حافظیه، آرامگاه لسان الغیب در شیراز

شیراز شهر شعر و ادب ایران و یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگری کشور در بین گردشگران داخلی و خارجی است. یکی از پربازدیدترین جاذبه‌های دیدنی و گردشگری شیراز که سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند آرامگاه حافظ یا حافظیه در شیراز است که باعث شده تا بسیاری از گردشگران و مسافران برای دیدن این آرامگاه معروف به شیراز سفر می‌کنند. در این مطلب از الی گشت قصد داریم به معرفی آرامگاه حافظ در شیراز و قسمت‌های مختلف آن بپردازیم.

به منظور رزرو بلیط هواپیما شیراز می توانید از سایت الی گشت به صورت آنلاین اقدام به خرید نمایید.

حافظ شاعر نامدار و پرآوازه ایران معروف به لسان‌الغیب، غزل سرایی بی‌نظیر بود که در قرن هشتم هجری در شیراز متولد شده و بعد از ۶۵ سال زندگی در شیراز از دنیا رفت. آرامگاه حافظ در استان فارس و شهر شیراز واقع شده و علاوه‌بر مقبره حافظ، مقبره شاعران و عارفان بزرگی در این شهر قرار دارد. حافظیه در شمال شرقی شیراز و نزدیک دیگر جاذبه‌های گردشگری شهر مثل آرامگاه سعدی در غرب حافظیه، دروازه قرآن در شمال، باغ جهان نما، باغ ارم در شمال غربی، مسجد نصیرالملک و باغ موزه نارنجستان قوام در جنوب آرامگاه حافظ قرار دارد.

مطالب مرتبط:
معرفی ۷مقبره شاعر ایرانی در سراسر کشور
همه چیز درباره نقش رستم شیراز
راهنمای سفر به شیراز

حافظیه در شیراز که مقبره حافظ شیرازی، شاعر بزرگ و غزل‌سرای نامدار ایرانی است برای اولین بار در سال ۸۵۶ میلادی توسط محمد یغمایی وزیر حاکم فارس و ۶۴ سال بعد از فوت حافظ ساخته شد. بنا اولیه حافظیه در ابتدا به شکل سازه‌ای گنبدی با یک حوض جلو آن بود که این حوض به وسیله آب رکن آباد پر می‌شد. در دوره صفویان و افشاریان بنا آرامگاه حافظ مرمت و بازسازی و روی مقبره حافظ با یک سنگ قبر مرمر پوشیده شد و در دوره زندیه علاوه‌بر مرمت آرامگاه، با استفاده از چهار ستون سنگی مرتفع که در جلو مقبره قرار گرفت، یک بارگاه زیبا بنا شد و به مرور زمان دو تالار و دو اتاق در قسمت‌های جنوبی و شمالی آرامگاه ساخته شدند. همچنین در همان دوره زندیه محوطه آرامگاه تبدیل به یک باغ بزرگ و سرسبز شد.

بعد از دوران زندیه، بار دیگر در سال ۱۲۷۳ به دستور حاکم وقت فارس، طهماسب میرزا مؤیدالدوله حافظیه در شیراز مرمت و بازسازی شد. این بار کوشکی چوبی برای آرامگاه ساختند. بعد از بازدید ملا شاه جهان زرتشتی از آرامگاه حافظ که با گرفتن فال خوش یمنی مصمم به ساخت یک عمارت باشکوه برای حافظ شد اما یک فرد مذهبی و متعصب مسلمان از ادامه کار ساخت آرامگاه باشکوه ممانعت کرد و ساخت عمارت ناتمام ماند.

در زمان سلسله پهلوی در سال ۱۳۱۰ یک سردر سنگی در دیوار جنوبی آرامگاه اضافه کردند و با بزرگ کردن و کاشت گل و گیاه و درختان متنوع در باغ حافظیه، آرامگاه زیبا و باشکوه‌تر از قبل شد و دو ایوان در بخش جنوبی و شمالی هم به عنوان سازه جدید به آرامگاه اضافه کردند.

یکی از جذاب‌ترین بخش‌ها هنگام بازدید از حافظیه گشت‌وگذار در قسمت‌های مختلف حافظیه شیراز است. این مجموعه که به ثبت ملی رسیده از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده و دارای باغ و محوطه بزرگ با درختان و طبیعت زیبایی است که می‌توانید از دیدن مقبره گنبدی شکل حافظ و ایوان بزرگ با ستون‌های مرتفع آن که شکوه معماری اصیل ایرانی را به رخ می‌کشد لذت ببرید. 

 اگرقصد سفر به شهر زیبای شیراز را دارید حتما مقاله بهترین و کامل ترین راهنمای سفر به شیراز را مطالعه کنید

برای ورود به آرامگاه حافظیه در شیراز باید از حیاط و صحن جنوبی حافظیه که دارای باغ وسیع و پر از درختان نارنج و دو استخر بزرگ است وارد شوید و از مسیر پیاده‌روی طراحی شده که با گل و چمن و درختان سرو و کاج تزیین شده قدم بزنید تا به ایوان برسید. ایوان عمارت به وسیله ۹ پله‌ بزرگ و پهن از حیاط جدا شده و دارای دیوارها و ستون‌های بلندی است و به خیابان گلستان راه دارد.

