باغ عفیف آباد در شیراز
شیراز به غیر از آثار تاریخی باشکوه که آن را در شمار شهرهای توریستی و پربازدید کرده است باغ های تاریخی و سرسبزی وجود دارد که از جاذبه های گردشگری پرطرفدار شهرند. معروف ترین باغ های شیراز باغ های ارم، جنت، دلگشا و … هستند که درباره آن ها قبلا حرف زده ایم، اما اینجا باغ های کمتر شناخته شده دیگری هم دارد که چیزی از زیبایی و طراوت کم ندارند. اگر سفرتان به شیراز چند روزی بیشتر طول کشید حتما از باغ هایی مثل عفیف آباد هم دیدن کنید تا باغ های تماشایی این شهر را بهتر از قبل بشناسید. باغ عفیف آباد جلوه دیگری از باغ های شیراز است که سال های زیادی را به خود دیده است. در این باغ هم مثل دیگر باغ های ایرانی، عمارتی تاریخی با معماری تماشایی قرار دارد که زیبایی باغ را دو چندان کرده است. این عمارت امروز به موزه تبدیل شده و در آن از آثار تاریخی و نظامی جالب توجهی بازدید می کنید. در این باغ به غیر از اینکه طبیعتی بینظیر با درختانی کهنسال را می بینید به تماشای این موزه و معماری جلب توجه آن هم می روید. در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا با باغ عفیف آباد آشنا شوید و نحوه ی رزرو هتل در شیراز را نیز مطالعه بفرمایید.
مطالب مرتبط: عطر بهار نارنج های شیراز در باغ دلگشا معرفی باغ جنت شیراز
در زمان صفویه که شیراز پایتخت ایران بود باغ های زیادی در این شهر درست شد که یکی از آن ها باغ عفیف آباد است که در بخش اعیان نشین شهر قرار دارد و پادشاهان صفوی در مدت استراحت و گردش به این باغ می رفتند. میرزا علی خان قوام الملک در زمان قاجاریه این باغ را خرید و قسمت های مختلف آن را مرمت و نوسازی کرد و به سبک و سیاق باغ های ایرانی در وسط آن عمارتی بزرگ و دوطبقه را ساخت که امروز همچنان در وسط این باغ خودنمایی می کند اما طبقه اول و دوم آن به محلی برای نمایش آثار تاریخی نظامی ایران تبدیل شده است. قوام دوم در سال های بعد برای آبیاری گل و گیاهان باغ، قناتی که در نزدیکی باغ بود را خرید. سال ها گذشت و با نزدیک شدن به اواخر دوران قاجاریه این باغ که در ابتدا به باغ گلشن معروف بود به دست شخصی به اسم عفیفه خانوم افتاد از آن جایی که او تغییر و تحولات زیادی را در باغ به وجود آورد از آن زمان به بعد به این باغ عفیف آباد می گویند.
قبل از اینکه به محوطه این باغ وارد شوید سردر باغ را می بینید که ۴ ستون گچی ساده دارد و برای ساخت سرستون های آن از سرستون هایی که در تخت جمشید هست الهام گرفته شده، در بالای سردر، نگاره دو شیر جلب توجه می کند که طوری طراحی شده اند که انگار با پنجه های خود در را گرفته اند. از این در و دالانی می گذرید و فضای سبز زیبایی را می بینید که در عین زیبایی سادگی خودش را حفظ کرده است. در نگاه اول ساختمان دو طبقه عمارت جلب توجه می کند، عمارتی که نزدیک ۳۰ اتاق دارد و در ایوانش ۴ ستون بلند جلوه ای تماشایی به عمارت داده است. در ساخت سرستون های ایوان هم از سرستون های تخت جمشید الگوبرداری شده است. مثل دیگر باغ های ایرانی در جلوی این عمارت هم استخر بزرگی قرار دارد که طراوت خاصی به باغ بخشیده است. بعد از تماشای ایوان و سقف چوبی اش، وقتی وارد این عمارت می شوید در طبقه اول موزه ای نظامی را می بینید که وجود یک آبنما و شیشه های رنگی در سمت شرق آن زیبایی خاصی به آن داده است می توانید از سلاح های سرد و گرم، انواع شمشیر، تپانچه، مسلسل و … که در این موزه به نمایش در آمده دیدن کنید. نکته قابل توجه در موزه طبقه اول این است که در آن می توانید تفنگ های شخصی شخصیت هایی مثل ناصر الدین شاه، مظفرالدین شاه و … را از نزدیک ببینید.
بعد از اینکه از طبقه اول دیدن کردید وقتش است که برای دیدن موزه عبرت آماده رفتن به طبقه دوم شوید. از سه پله بالا می روید و در طبقه دوم راهرویی طول و دراز را می بینید که در دو سوی آن اتاق های تو در تو وجود دارد. در وسط همین طبقه تالار باشکوه زیبایی هست که تماشای سقف چوبی اش بسیار قابل توجه است چون روی آن با نقش هایی از گل و بوته و … مزین شده است البته تماشای مقرنس کاری ها و گچ بری های گوشه های دیوارها هم جالب است. در موزه عبرت می توانید از اتاق های پذیرایی، همایش و … دیدن کنید. حتما به تماشای این باغ بروید و ترکیبی از معماری های هخامنشی، ساسانی و قاجاری را ببینید.
این باغ بزرگ و ۱۲۴ هزار متر مربعی بعد از تمام شدن سلسله قاجاریه به فرح پهلوی هدیه شد اما در مزایده ای که در سال ۱۳۴۰ برگزار شد ارتش تواست باغ را بخرد و مالکیت آن را به عهده بگیرد. این باغ امروز بعد از گذشت این همه سال همچنان در اختیار ارتش است ولی مردم می توانند از محوطه و موزه آن دیدن کنند. درسال ۷۰ بود که این موزه در این باغ افتتاح و تبدیل به موزه دوم نظامی ایران شد. اما این باغ فقط شامل محیط سبز زیبا و عمارتی تاریخی نیست و در آن می توانید بناهای دیگری مثل قهوه خانه و حمام سنتی هم پیدا کنید که بازدید از آن ها شما را با معماری تاریخی ایران بیشتر آشنا می کند. برای دیدن این باغ باید به انتهای خیابان عفیف آباد بروید، در هر جایی از شیراز که باشید می توانید خودتان را با تاکسی به آنجا برسانید. اگر می خواهید با تاکسی به این باغ بروید در نزدیکی باغ ایستگاه مترویی وجود ندارد اما نزدیک ترین ایستگاه مترو به آن ایستگاه چهارراه زرگری است که باید بعد از پیاده شدن در آنجا بقیه مسیر تا باغ را با تاکسی بروید.