تپه پاتومسکی (Patomskiy Crater)
منطقه ی سیبری در روسیه به دلیل وسعتی که دارد هنوز هم جالب و ناشناخته است و با عجایب طبیعی زیادی پیوند خورده است، در تابستان سال ۱۹۴۹ بود که یک زمین شناس اهل یاکوتس به نام Vadim Kolpakov، خیلی اتفاقی تپه ای عجیب از سنگ آهک را در شمال منطقه ی Irkutsk در جنوب شرقی سیبری کشف کرد. این تپه، در ۳۶۰ کیلومتری مرکز منطقه ی بودایبو قرار داشت. چیزی که بیشتر از همه جلب توجه می کرد، شکل عجیب و غریب این تپه و ابعاد آن بود و از طرفی هدف از ساخت این تپه هم مشخص نبود و اصلا معلوم نبود که طبیعی است و یا ساخته ی دست بشر. با الی گشت همراه شوید می خواهیم ببینیم راز تپه پاتومسکی و شکل و شمایل آن چیست و چرا هنوز هم ذهن افراد کنجکاو و دانشمندان را به خود مشغول کرده است.
مطالب مرتبط: ترول تونگا کجاست؟ چرا باید به آنجا برویم؟ حداقل یکبار این ۵ هرم مهم دنیا را ببینید
تپه پاتومسکی ۴۰ متر ارتفاع و ۱۰۰ متر عرض دارد، در داخل این تپه یک تپه ی کوچک تر وجود دارد که ارتفاعی ۱۲ متری دارد. دلیل نام گذاری این تپه به پاتومسکی، قرار داشتن آن در کنار رودخانه ای به همین نام است هر چند که بعضی از افراد محلی ان منطقه به نام یاکوتس ها به آن لقب «لانه عقاب آتشین» را داده اند. اما آیا واقعا این تپه طبیعی است و بصورت طبیعی شکلی این چنینی گرفته یا نه؟ چون اصلا شبیه به هیچ پدیده ی طبیعی دیگری که روی زمین وجود دارد، نیست. شاید هم یک سازه ی مصنوعی باشد که به دست بشر ساخته شده است…
این دهانه ی مخروطی شکل بسیار بزرگ است و قطری ۱۳۰ تا ۱۵۰ متری دارد. عکس های هوایی ای که از بالا و بوسیله ی هواپیما از این تپه گرفته شده، شباهت عجیب آن را با تخم مرغ نشان می دهد. بعد از کشف شدن این تپه، تئوری های زیادی در مورد این که چه چیزی ممکن است آن را خلق کرده باشد، مطرح شده است، مثلا یکی از تئوری هایی که تا مدت زیادی مطرح بود این بود که برخورد شهاب سنگ با زمین در این منطقه باعث تشکیل این تپه به این شکل شده است و بعضی ها هم این تپه را حاصل تونگوسکا (یکی از انفجارهای مشهور روسیه در سال ۱۹۰۸) می دانند اما با تحقیقات بیشتر مشخص شد که تپه پاتومسکی اصلا شبیه به زمینی که به آن شهاب سنگ اصابت کرده باشد نیست. بعدها بعضی از زمین شناسان گفتند که احتمالا این تپه یک کوه آتشفشانی نوظهور است که به زودی فعال خواهد شد اما با تحقیقات بیشتری که روی آن انجام شد، باز هم هیچ اثری از مواد آتشفشانی دیده نشد و این تئوری هم رد شد.
یکی دیگر از تئوری هایی که در ابتدا مطرح و بعد رد شد این بود که مردم یاکوتس، این دهانه ی غول پیکر عظیم را حفر کرده اند که بعدها هم رد شد چرا که هیچ کسی نمی توانسته چنین چاله ای را با ابزارهای محدود آن دوران حفر کرده باشد. از طرفی مردم این منطقه، کناره گیری عجیبی از این دهانه دارند آن ها می گویند هر بار که به تپه پاتومسکی نزدیک می شوند، تمام احساس های بد آن ها بیدار می شود و ناراحتی عجیبی را حس می کنند. آن ها بر این باورند که این منطقه جایی شیطانی است که حتی حیوان ها هم از آن دوری می کنند و جرات نزدیک شدن به آن را ندارند و یا وقتی که به آن نزدیک می شوند صداهای غرش عجیبی در می آورند.
حتی مردمی که برای دیدن این تپه به آنجا رفته اند هم احساسی مشابه داشته اند و علائمی مانند همین را در خود احساس کرده اند. روی این افراد تحقیقاتی انجام شد و در کمال ناباوری علائمی مانند افزایش ناگهانی فشار خون، تنش های فیزیکی و روحی و تغییرات محسوس در دمای بدن و حتی به هم ریختگی ریتم ضربان قلب دیده شد! اما چیزی که مشخص است این است که راز تپه پاتومسکی هنوز هم مانند یک معمای پیچیده ی حل نشده باقی است و یکی از مسائل علمی است که هنوز هم هیچ توضیح خاصی برای آن وجود ندارد.
در دهانه تپه پاتومسکی ۳ حلقه درخت روییده است که دانشمندان با انجام تحقیقاتی روی آن ها توانستند سن تپه را به ۲۵۰ سال حدس بزنند. علاوه بر این، در این تحقیقات مشخص شد که این درختان در برهه ای از زمان رشد ناگهانی و بسیار سریعی داشته اند که درست مانند درختان جنگلی اطراف چرنوبیل بعد از فاجعه ی اتمی بود، درختان اطراف چرنوبیل هم در آن زمان بعد از انفجار اتمی ای که رخ داد به ناگهان خیلی سریع رشد کردند، رشدی که اصلا عادی نبود و در شرایط نرمال محال است. این موضوع، تفکر وجود یک سلاح اتمی و یا وسایل سوخت اتمی خطرناکی را که مخفی شده باشند، قوی کرد و از طرفی تا حالا هم هیچ شی ای که نشان دهنده ی خرده های شهاب سنگ و یا چیزی مانند این باشد، دیده نشده است.
در تحقیقات دیگری که اخیرا روی این تپه انجام شده است، شواهدی دیده می شود که توضیحات دیگری را برای پاتومسکی نشان می دهد، آتشفشانی گازی. در واقع طبق این تئوری، تپه پاتومسکی از رهایش مایع هایی زیر زمینی مانند هیدروژن تشکیل شده است و بعد از آن هم رهایش گرمای محیط با اکسیژن ادغام شده و باعث تغییرات و فعل و انفعالاتی در اندازه ی درختان شده است و باعث شده تا درخت ها رشد ناگهانی این چنینی داشته باشند.
الکساندر پوسپیف یکی از دکترهای زمینی شناسی مشهور روسیه که در زمینه ی علوم کانی شناسی هم تحقیقاتی انجام داده است بر این باور است که حتی هنوزهم منشا پیدایش تپه پاتومسکی مشخص نشده است و اصلا نمی توان نظر قطعی در این مورد داد اما می توان به طور مطمئن گفت که پیدایش این تپه، سر منشایی طبیعی و زمینی دارد و ربطی به فعالیت های انسانی ندارد.
منبع: dailymail.co.uk