال نو چین در قسمت‌های مختلف این کشور تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. مثلاً در قسمت شمالی چین در شب سال نو، نوعی پیراشکی درست می‌کنند. اما در قسمت جنوبی این کشور، ساکنان جنوب رود یانگ تسه در شب سال نو، غذاهای رول مانند که ترکیباتی شبیه به نوعی کیک برنجی یا پیراشکی دارند را تهیه می‌کنند. در ادامه با چند مورد از حقایق جالب سال نو چینی آشنا می‌شویم.

وجود روز مناجات با خدایان و مبارزه با هیولا در تقویم کشور چین، یکی از حقایق جالب سال نو چینی است. در گذشته اکثر مردم چین کشاورز بودند و جشن بهار یک روز تشریفاتی برای مردم بود تا آن‌ها از خدایان، فصل کاشت و برداشت خوبی را در سال جدید بخواهند. همچنین در شب سال نو چینی، مردم با هیولایی به نام «نیان» که نماد بدشانسی است مبارزه می‌کنند. طبق افسانه‌ها، در دوران قدیم اکثر مردم در این شب برای فرار از بدشانسی در خانه‌های خود پنهان می‌شدند اما یک پسر شجاع به وسیله‌ی ترقه با هیولای نیان مبارزه کرد. امروزه طبق همان افسانه‌ی قدیمی با فرا رسیدن نیمه شب، مردم برای فراری دادن هیولای نیان از خانه‌هایشان و دور کردن بدشانسی شروع به ترقه زدن می‌کنند.

جشن بهار طولانی‌ترین تعطیلات چینی است. همان‌طور که قبلاً گفته شد این تعطیلات ۱۶ روز است. همچنین جشنواره‌ی «لابا» در هشتمین روز دسامبر(در تقویم قمری) با تعطیلات سال نو همزمان است و باعث طولانی‌تر شدن این تعطیلات می‌شود. تمام مردم کشور چین در تعطیلات سال نو در کنار خانواده‌هایشان هستند و بعد از روز پنجم، از خانه بیرون می‌آیند. آن‌ها می‌دانند در این ایام همه‌ی فروشگاه‌ها بسته هستند و از قبل باید برای ۵ روز مواد غذایی، تنقلات و لباس خریداری کنند.

یکی از حقایق جالب سال نو چینی این است که در این ایام بزرگ‌ترین مهاجرت سالانه در جهان اتفاق می‌افتد. ازآنجاکه بیشتر قشر جوان چین در شهرها و کشورهای دیگر مشغول به کار هستند با فرارسیدن ایام سال نو، تمام این افراد راهی خانه شده و تعطیلات را در کنار خانواده‌هایشان می‌گذرانند. این مهاجرت را «مهاجرت بهاری» می‌نامند.

یکی از حقایق جالب سال نو چینی استفاده از رنگ قرمز در تمامی وسایل تزئینی مربوط به ایام سال نو است. رنگ قرمز نماد جشن سال نو چینی است و مردم چین این رنگ را نماد آتش و نشانی از خوش‌شانسی می‌دانند. آن‌ها در گذشته به عنوان هدیه سال نو در پاکت‌های قرمز برای فرزندانشان پول می‌گذاشتند اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی به جای پاکت‌های سنتی از پاکت دیجیتال رنگ قرمز استفاده می‌شود. با فرا رسیدن سال نو نقاط مختلف شهرهای چین پر از فانوس‌ها، چراغ‌ها و کاغذهای رنگی قرمز می‌شود و حتی مردم برای خود یک لباس قرمز رنگ تهیه می‌کنند.

شاید برایتان عجیب باشد اما یکی دیگر از حقایق جالب سال نو چینی ممنوع بودن دوش گرفتن و جارو کردن خانه در روز اول سال نو است. مردم کشور چین معتقدند با پاک کردن گردوخاک خانه در روز اول سال، خوبی‌ها آن سال هم از بین می‌رود. چینی‌ها از یک هفته قبل از سال جدید منازل خود را تمیز کرده و با سال کهنه خداحافظی می‌کنند. بعد از سال نو هم آن‌ها از روز پنجم به بعد می‌توانند گردوغبار خانه‌هایشان را تمیز کنند.

همچنین چینی‌ها معتقدند با شستن موها در روز اول سال، دیگر تا آخر سال خوش‌شانس نخواهند بود. از دیگر رسم‌های عجیب و خاص در روز اول سال نو چینی می‌توان به استفاده ‌نکردن از قیچی و چاقو و به کار نبردن کلمات منفی مانند مرگ اشاره کرد.

حقایق جالب سال نو چینی‌ها در مورد نام‌گذاری سال‌ها، وجود یک نماد حیوان برای هر سال چینی و تکرار این نمادها هر ۱۲ سال یک‌بار است. این حیوانات شامل موش، گاو، ببر، خرگوش، اژدها، مار، اسب، گوسفند، میمون، خروس، سگ و خوک هستند. چینی‌ها شخصیت هر فرد را با نماد سال تولدش مرتبط می‌دانند. برخی از این نمادها مانند مار و موش مفهوم خوبی ندارند اما با این حال باز هم ویژگی‌های شخصیتی افراد متولد شده در این سال‌ها، با استفاده از نمادهای حیوانی بیان می‌شود.  جالب است بدانید مردم چین در سال‌های گذشته مبنای سال تولد خود را سال چینی قرار داده و تولد خود را در این ایام جشن می‌گرفتند.

