آنچه باید از تاریخ اسلوونی و پارتیزان ها بدانید

تاریخ اسلوونی

تاریخ اسلوونی

کشور اسلوونی یا جمهوری اسلوونی با مساحتی حدود ۲۰۲۷۳ کیلومتر مربع در جنوب اروپای مرکزی و در مجاورت رشته کوه آلپ و دریای آدریاتیک قرار دارد. این کشور اروپایی که در طول تاریخ خود بستر حوادث تاریخی ناخوشایندی بوده است با اتریش، مجارستان، کرواسی و ایتالیا از جهات مختلف همسایه است. امروز در تاریخ اسلوونی با سرزمینی آشنا می شویم که زیبایی های طبیعی و دشت های گسترده و سر سبز، جنگل های انبوه و کوه های بلند آن گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و یکی از مناطقی است که پراکندگی جمعیتی آن از ویژگی های توپوگرافیک این سرزمین تبعیت می‌ کند. لیوبلیانا پایتخت این کشور است و البته بزرگ‌ ترین شهر آن که از شهرهای زیبای اروپایی است. در زنگ تاریخ امروز، الی گشت شما را با تاریخ پر فراز و فرود این کشور آشنا می کند.

تاریخ اسلوونی از گذشته تا حال

مطالب مرتبط:
زیباترین دهکده های اروپا در کجا قرار دارند؟
بلد، جزیره ای افسانه ای که قبل از مرگ باید دید

طبق گفته تاریخ نگاران تاریخ اسلوونی ساکنان اولیه این سرزمین اسلاوها بودند. اسلاوها  یکی از اقوامی بودند که زبانشان یکی از  شاخه‌ های زبان‌ های هندواروپایی بود و به این زبان صحبت می کردند. بر پایه نظر محققان و تاریخ نگاران، اروپای شرقی سکونتگاه نخستین این اقوام بوده است که امروزه به جز این منطقه اسلاوها در قسمت هایی از بالکان، اروپای مرکزی، آسیای میانه، سیبری و همچنین دیگر نقاط جهان مهاجرت کرده و سکونت دارند.

اسلاوها سه شاخه دارند که شامل اسلاوهای غربی یعنی لهستانی‌ها – چک‌ها – اسلواک‌ها، اسلاوهای شرقی که روس‌ها – بلاروس‌ها – اوکراینی‌ها هستند و اسلاوهای جنوبی که شامل بوسنیائی‌ها – صرب‌ها – کروات‌ها – مقدونی‌ها – بلغارها و اسلوون‌ها هستند. ریشه و نژاد اسلاوها از نژاد هندواروپایی است که بسیاری از مردمی که نام بردیم شامل این گروه است. در نوشته‌ های قدیمی و عربی واژه اسلاو به صورت سقلاب که جمع آن صقالبه است نوشته‌ شده است.

اگرچه که این سرزمین هم مثل کرواسی تحت نفوذ امپراتوری عثمانی قرار نگرفت اما تا مدتی طولانی قدرت‌های منطقه ای اروپا مثل باواریا و جمهوری ونیز و مخصوصا امپراتوری اتریش مجارستان در این منطقه نفوذ و قدرت داشتند. با آمدن اسلاوها به اسلوونی حکومت محلی باواریا قدرت را در این منطقه به دست گرفت و از قرن هفتم و شروع مهاجرت اسلاوها به اسلوونی به آن دست یافت و این روند ادامه داشت تا قرن سیزدهم که  امپراتوری اتریش مجارستان به این سرزمین وارد شد، حضورش در آنجا ادامه داشت. منطقه اسلوونی کنونی چندین قرن به اتریش تعلق داشت. در این زمان مردم اسلوونی بیشتر در مناطق گوناگون خالصه و دوک ‌نشین اتریشی ساکن شدند. بعضی از نقاط اسلوونی‌ نشین سال ۱۸۶۶ بخشی از ایتالیا محسوب می شد.

در سال ۱۹۱۸ این کشور جزیی از کشوری شد که دوام زیادی نداشت، بخشی از کشور اسلوونی‌ها، کروات‌ها و صرب‌ها. و از سال ۱۹۱۸ اسلوونی جزء جمهوریهای سه ‌گانه پادشاهی یوگسلاوی بود. در دهه های اولیه قرن بیستم مرزهای اسلوونی طی سه پیمان در پیمان سن ژرمن، و پیمان راپالو و پیمان تریانون مشخص شد که در پیمان سن ژرمن مرز شمالی، در پیمان راپالو مرز غربی و در پیمان تریانون مرز شمال شرقی معین شد.

