بنادر معروف در جنوب ایران

بنادر جنوب ایران

جنوب کشور به دلیل نزدیک بودن یکی از بزرگترین خلیج های دنیا که خلیج فارس باشد دارای بنادر مهم چه از لحاظ تجاری و چه گردشگری می باشد. تعداد بنادر جنوب ایران به نسبت بنادر شمال ایران بیشتر است و اهمیت آن ها هم نیز بیشتر است چرا که عمده صادرات و واردات کشور از طریق بنادر جنوب ایران انجام می شود و ما در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت قصد داریم تا درباره بنادر جنوب ایران که بسیار معروف هستند صحبت کنیم. در ادامه همراه با ما باشید تا بیشتر در اینباره اطلاعات داشته باشید.

مطالب مرتبط:
همه چیز درباره ی خرید از بازارهای چابهار
راهنمای سفر به چابهار
روستای تنگ در چابهار، محل تلاقی کویر و دریا

از جمله مهمترین و نام آشناترین بنادر ایران بندرعباس است به طوری که وقتی نام بنادر جنوب ایران به گوش می رسد همه بندرعباس را به خاطر می آورند. بندرعباس نیز مجموعه ای از بنادر باهنر و شهید رجایی می باشد که در سواحل جنوبی کشور قرار گرفته و به داخل کشور و مرزهای خروجی نیز اتصال دارد. در ادامه این مطلب درباره این دو بندر هم به تفسیر صحبت خواهیم کرد. ضمناً فرودگاه بندرعباس که در نزدیکی بندر قراردارد، امکان بالقوه ای برای ترکیب محموله های دریایی – هوایی بشمار می آید که در صورت انجام سرمایه گذاری ها و بازارسازی لازم می تواند در خدمت حمل هوایی محموله های ترانزیتی درآید.

بعد از بندر عباس، بندر امام خمینی بزرگترین بندر ایران به شمار می رود و فاصله آن تا تهران ۹۲۷ کیلومتر است. سال ساخت این بندر ۱۳۱۰ بوده و در ابتدا نام آن بندر شاهپور بوده است که بعده ها نام آن به نام کنونی تغییر کرده است. این بندر در انتهای شمال غربی خلیج فارس در ۷۷ کیلومتری شرق آبادان و خرمشهر و ۱۶۰ کیلومتری جنوب شرقی اهواز واقع گردیده است. در زمان جنگ به دلیل شرایط موجود دو بندر خرمشهر و آبادان از رونق افتاد و همین خود دلیلی شد تا بندرشاپور در قدیم رونق بسزایی بگیرد. علاوه بر صادرات و واردات این بندر دارای مهمترین پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی کشور هم می باشد. و دارای دو منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) را به یک منطقه مهم صنعتی تبدیل نموده است.

از دیگر بنادر جنوب ایران بندر چابهار است که به دلیل موقعیت جغرافیایی و سرمایه گذاری که دارا هست به عنوان یک منطقه آزاد تجاری برای صادرات و واردات به شمار می رود. بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی ،که نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است وسازندگی وسرمایه گذاری فراوانی در آن صورت می گیرد.

این بندر یکی از مهمترین چهار راه های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهان است.

بندر بوشهر به نسبت دو بندر عباس و خمینی در درجه دوم اهمیت قرار دارد و دارای یک سری اسکله عمومی و اختصاصی است که در فاصله ی ۱۲۲۸ کیلومتری از تهران قرار دارد. از این بندر به طور خصوص برای حمل کالای عمومی بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس استفاده می شود.

در منتهی الیه جنوب غربی جلگه های خوزستان زیرساخت های مناسبی برای بازرگانی و مبادلات کالا وجود دارد. این بندر پایانه ی مناسبی برای سه کشور ایران، عراق و کویت به شمار می رود و علیرغم عدم امکانات کانتینری که در بندر خرمشهر وجود دارد توسعه یک ترمینال استاندار در دستور کار دولت قرار دارد.

یکی دیگر از بنادر جنوب ایران بندر شهید رجایی است که در ۲۳ کیلومتری غرب بندرعباس شمال جزیره قشم و تنگه هرمز نیز واقع شده است. بندر رجایی به دلیل دارا بودن روابط دریایی و مبادله کالا که با ۸۰ بندر معروف بین المللی دارا هست بیش از نیمی از تجارت ایران را بر عهده دارد.

بندر شهید باهنر از دیگر بنادر جنوب ایران است که اهمیت بسزایی در تجارت کشور دارا می باشد. این بندر به عنوان یک بندر صادراتی کشور در زمینه حمل و نقل کالا و مواد نفای و غیر نفتی فعالیت می کند. بازدید از از این بندر رایگان بوده و مدت زمانی که می توانید برای آن بگذارید ۱ الی ۲ ساعت است.

آدرس: ormozgan Province, Bandar Abbas, Ta’sisat-e-Bandari-ye-Bahonar, Pasdaran Boulevard, اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر، Iran

در ساحل رودحانه اروند یکی دیگر از بنادر جنوب ایران به نام بندر آبادان نیز قرار گرفته است. در این بندر به طور کلی ۲۰ هزار تن کالا توانایی جابجایی دارد و با توجه به رونق منطقه آزاد تجاری که اروند دارا هست بر اهمیت آن نیز افزوده شده است.

