رصدخانه جانتر مانتر در جیپور
یکی از دیدنی های هند رصد خانه جانتر مانتر در شهر جیپور است، همان شهر صورتی هند که به داشتن ساختمان ها و کاخ های صورتی رنگ معروف است. قدمت رصد خانه جانتر مانتر به چیزی حدود سیصد سال پیش بازمی گردد، یعنی سال های ۱۷۲۶ میلادی تا ۱۷۳۴ که توسط شخصی معروف در آن زمان به اسم مهاراجه هندی طراحی شد. با شنیدن نام ابزارهای نجوم و ستاره شناسی به یاد چه می افتید؟ همان تصورتتان را چند صد برابر بزرگ کنید، چرا که در این رصدخانه با وسایل اندازه گیری غول پیکر برای نجوم و ستاره شناسی روبرو می شوید. با الی گشت همراه باشید تا با رصدخانه جانتر مانتر آشنا شوید.
مطالب مرتبط: قصر هوامحل، شاهکار صورتی هند دیدنی های هندوستان
مجموعه بزرگ جانتر مانتر از چندین سازه مربوط به علم نجوم ساخته شده که در کنار هم این رصدخانه را تشکیل می دهند. نام این مجموعه شاهد خوبی برای کاربرد آن است، جانتر در زبان سانسکریت به معنی وسیله و مانتر نیز به معنی محاسبه است. هر کدام از سازه هایی که در این رصد خانه می بینید از مصالح سخت مانند سنگ و مرمر ساخته و برای رصد ستارگان و محاسبات نجومی استفاده می شدند. ماهاراجه هندی در شهرهای مختلف هند مثل دهلی و جیپور شبیه این مجموعه، پنج مجموعه دیگر طراحی و ساخته است، اما رصدخانه جیپور از همگی آنها بزرگ تر است. این مجموعه در حال حاضر مانند یک موزه عمل می کند.
سازه های دیدنی این مجموعه برای دیدن کسوف و خسوف، زمان سنجی، دیدن ستاره ها و … کاربرد داشتند. برخی از این وسایل در نگاه اول بسیار عجیب می رسند و از آن عجیب تر اینکه روزگاری کاربرد تخصصی در علم نجوم داشتند.
در کنار ابزارهای کوچک و متوسط این مجموعه سه ابزار بزرگ دیگری در اینجا وجود دارند که دانستن کارایی آنها برایتان جالب خواهد بود:
سامرات یانترا:
با رفتن به این مجموعه با سازه ای به شکل یک مثلث بسیار بزرگ روبرو می شوید که برای سنجیدن زمان و مشخص کردن ساعت در روز طراحی شده است. این وسیله را در جهت قطب شمال قرار داده اند تا با سایه آن زمان دقیق را متوجه شوند.
جایاپراکاش یانترا:
اسمش کمی سخت است اما کاربردش بسیار مفید بوده است. با این وسیله منجمان می توانستند با نشانه گذاری، موقعیت ستارگان را پیدا کنند.
میسرا یانترا:
از این وسیله برای مشخص کردن بلندترین و کوتاه ترین روز در سال و زمان رسیدن ظهر در شهرهای دیگر استفاده می کردند.
خوشبختانه با گذر زمان و رفت آمد بسیاری از گردشگران آسیبی به این مجموعه وارد نشده است و سازه های آن درست مثل روز اول سالم باقی مانده است، مجموعه جانتر مانتر گزینه خوبی برای آنهایی است که علاوه بر علاقه مندی به جاذبه های تاریخی، به علم رصدشناسی و ستارگان نیز علاقه مندند.
برای گشت و گذار در این مجموعه چیزی حدود دو ساعتی زمان بگذارید تا به خوبی با هر ابزار و کابرد آن آشنا شوید. با پرداخت هزینه اضافی به یک راهنما غیر از ورودیه ی مجموعه می توانید اطلاعات کامل به همراه تاریخچه و کاربرد هر ابزار را از او دریافت کنید.
به یاد داشته باشید رصدخانه جانتار مانتار جیپور روزانه از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر برای عموم باز است.
آدرس: هند، شهر جیپور، میدان بادی چوپار، خیابان تریپولیا، رصدخانهی جانتار مانتار