در سال ۱۹۴۱ اسلوونی اشغال شد و خاک این کشور طی این دوره بین سه کشور تقسیم شد. این سه کشور ایتالیا، آلمان و مجارستان بودند پس از این ماجرا استقلال طلبان مبارز وارد میدان شدند این مبارزان در قالب گروهی که به جبهه آزادیبخش اسلوونی معروف بود مبارزه سخت و شدیدی را برای رسیدن به آزادی شروع کردند این جبهه در این مجموعه مبارزات به پارتیزان‌های تیتو ملحق شد.

پارتیزان‌های اسلوونی

در سال ۱۹۴۱  میلادی به قصد مبارزه با اشغالگران نازی، گروهای رزمنده ای در اسلوونی گرد هم آمدند که به پارتیزان ‌های اسلوونی معروف شدند و چنان که گفتیم سازماندهی این گروه با هدف استقلال طلبی و مبارزه با اشغالگران شکل گرفت. این رزمندگان نیروهای اصلی جبهه آزادیبخش خلق اسلاو و بازوی نظامی این گروه بودند که در آغاز فعالیت های نظامی آنان بصورت چریکی بود و بعد یک ارتش را بوجود آوردند. این پارتیزان‌ ها، نخستین نیروی مسلح اسلوونی بودند.

اسلوونی تحت عنوان جمهوری خلق اسلوونی در سال ۱۹۴۵ به عنوان بخشی از یوگسلاوی دموکراتیک فدرال شد. اما این اتحاد سیاسی تازه تاسیس هم در کمتر از چند ماه تغییر نام داد و پس از یک انتخابات غیرآزاد، به جمهوری خلق فدرال یوگسلاوی تبدیل شد که این نام هم نام ماندگاری برای این سرزمین نبود و یک بار دیگر به جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی تغییر نام داد.

حالا تاریخ اسلوونی وارد مرحله جدیدی شد و ازسال ۱۹۴۴علاوه بر پاکسازی ‌های سیاسی پاکسازی قومی هم در راس برنامه ها در این سرزمین قرار گرفت. در این دوره موج جدیدی از اخراج ها و خشونت ها و پاکسازی های سازمان یافته شکل گرفت و آلمانی ‌تبارهای بومی ساکن اسلوونی و همچنین آلمان های مهاجری که نازی‌ها به اسلوونی کوچانده بودند از این سرزمین بیرون رانده شدند. این جمعیت آلمانی‌ تبار و کوچ نشین که بیش از ده‌ها هزار تن بودند در سراسر این سرزمین و به‌ ویژه در شهرهای ماریبور، چلیه، پتوی و اطراف این شهرها ساکن بودند.

اما این فقط آلمانی تبارها نبودند که در این پاکسازی ها آواره و بی خانمان شدند بلکه با الحاق منطقه ایستریا به یوگوسلاوی ایتالیایی‌های ساکن نواحی حاشیه ای ایستریا که جمعیت قابل توجهی بودند هم مجبور به ترک این خاک شدند و از کشور اخراج شدند.

در فدراسیون یوگوسلاوی، اسلوونی ثروتمندترین جمهوری محسوب می شد. این سرزمین که دائم در حال تغییر نام خود بود در سال ۱۹۹۰ از جمهوری سوسیالیستی اسلوونی به جمهوری اسلوونی نامش تغییر کرد و یک سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۱ پس ازجنگی ده‌ روزه در این خاک که در نهایت با توافق‌ نامه بریونی این جنگ توقف یافت، اسلوونی کشوری مستقل اعلام شد. در اواخر بهار سال ۲۰۰۴ اسلوونی به اتحادیه اروپا ملحق شد و بعد از آن هم به عضویت ناتو درآمد.

در آغاز سال ۲۰۰۷ بطور رسمی به منطقه یورو پیوست که این مساله باعث شد این کشور واحد پول قبلی خود، تولار اسلوونی را کنار گذاشته و شرایط جدید را پذیرا باشد. در اواخر همین سال بعد از درگذشت یانزدرونشکا رئیس جمهور پبشین اسلوونی دانیلو تورک در جایگاه ریاست ‌جمهوری قرار گرفته و توانست قدرت سیاسی را در این کشور بدست بگیرد.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