جاذبه های دیدنی زنجان در دسته ویژگی های گردشگری این شهر قرار دارند که مسافران زیادی را نه تنها از ایران که از سراسر دنیا به این شهر دعوت می کنند. زنجان را در ایران بیشتر به چاقو هایی می شناسیم که خاص هستند و برای مصارف آشپزی و کارهای روزمره عمدتا مورد استفاده قرار می گیرند. اما بد نیست بدانید که در کنار این موارد، شهر زنجان جاذبه هایی تاریخی و گردشگری فراوانی نیز دارد که در نوع خود بی نظیر و مثال زدنی هستند، درست همانند سایر شهر های کشور عزیزمان ایران.
رزرو هتل زنجان با ارزانترین قیمت در الی گشت
جاذبه های دیدنی زنجان
زنجان در منطقه کوهستانی قرار دارد، با تابستان هایی معتدل و کوتاه و زمستان هایی سرد و سخت که به هیچ وجه توصیه نمی کنم بدلیل سردی هوا دیدار از این شهر زیبا را به تعویق اندازید ! شهر زنجان حتی در فصول سرد سال نیز شما را غافلگیر خواهد کرد. بد نیست بدانید که اسکی کردن در این شهر یکی از تفریحات پرطرفداری محسوب میشود که گردشگران فراوانی برای لذت بردن از آن به زنجان سفر میکنند. همچنین این شهر صنعتی محور است و با وجود توسعه بخش کشاورزی توانسته به یکی از قطب های صنعتی کشور تبدیل شود. در ادامه جاذبه های دیدنی زنجان را با هم مرور خواهیم کرد.
-
شهره خاص و عام مانند گنبد سلطانیه
یکی از جاذبه های دیدنی زنجان که بدون شک تا به حال بارها و بارها نام آن را شنیده اید و یا برنامه های مستند متعددی از آن را تماشا کرده اید، گنبد سلطانیه است. اگر قرار است روزی رسوای زمانه و جهان شویم کاش همانند گنبد سلطانیه باشیم که نام ما به عنوان یکی از عجایب بر سر زبان ها و در یادها باقی بماند.
گنبد باشکوه سلطانیه از جمله شاهکارهای تکرار نشدنی معماری ایران از دوره ایلخانی محسوب میشود. این بنا در حدود سال های ۷۰۴ قمری تا ۷۱۲ قمری به دستور سلطان محمد خدابنده، پادشاه وقت مغول که او را با نام الجایتو نیز می شناسند، ساخته شده است. نظارت پیمانکار این بنا که از قضا مهندس ناظر آن نیز بوده است را خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی برعهده داشته که با مهارت هرچه تمامتر شکوه و عظمت این گنبد را خلق کرده است. این گنبد نه تنها که یکی از جاذبه های دیدنی زنجان محسوب میشود، بلکه تنها اثر به ثبت جهانی رسیده زنجان است.
آدرس: مسیر تهران – زنجان، دشت سلطانیه.
خرید بلیط هواپیما زنجان با ارزان ترین قیمت در الی گشت
-
موزه تاریخی رختشوی خانه
بنای اصلی رختشویخانه جاذبه های دیدنی زنجان را دو برادر با نام های مشهدی اسماعیل و مشهدی اکبر معمار بنا گذاشته و شبانه روز به صورت عام المنفعه برای ساخت آن کار می کردند. زمین اصلی را فردی به نام علی اکبر خان توفیقی که اولین شهردار زنجان بود در سال ۱۳۰۷ از فردی بنام باقرخان امجد نظام، خریداری کرد و بهایی معادل ۱۸۵ تومان برای آن پرداخت شد. به دستور شهردار، رختشوی خانه را در این مکان بنا کردند که قبل از احداث رختشوی خانه به واسطه هرز آب های سطحی، پوشیده شده بود و به “گودال بابا جمال” یا “بابا جامال چوقوری” شهرت داشت. این مجموعه تاریخی در سال ۱۳۱۹ در اداره ثبت اسناد و املاک زنجان و در دفتر اندیکاتور به ثبت رسید.
برادران مشهدی در مدت ۱۵ ماه ساخت رخت شور خانه را به اتمام رساندند. بد نیست بدانید که سنگ های به کار رفته در ساخت این بنا از معدن سنگی که در روستای اژدهاتو وجود دارد استخراج شده و بعد از حجاری شدن به دست کاری های شهرداری یا بلدیه به محل رختشوی خانه منتقل شدند. رختشوی خانه از فضا های متعددی مانند مدیریت و شست و شوی لباس تشکیل شده است. در گذشته رختشوی خانه مکانی بوده که زنان شهر لباس های خود را در آن می شستند و چون امنیت و آسایش آنان اهمیت داشته، مکانی سرپوشیده برای آنها تعبیه شده بود. چنین کاربری در سراسر جهان به عنوان یک فضای عمومی، کم نظیر است و با هیچ فضایی مشابهت ندارد.
آدرس: شهر زنجان، خیابان سعدی، کوچه فرهنگ.
