شانگهای یکی از بزرگترین،پرجمعیتترین و همچنین توریستیترین شهرهای کشور چین است. این شهر مدرن به نوعی نماد زندگی پرسرعت و پر از جنب و جوش چینیهاست و هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید از جاذبههای گردشگری آن به این شهر سفر میکنند.
اما همانطور که میدانید یکی از جاذبههای گردشگری شهرهای مدرن برجهای سر به فلک کشیده است. شانگهای هم از این نعمت بی بهره نیست.
برج تلویزیون شانگهای مرواریدی در شرق آسیا یکی از بلندترین و دیدنیترین برجهای دنیا در این شهر واقع شده. اگر کنجکاوید درباره این مروارید شرق بیشتر بدانید در این مقاله با الی گشت همراه باشید.
برج تلویزیون شانگهای که به نامهای مروارید شرق، مروارید خاور، دونگفانگ مینگژوتا و اورینتال پیرل شانگهای هم شناخته میشود، برجی مخابراتیست که با ارتفاعی معادل با ۴۶۸ متر، دومین برج بلند قاره آسیا و چهارمین برج بلند تلویزیونی دنیا به حساب میرود. این برج در قسمت شرقی پارک پودونگ و در بخش تجاری لوجیازوی و مشرف به رودخانهی هوآنگپو واقع شده است.
در قسمت شمال شرقی برج پل یانگپو و در جنوب غربی آن پل نانپو قرار گرفتهاند و به همراه برج تصویر دو اژدها در حال بازی با مروارید را درست کردهاند. بسیاری از عکاسان و بازدیدکنندگان تنها برای عکسبرداری و بازدید از این منظره استثنایی هر ساله به شانگهای سفر میکنند. گفتنی است در شب، یک نمایش نور سهبعدی، برج را در برابر خط افق مشهور منطقه روشن میکند و منظره برج تلویزیون شانگهای را جذابتر میکند.
اما شاید بخواهید قدری درباره زمان ساخت برج تلویزیون شانگهای و تاریخچه آن بدانید. درباره تاریخ ساخت این برج باید گفت کار ساخت برج در سال ۱۹۹۱ شروع شد و از زمان اتمام آن در سال ۱۹۹۴ تا سال ۲۰۰۷، برج مروارید شرق بلندترین سازهی چین به حساب میرفت اما در سال ۲۰۰۷ با ساخت مرکز تجارت جهانی شانگهای که از مرکز تجارت جهانی نیویورک الگو گرفته بود، برج مروارید این عنوان را از دست داد.
یکی دیگر از چیزهایی که ممکن است درباره برج تلویزیون شانگهای که به مروارید شرق معروف است ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد علت دادن عنوان مروارید به برج است. جالب است بدانید که در ساخت این برج منحصربهفرد از نمادهای ملی و تاریخی چین بهره گرفته شده. معماری و ساخت این برج از شعری به نام پیپا الهام گرفته شده که در دوران سلسله مینگ سروده شده. گفتنی است پیپا نوعی ساز سنتی موسیقی چینی است که شباهت زیادی به تار ایرانی دارد. شاید بخواهید بدانید آن شعر چیست؟ آن شعر چیزی شبیه به این جمله است که میگوید: «مرواریدهای بزرگ و کوچک بر روی بشقابی از یشم میچکند.»
ممکن است کنجکاو شده باشید بدانید که کاربرد برج تلویزیون شانگهای چیست و اصلاً چرا ساخته شده؟ لازم است بدانید که این برج علاوه بر دارا بودن امکانات توریستی مختلف از قبیل هتل، رستوران گردان، فروشگاه، سالنهای کنفرانس و سالنهای بازی که آن را تبدیل به یکی از دیدنیترین جاذبههای گردشگری شانگهای کرده، همانطور که از نامش پیداست یک برج مخابراتی است و سیگنالهایی را در حدود ۳۰ ایستگاه تلویزیونی و رادیویی مختلف به سراسر شانگهای ارسال میکند.
