بارش شهابی از جمله زیباترین پدیده های نجومی است که هر وقت اتفاق می افتد، زیبایی را در محیط آسمانی به وجود می آورد که بی مثال و بی مانند است. این پدیده در سال چندین بار رخ می دهد و علی ایهاالحال، نزدیک ترین رویداد نجومی که در پیش رو داریم، بارش های شهابی آبان است. در تقویم نجومی آبان ماه سال ۱۳۹۷ قادر به مشاهده ی پدیده های مختلفی نظیر به مقابله رسیدن اورانوس، ماه بدر، مقارنه ماه و ستاره دبران، مقارنه مشتری و عطارد، همنشینی ماه و خوشه ی کندوی عسل M44، بارش شهابی ثوری، بارش اسدی و رخدادهای مختلف سیاره ها و ستاره ها خواهیم بود. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر ببینیم که بارش های شهابی آبان در چه زمانی است و برای دیدن آن باید به کدام مناطق بروید.
مطالب مرتبط: بارش شهابی برساوشی چیست و چه زمانی اتفاق می افتد؟ شهاب سنگ وحشتناکی که یک ماشین را نابود کرد! نزدیک شدن شهاب آسمانی به زمین در روزهای آینده
بارش شهابی پیش آمدی نجومی است که در برخی از ایام سال رخ می دهد. در واقع در هنگام عبور از سیاره ی زمین و در مسیر پیمودن مسیر مدار خود از میان توده ای از ذرات در فضا که در اصطلاح به آن شهاب واره نیز می گویند، رخ می دهد. در جریان اتفاق افتادن این رویداد، معمولا تعداد زیادی شهاب سنگ های کوچک تر از اندازه ی واقعی یا همان شهاب سنگ ها، وقتی وارد جو زمین می شوند، می سوزند و حتی به زمین هم نمی رسند.
هر بارش شهابی در ناحیه ای مشخص از آسمان اتفاق می افتد که به این محل کانون بارش گفته می شود. جهت حرکت شهاب ها متفاوت است ولی امتداد مسیر آن ها به کانون بارش آن رویداد در نهایت منتهی می شود. وقتی در این زمان به آسمان نگاه کنید خواهید دید که به دلیل دوری از آسمان و فاصله ای که به آن نمای ۳ بعدی می دهد به این صورت است که تمام شهاب هایی که از یک راستا می آیند، از یک نقطه سرازیر می شوند.
از جمله ی این بارش های شهابی، می توان از بارش های برساوشی ها در ماه اوت (۱۰ مرداد ماه الی ۹ شهریور ماه) و جوزائی ها (۱۱ آذر الی ۱۱ دی) در دسامبر نام برد. این نام گذاری بر اساس نام برساوش صورت گرفته است که آسمان زمین در آن وقت سال در حوالی آن صورت فلکی این رویداد را در بخشی از زمین نشان می دهد. به نظر می رسد نقطه ی بارش در آن جا قرار گرفته است. به طور میانگین، در هر ساعت می توان چند شهاب پراکنده را می توان دید.
در یک بارش شهابی شدید و فراوان، حتی تا چند ۱۰ شهاب در دقیقه قابل رؤیت می باشد و هر چند که از منظر تعداد معمول و میانگین، می توان سقوط و بارش ده ها شهاب را دید. از جمله بارش های شهابی که می توانیم برای شما نام ببریم؛ بارش شهابی جوزائی، بارش شهابی ربعی، بارش شهابی اژدهایی می باشد.
بارش های شهابی آبان ماه در نوبت های مختلفی رخ خواهد داد که از منظر تعداد وقوع این اتفاق به شما این آزادی عمل را می دهد تا خود را بالاخره به یکی از این رویدادها برسانید و شاهد بارش های شهابی آبان باشید. اولین زمان وقوع بارش شهابی در ماه آبان در تاریخ ۲ آبان که مصادف بود با روز چهارشنبه در ساعت ۳:۵۱ دقیقه ی صبح این بارش شهابی اتفاق افتاد.
رویداد بارش شهابی ۲ آبان در واقع مقابله ی سیاره ی اورانوس بود. مطمئنا الان برای شما این سوال پیش آمده است که مقابله به چه معنایی است؟ مقابله یعنی سیاره یا ستاره ای که بیرون مدار زمین به دور خورشید در حال حرکت است، دقیقا در نقطه ی مقابل خورشید در آسمان قرار می گیرد و این در واقع بهترین فرصت برای رصد بارش شهابی را به وجود می آورد.
البته در ۲ آبان یک بارش شهابی دیگر در ساعت ۲۰:۱۶ دقیقه نیز اتفاق افتاد که به آن حالت ماه بدر می گویند. دیگر بارش های شهابی رخ داده تا قبل از امروز (۱۲ آبان ماه ۱۳۹۷) نیز درتاریخ های ۴، ۵، ۸ و ۹ آبان نیز رخ داده است. و اما می رسیم به بارش های شهابی آبان در روز که در آن حداکثر کشیدگی شرقی عطارد رخ می دهد.
این اتفاق زمانی می افتد که؛ زاویه جدایی خورشید با یکی از سیارههای داخلی منظومه شمسی به بیشترین مقدار خود برسد. شما در و زمانی که ارتفاع عطارد ۱۰ درجه است، برای دیدن آن زمان کوتاهی در اختیار دارید.
رویداد بعدی در روز با عنوان ماه نو اتفاق می افتد. این اتفاق در ساعت ۷:۳۴ عصر اتفاق می افتد.