بندری دیگری که لیست بنادر جنوب ایران قرار می گیرد بندر عسلویه است که در ۱۲ کیلومتری شرقی روستای نخل تقی و در ۷ کیلومتری روستای بیدخون و درکرانه خلیج فارس نیز واقع هست که این خود یک موقعیت ممتاز برای بندر عسلیویه به شمار می رود. قلعه های متعددی دورتادور بندرعسلویه را پوشش می دهند و یکی از قلعه های بزرگ که دور تا دور آن بازارچه بوده که بوسیله انگلیسی ها از طریق دریا به توپ بسته شده و تخریب گردید. دیگر قلعه ای که در این بندر معروف قرار دارد توسط قشون کشی رضاخان و خان ها نیز تخریب گردید و در گذشته های دور بندر عسلویه از رونق و آبادانی بهتری برخودار بوده است. اما همچنان هم این بندر جز بنادر پر رنق ایران است و هر ساله شاهد حضور تعداد قابل توجهی از افراد جویای کار است. جمعیت بومی منطقه عسلویه حدود ۹۰۰۰ نفر است که ۸۰ درصد آنها اهل سنت هستند.

بندر لنگه یکی از بنادر تاریخی و مهم ترین کرانه های خلیج فارس است که در استان هرمزگان نیز قرار دارد. بندر لنگه به غیر از موقعیت استراتژیکی و اقتصادی که دارد، دارای جاذبه های تاریخی و گردشگری زیبایی هم می باشد که همه این ها سبب شده تا بر اهمیت این بندر افزوده شود. آب و هوای این منطقه گرم و مرطوب است و بهترین زمان برای این که بخواهید از آن بازدید کنید بهار و زمستان است اما اگر قصدتان خرید است که زمان خواستید بروید فقط توجه داشته باشید که لباس نخی بپوشید و همراه خودتان وسایل لازم برای جلوگیری از آفتاب زدگی را ببرید. به دلیل ناکارآمدی که در دوره حکومت قاجاریه وجود داشت این منطقه هم دچار ویرانی های متعددی گردید و از رونق آن کاسته شد اما هنوز هم جز با تمامی ویرانی که برای این شهر اتفاق افتاد باز هم پابرجاست و یکی از مهمترین بنادر جنوب ایران برای تجارت به شمار می رود.  از جمله جاذبه های تاریخی که این منطقه وجود دارد نیز عبارت از عمارت فکری در بندرلنگه، مسجد ملک بن عباس، مسجد شیخی، قلعه مغویه، آبشار بدو، منطقه بیابانی سایه خوش،  چشمه آب گرم بادون، چشمه آب گرم آسک و برکه دریا دولت است.

برای اقامت در این بندر، هم می‌توانید خانه و ویلای ساحلی کرایه کنید و هم در صورت تمایل از هتل دیپلمات واقع در بلوار جانبازان استفاده کنید. علاوه بر آن مهمان‌پذیر گلستان و مهمان‌پذیر امیر هم پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان از این بندر زیبا هستند.

تجارت در گواتر پیشینه‌ای طولانی داشته است و تاجران بلوچ از آب‌های این خلیج، از هند به سمت آفریقا را زیر پا می‌گذاشته‌اند. گواتر از مراکز اصلی پرورش و صادرات میگو بوده است که در این سال‌ها کمی از رونق افتاده اما همچنان پابرجاست. روستای کوچک گواتر نزدیک‌ترین نقطه ایران به مرزهای آبی عمان است به گفته ی اهالی این منطقه کمی مورد بی توجهی قرار گرفته است. این روستا حدود ۱۶۰ هزار نفر جمعیت دارد و بیشتر مردم این منطقه به ماهیگیری و حصیر بافی مشغول هستند. اگر خواستید به خلیج گواتر سفر کنید، می توانید راحت ترین راه که خرید بلیط هواپیما است را انتخاب کنید و تنها یک ساعت و نیم در راه باشید. اما اگر خواستید با ماشین خود از تهران به سمت این خلیج دیدنی سفر کنید باید تحمل ۲۰ ساعت رانندگی را تا رسیدن به مقصد داشته باشید.

بندر خارگ از دیگر بنادر جنوب ایران است که در فاصله ۵۴ کیلومتری بوشهر قرار گرفته و در زمان های مختلف به نام های “آراکیا” ، “ایکارا”، ” ایکاریا” نیز خوانده می شده است. این منطقه با توجه به موقعیت جغرافیایی که دارا هست به آب و هوای خنک تری نسبت به دیگر مناطق این ناحیه دارا هست. بندر خارک یکی از مهمترین بارگیرهای نفت خام در ایران است و دارای چندین بندرگاه کوچک می باشد که عبارتند از بندر مروارید، بندرگاه کوچک نیرو دریایی و دو بندرگاه کوچک که در شرکت نفت قرار دارند.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۱ نظرات

آرش 1402-05-02 - 10:37 ق.ظ
کل جمعیت روستای گواتر به هزار نفر هم نمیرسه چطوری حساب کردید که شده 160 هزار نفر؟؟ و اینکه گواتر بندر نداره ی اسکله صیادی کوچولو داره
افزودن نظر