تالار حافظیه با استفاده از ۲۰ ستون سنگی با ۱۸ پله که از حیاط جنوبی به ایوان می‌رسد طراحی شده است. این تالار دارای طول ۵۶ مترمربع و عرض ۸ متر است و ستون‌هایی که در دوره زندیه برای آرامگاه بنا شده در حال حاضر در وسط تالار قرار گرفته‌اند. تالار حافظیه دارای دو اتاق در دو طرف است که آرامگاه را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کرده و در اتاق سمت چپ تالار مقبره قوام‌السلطنه، سیاست‌مدار ایرانی قرار دارد و دو اتاق دیگر هم در این اتاق واقع شده که با طراحی دوره زندیه و هخامنشی بسیار باشکوه و چشم‌نواز است.

ایوان و صحن شمالی در ابتدا یک قبرستان بوده که مقبره حافظ هم در آن واقع شده بود. اما در حال حاضر بخش شرق و غرب این صحن به وسیله دو حوض‌ مستطیل شکل و باغچه‌های پر از گل، درختان سرو، کاج و نارنج طراحی شده است. همچنین ساختمان کتابخانه، حافظ شناسی، چایخانه سنتی و فروشگاه محصولات فرهنگی در ایوان و صحن شمالی قرار دارند.

آرامگاه حافظ در قسمت شمالی مجموعه قرار دارد که به وسیله ۵ پله‌ مدور که دور تا دور مقبره حافظ قرار دارند از زمین جدا شده است. مقبره گنبدی شکل حافظ شامل ۸ ستون‌ بلند به ارتفاع ۵ متر که نشان دهنده قرنی است، گنبدی زیبا به رنگ سبز با نقش‌ونگار به سبک ایرانی است و داخل آن با اشعار حافظ طراحی شده و بیرون گنبد به وسیله ورقه‌های مسی پوشیده شده است.

با رزرو آنلاین تور شیراز الی گشت، با کمترین قیمت و بهترین کیفیت به این شهر زیبا سفر کنید.

همانطور که گفتیم در کنار مقبره حافظ، این شاعر بزرگ و نامدار آرامگاه دیگر عارفان و شاعران بزرگ و نامی مثل شیخ محمد شیرازی، محمد نصیری‌الحسینی که به فرصت الدوله شیرازی معروف است، قطب العارفین آقا محمد هاشم ذهبی شیرازی و حاج ملاعلی سمنانی قرار دارند.

همچنین در قسمتی از زمین آرامگاه که در حال حاضر کتابخانه آرامگاه بنا شده مقبره قاسم خان، حاکم فارس واقع شده و جلو کتابخانه هم مقبره‌های دیگری از بزرگان و مجتهدان شهر از جمله مقبره حاج سید محمدعلی کازرونی شیرازی، شیخ محمد مهدی کجوری، شیخ محمد حسن کجوری و سید محمدرضا مجدالعلما قرار دارند.

نمادهای مفاخر ایرانی در کشورهای مختلف

آرامگاه حافظ در شیراز یکی از پربازدیدترین جاذبه‌های گردشگری شیراز است که در هر زمان و هر فصل که به شیراز سفر کنید می‌توانید از دیدن آرامگاه و مقبره‌های اطراف آن لذت ببرید. بهترین زمان برای دیدن بهشت شیراز و شکوفه‌های بهارنارنج در فصل بهار و ماه اردیبهشت است. در این فصل که کوچه‌ باغ‌های زیبا شیراز و شکوفه‌های بهاری و عطر بهارنارنج و روز ۱۵ اردیبهشت که روز شیراز است به فصل گردشگری شیراز معروف است، می‌توانید از جاذبه‌های تاریخی شیراز و آرامگاه حافظ دیدن کنید و در برنامه‌های جذابی که به مناسبت روز شیراز برگزار می‌شود شرکت کنید.

به غیر از اردیبهشت ماه بهترین زمان بازدید از حافظیه در فصل پاییز و ماه مهر است. ۲۰ مهرماه روز بزرگداشت حافظ نامگذاری شده و می‌توانید از دیدن حافظیه شیراز و شرکت در مراسم‌هایی مثل شعرخوانی، آشنایی با ادبیات فارسی و بسیاری برنامه‌های دیگر لذت ببرید.

حافظیه در بخش شمال شرقی شیراز واقع شده و برای دسترسی به حافظیه در شیراز با خودرو شخصی باید به سمت شمال شرقی در خیابان گلستان بروید. بعد از رسیدن به خیابان گلستان به تقاطع گلستان و خیابان چهل مقام بروید، آرامگاه حافظ را مابین چهارراه حافظ و چهارراه ادبیات خواهید دید.

اگر قصد رفتن به حافظیه با وسایل حمل و نقل عمومی را دارید، می‌توانید با مترو شیراز از ایستگاه مترو زندیه یا سوار شدن به اتوبوس‌های خط شهید دستغیب به بلوار نارنجستان و پیاده شدن در ایستگاه حافظیه به آسانی به حافظیه شیراز دسترسی داشته باشید.

آرامگاه حافظ یا حافظیه به عنوان یکی از پرآوازه‌ترین جاذبه‌های گردشگری شیراز شناخته می‌شود. در این آرامگاه علاوه‌بر مقبره حافظ، مقبره دیگر عارفان و شاعران بزرگ ایران و شیراز قرار دارند که می‌توانید از دیدن این مجموعه زیبا و قسمت‌های مختلف آن لذت ببرید. به همین دلیل در این مطلب سعی کردیم به معرفی حافظیه در شیراز بپردازیم تا در سفر به این شهر زیبا از دیدن آن غافل نشوید.

مطالب مرتبط

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش