بناهای تاریخی استانبول
همانطور که میدانید اغلب کشورهای آسیایی از جمله ترکیه دارای فرهنگ و قدمت چندین و چند ساله هستند. وجود حکومتها و پادشاهیهای بزرگ در هند، چین، ترکیه و ایران از زمانهای بسیار دور، تاریخی شیرین و جذاب برایمان رقم زده که آثار آن نیز در گوشه و کنارههای هر کشور و بهخصوص در پایتختها نمایان است. استانبول نیز یکی از شهرهای اصلی حکومت عثمانی بهشمار میرود که دارای قدمتی بیچون و چرا است و همین موضوع باعث شده تا بناها و بقایای تاریخی متعددی در گوشه و کنار این شهر زیبا باقی مانده باشند. استانبول مقصد گردشگری بسیاری از مسافران ایرانی و غیر ایرانی ترکیه است و افراد مختلفی برای گردش، خرید و البته بازدید از بناهای تاریخی استانبول به این شهر سفر میکنند.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا بناهای تاریخی معروف و مشهور استانبول را به شما معرفی کنیم که در سازمان یونسکو به عنوان شاهکارهای معماری منحصربهفرد معرفی شدهاند. اگر قصد سفر به این شهر پر قصه را دارید و اگر جزو علاقهمندان به تاریخ، فرهنگ و معماری هستید، بازدید از این بناها را در اولویت برنامه سفر خود قرار دهید تا تجربهای لذتبخش را از سفر خود به یاد داشته باشید. با ما در الی گشت همراه باشید
برای خرید ارزان ترین تور استانبول الی گشت روی تصویر زیر کلیک کنید:
۱- ایاصوفیه | Hagia Sophia
مطالب مرتبط: بهترین و تازه ترین باقلوای استانبول را از کجا بخریم؟ راهنمای سفر به استانبول با اپلیکیشن های کاربردی در سفر به استانبول آشنا شوید
بدون شک این مکان یکی از پرآوازهترین بناهای تاریخی استانبول است که یادگار تاریخ پر فراز و نشیب مردم آن است. ایا صوفیه در اصل یک کلیسا بوده که بعدها به مسجد تبدیل شده و امروزه از آن به عنوان یک موزه و جاذبه گردشگری بینظیر یاد میشود. گنبد روحنواز و باشکوه این بنا شاهکار معماری دوران امپراتوری بیزانس روم بوده است. از زمان ساخت این بنا در سال ۵۳۷ تا نزدیک به هزار سال میگذرد و سال ۱۴۵۳ این بنا یک کلیسای ارتدوکس و محل تاجگذاری پادشاهان روم شرقی بوده است. پس از این دوره و در طی تغییرات تاریخی بنای کلیسا به یک مسجد تبدیل شد و تا ۵۰۰ سال بعد و سال ۱۹۳۵ به عنوان مسجد کاربرد داشت. در سال ۱۹۳۵ به دستور اولین رئیس جمهور ترکیه، کمال آتاتورک این مسجد به عنوان موزه و با هدف جذب توریست مجددا افتتاح شد.
امروزه این بنا بعد از کاخ توپکاپی که در ادامه به معرفی و بررسی آن خواهیم پرداخت، پربازدیدترین بنای ترکیه است و سالانه بیش از ۳ میلیون نفر این بنای پر شکوه را در لیست گردش خود در استانبول قرار میدهند. برای رفتن به موزه مسجد ایاصوفیه تمام وسایل حمل و نقلیه عمومی به راحتی در دسترس است. شبکه اتوبوس، مترو و تراموای استانبول با داشتن چندین ایستگاه در محله سلطان احمد، رفت و آمد گردشگران را به مسجد ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد، کاخ و موزه توپکاپی و سایر دیدنیهای این منطقه تسهیل کردهاند. اگر قصد بازدید از مسجد ایاصوفیه را دارید، به این موضوع توجه داشته باشید که بعد از ساعت ۱۶ هیچ بلیطی فروخته نمیشود و برای تماشای این مسجد میبایست پیش از این ساعت آنجا باشید. قیمت بلیط ورودی مسجد ایاصوفیه ۴۰ لیر است و ورودی برای نوجوانان زیر ۱۲ سال رایگان میباشد.
