معرفی باشگاه هشت هزارتایی ها: بلندترین کوه های دنیا! | بخش اول

بلندترین کوه های دنیا

زمینی که روی آن زندگی می کنیم مملو از شگفتی و عجایب خارق العاده است و به هرگوشه ای از این کره خاکی که سفر کنیم با پدیده های طبیعی نفس گیری مواجه می شویم. کوه ها به عنوان بلندترین مناطق زمین همیشه ماجراجویان را به سمت خود جذب می کنند و از دیرباز کوهنوردانی سعی در فتح و غلبه بر این مکان های رفیع و ناشناخته داشته اند. در مورد بلندترین قله ها و کوه های جهان چه می دانید؟ احتمالا همه شنیده ایم که قله اورست بلندترین قله جهان است، اما در مورد سایر قله ها و کوه ها چه؟ در مورد باشگاه هشت هزارتایی ها چیزی شنیده اید؟ این باشگاه آرزوی هر کوهنوردی است و از ۱۴ قله تشکیل شده که همگی بالای هشت هزار متر ارتفاع دارند و بلندترین کوه های دنیا محسوب می شوند. از آن جا که معرفی تمام این کوه ها در یک مطلب بسیار طولانی می شود این ۱۴ عضو مرتفع و باشکوه باشگاه را در دو مطلب جداگانه به شما معرفی می کنیم. با الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
اگر در کوه گم شدیم چه کنیم؟ علامت خطر با سوت
آشنایی با انواع گره های کوهنوردی
معرفی مرتفع ترین کوه ها و قله های ایران
  • ارتفاع : ۸۸۴۸ متر

بدون شک مشهورترین و شناخته شده ترین کوه در جهان، اورست است که تاکنون صدها کوهنورد ماجراجو سعی در فتح آن داشته اند و البته تعداد اندکی موفق به این کار شده اند. با این حال، اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم قله اورست با ۸۸۴۸ متر ارتفاع، مرتفع ترین نقطه جهان نیست و پنجمین کوه بلند از مرکز زمین به حساب می آید! چرا که چند کوهستان زیر آب بلندتر از اورست هم وجود دارند که از بیرون آب قابل مشاهده نیستند! بسیاری از کوهنوردان حرفه ای و باتجربه معتقدند که علیرغم مرتفع بودن اورست، پیمایش آن آنقدرها هم دشوار نیست!

زمین شناسان و کارشناسان معتقدند که اورست عمری در حدود ۶۰ میلیون سال دارد و از حرکت صفحات تکتونیک هندی که به سمت صفحه آسیایی پیش آمده به وجود آمده است. جالب است بدانید که قله اورست در حال رشد است و هر سال در حدود یک اینچ (۰.۲۵ سانتیمتر) قد می کشد و بلندتر می شود! کوه اورست به دلیل ارتفاع زیادی که دارد در سرتاسر سال پوشیده از لایه های عمیقی از برف است. سرعت باد در اورست حدود ۳۲۱ کیلومتر در ساعت و دمای هوا به منفی ۸۰ درجه زیر صفر می رسد! دولت نپال به دلیل زلزله مهیب سال ۲۰۱۵ مجددا تصمیم به اندازه گیری این کوه کرده است و این پروژه عظیم تا سال ۲۰۲۰ تمام خواهد شد.

  • ارتفاع: ۸۶۱۱ متر

یکی دیگر از بلندترین کوه های دنیا کی۲ است که در پاکستان و نزدیکی مرز چین و تاجیکستان قرار گرفته است. کی۲ دومین قله بلند جهان است و صعود به آن بسیار دشوار و تا حدودی غیرممکن است. این کوه با ارتفاع ۸۶۱۱ متر یکی از اعضای کلوب «هشت هزارتایی ها» است و صعود و فتح یکی از آن ها هم نیازمند مهارت و توانایی خارق العاده کوهنوردان است. صعود به قله کی ۲ بسیار سخت است و در واقع، بر اساس آمار و بررسی های اخیر، این کوهستان از نظر آمار مرگ و میر و تلفات در رتبه دوم جهان قرار می گیرد و از هر ۴ نفری که به این قله صعود می کنند ۱ نفر می میرد! به همین دلیل به این کوه لقب «کوهستان وحشی و رام نشدنی» داده اند!

نام عجیب این کوه توسط یک نقشه بردار و کارشناس بریتانیایی به نام مونتگومری به این کوه داده شده است. حرف K  ابتدای گردنه قراقوروم (Karakoram Range) است و عدد ۲ هم دومین کوهی در لیست بوده است! به این ترتیب نام یکی از بلندترین کوه های دنیا کی ۲ نامگذاری شده است. به این کوه به دلیل طوفان های شدید و شرایط جوی دشوارش که صعود به آن را بسیار سخت کرده اند عنوان کوه وحشی هم داده اند.

  • ارتفاع: ۸۵۸۶ متر

کوه کانچن جونگا مرتفع ترین کوه در هند و سومین قله از بلندترین کوه های دنیا به حساب می آید. این کوه ۸۵۸۶ متر ارتفاع دارد و در ایالتت سیکیم و در نزدیکی مرز نپال قرار گرفته است. جالب است بدانید که بر طبق اسطوره شناسی هندو، منطقه اطراف کانچن جونگا نگهدارنده ۵ گنجینه خداوند است (طلا، نقره، جواهر، کتاب های مقدس و غلات). این کوه هم یکی از دشوارترین قله ها برای صعود است و برای فتح قله باید از دیواره های یخی بسیار بلندش بالا رفت!

