اگر به بازدید از مکانهای قدیمی و سنتی علاقه داشته باشید حتماً نام بازار عودلا را شنیدهاید. بازارچه صنایع دستی عودلاجان یا همان بازار عودلا یکی از قدیمیترین بازارهای سنتی در ایران است که به دلیل معماری جذاب و فروش صنایع دستی به یکی از بازارچههای مشهور در تهران تبدیل شده است. به طوری که گردشگران و توریستهای خارجی زیادی در طول سال از آن بازدید میکنند. این بازارچه در محله قدیمی عودلا تهران واقع شده است. با ما همراه باشید تا شما را با ویژگیهای بازار عودلا آشنا کنیم.
تاریخچه بازارچه سنتی عودلاجان
بازار عودلان تاریخچهای طولانی دارد. قدمت این بازارچه به دوران قاجار و زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار برمیگردد. این بازارچه از ابتدای تأسیس تا زمان فرا رسیدن انقلاب توسط فردی به نام کلیمی اداره میشد. این بنا مانند سایر بناها قدیمی در بخشهای قدیمی به مرور دچار تخریب و آسیب شد. اما در سال ۱۳۹۵ با بازسازی و مرمت، بازارچه عودلاجان توانست مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار بگیرد.
جالب است بدانید این بازارچه در زمان قدیم اطراف بازارچه خانههای زیادی وجود داشته که مردمان آن به زبان تاتی با یکدیگر صحبت میکردند. تاتی نوعی لهجه با گویش خاص است. بازارچه عودلا شگفتیهای بسیاری دارد که هر بازدید کنندهای را مسحور میکند. امروزه از بازارچه سنتی عودلاجان به عنوان بازار سنتی دائمی در تهران یاد میشود.
محصولات و صنایع دستی بازارچه سنتی عودلاجان
در بازارچه عودلا چه محصولاتی به فروش میرسد؟ بسیاری از افراد کنجکاو هستند که بدانند در بازدید از بازارچه سنتی عودلاجان میتوانند چه محصولاتی با کالاهایی را مشاهده و خریداری کنند. در بازارچه عودلا مجموعهای از صنایع دستی شهرهای مختلف ایران به فروش میرسد. گلیم، کالاهای قلم کاری شده، خاتم کاری، سوزن کاری شده، منبت کاری، قالی دستباف در اندازههای کوچک تا بزرگ، گلیم، نمد، سوزن کاری، کیف، کفش و سفال تنها بخشی از محصولات موجود در بازارچه هستند.
حال و هوای بازار عودلا به قدری خوب و خوشایند است که اغلب افراد برای لذت بردن از فضای آن به این بازارچه سنتی میروند. اما مگر میشود که بازار سنتی عودلا آمد؛ اما از محصولات سنتی آن خریداری نکرد؟ تبدیل شدن بازارچه سنتی عودلاجان به یک جاذبه توریستی موجب شده کسب و کارهای شکل گرفته در این بازارچه و محله نیز رونق پیدا کنند. این بازارچه پس از مرمت و بازسازی توانست با استقبال بینظیر توریستها روبهرو شود.
البته باید بدانید اغلب افراد به منظور بازدید از معماری سنتی ایرانی زیبای بازارچه از این مکان دیدن میکنند. طاقهای آجری زیبا در مسیر بازارچه و فضای سنتی آن محیطی آرامش بخش ایجاد کرده است. اگر قدم زدن در بازارچه را ادامه دهید یک دیوار یادگاری به چشم میخورد که بر روی آن تکههای سفال قرار گرفته است. بر روی هر تکه از سفالها نوشتههای مختلفی دیده میشود.
اگر از قدم زدن در بازار خسته شدید به کافههای سنتی آن سر بزنید و خود را به نوشیدن یک استکان چای دعوت کنید. رفتن به غرفههای مشت و مال هم میتواند گزینه مناسبی برای رفع خستگی باشد. در انتهای بازارچه چند رستوران وجود دارد. کافهها و رستورانهای این بازار مانند خود بازارچه بافت سنتی دارند. به همین علت سرو یک وعده غذایی سنتی در آنها خالی از لطف نیست.
