با یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده ی دنیا در استانبول آشنا شوید

بازار بزرگ استانبول یکی از جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی شهر استانبول، ترکیه است. این بازار، که به نام (کاپالی چارشی) هم شناخته می‌شود، یکی از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین بازارهای جهان است. این بازار سرپوشیده با بیش از ۴۰۰۰ فروشگاه تنوع بسیار زیادی از کالاها را ارائه می‌دهد. اینجا به عنوان یک مرکز تجارت و تبادل فرهنگی در طول تاریخ شناخته شده و به ویژه برای گردشگران جهانی جذابیت دارد. معماری زیبا و غنی این بازار، تجربه یک خرید فراموش نشدنی را فراهم می‌کند. همچنین، بازار سرپوشیده استانبول به عنوان مرکز فروش محصولات هنری، فرش‌های دستبافت، جواهرات، چرم، ادویه‌های آشپزی، اسباب بازی‌های سنتی و بسیاری از سوغاتی‌های دیگر مشهور است. در این مطلب از الی گشت با ما همراه شوید تا گشتی در بازار بزرگ سرپوشیده استانبول بزنیم.

بازار بزرگ یا Büyük Çarşı که به معنای بازار بزرگ است، یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین بازارهای سرپوشیده در جهان است که در قرن ۱۵ بعد از فتح استانبول، به دستور سلطان محمت دوم ساخته شد و دارای ۶۱ خیابان و ۲۲ دروازه و بیش از ۴۰۰۰ مغازه است. این بازار در کل ۳۰۷۰۰ متر مربع مساحت دارد و روزانه بین ۲۵۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ بازدیدکننده را جذب می‌کند . بازار استانبول در سال ۲۰۱۴، با ۹۱,۲۵۰,۰۰۰ بازدید کننده سالانه، در فهرست پربازدیدترین جاذبه‌های گردشگری جهان قرار گرفت. بازار بزرگ استانبول اغلب به عنوان یکی از اولین مراکز خرید جهان در نظر گرفته می‌شود که می‌توان سوغات متنوع ترکیه و بسیاری اقلام مختلف را در آن پیدا کرد.

بازار بزرگ استانبول از دوشنبه تا شنبه از ساعت ۸.۳۰ تا ۱۹.۰۰ باز است. این مجموعه در روزهای یکشنبه و تعطیلات رسمی تعطیل است.

معماری این بازار دارای پلانی مستطیل شکل با سقف‌های گنبدی نقاشی شده است و از پایه سنگی و چوب در دیوارهای اندرونی و بیرونی، ۴۴ سرداب و اتاق‌های طاقدار بدون دهانه بیرونی ساخته شده است. نور خورشید از پنجره‌های بزرگ مستطیلی شکلی که درست زیر سقف قرار گرفته‌اند به داخل بازتاب می‌کند و منظره زیبایی را به وجود می‌آورد. دسترسی به این بازار از طریق چهار دروازه امکان پذیر است که شامل دروازه کتاب‌فروشان دست‌دوم (Shaaflar Kapısı) در شمال، دروازه فروشندگان کلاه جمجمه (Takkeciler Kapısı) در جنوب، دروازه جواهرفروشان (Kuyumcular Kapısı)  در شرق و دروازه پوشاک زنان (Zenneciler Kapısı) در غرب می‌شود.

جدای از تخته‌ها، در اصل سازه‌های بازار بزرگ با چوب ساخته شده و تنها پس از آتش‌سوزی سال ۱۷۰۰، با سنگ و آجرکاری بازسازی و پوشش داده شد. تمام عمارت‌های بازار، به جز بازار خزفروشان که بعداها دو طبقه شد، همگی یک طبقه هستند. سقف‌ها عمدتا با کاشی پوشانده شده‌اند، در حالی که بخشی که در سال ۱۹۵۴ سوخته است، اکنون از آسفالت است. در بازار هیچ نور مصنوعی و همچنین برای جلوگیری از آتش سوزی پیش بینی نشده و استعمال دخانیات اکیدا ممنوع است. خسارات ناشی از آتش‌سوزی‌ها و زلزله‌های فراوان در طول قرن‌ها، همراه با تعمیرات کلی، به بازار به‌ویژه در قسمت غربی آن با مسیرهای پر پیچ و خم و خطوطی که در مسیرهای مختلف از یکدیگر عبور می‌کنند، جلوه‌ای زیبا بخشیده است.