نام کانچن جونگا به معنای «۵ گنج برف» است که به ۵ قله این کوهستان اشاره دارد. اسامی این ۵ قله عبارتند از کانچن جونگا اصلی، کانچن جونگا غربی، کانچن جونگا مرکزی، کانچن جونگا جنوبی و کانگباچن. نخستین کسانی که موفق به فتح این کوه شدند جو براون و جرج باند بودند که در ۲۵ می ۱۹۵۵ این صعود موفقیت آمیز را انجام دادند. تهدید بهمن همیشه در این کوهستان وجود دارد و همین موضوع باعث دشوارتر شدن و در برخی مواقع غیرممکن بودن فتح این قله می شود.

  • ارتفاع: ۸۵۱۶ متر

لهوتسه یا لوتسه در تبت قرار دارد و با ۸۵۱۶ متر در رتبه چهارم بلندترین کوه های دنیا قرار می گیرد. این عضو فاخر باشگاه هشت هزارتایی ها از طریق گذرگاهی باریک که در سرتاسر کوهستان هیمالیا ادامه دارد به کوه اورست متصل می شود. در زبان تبتی، لهوتسه به معنای قله جنوبی است و در این کوهستان قله های متعددی وجود دارند که همگی بالای هشت هزار متر هستند. قله اصلی ۸۵۱۶ متر ارتفاع دارد، لهوتسه میانی (شرقی) ۸۴۱۴ متر و لهوتسه شار ۸۳۸۳ متر از سطح دریا ارتفاع دارند. این کوهستان در نزدیکی مرز تبت-نپال قرار دارد و بهشتی برای کوهنوردان سرتاسر دنیا به حساب می آید. فیتز لوچسینگر و ارنست رایس از کشور سوئیس نخستین کوهنوردانی بودند که موفق شدند در سال ۱۹۵۶ این قله پوشید از برف را فتح کنند.

  • ارتفاع: ۸۴۸۵ متر

بسیاری از بلندترین کوه های دنیا در منطقه مرتفع نپال و تبت قرار دارند. کوه ماکالو در نزدیکی کوه اورست در نپال و ۱۹ کیلومتری جنوب شرقی بلندترین قله جهان واقع شده و در رتبه پنجم بلندترین کوه های دنیا قرار می گیرد. این قله تک و تنها سر از زمین برآورده و با با شکل هرمی و چهارگوشش کاملا بارز و متمایز است. اگرچه کوه ماکالو به اندازه اورست شهرت و معروفیت ندارد، اما یکی از دشوارترین کوه هاست و به همین دلیل نزد کوهنوردان حرفه ای محبوبیت زیادی دارد.

قله ماکالو یک هرم چهارگوش است که لبه های تیزی دارد و به دلیل زیبایی خارق العاده اش در دنیا شهرت دارد. در پایین این کوه دره زیبایی به نام دره ماکالو-بارون وجود دارد و آبشارهای بلند و پرآب و گونه های گیاهی و جانوری نادر و کمیاب هم در این منطقه وجود دارند. به دلیل ترکیب صخره و یخ در این قله، بسیاری معتقدند که ماکالو یکی از دشوارترین کوه های دنیاست.

  • ارتفاع: ۸۱۸۸  متر

ششمین مورد از بلندترین کوه های دنیا مثل بقیه هم باشگاهی هایش در نزدیکی هیمالیا و تبت قرار گرفته است. کوه چو اویو با ۸۱۸۸ متر ارتفاع از سطح دریا یکی از مرتفع ترین قله های جهان و یکی از اعضای باشگاه هشت هزارتایی هاست. جالب است بدانید که چو اویو در زبانی تبتی به معنای «الهه فیروزه» است و به دلیل رنگ آبی زیبای یخ های کوه به آن داده شده است. قله چو اویو در ۲۰ کیلومتری غرب کوه اورست و در منطقه کومبو قرار گرفته است.

  • ارتفاع: ۸۱۶۷ متر

دهالاگیری که در لغت به معنای کوه سفید زیبا است در نزدیکی نپال مرکزی قرار گرفته و با ارتفاع ۸۱۶۷ متر در رتبه هفتم بلندترین کوه های دنیا قرار می گیرد. کوه دهالاگیری توسط یک دره و صخره های بلند از یکی دیگر از اعضای باشگاه هشت هزارتایی ها، یعنی کوه آناپورنا جدا می شود و در حقیقت این دو قله مرتفع درست روبروی همدیگر قرار گرفته اند. این صخره های یخی و مرتع به صورت عمودی و با ارتفاع تقریبا ۴۰۰۰ متری قرار دارند و باعث دشوارتر شدن صعود به این قله می شوند. شاید باورتان نشود اما به دلیل ظاهر رام نشدنی و مترفع کوه دهالاگیری، به مدت ۳۰ سال تصور می شد که این کوه، بلندترین کوه و قله در جهان است! کرت، دیمبرگر پیتر دینر، آلبین شلبرت، ناوانا دوژه و نیما دورژه نخستین کسانی بودند که موفق شدند در ۱۳ می ۱۹۶۰ این قله وحشی و سرسخت را فتح کنند. همان طور که در ابتدا هم اشاره کردیم دهالاگیری در زبان تبتی به معنای کوهستان سپید و زیباست که حقیقتا برازنده چنین کوهی هم هست.

منبع: earthnworld.com

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