زیبایی بعضی از غارهای ایرانی به قدری است که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
تعدادی از آنها به قدری اسرارآمیز هستندکه دوست دارید قدم به قدم جلوتر بروید تا گوشه های بیشتری از این غارها را کشف کنید اما غارهای مخوف و تاریکی هم وجود دارندکه حتی حاضر نمی شوید نزدیک دهانه آنها بشوید چه برسد به اینکه بخواهید در این غارها روزی مهیج را پشت سر بگذارید. با این حال ماجراجویانی هستد که حاضرند در دل تاریک این غارها گام بگذارند و همراه با ترس و دودلی هیجان را نیز تجربه کنند.
در ادامه به برخی از غارهای شگفت ایران که مکانی هایی مناسب برای یک تعطیلات ماجراجویانه هستند می پردازیم. پس با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: اسرارآمیزترین غارهای ایران را بشناسید مدرسه ای عجیب اما واقعی درون غاری در چین
اولین غار زیبای جهان در زنجان است
اسم این غار که در ۱۶۵ کیلومتری جنوب استان زنجان واقع شده است، معانی مختلفی مثل تپه خورشید، روستای بدون خورشید و … را می دهد اما مناسب ترین معنی برای آن، یک کاربرد ترکی است. کتله به معنی پستی و بلندی و ناهمواری های داخل غار و خور به معنی راحتی و آسانی که در نهایت معنی پستی و بلندی های راحت و دنج را می دهد.
غار کتله خور در دل کوه ساقیزلو واقع شده است. کارشناسان اعتقاد دارند این تپه حدود ۳۰ میلیون سال قدمت دارد. زمان کشف این غار توسط انسان ها معلوم نیست ولی مردم شهرستان گرماب داستان های زیادی درباره این غار دارند، برخی از اهالی باور دارند که تعدادی از افراد به داخل این غار رفته اند اما هنگام بازگشت موفق نشده اند راه را پیدا کنند. البته این باور در باره بسیاری از غارهای دیگر هم در باور مردمان محلی رواج دارد. مثلا در روایتی مشابه در باره غاری که در روستای سنگستان استان مرکزی به نام چهل دختر وجود دارد گفته شده است که تعدادی از دختران صبح اول وقت از در این غار که اکنون مسدود است عبور کرده و یک ساعت در داخل غار سپری کرده اند. اما هنگام بازگشت متوجه شده اند که یک روز کامل گذشته و شب تاریک از راه رسیده است.
دهانه ورودی غار کتله خور به صورت طاق مثلثی شکل و به قطر ۷۰ سانتیمتر است و تنها راه دسترسی به غار از همین قسمت است.
ما اگر راغب شده اید به این غار بروید باید بدانید که هشت متر از مسیر را باید به صورت سینه خیز حرکت کنید. این غار از لحاظ وسعت دومین غار جهان و از لحاظ زیبایی اولین غار جهان شناخته شده است. در این غار شما می توانید شاهد دهلیزها، گذرگاه ها، ستونهای عظیم و تعدادی قندیلهای توخالی و نیسانی که جزو کمیابترین قندیلها هستند، باشید.
در این غار اصلا حوصله تان سر نمیرود چرا که می توانید از نزدیک قندیلهایی را تماشا کنید که به شکلهای مختلف مثل گل کلمی، شیر خوابیده، پنجه شیر، پای فیل، لباس عروس، سگ شکاری، نخل سوخته و … هستند. اما شگفت انگیزترین موضوع درباره این غار است که در هر گوشه از این غار هوای متفاوتی را احساس خواهید کرد. مثلا در ورودی غار هوا خنک است اما هر چه که جلوتر برویم هوا گرمتر شده و رطوبت بیشتر میشود.
غار سنگ شکنان
در کشورمان غاری سنگی وجود دارد که سنگ تراشان با دست خود آن را خلق کردهاند. این غار که به غار سنگ شکنان معروف است در جنوب غربی شهرستان جهرم استان فارس قرار دارد. گفته می شود که سال ها پیش عده ای سنگ تراش در دل کوهی نزدیک شهرستان جهرم این غار را به وجود آوردند.
با وجود اینکه برخی از ساکنان محلی و کارشناسان، قدمت این غار را مربوط به دوره صفویه می دانند اما هنوز نمی توان تاریخ دقیقی در مورد زمان ساخت تونل های غار عنوان کرد.