مسیر دسترسی به بازارچه سنتی عودلاجان
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، بازار عودلا در محلهای به همین نام واقع شده است. اما اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم این بازارچه در استان تهران، محله قدیمی عودلاجان و نزدیکی بازار بزرگ قرار دارد. اگر به خیابان ۱۵ خرداد بروید میتوانید ورودی بازار را مشاهده کنید. دسترسی به بازارچه سنتی عودلاجان از طریق متروی ۱۵ خرداد به راحتی امکان پذیر است. با این وجود مسیرهای دیگری نیز برای رسیدن به بازارچه وجود دارد. اما بهترین مسیری که شما را به ورودی اصلی هدایت میکند همان خیابان ۱۵ خرداد است. برای رفتن به بازارچه باید از بازار بزرگ تهران نیز عبور خواهید کرد. بازارچه سنتی عودلا برخلاف بازار بزرگ فضای بسیار آرامی دارد. همین امر موجب محبوبیت این بازارچه در بین بازدیدکنندگان شده است.
بازدید از بازارچه قدیمی عودلاجان
بازار عودلا یک جاذبه توریستی معروف است. به همین دلیل بازدید از آن برای عموم کاملاً رایگان است. در واقع برای بازدید از این بازارچه نیازی به خرید بلیط ورود یا پرداخت هزینه نیست. این بازارچه در تمامی روزهای هفته به جز روز جمعه پذیرای حضور افراد است. درب ورودی بازارچه از ساعت ۹ صبح الی ۱۷ عصر باز است.
بازارچه قدیمی عودلاجان علاوه بر روزهای هفته در برخی از روزهای تعطیل نیز باز است. بنابراین اگر تصمیم گرفتهاید در ایام تعطیلات مانند جمعههای اول هر ماه یا تعطیلات رسمی کشور به جز ایام سوگواری به محله قدیمی عودلا بروید از بازارچه هم دیدن کنید. با این وجود پیشنهاد ما برای بازدید از بخشهای مختلف بازار همان روزهای بین هفته است. چرا که در این ایام بازارچه حال و هوای دلنشینتری دارد.
سخن پایانی
به طور کلی بازار عودلا به عنوان بازار تاریخی، سنتی و قدیمی تهران شناخته میشود. این بازارچه سنتی با معماری خاص و فضای آرام امروزه به یکی از بازارهای پر رفت و آمد و شلوغ تبدیل شده است. در بازارچه سنتی عودلا هر صنایع دستی را میتوانید مشاهده کنید. از لوازم منبتکاریشده تا گیوههای دست دوز مناطق غربی، هر آنچه را که بخواهید در این بازار پیدا میکنید. آیا تابهحال از بازارچه سنتی عودلا دیدن کردهاید؟ تجربه خود را از رفتن به قدیمیترین بازارچه سنتی تهران با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
بازار عودلا در کجا قرار دارد؟
این بازار در محله عودلاجان و به طور دقیقتر در محدوده بازار بزرگ و خیابان ۱۵ خرداد واقع شده است.
در غرفه های بازارچه عودلاجان چه محصولاتی یافت می شود؟
در بازارچه عودلاجان انواعی از صنایع دستی مختلف اعم از گیوه سنتی کرمانشاه، قالی دستباف، محصولات منبتکاریشده و غیره به فروش میرسد.
بازدید از بازار عودلا در چه روزهایی امکان پذیر است؟
بازدید از این بازارچه در تمامی روزهای هفته به جز جمعه و عزاداریها رسمی برای عموم آزاد است.
مطالب مرتبط : مراکز خرید مدرن و بازارهای سنتی بندرعباس بازار سرپوش نیشابور با ۵۵۰ سال قدمت! معرفی بازارها و مراکز خرید دزفول