دبی یکی از شهرهای مدرن خاورمیانه است که در کشور امارات متحده ی عربی واقه شده و با توجه به آسمان خراش ها و مراکز خرید پیشرفته ای که دارد در چند دهه اخیر به یکی از محبوب ترین شهرها برای سفر تبدیل شده است. سالانه میلیون ها مسافر از طریق تور دبی یا خرید بلیط هواپیما دبی خود را به این شهر لوکس و مجلل می رسانند تا سفری فوق العاده را تجربه کنند. پیشرفت های این شهر عربی به حدی بالا بوده که حتی عده قصد مهاجرت و زندگی در این کشور عربی را در ذهن می پرورانند. اما ما در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت قصد داریم تا درباره یکی جاذبه های جالب که جزیره های نخلی دبی است صحبت کنیم. همانطور که می دانید این جزایر مصنوعی هستند و با مهندسی خاصی به وجود آمدند. در ادامه همراه با ما باشید تا بیشتر درباره جزیره های نخلی دبی خدمتتان توضیح بدهیم.
مطالب مرتبط: آشنایی با سوغاتی های دبی شرایط زندگی در دبی چگونه است؟ راهنمای سفر به دبی
جزیره های نخلی دبی همانطور که در بالا گفتیم جزیره هایی مصنوعی هستند و به نوعی شاهکار مهندسی به شمار می روند. دبی برای نشان دادن قدرتش در ساخت منحصربه فردترین بناهای تاریخی در جهان دست به این اقدام زده است و اولین سواحل مصنوعی دردنیا را ساخته است و با ایجاد زمین و احیای آن سبب شده تا این مجموعه دیدنی پدید بیاید. در برخی مواقع نیز بخشی از زمین بر اثر ساخت کانال یا آبگیری درهها جدا شده و جزیره ای جدید ایجاد میشود. جزیره های نخلی دبی به سبکی مدرن و با احیای خاک در سواحل خلیج فارس و نزدیک سواحل امارات ساخته شده اند. با توجه به این که کشور امارات متحده می داند که تا آینده ی نزدیک دیگر نمی تواند با تکیه بر درآمد حاصل از نفت کشور خودش را اداره کند از همین رو برای اینکه بتواند هزینه های مربوط به کشورش را محیا سازد. شرکتی که وظیفه ساخت این پروژه صدکیلومتری از ساحل مصنوعی را بر عهده گرفته شرکت دولتی نخیل است.
به منظور ساخت جزیره های نخلی دبی که از آن به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی یاد می کنند ابتدا شن های سطح زمین خلیج فارس را برداشت کردند و پس از لایروبی های مخصوص و شست و شوهایی که انجام دادند نیز ساخت دو جزیره ی جبل نخل و جزیره جبل علی توسط شرکت های بلژیکی نیز انجام گرفت. بعد از ساخت شن های شسته شده توسط کشتی های اسپری در محل های تعیین شده برای ساخت جزایر نیز به صورت فشرده اسپری می شوند. این فرآیند افشاندن شن ها به فرآیند رنگین کمانی معروف است چرا که هنگام پاشش شنها، کمانی مانند رنگین کمان در هوا ایجاد میشود. در لبه خارجی هر جزیره، یک خط موج شکن نیز ساخته شده است. در کل تا به حال در این پروژهها از ۱۱ میلیارد متر مکعب شن و ۴۷ میلیون تن سنگ استفاده شده است. خطی که از آن با عنوان موج شکن جزیره جمیرا از بیش از ۷ میلیون تن سنگ نیز ساخته شده است. این سنگ ها توسط جرثقیل حمل می شدند.
۱- جزایر سه گانه نخل | Palm Islands
در ابتدای این پروژه نیز قرار بود که جزایر سه گانه ای به شکل نخل در این منطقه ساخته شود، این جزایر نیز به ترتیب جمیرا، علی و دیره نام داشتند. ساخت جزیره جمیرا در سال ۲۰۰۱ آغاز شد و مدت کوتاهی پس از آن آغاز ساخت نخل جبل علی نیز صورت گرفت. با توجه به این که قرار بود جزیره جبل علی با ابعاد بزرگتری ساخته شود اما بعدها با تصمیماتی که گرفته شود قرار شد تا در ابعاد کوچکتری ساخته شود. پس از شروع برنامه ریزی و ساخت جزیره نخل دیره، طراحی جزیره تغییر کرد و همچنین با تغییر نام مواجه شد و اکنون به نام جزیره دیره شناخته می شود، با این وضعیت جزایر سه گانه نخل به دو عدد تغییر پیدا کردند.