ایا صوفیه در تمام روزهای هفته بهجز دوشنبه باز است و ساعات کاری این محل در بهار و تابستان از ۹ صبح تا ۷ بعدازظهر و در پاییز و زمستان از ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر میباشد.
۲- کاخ توپکاپی | Topkapi Palace
بدون شک این مکان یکی از پرآوازهترین بناهای تاریخی استانبول است که یادگار تاریخ پر فراز و نشیب مردم آن است. ایا صوفیه در اصل یک کلیسا بوده که بعدها به مسجد تبدیل شده و امروزه از آن به عنوان یک موزه و جاذبه گردشگری بینظیر یاد میشود. گنبد روحنواز و باشکوه این بنا شاهکار معماری دوران امپراتوری بیزانس روم بوده است. از زمان ساخت این بنا در سال ۵۳۷ تا نزدیک به هزار سال میگذرد و سال ۱۴۵۳ این بنا یک کلیسای ارتدوکس و محل تاجگذاری پادشاهان روم شرقی بوده است. پس از این دوره و در طی تغییرات تاریخی بنای کلیسا به یک مسجد تبدیل شد و تا ۵۰۰ سال بعد و سال ۱۹۳۵ به عنوان مسجد کاربرد داشت.
در سال ۱۹۳۵ به دستور اولین رئیس جمهور ترکیه، کمال آتاتورک این مسجد به عنوان موزه و با هدف جذب توریست مجددا افتتاح شد. امروزه این بنا بعد از کاخ توپکاپی که در ادامه به معرفی و بررسی آن خواهیم پرداخت، پربازدیدترین بنای ترکیه است و سالانه بیش از ۳ میلیون نفر این بنای پر شکوه را در لیست گردش خود در استانبول قرار میدهند. برای رفتن به موزه مسجد ایاصوفیه تمام وسایل حمل و نقلیه عمومی به راحتی در دسترس است. شبکه اتوبوس، مترو و تراموای استانبول با داشتن چندین ایستگاه در محله سلطان احمد، رفت و آمد گردشگران را به مسجد ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد، کاخ و موزه توپکاپی و سایر دیدنیهای این منطقه تسهیل کردهاند. اگر قصد بازدید از مسجد ایاصوفیه را دارید، به این موضوع توجه داشته باشید که بعد از ساعت ۱۶ هیچ بلیطی فروخته نمیشود و برای تماشای این مسجد میبایست پیش از این ساعت آنجا باشید. قیمت بلیط ورودی مسجد ایاصوفیه ۴۰ لیر است و ورودی برای نوجوانان زیر ۱۲ سال رایگان میباشد.
ایا صوفیه در تمام روزهای هفته بهجز دوشنبه باز است و ساعات کاری این محل در بهار و تابستان از ۹ صبح تا ۷ بعدازظهر و در پاییز و زمستان از ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر میباشد.
۳- آب انبار باسیلیکا سیسترن | Basilica Cistern
درست در کنار مسجد ایا صوفیه یکی دیگر از بناهای تاریخی استانبول قرار گرفته که متاسفانه بسیاری از افراد از آن غافل میشوند. آب انبار باسیلیکا سیسترن در فاصله ۱۵۰ متری غرب ایاصوفیه قرار گرفته و شاهکاری از معماری دوران حکومت امپراتور ژوستینین یکم تلقی میشود.