راهنمای سفر به زنجان
-
قلعه قدیمی بهستان
قلعه قدیمی بهستان که از جاذبه های دیدنی زنجان محسوب می شود، یکی از دیدنی های شهرستان ماهنشان است که در گروه ۲۰ قلعه تاریخی این منطقه قرار دارد. به این قلعه، قلعه دیو نیز می گویند و علت آن این است که طبق باور مردم منطقه بر روی تخته سنگ های بالای ستون های قلعه که ظاهر عجیبی نیز دارند، دیو ها استراحت می کنند. این قلعه دقیقا در کنار یکی دیگر از از جاذبه های دیدنی شهر زنجان یعنی دودکش های جن قرار دارد و در جوار رود قزل اوزن است. ظاهر قلعه با سایر قلعه های باستانی تفاوت دارد و به شدت عجیب است.
همچنین جنس بدنه و جداره ها همانند جنس دودکش های جن از خاک سفت تشکیل شده که قارچی شکل بوده و به واسطه فرسایش در گذر زمان به مناره های نازک و بلندی تبدیل شده اند و این بنا را ساخته اند. قلعه بهستان را در سال ۱۳۵۶ شمسی به عنوان آثار ملی به ثبت رساندند. این قلعه در فضای داخلی از دالان ها، اتاق های بزرگ و کوچک و پله هایی تشکیل شده که به واسطه این فضاها می توان آن را به عنوان مرکز اداری سیاسی منطقه و یا محل استقرار حاکم وقت منطقه در نظر گرفت. قلعه بهستان در یکی از بکرترین و همچنین آبادترین مناطق شهر زنجان واقع شده و از جمله جاذبه های دیدنی زنجان است که در دسته جذابیت هیا طبیعی و تاریخی منطقه قرار دارد.
آدرس: شهر زنجان، شهرستان ماه نشان، در جوار دودکش های جن.
-
بقعه دیدنی چلبی اوغلی
یکی دیگر از آثار ملی ایران که از جاذبه های دیدنی زنجان نیز محسوب می شود، بقعه چلبی اوغلی است که که در قرن هشتم ساخته شده و به حسام الدین حسن چلبی منصوب است. حسام الدین شخصی بود همنشین مولانا و مثنوی معنوی به روایتی یادگار همنشینی او با مولوی بوده و حتی نظم این کتاب به درخواست وی انجام شده است. این مجموعه از دو قسمت مقبره و خانقاه تشکیل شده که بعضی از باستان شناسان احداث شدن بنای خانقاه را بر مقبره سلطان چلبی مقدم می دانند و برخی دیگر نیز احداث مقبره را بر خانقاه مقدم دانسته اند. در این بین آقای دونالد ویلبر معتقد است که مقبره پیش از خانقاه ساخته شده و در کل مقبره را به لحاظ تبرک برای خانقاه در نظر گرفته اند.
نقشه معماری، بنا بر عقاید صوفیه به شکل ۸ ضلعی طراحی شده و هر فضایی عملکرد خاص خود را دارد. هر ضلع بقعه از سمت نمای خارجی ۴ متر طول، ۱۷ متر ارتفاع و ۷ متر قطر دارد. برخی بر این باورند که این بقعه حلقه ذکر فرقه صوفیه بوده، به صورتی که در داخل مقبره جسد سلطان در وسط دفن شده و فضای اطراف بگونهای تقسیم بندی شده که اجساد افراد مرید با توجه به مرتبه و درجه آنها قرار دارد. این بنا ۱۶۷امین اثر ثبت شده درفهرست آثار ملی ایران است که بارها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته و در حال حاضر حجره ها را به عنوان اتاق های هتل مورد استفاده قرار میدهند.
آدرس: مسیر تهران – زنجان، ۵۰۰ متری جنوب غرب گنبد سلطانیه، مجموعه زیبا و تاریخی شیخ براق یا چلبی اوغلی.
-
مسجد جامع شهر زنجان
بناهای مذهبی در طول تاریخ اهمیت زیادی داشتند. آتشکده ها، کنیسه ها، مساجد، کلیسا ها و همینطور سایر معابد، همگی به واسطه معماری خیره کننده خود، نمادی از اقتدار حکمران وقت منطقه محسوب می شدند که بر پیروی کردن از ادیان تاکید می کردند. در حال حاضر تمامی این بناها از جاذبه های گردشگری محسوب می شوند که فارغ از عقاید شخصی و اعتقادات دینی، جذابیت های فراوانی برای گردشگران دارند. مسجد جامع که یکی دیگر از جاذبه های دیدنی زنجان است از بناهای مهم غرب کشور محسوب می شود که به واسطه معماری فوق العاده و چشمگیری که دارد گردشگران زیادی را به سمت خود دعوت می کند.
