جاذبه های ایلام
ایلام استانی در غرب ایران و منطقه ای کرد نشین است. این استان زیبا با جمعیتی حدود ۵۸۰۱۵۸ نفر (۱۳۹۵) جزو مقصدهای محبوبی به حساب می آید که هم جاذبه های مختلف طبیعی و هم فرهنگی دارد. ایلام از نظر وسعت بیست و دومین استان ایران به حساب می آید که طبیعتی کوهستانی با مناظر چشم گیر از جمله خصوصیات بارز آن است. نامگذاری استان ایلام به دلیل آن است که به دوره هایی از زمان عیلام باستان برمیگردد. با الی گشت همراه باشید تا با برخی از جاذبه های ایلام که در سفر به آنجا می توانید ببینید، آشنا شوید.
قلعه والی
مطالب مرتبط: جاذبه های دیدنی چهارمحال و بختیاری + تصویر با دیدنی های یزد شهر جهانی ایران آشنا شوید
این قلعه از آثار دوره قاجاریه و در ایلام، ضلع شمالی خیابان پاسداران بر روی تپه چقامیرگ قرار دارد. قلعه والی در سال ۱۳۲۶ هجری قمری به دستور غلام رضاخان والی ساخته شد. غلامرضاخان والی این قلعه را به عنوان کاخ تابستانی خود انتخاب کرده و آن را بر روی تپهای نه چندان بلند احداث کرد. زیربنای قلعه ۱۵۰۰ متر مربع است و دارای یک حیاط مرکزی به مساحت ۷۰۰ متر مربع می باشد که نمای داخلی آن با آجر، گچ و سنگ مرمر تزیین شده است. پس از اتمام ساخت آن، غلام رضا خان دستور داد کتیبه ای به طول ۱۸۰ سانتیمتر در آنجا حکاکی شود. این کتیبه به خط نستعلیق بود.
دژ بهرام چوبینه
در فاصله ۱۴ کیلومتری جاده دره شهر به پلدختر می توانید از دژ بهرام چوبینه بازدید کنید. در داخل تنگه آثار قلعه بزرگی به چشک میخورد که گفته می شود این قلعه در گذشته شاه نشین بوده و متاسفانه بر اثر حفاری ها از بین رفته است. مصالح ساختمانی این بنا گچ و سنگ است.
دریاچه دوقلوی «سیاه گاو» – آبدانان
اگر همزمان عاشق کوه های صخره ای زاگرس و دریاچه های زیبا هستید این مکان را جزو اولیت های بازدیدتان قرار دهید. دریاچه دوقلوی آبدانان که یک پدیده بی نظیر به حساب می آید در شهرستان آبدانان استان گیلان واقع شده است. این دو دریاچه به وسیله کانالی طبیعی به عرض ۸ متر و عمق ۴ متر به طول ۷۰ متر به هم متصل هستند. این دریاچه که به دریاچه ی دوقولوی سیاه گاو مشهور می باشد، شامل دو چشمه بالادست و پایین دست است که عمق هر کدام از آنها بیش از ۲۰ متر است. برای رسیدن به آنجا باید از شهر آبدانان ۸ کیلومتر جاده آسفالت را پشت سر بگذارید و با گذشتن از پل و ۵۰۰ متر پیاده روی دریاچه را خواهید دید.
قلعه تاریخی پشت قلعه
پشت قلعه در ۵ کیلومتری جنوب شهرستان آبدانان و در شمال غربی روستای پشت قلعه (قلا) قرار دارد. این قلعه مربوط به دوره ساسانیان است و در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مصالحی که در این قلعه استفاده شده است، قلوه سنگ، گچ و ساروج می باشد. پشت قلعه دارای بخش هایی مانند برجک دیده بانی، نگهبانی، ورودی، تونل، پلکان و … می باشد.
چشمه قیر دهلران
از دیگر مقاصدی که آثار ملی می باشد، چشمه قیر دهلران است. این چشمه با مساحتی حدود ۸۵ هکتار در ۷ کیلومتری شهر دهلران قرار دارد و از یک چشمه اصلی و ۳ چشمه فرعی تشکیل شده و دهانه آن ۹ متر است. قیر روانی از این چشمهها همراه با آب از زمین میجوشد و پس از ترکیب شدن با هم حوضچهی طبیعی سیاه رنگی را تشکیل میدهند. با اینکه آب خروجی چشمه ی مرکز سرد بوده، در فاصله ی ۷۰۰ متری از آن آب گرم گوگرد داری می جوشد که از عجایب این چشمه است.
غار خفاش دهلران
اگر به حیات وحش علاقه دارید و همچنین می توانید چند ساعتی را در میان کوه های صخره ای پیاده روی کنید، غار خفاش دهلران پیشنهاد ویژه ما به شماست. این غار به طول ۳۰ متر و ارتفاعی حدود ۵۰ متر محل زندگی هزاران هزار خفاش می باشد که دلیل نامگذاری آن نیز به همین خاطر است. گونه های زیادی از خفاش مانند خفاش دمدار و خفاش بال پهن درون غار زندگی می کنند. درون غار استلاکتیک و استلاگمیت و دهلیزهای وسیعی وجود دارد. این غار نیز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. موضوع چشمگیر دیگری که در این غار وجود دارد، وجود توده عظیم و ضخیم فضله خفاش در کف غار می باشد که طی هزاران سال به وجود آمده و کشاورزان برای تقویت زمینهای زراعی از آن استفاده میکنند.
طاق شیرین و فرهاد
در فاصله ۴۰ کیلومتری شهر ایوان در استان ایلام و در فاصله تقریبی ۴۰۰ متر از کنار جاده طاقی وجود دارد که به شیرین و فرهاد معروف است. این بنای نیمه زیرزمینی در شیب طبیعی کوهپایه قرار دارد که نمای بیرونی آن به شکل پلکانی دیده می شود. طاق از یک اتاقک ایجاد شده که در شمال آن یک ورودی به چشم می خورد.
آتشکده موشکان، سرابله
در شهرستان شیروان و چرداول، آتشکده چهار طاقی سرابله مربوط به دوره ساسانیان وجود دارد. این اثر نیز که همانند بسیاری دیگر در استان ایلام ثبت ملی شده است از ساروج و سنگ ساخت شده است. در سال ۱۳۸۲ این بنا که طی سال ها تخریب شده بود، توسط سازمان میراث فرهنگی کشور مرمت شد.
آبشار آما
آبشار آما در پشت سد ایلام واقع است. این آبشار زیبا بعد از روستای چشمه رود و عبور از جنگل های بلوط قابل دیدن است. یکی از دلایلی که این آبشار را زیبا کرده است وجود دیوارهای پوشیده از خر و سرخس در اطراف آن می باشد. قبل از اینکه به آبشار برسید از کنار سد ایلام خواهید گذشت که جهت تهیه آب شرب مردم به کار می رود. دریاچه سد نیز بسیار دیدنی است.
پارک ملی مانشت و قلارنگ
منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ در استان ایلام که از پوشش جنگلی بلوط و چشم اندازهای زیبا برخوردار است یکی از زیباترین طبیعت های ایران را داراست. در گذشته این منطقه محل زندگی کل، بز، قوچ، میش و … بوده است اما متاسفانه به دلیل شکارهای غیر قانونی این گونه های با ارزش یا به طور کل از بین رفته اند یا به صورت اندکی یافت می شوند.
اگر علاقه به مناطق حفاظت شده دارید و طبیعت گردی مسئولانه را می شناسید میتوانید با گرفتن مجوز برای چند ساعتی به این پارک ملی بروید و از طبیعت لذت ببرید.