این آب انبار زیرزمینی در اصل در طول قرن ۶ و به عنوان تصفیه خانه قصر بزرگ و باشکوه قسطنطنیه بود. این آب انبار در زمان خود بزرگترین آب انبار در میان صدها آب انبار استانبول به حساب میآمد و بعدها به عنوان ذخیره آب مورد نیاز کاخ توپکاپی مورد استفاده قرار میگرفت. باسیلیکا سیسترن مساحتی بالغ بر ۱۰۰۰۰ متر مربع را در بر میگیرد و هریک از ستونهای این آب انبار از یک نقطه از قلمرو کنستانتین گردآوری شده و به استانبول آورده شده است
ساعات کاری این آب انبار از ساعت ۹ صبح تا ۵:۳۰ عصر است و باید توجه کنید که آب انبار باسیلیکا فقط در این بازه زمانی باز بوده و میتوانید از آن دیدن کنید. مبلغ بلیط ورودی آن نیز بسته به فصل و شرایطی که به آنجا مراجعه میکنید ممکن است متغیر باشد. یعنی امکان دارد برای مثال در فصل تابستان و اوج استقبال گردشگران خارجی این مبلغ کمی بیشتر شده و برعکس در فصول سرد و با کم شدن گردشگران نیز کاهش پیدا کند. هزینه بلیط برای کودکان زیر ۸ سال نیز کاملا رایگان است.
۴- مسجد سلطان احمد | Sultan Ahmet Mosque
مسجد سلطان احمد، معروف به مسجد کبود، بین ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۶ به دستور سلطان احمد ساخته شد تا عظمت و شکوه امپراتوری عثمانی را نشان دهد. این مسجد یکی از مشهورترین بناهای تاریخی استانبول است و با شش مناره و گنبدهای کوچک و بزرگ یکی از مشهورترین بناهای شهر است. قسمت داخلی این مسجد با ده ها هزار کاشی آبی ایزنیک پوشانده شده است و همین موضوع به آن لقب “مسجد آبی” داده است. مسجد سلطان احمد یکی از مهمترین بناهای تاریخی استانبول است و بازدیدکنندگان زیادی از آن بازدید میکنند. اما از آنجا که این مسجد هنوز برای عبادت و نماز استفاده میشود ، قوانین و مقررات خاصی از جمله رعایت حجاب برای بازدید از آن وجود دارد که باید رعایت شود. ساعت بازدید از این مسجد همه روزه از نماز صبح تا نماز مغرب میباشد و هزینه ورودی آن رایگان است.
۵- قلعه روملی حصار | Rumelihisarı
روملی حصار، معروف به قلعه روملی، قلعهای بزرگ است که دارای دیوارها، برجها، استحکامات و باغ اطراف آن از منظر شهر است. این قلعه در قسمت اروپایی استانبول و در باریکترین قسمت بسفر واقع شده است. جالب است بدانید که این قلعه باشکوه در سال ۱۴۵۲ به دستور سلطان محمد دوم و فقط در ۴ ماه ساخته شد تا از شهر در برابر حمله نهایی به قسطنطنیه و سقوط امپراتوری روم بیزانس محافظت کند. متاسفانه بسیاری از سازههای داخلی در اثر زلزله تخریب شدهاند. با این حال امروزه درهای این قلعه به روی عموم باز است و هر از گاهی کنسرتها ، اجراها و برنامههای مختلفی در سالن آمفی تئاتر آن اجرا میشود.
موزه روملی حصار در تمامی روزهای هفته به غیر از چهارشنبهها باز میباشد و از ۱۵ آوریل تا ۲ ژوئیه گردشگران می توانند از ساعت ۹ الی ۱۹ عصر و از ۳ ژوئیه تا ۱۴ آوریل بین ساعات ۹ الی ۱۷ به این مکان دیدنی و تاریخی مراجعه کنند، دقت داشته باشید که هزینه ورودی برای هر نفر ۱۰ لیر است. راههای متنوعی برای دسترسی به قلعه روملی حصار وجود دارد. شما میتوانید از کشتی به مقصد ساری یر و همچنین از اتوبوس ۲۵E که در ایستگاه روملی حصار توقف میکند استفاده نمایید و به راحتی به قلعه روملی حصار استانبول برسید
۶- کلیسای چورا | Chora Church
کلیسای منجی مقدس، معروف به کلیسای چورا، یک کلیسای بیزانس-روم سابق است و از بسیاری جهاتی به عنوان خواهر کوچکتر ایاصوفیه شناخته میشود. این کلیسا مانند ایاصوفیه در قرن شانزدهم به یک مسجد عثمانی تبدیل شد و بعد از بازسازی به عنوان موزه بازگشایی شد. کلیسای چورا در منطقه آردین کاپ، درست در خارج از دیوارها و نردههای شهر قدیمی واقع شده است و فضای داخلی آن با کاشیهای قرون وسطایی منحصر به فرد تزیین شده است.