مسجد جامع زنجان در اصل بزرگترین مسجد جامع شهر بوده که نماد معماری اسلامی ایرانی است و از بخش های متنوعی من جمله کتابخانه تشکیل شده است. این مسجد به شماره ۱۰۵۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید. مسجد جامع که یکی دیگر از جاذبه های دیدنی زنجان محسوب می شود، در بافت قدیمی واقع شده و دسترسی مناسبی دارد. این مسجد از سمت غرب به بازار قیصریه، از جهت شرق به کوچه مسجد سید و از جهت شمال به سبزه میدان و خیابان امام خمینی منتهی میشود. این مسجد که نام دیگر آن مسجد سید است به قرن سیزدهم قمری یا سال ۱۲۴۲ و دوره قاجاریه منصوب است که توسط یکی از فرزندان فتحعلی شاه قاجار به نام عبدالله میرزا دارا ساخته شد. از جمله نام های دیگر آن مسجد سلطانی، مسجد جمعه، مسجد سید و مسجد دارا است.
آدرس: شهر زنجان، خیابان امام خمینی (ره).
-
بازار سنتی زنجان
در گذشته بازارهای سنتی به نوعی قلب اقتصادی و تجاری شهر محسوب می شدند که با هیاهو و جنب و جوش خود، رزق و روزی مردم را تامین می کردند. بسیاری از بازار های سنتی که در کشور ایران و در شهرهای مختلف قرار دارند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و در بین آنها بازار شهر زنجان یکی از زیباترین و مهم ترین بازارها و مجموعه های سنتی این شهر محسوب می شود. این بازار مشرف به دروازه جنوبی زنجان بوده و از مهمترین جاذبه های دیدنی زنجان است. در راستههای این بازار، مساجد، کاروانسراها و سراهای متعددی قرار دارند که نام های گوناگونی داشته و این مجموعه را بشکل منحصربهفردی پویا کردهاند.
بازار زنجان را طولانیترین بازار سرپوشیده ایران میدانند که از غرب به شرق گسترش پیدا کرده و به بازار بالا و پایین نام گذاری و تقسیم شده است. این بازار در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده که ساخت آن در سال ۱۲۱۳ قمری همزمان با حکومت فتحعلی شاه قاجار به پایان رسید. بعد از آن با مسجدها، کاروانسراها، راسته ها و گرمابه های متعدد در اواخر دوره قاجاریه و همزمان با حکومت محمدعلی شاه قاجار این مجموعه به کامل ترین شکل ممکن خود تکمیل شد. این مجموعه از گذشتههای دور تاکنون یکی از جاذبه های دیدنی زنجان محسوب می شود که مکانی درخور برای افکار اجتماعی و برخورد آرا بوده و همیشه در تمام دوران ها نقش برجسته و ممتازی در حفظ کردن آداب و سنن مذهبی و ملی مردم شهر زنجان داشته است.
آدرس: شهر زنجان، انتهای خیابان سعدی، میدان انقلاب.
-
خانه ذوالفقاری، موزه مردان نمکی زنجان
خانه ذوالفقاری که یکی دیگر از جاذبه های دیدنی زنجان محسوب می شود که در میان محلات قدیمی شهر و در محله ای به نام “دالان آل تی” در ضلع شمالی مسجد جامع و سبزه میدان واقع شده است. بنایی مسکونی و اداری که حکمران وقت زنجان در آنجا اقامت می کرده و محل نگهداری مردان نمکی نیز است. مردان نمکی در اصل ۵ مومیایی طبیعی هستند که در معدن نمک چهرآباد شهر زنجان کشف شدند. این خانه در گذشته نفوذ و قدرت زیادی داشته و بنای اصلی بر روایتی به سردار از اسعد الدوله پدر محمود خان و بعد از آن خود محمود خان تعلق داشته است.
در حال حاضر فقط عمارت بیرونی برجای مانده که به عمارت محمود خان ذوالفقاری شهرت دارد. این محله در گذشته یک محله اعیان نشین بوده و بناهای دیگری نیز با همین الگو مانند عمارت وزیری، عمارت دارایی، عمارت خدیوی و غیره در آن ساخته شده اند. نکته جذاب این بنا حضور ۵ عدد مرد نمکی است که آنها را در سال های ۱۳۷۲ و ۱۳۸۳ در کاوش هایی که برای استخراج و خاکبرداری نمک از معدن چهرآباد انجام شده بود، کشف کردند. بعد از اکتشاف و انتقال آنها به اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان زنجان، از این مومیایی ها در محفظه های شیشه ای و در موزه ایران باستان نگهداری می شود.
آدرس: شهر زنجان، سبزه میدان، خیابان زینبیه.
زنجان، شهری پر رمز و راز در پهنه ایران
شهر زنجان همانند سایر شهر های ایران جاذبه های طبیعی، تاریخی و گردشگری فراوانی دارد که تنها با سفر کردن و لمس تمامی آن ها از نزدیک می توانید تجربه مقابله با تاریخ و فرهنگ این شهر را داشته باشید. جاذبه های دیدنی زنجان کم نیستند و در این بین جاذبه هایی مانند آرامگاه پیر احمد زهرنوش، مسجد خانم، میل خوئین، مسجد جامع سجاس، آتشکده الزین طارم، مسجد جامع قروه، آبشار شارشار، پل حاج سید محمد و غیره وجود دارند که اگر عزم سفر به این شهر را داشتید، به شما توصیه می کنیم در مدت زمان اقامت خود از تمامی جاذبه های آن دیدن کنید.