بارش های شهابی آبان را هنوز هم می توانید در نیز دنبال کنید. زیرا هم در عصر این روز، هلال ماه نو ربیع الاول قابل دیدن است و هم این هلال در فاصله ی ۴ درجه ای سیاره ی مشتری قرار خواهد گرفت که به این صورت قابل دیدن خواهند بود.
در روز نیز می توانید زمانی که ماه در مدار ماهانه ی خود قرار می گیر و کمترین فاصله با خورشید را دارد را ملاحظه نمایید.
در تاریخ های ۲۰ آبان (مقارنه ماه و زحل)، چهارشنبه ۲۳ آبان (ماه در اوج)، پنجشنبه ۲۴ آبان (تربیع اول ماه)، جمعه ۲۵ آبان (همنشینی ماه و مریخ) و چهارشنبه ۳۰ آبان (اوج خورشیدی ماه) اتفاق می افتد اما در این میان، ۲ بارش شعابی آبان داریم که بسیار قابل توجه هستند.
بارش شهابی ثوری بعد از نیمه شب اتفاق خواهد افتاد. این بارش ازمیان بارش آبانی آبان در زمانی رخ می دهد که کره ی زمین از میان توده ذرات باقی مانده از دنباله دارها یا سیارک ها عبور کند. توجه کنید که بهترین بخش آسمان برای دیدن شهاب ها در فاصله ی ۳۰ تا ۴۰ درجه ای از کانون آسمان است و بهترین مکان برای دیدن این پدیده در مکانی تاریک و به دور از آلودگی های نوری است.
و آخرین بارش های شهابی آبان را باید در روز ملاحظه نمایید. در واقع در شنبه و متعاقب آن روز یکشنبه، بارش اسدی به اوج خود خواهد رسید. در این موقع از سال، زمین از میان توده ذرات باقی مانده از دنباله دارها عبور می کند و بارش های شهابی بسیاری رخ می دهد. باز هم بهترین فرصت برای دیدن این پدیده، بعد از نیمه شب و در مکانی تاریک و به دور از آلودگی نوری است.
اول از همه درباره ی بازدید از بارش های شهابی آبان باید این نکته را بدانید که مکانی که برای رفتن به آن انتخاب می کنید، باید در درجه ی اول آسمانی تاریک و بدون آلودگی نوری و در وهله ی دوم، دارای افقی باز برای رصد آسمان در شب باشد. ما در ادامه به شما برخی از مکان ها و مناطقی را که دارای این شرایط می باشند را معرفی خواهیم کرد.
اگردر تهران هستید می توانید به کاروانسرای دیر گچیین ورامین نزدیک چرمشهر به سمت ورامین و کاروانسرای پاسنگان در ۲۰ کیلومتری جاده ی کاشان به عنوان مکان هایی نزدیک برای مشاهده ی بارش های شهابی آبان به تهران استفاده نمایید. اتفاقا کاروانسرای دیر گچیین به تازگی بازسازی شده و دسترسی به انت نیز آسان است.
شما حتی می توانید شب را در این کاروانسراها اقامت نمایید. از جمله مکان های مناسب دیگر برای مشاهده ی بارش شهابی، کاروانسراهای سمت جنوب شرق تهران، کاروانسرای قصر بهرام که در دل کویر مرکزی، کاروانسرای شاه عباسی ده نمک که در مسیر گرمسار، اتوبان تهران به قم، ایستگاه ۷ تلکهکابین توچال، الموت، دماوند، منطقه ی شهمیرزاد سمنان، خانقاه علاءالدوله سمنانی را نام ببریم.
به صورت کلی شما برای دیدن پدیده ی بارش شهابی آبان می توانید به گردنه ی آهوان، چشمه علی دامغان و پایگاه نجوم دامغان، منطقه حفاظت شده خارتوران، جنگل ابر، منطقه جندق، منطقه نیاسر، کویر مرنجاب، نطنز، تالاب گاوخونی، روستایی به نام قورتان در انتهای زاینده رود، دریاچه تالاب خونی، کاروانسرای زین الدین، اطراف گیلان و مازندران، دیلمان و داماش، اطراف بیرجند، کویر سه قلعه، اطراف بندرعباس و قشم، پارک ملی گنو، اطراف اهواز، رصدخانه شیراز، اطراف تبریز، اطراف همدان، رصدخانه ابن صلاح همدانی بروید.
- اگر دوست دارید تا بارش های شهابی آبان را ببینید، شما باید حتما به اطلاعات و امکانات اطراف شهر خود دسترسی پیدا کنید و اگر این امر میسر نشد، می توانید با گروه های نجومی شهر خود از طریق جستجو در وبلاگ و یا صفحات اینستاگرام دسترسی پیدا کرده و به اتفاق آن ها سفر خود را آغاز نمایید.
- بهترین زمان برای شما که بتوانید بارش شهابی را مشاهده کنید، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ آبان است که شما می توانید با خیال راحت منطقه ای را مطابق با خواسته هایتان بیابید و با خیال راحت به آن سفر کنید.
- در آخر، بهترین مکان هایی که برای شما و برای مشاهده ی بارش های شهابی وجود دارد از نظر تئوریک، اقامتگاه های بوم گردی در روستاهای مختلف، مکان های امن و مناسب جهت رصد و اقامت هستند که شما به صورت گروهی نیز می توانید در این مکان ها مستقر شوید.