ورودی کلیسای چورا قبل از تبدیل شدن به مسجد ۶۵ لیر ترکیه بود؛ اما این ساختمان در حال حاضر سیر بازسازی را طی میکند و بهزودی افتتاح خواهد شد. از آنجایی که ورود به مساجد استانبول رایگان است، احتمالا برای ورود به چورا نیز هزینهای دریافت نخواهد شد. ساعات کاری مسجد کاریه از ساعت ۹ صبح تا پنج عصر است. این ساختمان در ساعات نماز به روی بازدیدکنندگان بسته است و موزاییکهای آن به هنگام نماز پوشیده میشود. پس از اقامه نماز، پوشش موزاییکها برداشته میشود و بازدیدکنندگان میتوانند وارد شوند
۷- برج گالاتا | Galata Tower
آخرین مورد از بناهای تاریخی استانبول که به شما معرفی میکنیم برج معروف گالاتا است که از بسیاری از نقاط شهر به ویژه در قسمت اروپایی از آن قابل مشاهده است. این برج به عنوان بخشی از برنامه توسعه مستعمرات ژنو در سال ۱۳۴۸ ساخته شد و با ظاهری قیفی شکل، خیلی زود به نماد استانبول تبدیل شد. برج گالاتا از دیرباز بلندترین سازه شهر استانبول بهحساب میآمد و امروزه گرچه دیگر از این نظر رکوردی نیست، اما به دلیل قرار گرفتن در تپه و ارتفاع، هنوز از بسیاری از نقاط شهر قابل مشاهده است.
از بالای این برج میتوانید نمایی ۳۶۰ درجه از شهر استانبول داشته باشید که فوقالعاده زیبا و دیدنی خواهد بود. البته از آنجا که برج گالاتا یکی از مشهورترین بناهای تاریخی استانبول است، احتمالا باید در صف منتظر نوبت خود باشید. رستوران برج گالاتا یکی از گزینه های خوب شکم گردی در استانبول است، چراکه منظره تمام نمای شهر را برای شما به نمایش میگذارد. هزینه ورودی برج ۱۰۰ لیر است و همه روزه امکان بازدید از ساعت ۹ صبح تا ۸:۳۰ شب وجود دارد
نتیجهگیری
در این مطلب سعی داشتیم تا مکانهای تاریخی جذاب و دیدنی شهر استانبول را به شما عزیزان معرفی کنیم تا در سفر خود به ترکیه از آنها دیدن کنید و خاطرات لذتبخشی را از سفر خود داشته باشید. امیدواریم که مطالب ارائه شده برای همراهان گرامی مفید واقع شده باشد. الی گشت سفر خوشی را برایتان آرزومند است.
سوالات متداول
-
بهترین زمان برای بازدید از برج گاتالا چه موقعی است؟
اگر میخواهید یک منظره زیبا از شهر استانبول را تماشا کنید بهتر است در روز به تماشای این برج بیایید.
-
در بازدید از کدام اماکن حجاب الزامی است؟
برای بازدید از مساجد مانند مسجد آبی شما میبایست موهای،خود را با یک شال یا روسری بپوشانید.
-
نحوه دسترسی به مسجد ایا صوفیه چگونه است؟
برای دسترسی به بناهای تاریخی مانند ایاصوفیه کافیست با مترو یا اتوبوس خود را به ایستگاه سلطان احمد برسانید.
-
هزینه بازدید از مساجد چقدر است؟
در استانبول بازدید از تمامی مساجد رایگان است.