در این برج همچنین رویدادهای هیجانانگیزی مانند برگزاری کنسرت زنده موسیقی انجام میشود. علاوه بر این برج مروارید شرق عضوی از فدراسیون جهانی برجهای بزرگ هم هست و وزارت فرهنگ و گردشگری چین درجه اهمیت AAAAA را برای آن در نظر گرفته است.
مهمترین ویژگیای که باعث مشهورشدن و دیدنی بودن برج تلویزیون شانگهای شده معماری منحصربهفرد آن است که چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. گفتنی است این برج استثنایی شامل یازده قسمت مختلف است و بر روی سه ستون بنا شده. متریال عمدهای که در ساخت برج بهکاررفته بتن، فولاد و شیشه است. برج مروارید در واقع معماری مدرنی دارد که از نمادها و المانهای سنتی چین هم بهره گرفته.
برج تلویزیون شانگهای دارای ۱۱ گوی پیازی است که قسمتهای مختلف برج را از هم جدا کرده و منارههای معماری اسلامی و گنبد پیازی مساجد را به ذهن میآورند. به بالاترین گویی که در برج تلویزیون وجود دارد «ماژول فضایی» گفته میشود. ۵ گوی کوچکتر و سه گوی تزئینی در این برج دیده میشوند که هر چه به بالای برج نزدیکتر شویم، سایز گویها کوچکتر و قطر قسمتهای عمودی هم کم میشود. معماری این برج را فردی چینی بوده که گویهای پیازی را به مروارید تشبیه کرده است. کافی است خودتان از نزدیک برج را ببینید تا به درست بودن این تشبیه ایمان بیاورید!
برج تلویزیون شانگهای دارای آسانسورهایی با ظرفیت پنجاه نفر هستند که میتوانند شما را به طبقات مختلف برسانند. گفتنی است یکی از این آسانسورها دارای بدنه شفاف است و به شما این امکان را میدهد که در حال بالا رفتن و صعود به برج شهر بزرگ شانگهای را زیر پا و اطراف خود ببینید و لذت ببرید. این آسانسور پاناروما در حقیقت اولین آسانسور کاملاً شفاف در دنیا بهحساب میرود.
اما شاید دوست داشته باشید بدانید برج تلویزیون شانگهای دارای چه بخشهایی است. لازم به ذکر است این برج ۳ طبقه اصلی برای دیدن مناظر دارد که بازدیدکنندگان میتوانند از ارتفاعات مختلف آن به تماشای شانگهای جذاب بنشینند. کپسول فضایی یا همان سومین کره با ارتفاع ۳۵۰ متری و دومین کره در فاصله ۲۶۳ متری در طبقه اصلی هستند و میتوان از آنها بازدید کرد. همچنین دوطبقه به تماشاکردن اختصاص پیدا کردهاند. یکی در ارتفاع ۲۵۹ و دیگری ۹۰ متری از سطح زمین در کره اول. بازدیدکنندگان میتوانند توامان یا جدا جدا از کرهها بازدید کنند. زیرزمین جایگاه موزه تاریخ شهرداری شانگهای است.
گفتنی است بالاترین طبقه، طبقه سوم است که ۳۵۰ متر ارتفاع دارد و بانام ماژول فضایی یا کپسول فضا شناخته میشود. طبقهی دوم با ارتفاع ۲۶۳ متر به طبقه چشمانداز معروف است که چشماندازی استثنایی به شانگهای دارد. طبقهی اول هم در پایینترین قسمت با ارتفاع ۹۰ متر، به فضای شهر معروف است. در ادامه به معرفی بخشهای مختلف برج میپردازیم.