با بزرگ تر شدن امپراتوری عثمانی، بازار بزرگ استانبول نیز با توسعه پایتخت همگام شد. بازاری که در ابتدا از دو بَدِستِن تشکیل شده بود، اکنون حدود ۴۷ هزار متر مربع مساحت دارد. با وجود اینکه بازار بزرگ یازده آتش سوزی و دو زلزله را متحمل شده، اما همچنان با معماری خود بازدیدکنندگان را مجذوب می کند.

بازار بزرگ استانبول از ۶۱ خیابان تشکیل شده که نام برخی از آن ها به مشاغل مختلفی مانند Fesçiler (کلاه فروشان) و Aynacılar (آینه فروشان) اشاره دارد. İç Bedesten که در مساحتی در حدود ۱۵۰۰ متر مربع قرار دارد و Sandal Bedesteni با مساحت ۱۳۰۰ متر مربع به عنوان قسمت های تا حدودی جدا شده از بازار هستند. در اطراف بازار کاروانسراهایی وجود دارد که باز هم بخشی از بازار هستند.

امروزه حدود ۴۰۰۰ مغازه در بازار بزرگ استانبول وجود دارد. افرادی که در گذشته از این بازار دیدن کرده اند، آن را مکانی آرام و با شکوه به تصویر کشیده اند. اما حالا شرایط برعکس است. وقتی در بازار پرسه می‌ زنید می‌شنوید که مغازه‌ داران مردم را به داخل دعوت می ‌کنند. در این احوالپرسی دوستانه می توانید کلماتی از زبان های مختلف را بشنوید. چانه زدن یکی از آداب خرید در بازار بزرگ استانبول است. این آیین هم معمولا توسط فروشنده و هم خریدار انجام می شود.

بازار بزرگ استانبول بزرگ ترین بازار جواهرات در جهان است. برای گشت و گذار کامل در آن، باید حداقل سه روز از سفرتان را اختصاص دهید! ممکن است اغراق آمیز به نظر برسد، اما با دیدن انبوه و تنوع مغازه ها متوجه خواهید شد که کاملا درست است.

اگر می‌ خواهید به‌طور استراتژیک در بازار قدم بزنید، به شما توصیه می‌ شود که از دروازه Nuruosmaniye یا Kürkçüler شروع کنید. بهترین طلا و طرح های درخشان را می توانید در جواهرات فروشی های امتداد خیابان Kalpakçılarbaşı منتهی به دروازه نوروسمانیه بیابید. محبوب ترین جواهراتی ها در این خیابان کافکاس و فوات کیرگیز هستند. وقتی به انتهای خیابان می روید با مغازه هایی روبرو می شوید که ساعت های دست دوم می فروشند. در این خیابان، علاقه مندان به چرم می توانند از مکانی محبوب به نام پونتو لذت ببرند.

اگر از قسمت نوروسمانیه وارد بازار بزرگ استانبول شدید، در پیچ دوم به راست بپیچید و تا انتهای خیابان پیاده روی کنید. حدود ۲۰ متر جلوتر، ورودی مسافرخانه Zincirli را در سمت راست خود خواهید دید. این کاروانسرا زیباترین و بدیع ترین کاروانسرا در بازار بزرگ است. اینجا برای طرفداران فرش بهشت است. زیرا مغازه های شیشکو عثمان با مجموعه ای افسانه ای در اینجا یافت می شوند. شیسکو عثمان دارای بزرگ ترین مجموعه فرش در جهان است. گفته می شود این مجموعه را می توان با کاخ دامت ابراهیم پاشا مقایسه کرد.

در خیابان Yağlıkçılar، پارچه فروشی های زیادی را پیدا خواهید کرد. شاید فکر کنید که پارچه چیز ساده ای است و می توان آن را در هر جایی خریداری کرد، اما طراحان مشهوری مانند دونا کاران، گالیانو، ژان پل گوتیه و ریفت اوزبک با بازدید از این مغازه ها الهام می گیرند! اگر لباس ‌های دست ‌دوز را دوست دارید، بسیاری از آن ها در Remzi Fırat در شماره ۱۳ فروخته می‌ شوند. این فروشگاه همچنین شعبه جدیدی به نام Ethnic City در خیابان یورگانجیلار در شماره ۱۴ دارد.