چینی‌ها هم مانند ایرانیان در شب سال نو و دیگر روزهای تعطیل سال نو غذاهای مخصوصی طبخ می‌کنند. غذاهای ویژه‌ مراسم جشن سال نو چین بسیار متنوع هستند. مثلاً در شب اول سال جدید، برخی از چینی‌ها یک سینی بزرگ هشت بخشی را با غذاهای نمادین مانند کامکوات برای سلامتی، نارگیل برای همبستگی، بادام زمینی برای یک زندگی طولانی و میوه لونگان پر می‌کنند. اما چینی‌های بودایی در روز اول سال از خوردن گوشت پرهیز کرده و غذاهایی که روز قبل آماده شده است را می‌خورند. آن‌ها اعتقاد داردن روشن کردن آتش و استفاده از چاقو در اول سال نو خوش‌یمن نیست. یکی دیگر از حقایق جالب سال نو چینی درباره غذاهای ویژه‌ی این ایام، خوردن یک مرغ کامل است. همچنین در روز پانزدهم تعطیلات سال نو مردم چین غذاهای گردی(شبیه به قرص کامل ماه) مانند توپ‌های کوچک تهیه شده از شکر، برنج و آرد آماده می‌کنند.

همان‌طور که قبلاً گفته شد چینی‌ها جشن سال نو را در کنار خانواده‌ها و بزرگان فامیل سپری می‌کنند. امروزه برخی از جوانان چینی برای فرار از کنجکاوی‌های بزرگ‌ترها در شب سال نو به سراغ همسر اجاره‌ای می‌روند با او در مهمانی‌های خانوادگی حضور پیدا می‌کنند. همسر اجاره‌ای یکی از حقایق جالب سال نو چینی است که در کمتر جایی می‌توان مشابه این پدیده را مشاهده کرد.

نامگذاری روزهای آغازین سال نو در چین یک رسم جالب است. مثلاً روز هفتم از جشن‌های پانزده‌ روزه‌ی سال نو «روز تولد مرد عادی» نام‌گذاری شده است. چینی‌ها این روز را به عنوان روز مردان می‌شناسند و معتقدند در این روز انسان از خاک رس زرد ساخته شده است. همچنین بر اساس یک باور قدیمی روز دوم سال نو چینی «روز تولد سگ‌ها» است و در این روز چینی‌ها باید برخورد متفاوتی با سگ‌ها داشته باشند.

جشنواره فانوس یکی از حقایق جالب سال نو چینی است که قدمت آن به دوران امپراتوری «هان» بازمی‌گردد. این جشنواره در آخرین روز تعطیلات سال جدید برگزار می‌شود و مردم، میلیون‌ها فانوس کاغذی قرمز رنگ را در آسمان رها می‌کنند. چینی‌ها معتقدند فانوس‌ها راه را برای سال جدید روشن می‌کنند. جشن فانوس یکی از جشن‌های سنتی چین است و پس از این جشن تعطیلات سال نو تمام می‌شود. در گذشته فانوس‌های مردم عادی ساده‌تر بودند و فقط اشراف فانوس‌های بزرگ و آراسته‌ای داشتند. در سال‌های اخیر این فانوس‌ها طرح‌های متنوع‌تری پیدا کرده‌اند. البته در روز آخر تعطیلات به جز فانوس، ردیف‌هایی از شمع هم در جلوی خانه‌ها روشن می‌شود.

برگزاری انواع نمایش‌های همگانی و فعالیت‌های فرهنگی یکی دیگر از حقایق جالب سال نو چینی‌هاست. با شروع سال نو در نقاط مختلف چین مراسم‌های جالبی مانند رقص شیر، رقص اژدها و نمایش‌هایی با موضوع ازدواج یکی از اعضای سلسله‌ی امپراتوری برگزار می‌شود. جالب است بدانید حتی برخی از خانواده‌ها گروه‌های عروسک‌گردان را به خانه‌های خود دعوت می‌کنند تا با رقص‌ها و آهنگ‌هایشان، بدیمنی و ارواح خبیثه را از آن‌ها دور کنند. از دیگر فعالیت‌های فرهنگی سال نو می‌توان به برگزاری نمایشگاه‌های بسیار جالب در مقابل معابد شهر پکن و پارک‌های این شهر اشاره کرد.

برگزاری جشن سال نو چینی در سراسر جهان اصلاً مسئله‌ی عجیبی نیست زیرا در سراسر دنیا از هر ۵ نفر یک نفر چینی است. چین یکی از پرجمعیت کشورهای جهان است و تعدادی زیادی از چینی‌ها برای کار، تحصیل و یا موارد دیگر به کشورهای دیگر مهاجرت کرده‌اند. بنابراین در اکثر کشورها حداقل یک محله‌ی چینی وجود دارد و با فرا رسیدن سال نو چینی، در این کشورها جشن برپا می‌شود.

مراسم سال نو چینی یکی از طولانی‌ترین و جذاب‌ترین مراسم‌هایی است که گردشگران زیادی را از سراسر جهان به چین می‌کشاند. هر ساله با فرا رسیدن سال نو یا جشن بهار، کشور چین و دیگر کشورهای تحت تأثیر فرهنگ چینی، به مدت ۱۵ روز تعطیل می‌شوند. در این ایام مردم با اجرای آداب و رسوم سنتی خود، به استقبال بهار می‌روند. اگر شما هم از علاقه‌مندان به جشن سال نو چینی هستید همین الان بلیط خود را از سایت الی گشت رزرو کرده و سفری جذاب را در این کشور تجربه کنید.

 

مقالات مرتبط

منظره دیدنی “شالیزار های پلکانی” یوان یانگ چین

افتتاح مرتفع ترین هتل لوکس جهان در شانگهای چین! 

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