یکی از قسمتهای بسیار دیدنی برج تلویزیون شانگهای کپسول فضاست. همانطور که گفتیم طبقهی سوم برج که بلندترین قسمت آن بهحساب میرود و ۳۵۰ متر ارتفاع دارد با نام کپسول فضا شناخته میشود. این قسمت شبیه به شاتلی فضایی ساختهشده و بازدید از آن تجربهای منحصربهفرد برایتان به ارمغان خواهد آورد. جالب است بدانید به هنگام ورود به کپسول فضایی، فضانوردی به استقبال شما میآید! مضاف بر این بازدیدکنندگان میتوانند با دیدن فیلمها و عکسهایی که در این بخش وجود دارد، دانش خود را در مورد فضا افزایش دهند.
از دیگر قسمتهای دیدنی برج تلویزیون شانگهای باید به فضای باز شیشهای اشاره کرد که شاید جذابترین و توریستیترین بخش آن هم باشد. طبقهی دوم برج که همان طبقه چشمانداز است در حقیقت فضایی سراسر شیشهای که با این که بلندترین طبقه برج نیست؛ اما بهترین ویو و منظره را به شانگهای دارد. قدمزدن در این فضای شیشهای که در ارتفاع ۲۶۳ متری زمین قرار گرفته برای هر بازدیدکنندهای تجربهای منحصربهفرد میسازد.
سالن تماشای هوایی یکی دیگر از قسمتهای دیدنی و پربازدید برج تلویزیون شانگهای بهحساب میرود. گفتنی است این سالن در تاریخ ۱ می سال ۲۰۰۹ افتتاح شد. این بخش در کره دوم برج و در ارتفاع ۲۵۹ متری از سطح زمین قرار گرفته و فضایی سراسر شیشهای دارد و با قدمزدن در آن بازدیدکنندگان میتوانند منظره پانارومای رودخانه هانگ پو را از شیشههای شفاف زیر پاهایشان ببینند و لذت ببرند. راه رفتن در این سالن را به قدم زدن بر روی ابرها تشبیه کردهاند!
از دیگر قسمتهای مهم و دیدنی برج تلویزیون شانگهای باید به موزه تاریخ شهرداری شانگهای اشاره کرد که در قسمت ستون برج و طبقه همکف واقع شده و نمایانگر رشد و توسعه شانگهای در طول زمان است. یادگاریها، اسناد، تصاویر و معرفینامههای صوتی و تصویری ارزشمندی در این موزه نمایش داده میشوند که با بازدید از آنها میتوان درباره تاریخ شانگهای بیشتر آموخت. گفتنی است برنامههای این موزه از ۶ بخش تشکیل شده: سرزمین اجاره شده، ساختمان شهرداری قدیمی و مناظر خیابانها، اقتصاد شهری در شانگهای بافرهنگ مدرن، زندگی شهری و تغییرات سیاسی و نمایش تغییرات ژرف که زمینهای از شهر شانگهای را نشان میدهد.
یکی از محبوبترین قسمتهای برج مروارید رستوران گردان است که در ارتفاع ۲۶۷ متری از سطح زمین قرار گرفته. این رستوران گردان در حقیقت دومین رستوران بلند قاره آسیا به حساب میرود که ۱۵۰۰ متر مربع مساحت و ۳۵۰ صندلی برای پذیرایی دارد. گفتنیست این رستوران گردان شگفتانگیز هر دو ساعت یکبار دور میزند و چشم اندازی فوقالعاده از شهر شانگهای به خصوص به هنگام شب برای مشتریهایش فراهم میکند. هزینه غذا هم در بلیط B گنجانده شده. لازم به ذکر است این رستوران عمدتاً غذاهایی به سبک غربی سرو میکند.
اما مهمترین نکته درباره این رستوران گردان این است که با استفاده از آن میتوانید بهصورت رایگان از هر سهطبقه برج و موزه تاریخ شهرداری بازدید کنید! زمان استفاده از بوفه رستوران هم از ساعت ۱۱:۰۰ تا ۱۴:۰۰ برای ناهار و از ساعت۱۷:۰۰ تا ۲۱:۰۰ برای شام است. همچنین میتوانید از طریق هتل محل اقامتتان برای رزرو رستوران گردان مروارید شرق اقدام کنید.