اگر به پارچه های نقاشی شده با دست و کفتان های عثمانی علاقه دارید، به مغازه Muhlis Günbattı در خیابان Perdahçılar بروید. این فروشگاه دارای طیف گسترده ای از محصولات و همچنین کفتان و فرش می باشد. Sivaslı Istanbul Yazmacı در همین خیابان نیز یکی از قدیمی ترین مغازه های بازار بزرگ استانبول است. این فروشگاه کوچک – که در آن می توانید انواع منسوجات دست ساز آناتولی را پیدا کنید – مکانی محبوب برای طراحان داخلی و خارجی است. منسوجات و پارچه های نقاشی شده با دست از چندین منطقه مختلف ترکیه در اینجا فروخته می شوند. Eğin Tekstil در ورودی دروازه Örücüler یک مغازه ۱۴۵ ساله است. در این مغازه منسوجات ابریشمی، منسوجات سنتی دستباف، پارچه های نقاشی شده با دست و ملافه های کتان وجود دارد.

بخش قدیمی Bedesten از بازار بزرگ استانبول یک مکان محبوب برای دوستداران عتیقه است. مغازه هایی که زیور آلات، فرش و ساعت های قدیمی می فروشند نیز اینجا هستند. از معروف ترین مغازه های این قسمت می توان به شالابی و زیوا آنتیک اشاره کرد.

اگر می‌خواهید گوشواره‌های طلای ۲۲ عیار از ماردین یا دیاربکر بخرید که منحصر به فرد باشند، حتماً باید به Mavi Köşe در شماره ۱۱ بروید. اگر طلا را دوست ندارید و به سنگ های طبیعی علاقه مند هستید، Stil Inci برای شما مناسب است. لوازم جانبی و انواع سنگ های طبیعی را اینجا خواهید یافت. در صورت تمایل، حتی می توانید طرح های خودتان را بسازید. مجدداً در این بخش، مجموعه Erdün محصولات تزئینی مانند فانوس و چراغ نفتی را به فروش می رساند.

اگرچه بازار بزرگ استانبول بیشتر ساختاری اصیل و سنتی دارد، اما همچنان می توانید با مغازه هایی روبرو شوید که در آن ها سنت با مدرنیته در هم آمیخته شده است. به خصوص در درویش در شماره ۱۹ در خیابان Kesciler، لوازم حمام، منسوجات دست ساز سنتی، پارچه های نقاشی شده با دست، روبالشی، ژاکت و پیراهن از روستاهای آناتولی را خواهید دید. این یک فروشگاه فوق العاده برای خرید سوغاتی های خاص است.

مغازه دیگری که می توانید به آن سر بزنید مغازه عبدالله است. اینجا لوازم حمام، صابون، حوله، رختخواب، ملافه و فرش را برای انتخاب دارید. Deli Kız که سوغاتی و لباس هایی با نقوش ترکی می فروشد، شعبه ای هم برای کودکان دارد.

 

  • حتماً یک دوربین یا گوشی با دوربین با کیفیت همراه خودتان داشته باشید زیرا حتما دلتان از چیزهای زیادی در این دنیای رنگارنگ عکس بگیرید.
  • اگر برای اولین بار است که از بازار بزرگ استانبول دیدن می کنید، ایده خوبی است که نام نقاط شروع و خیابان ها را یادداشت کنید تا فراموش نکنید کجا بوده اید.
  • در دیوانیولو قدم بزنید، خیابانی که شاهد بسیاری از رویدادهای مهم دوران عثمانی بوده است.
  • از ستون کنستانتین (Çemberlitaş) دیدن کنید که یکی از مهم ترین ستون های جهان است و داستانی افسانه ای دارد.
  • چورلولو علی پاشا مدرسی، مقبره برخی از سلاطین عثمانی هم در دیوانیولو قرار دارد.
  • حتما از بازار بزرگ استانبول دیدن کنید و با سبک خرید و فروش سنتی و رنگارنگ فرهنگ عثمانی آشنا شوید.
  • چانه زدن سر قیمت کاملا عادی و مرسوم است.