در باره شکل گیری این غار گفته شدهاست که چون سنگ تراشهای شهر جهرم برای امرار معاش خود، سنگهای غار را استخراج می کردند و در آن زمان سنگ شکنان جهرم از غار، سنگهای سفید آهکی و شکل پذیر به دست می آوردند و از سنگهای آن به عنوان نمای ساختمان، تزئین سردرها، سنگ فرش کف منازل و بقاع متبرکه و سایر بناهای مهم استفاده می کردند، این غار به مرور زمان شکل گرفته است.
سنگ شکنان هنگام برداشت سنگ برای جلوگیری از تخریب غار، بعد از چند متر پیشروی، ستونهایی را به جا گذاشتهاند که این امر، موجب زیبایی بیشتر غار شده است. دهانه غارهای سنگی در دل این کوهسار به قدری بزرگ است که می توان با اتومبیل در داخل آن رانندگی کرد.
تیشه سنگ تراشان جهرمی جاذبهای در غار به وجود آورده که آن را به یکی از زیباترین غارهای دست ساز سنگی جهان تبدیل کرده و میراثی زیبا بر جای گذاشته است.
این غار دارای ۲۰ مدخل ورودی و ۲۰۰ متر طول است و عرض آن از ۶۰ تا ۱۳۰ متر متغیر است که در مجموع مساحتی در حدود ۲۰ هزار متر مربع را پوشش می دهد.
به این غار سفر نکنید
یکی از خطرناک ترین غارهای ایران که توصیه نمی شود افراد عادی به آن سفر کنند، غاری است به اسم «سم» که در ارتفاعات ۱۷۰۰ متری کوه خواجه قنبر در استان گلستان قرار دارد. این غار که اتفاقا همین دو سال قبل کشف شدهاست غاری است با دهلیزها و طاق های زیبا که وجود آب در آن جلوه خاصی به محیط آن داده است.
این پدیده اسرارآمیز ۳۷۵ متر عمق دارد و درون آن ۲۱ چاه وجود دارد، در هنگام ورود به این غار با مسیر تنگ و باریکی مواجه می شویم که به مسیر «خرچنگ رو» معروف است ولی برخلاف خرچنگ روی غارهای دیگر کشورمان، تنگناهای این غار تمامی ندارد و اغلب مسیر را باید به یک سمت حرکت کرد و حتی امکان برگرداندن سر وجود ندارد.
مشکل دیگری که در مسیر این غار بر سر راه غارنوردان وجود دارد کاهش دماست. به همین خاطر داشتن امکانات غارنوردی در این غار و حرفهای بودن الزامی است.
در این غار هر چه جلوتر می روید سرد و سردتر می شود. در واقع از چاه ۱۹ به بعد، دمای هوای درون غار کاهش مییابد و به ۶ درجه سانتیگراد میرسد و باید برای گرم کردن بدن برنامه ریزی کرد، در غیر این صورت غارنوردان نمیتوانند به مسیر خود ادامه بدهند»
به نظر غارنوردان حرفهای این غار بسیار خطرناک است، چرا که به دلیل مسیرهای دشوار کار امدادرسانی بسیار سخت و حتی غیرممکن است، به همین خاطر تیم های بازدیدکننده باید کاملا آماده و مجهز باشند وگرنه یک حادثه ساده و یک اتفاق کوچک امکان دارد به مرگ آنها منجر شود.
معابر غار سم به قدری تنگ و پرپیچ و خم است که تنها یک فرد میتواند خود و کولهاش را عبور دهد. درباره قدمت این غار پژوهش های انجام شده حکایت از آن دارد که قدمت آن بسیار بالاست. نمونههای کشف شده از جمجمه انسان و حیوانات در این غار نشان دهنده این مساله است. شاهد این ادعا کشف اسکلت خفاشی است که ۱۰ برابر بزرگتر از اسکلت خفاش های معمولی است. خفاش های این غار به دلیل نامشخصی تقریبا از بین رفتهاند و اکثرا اسکلتهای آنها در یک نقطه جمع شدهاند اما این استخوان ها تنها نشان زندگی در غار نیستند، نوعی پروانه خاص هم در چاه چهار وجود دارد که از نوع کمیاب است.