جمیرا یکی از کوچکترین جزیره های نخل دبی هستند که در نزدیکی سواحل جمیرای دبی قرار گرفته اند. جزیره نخل جمیرا پیش از سایر جزیره های مورد ساخت و ساز قرار گرفت و زودتر از بقیه هم به بهره برداری رسید. با توجه به این که سازندگان این جزیره زمان بهره برداری از آن را ۲۰۰۶ اعلام کرده بودند اما در اوایل ۲۰۰۷ جمیرا افتتاح شد و یکی از بزرگترین جزیره های مصنوعی دنیا محسوب می شد و تا آن زمان نزدیک به ۵۰۰ خانواده در این جزیره سکونت می کردند. تا آخر سال ۲۰۰۹ نیز ۸ هتل آماده بهره برداری بود، با این همه آماده سازی کامل جزیره با دو سال تأخیر انجام شد. جمعیت زیادی در حال حاضر در جزیره نخل جمیرا ساکن هستند و تمامی هتل هایی که در این جزیره ساخته شده اند نیز مورد استفاده قرار گرفته اند. همچنین امکانات تفریحی و مسکونی لوکس این جزیره بسیار قابل توجه است. برای دسترسی به جزیره جمیرا یک مونوریل به طول ۵.۴ کیلومتری وجود دارد که از سویی به هتل آتلانتیس می رسد و از سویی دیگر تا پایان نخل جمیرا و برج های ورودی جزیره نیز ادامه دارد. نکته جالبی که باید بدانید این است که مونوریل جمیرا، اولین مونوریل در خاورمیانه است.
دیگر جزیره ای که جزیره نخل جبل علی نام داشت ساختش در سال ۲۰۰۲ آغاز شد و از ابتدا قرار بود که تا اواسط سال ۲۰۰۸ به پایان برسد. جزیره نخل جبل علی ۵۰% از جزیره جمیرا بزرگ تر است و دارای ۶ تفریجگاه دریایی، پارک آبی و روستای ساحلی می شود که بالاتر از سطح آب دریا قرار می گیرد و همچنین یک پیاده رو اطراف جزیره نخل را احاطه کرده است. متاسفانه در زمان ساخت این جزیره مشکلات اقتصادی به وجود آمد که سبب شد ساخت این جزیره متوقف شود و با توجه به این برای ساخت آن یک منطقه محافظت شده ی دریایی را از بین بردند نیز یک نگرانی زیست محیطی هم وجود دارد در این خصوص که از بین رفتن گونههای بومی و ایجاد گونههای جدیدِ ناشناخته و مخرب در این منطقه است.
۲- جزیره دیره | Deira Island
با توجه به تغییراتی که در استراتژی ساخت جزایر سه گانه نخل دبی صورت گرفت جزیره نخل دیره تحت ساخت قرار گرفت و در اوایل اکتبر ۲۰۰۷ با استفاده از ۲۰۰ میلیون متر مکعب شن ۲۰% از این جزیره احیا شد. در اوایل آپریل سال ۲۰۰۸ شرکت نخیل که مسئول ساخت این پروژه بود اعلام کرد که بیش از یک چهارم از جزیره احیا شده است و میزان استفاده شن به ۳۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است. طراحی جدید جزیره و کاهش ابعاد دیره در نوامبر سال ۲۰۰۸ اعلام شد و تغییر کلی طرح جزیره و نامش در سال ۲۰۱۳ اتفاق افتاد.
۳- مجمع الجزایر جهان | The World
از دیگر جزایری که در مجموعه جزیره های نخل دبی وجود دارد مجمع الجزایر جهان است که نمایی کلی و هوایی را به صورت یک نقشه از قاره های کره زمین نیز به نمایش بگذارد. جزایر جهان در ۴ کیلومتری ساحل شهر دبی، امارات و در آبهای خلیج فارس ساخته شده است. مناطق کم عمق ساحلی اطراف دبی را برای ساخت این مجموعه جزایر در نظر گرفتند. ساخت این جزایر همچون جزایر نخیل با شن شسته و لایروبی شده انجام گرفت و مالک آن شرکت معروف نخیل است. ایده ی اولیه ی ساخت این جزیره از طرف حاکم شهر دبی، محمدابن رشید المکتوم ارائه شد. هزینه ی احیا زمینهای این مجموعه جزایر ۲ میلیارد دلار و هزینه تمام شده ی آن ۱۴ میلیارد دلار اعلام شده است.
۴- مجمع الجزایر دنیا و کهکشان | The Universe
در طی این پروژه قرار بود مجموعه کهکشان راه شیری و منظومه شمسی در کنار مجمعالجزایر جهان در #سواحل دبی ساخته شود. در ژانویه سال ۲۰۰۸ ایده و برنامه ی ساخت این جزیره توسط شرکت نخیل اعلام شد و زمان پایان پروژه در بین سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۸ تخمین زده شد. اما در سال ۲۰۰۹ اعلام شد که فعلا برای ساخت اقدام نمیشود و به زودی اجرای پروژه آغاز خواهد شد. فضای تخمین زده شده برای ساخت این جزیره ۳۰۰۰ هکتار بود و بنا بود در اطراف مجمع الجزایر جهان و میان سه جزیره نخل ساخته شود. وبسایت شرکت نخیل تا سال ۲۰۱۵ وضعیت اجرای این پروژه را در دست انتظار اعلام میکرد تا این که در تاریخ ۱۱ آپریل ۲۰۱۵ به طور کلی اجرای پروژه لغو شد.
ساخت و ساز جزایر مصنوعی می تواند اکوسیستم کل منطقه را تحت تاثیر قرار دهد و با از بین بردن جانوران، صخره های مرجانی، بسترهای صدفی و چمن های دریایی باعث ایجاد آلودگی محیطی و از بین رفتن نظم طبیعی موجود در این ناحیه شود.