جاذبه‌های اطراف بازار بزرگ استانبول به شکل چشمگیری تنوع بی‌نظیری از اماکن تاریخی و فرهنگی را در اختیار گردشگران قرار می‌دهند. این بازار به دلیل قرارگیری در منطقه تاریخی استانبول جاذبه‌های بسیاری را در خود جای داده که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نیست. از جمله جاذبه‌های گردشگری و تاریخی اطراف بازار بزرگ استانبول می‌توان به آب‌انبار یرباتان استانبول، مسجد سلیمانیه، قنات والنس، ستون کنستانتین، ایاصوفیا، کاخ توپکاپی، مسجد سلطان احمد، مسجد بایزید، کاروانسرای بیوک والده حان، مسجد رستم پاشا، مسجد شاهزاده و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

رستوران‌های اطراف بازار بزرگ استانبول به عنوان بخشی اساسی از تجربه گردشگری در این شهر تاریخی شناخته می‌شوند. با تنوع بسیار غنی در فراهم ‌آوردن انواع غذاهای ترکیه و دیگر غذاهای بین‌المللی، این رستوران‌ها باعث می‌شوند تا گردشگران با شناخت بیشتر از فرهنگ و ذائقه غذایی محلی، لحظات لذت‌بخشی را در کنار بازار بزرگ تجربه کنند.   

از رستوران‌های سنتی با آشپزی محلی و فضاهای سنتی گرفته تا رستوران‌های مدرن با طعم‌ها و دکوراسیون زیبا، گردشگران می‌توانند گزینه‌های متنوعی را در این منطقه امتحان کنند. ترکیب فرهنگ و طعم‌های لذیذ در رستوران‌های اطراف بازار به تجربه‌ای منحصربه‌فرد از غذاهای محلی تبدیل شده است. از جمله رستوران‌های معروف در نزدیکی این بازار می‌توان به رستوران اصلان با انواع غذاهای ترکی و دریایی، رستوران کوچک گل ابرو کانتین با دونرکباب معروفش و غذاهای بیرون‌بر، رستوران سنتی حاووضلو، قهوه‌خانه شارک کاهوه‌سی، رستوران دریایی آدلا و رستوران بورچ با انواع کباب‌های ترک تازه اشاره کرد.

 

باید حداقل چند ساعت برای بازدید بازار بزرگ استانبول وقت بگذارید زیرا مغازه های زیادی برای گشت و گذار در بازار بزرگ وجود دارد.

بازار بزرگ استانبول همه روزه به جز یکشنبه ها از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۹ عصر باز است.

بازار بزرگ به این دلیل اهمیت دارد که در دوره عثمانی محل اصلی معاملات بوده است.

می توانید پیشنهاد حدود ۳۰٪ تخفیف را بدهید و به مذاکره ادامه دهید تا در بازار بزرگ معامله کنید!

بله، به خصوص اگر عاشق خرید در استانبول هستید، قطعا باید به بازار بزرگ استانبول سر بزنید.

همه چیز در بازار بزرگ استانبول تماشایی است؛ مکانی افسانه ای در کلان شهر ترکیه که در آن به راحتی می توان خود را گم کرد و شگفت زده شد. غیرممکن است وقتی وارد این مکان افسانه ‌ای می‌شوید که در طول زمان ویژگی‌ های خاص خود را از دست نداده، به داستان‌ های هزار و یک شب فکر نکنید. از ۲۲ دری مختلف می توان به این بازار دسترسی داشت که به ۵۸ خیابان منتهی می شود. این بازار در منطقه سلطان احمد، در نزدیکی محله‌ های Çemberlitas و Beyazit، در فاصله کوتاهی از مرکز تاریخی شهر و نمادین ‌ترین بناهای تاریخی آن واقع شده است.

صدها هزار بازدید کننده هر روز برای کاوش در هزارتوی مغازه ها به بازار بزرگ استانبول می آیند که در آن می توانید هر چیزی را بخرید: جواهرات، فرش ها، اقلام ساخته شده از فلزات گران بها، پارچه ها و غیره. غیرممکن است که از مخلوط صداها، بوها، طعم ‌ها و رنگ‌ هایی که این محوطه جادویی را پر می ‌کنند مبهوت نشوید. بازار بزرگ استانبول به خاطر چانه‌ زنی‌ هایی که در آن انجام می ‌شود هم مشهور است. پس اگر قصد خرید در این بازار را دارید، برای چانی زدن آماده باشید!

مقالات مرتبط

راهنمای سفر به استانبول

۲۰ تا از بهترین جاذبه های گردشگری استانبول !

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