از دیگر بخشهای جالبتوجه برج تلویزیون شانگهای باید به هتل فضایی اشاره کرد که با بیست سوئیت راحت، در ارتفاع ۱۴۰ تا ۲۳۰ متر بالاتر از سطح زمین قرار گرفته و افرادی که در آن اقامت میکنند احساس میکنند که در سفینه فضایی ساکن شدهاند! گفتنی است هر توپ دارای یک سوئیت و سه اتاق استاندارد در دو سطح است که به وسیلهی راهپلهای پیچدرپیچ به هم متصل میشوند. این هتل همچنین دارای امکاناتی نظیر کافیشاپ و سالن کنفرانس است که اقامت در آن را به تجربهای شگفتانگیز تبدیل کرده است.
اطراف برج تلویزیون شانگهای محوطهای به مساحت حدودی ۱۵.۵ هکتار سبز و پوشیده از چمن شبیه پارک وجود دارد که محلی محبوب برای توریستهایی است که به دنبال جایی برای نشستن و عکاسی هستند. این محوطه مانند محوطهی اطراف برج ایفل شبها محل گرد هم آمدن عشاق و افرادی است که شیفتهی پیادهروی و گشتوگذار در شهر هستند. این فضا همانطور که گفته شد از چمنهای سبزرنگ و مرتب پوشیده شده و با نگاهکردن به این منظره احساس میکنید مرواریدها را در پارچهای یشمی قرار دادهاند!
علاوه بر مواردی که ذکر شد برج تلویزیون شانگهای همچنین دارای امکانات دیگری مانند فروشگاه، فضای بازی، دیسکو، پیانوبار و سینمای چندبعدی است.
شاید شما هم پس از خواندن درباره برج مروارید شرق ترغیب شده باشید که از این سازه دیدن کنید. آدرس دقیق این برج به شرح زیر است:
شانگهای، منطقه پودونگ، بلوار سنچری، شماره ۱ .
برای بازدید از قسمتهای مختلف برج تلویزیون شانگهای باید بلیت تهیه کنید. از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۲۱:۳۰ شب میتوان از برج مروارید دیدن کرد. این برج در تمام فصول سال زیباست. فقط بهتر است در هوای مه گرفته از آن دیدن نکنید چون بخشی از منظره را از دست میدهید. حدود دو ساعت زمان میبرد تا از کل قسمتها دیدن کنید. با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند مترو و اتوبوس بهراحتی میتوانید خود را به این منطقه برسانید.
از جمله جاذبههای گردشگری تقریباً نزدیک به برج تلویزیون شانگهای میتوان به بنای یادبود قهرمانان خلق شانگهای، موزه تاریخ شانگهای، باغ یو (یویوآن)، معبد جید بودا و مرکز مالی جهانی شانگهای اشاره کرد که میتوانید به هنگام بازدید از برج از آنها هم دیدن کنید.
برج تلویزیون شانگهای یک برج مخابراتی بسیار بلند با طراحی مدرن و پیشرفته با استفاده از عناصر فرهنگ سنتی چینی است و یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شهر شانگهای بهحساب میرود. این برج دومین برج بلند آسیا و چهارمین برج بلند تلویزیونی دنیاست و به مروارید شرق معروف است.
این سازه منحصربهفرد بخشهای مختلفی از قبیل کپسول فضا، فضای باز شیشهای، سالن تماشای هوایی، موزه تاریخ شهرداری، رستوران گردان و هتل فضایی دارد و هرساله گردشگران زیادی را بهسوی خود میکشاند. اگر شما هم به بازدید از برجها و آسمانخراشهای مدرن علاقهمند هستید بازدید از این سازه شگفتانگیز را از دست ندهید.
مطالب مرتبط: چه جاذبه هایی در جزیره چونگمینگ شانگهای انتظارتان را می کشد؟! خیابان های معروف شانگهای، تجربه ای عالی برای تفریح و خرید موزه شانگهای، مجموعه ای کامل از هنرهای مردم چین باستان!