شهر قیروان را می توان یکی از شهرهای مهم مسلمانان در کشور تونس به شمار آورد که در آن مساجد دیدنی و تاریخی زیادی مشاهده می شود. قیروان اولین شهری است که اعراب مسلمان در سال ۶۷۰ میلادی در مغرب عربی فتح کردند و در واقع دروازه ورود مسلمانان به شمال آفریقا بوده است. کل شهر در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. جالب است بدانید که سال ۵۰ هجری قمری اولین کاروان خراسانیان ایرانی به آقریقیه رفتند و شهر تاریخی قیروان (کاروان) را احداث کردند. برای آشنایی با جاذبه های قیروان با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: ۱۲ ماجراجویی غافلگیر کننده در تونس راهنمای سفر به تونس
مدینه قیروان (شهر قدیمی) یکی از زیباترین محله ها را در کشور تونس دارد. کوچه ها و معابر باریک آن یادآور خانه های اعراب هستند. بر خلاف شهرهای قدیم Hammamet و Djerba، شهر قدیمی این محله حسابی دیدمی است و قدم زدن در کوچه ها و خیابان های آن یکی از مهمترین جاذبه های قیروان است و هر سال بازدید کنندگان زیادی را از سراسر جهان جذب می کند. مدینه توسط یک مدار ۳.۵ کیلومتری از دیوارهای آجری محسور شده و در جای جای دیوار برج های متعددی ساخته شده است. سازنده این دیوار حسینیون بودند و در اوایل قرن ۱۸ آن را بنا کردند. در داخل دیوارهای مسیرهای پر پیچ و خم کشیده شده و پیشنهاد می کنیم برای این که بتوانید به بهترین نحو با آن آشنا شوید نقشه را کنار بگذارید و سعی کنید خودتان از گوشه و کنار آن سر در آورید.
این منطقه علاوه بر آن که مرکز اصلی قرار گرفتن بسیاری از جاذبه های قیروان است دارای خیابان های باریکی است که خانه های رنگارنگ سراسر آن به خودی خود بسیار زیبا و جذاب هستند. شما می توانید فقط ساعت ها صرف تماشای معماری زیبای قدیمی شهر کنید. حتی اگر شما زمان زیادی برای سپری کردن در اختیار نداشته باشید باز هم اختصاص دادن چند ساعت به این خیابان ها می تواند جزو مفیدترین برنامه ها باشد.
مسجد جامع قیروان یکی از مهم ترین مساجد کشور تونس است که با نام مسجد عقبه بن نافع نیز شناخته می شود. تاریخ ساخت آن به سال ۶۷۰ میلادی (۵۰ هجری قمری) باز می گردد. در واقع تاریخ ساخت این مسجد به زمان احداث این شهر قدیمی باز می گردد و می توان آن را یکی از قدیمی ترین مساجد جهان شناخت. این مورد از جاذبه های قیروان در مساحتی به وسعت ۹۰۰۰ متر مربع ساخته شده است و الگویی شد برای مساجدی که پس از آن در این قسمت ها ساخته شده است.
مسجد جامع قیروان یکی از زیباترین و به یادماندنی ترین بناهای اسلامی در شمال قاره آفریقا محسوب می شود که در آن نمازخانه ای با ستون های موازی، حیاط دارای سنگفرش مرمری و یک گلدسته بزرگ مربعی ساخته شده است. سنگ ها و ستون های این مسجد از مناطق مختلف تونس جمع آوری شده و از بقایای آثار رومانیایی ها و بیزانس ها می باشد.
در سال ۶۹۰ میلادی بربرها شهر را تصرف کردند و مسجد را تخریب کردند بنابر این در سال ۷۰۳ حسن بن نعمان غسانی به بازسازی آن پرداخت. در دوران پادشاهیا اغلبی شهر به اوج جلال و شکوه خود رسید و این ثبات موجب شد در سال ۸۳۶ زیادت الله مسجد را بازسازی کند. ظاهری که امروز هنگام تماشای مسجد خواهید دید در آن زمان ساخته شده است.
ساختمان مسجد، از بیرون به صورت یک دژ دیده می شود. دیوارهای مسجد با ارتفاع نزدیک به ۲ متر از سنگ های پرداخت شده و آجر ساخته شدهاند. برج های مربعی بیش از ۴ متر ارتفاع دارد و در هر ضلع بنا جای گرفته اند. پایه های توپر و برجسته برای حفاظت از دیوارها استفاده می شوند.
شهرت این مسجد و سایر اماکن مذهبی شهر قیروان به توسعه و شهرت این شهر کمک کرد. از ویژگی های این شهر می توان به ساخت بیت الحکمه به عنوان نخستین دانشگاه اسلامی اشاره کرد، این دانشگاه متشکل از علمایی است که در این مسجد تدریس می کردند مرکز علم در تفکر اسلامی بود و نقش آن را می توان با دانشگاه پاریس در قرون وسطی مقایسه کرد. با افول این شهر مرکز فکری به دانشگاه زیتون تونس منتقل شد.
در میان تونسی ها ضرب المثلی رایج است که می گویند مسجد جامع قیروان قدیمی تر از خود شهر قیروان است.
مسجد باربر یکی از جاذبه های قیروان است که نباید بازدید از آن را از دست داد. این مجتمع شامل یک مقبره، مسجد و مدرسه می شود و بین سالرهای ۱۶۲۹ و ۱۶۹۲ میلادی بر روی آرامگاه یکی از اصحاب حضرت محمد (ص) که در سال ۶۸۵ میلادی درگذشت، ساخته شد. این مجموعه برای دکوراسیون کاشی های شگفت انگیزش شهرت دارد، که بیشتر آن ها متعلق به قرن نوزدهم می باشد. شما از طریق یک دروازه وارد می شوید که در سمت چپ آن محل اقامت امام، اتاق های مهمان و سرویس های بهداشتی قرار دارد.
در روبه روی در ورودی مناره قرار گرفته است. از اهمین ورودی می توانید به مدرسه نیز دسترسی داشته باشد که در کنار حیاط کوچکی ساخته شده است. پس آن محل اقامه نمازگزاران وجود دارد که از طریق راهروهایی به مناره می رسد.
آدرس: Avenue de la République, Medina
این مورد از جاذبه های قیروان یکی از قدیمی ترین ساختمان ها در شهر است. مسجد سه در (Mosquée des Trois Portes or Djemaa Tleta Bibane) در سال ۸۶۶ توسط یک محقق اهل آندلوس بعد از میلاد مسیح ساخته شده است. همان طور که از اسمش مشخص است بارزترین ویژگی آن نمای آن است که داخل آن سه در تعبیه شده است. دو کتیبه به جا مانده به خط کوفی وجود دارد که تاریخ آن ها به سال ۱۴۴۰ میلادی باز می گردد. مناره هم در همین سال احداث شده است. کسانی که مسلمان نیستند اجازه ورود به این مسجد را ندارند.
آدرس: Rue de la Mosquée, Medina
منبع: planetware.com