ایستگاه راه آهن یزد را می شناسید؟ شهر تاریخی یزد با جاذبههای بینظیرش هر ساله پذیرای گردشگران زیادی است که از مسیرهای هوایی و زمینی خود را به این شهر میرسانند. برخی از مسافران برای سفر به یزد هواپیما را انتخاب میکنند، برخی ترجیح میدهند با ماشین شخصی تا این شهر رانندگی کنند و بعضی دیگر دوست دارند با استفاده از قطار به یزد سفر کنند. اگر چه سفر با قطار طولانی است اما امکانات زیادی که در آن برای راحتی مسافران تدارک دیده شده قابل مقایسه با دیگر وسایل نقلیه نیست، به همین علت این شیوه یکی از راحتترین و بهترین سفرها برای رسیدن به شهر یزد است. اگر تابحال سفر با قطار را تجربه نکردهاید پیشنهاد میکنیم حتما برای یکبار هم شده آن را امتحان کنید. در این مقاله قصد داریم به معرفی ایستگاه راه آهن یزد و راه های دسترسی آن بپردازیم، با الی گشت همراه باشید.
فهرست مطالب
ایستگاه راه آهن یزد
ایستگاه راه آهن یزد در سال ۱۳۵۰ در مرکز شهر یزد تاسیس شد. هدف از تاسیس این ایستگاه بیشتر حمل بار بود چون از یک طرف ایستگاه یزد در کریدور خط آهن شمال به جنوب و در قسمت مرکزی قرار گرفته است و از طرف دیگر منطقه یزد یک منطقه صنعتی با تعداد بالایی معدن است و از این راه آهن برای پخش مواد معدنی در سرتاسر ایران استفاده میشود. برای مثال زغال سنگ مورد نیاز شرکت ذوب آهن اصفهان از معادن شهر یزد تامین شده و سپس به وسیلهی راه آهن یزد به اصفهان هدایت میشود. استفاده از این شیوهی جابجایی برای حمل بار از نظر حجم و هزینه کاملا به صرفه است. کمکم با افزایش تردد مسافران، به جز باربری سفرهای مسافربری هم به ایستگاه راه آهن یزد اختصاص داده شد.
ایستگاه راه آهن یزد دارای ۸۷۵ کیلومتر خطوط اصلی، ۶۰ کیلومتر خطوط صنعتی تجاری و ۱۴۵کیلومتر خطوط مانوری است که به خط ریلی سراسری ایران متصل شده است. این ایستگاه تقریبا به همه نقاط مهم قطار دارد و تقریبا ۱۵ هزار مسافر روزانه از این محل رفت و آمد میکنند.
مسیر راه آهن یزد
مسیر راه آهن یزد شامل ایستگاههای یزد به تهران، یزد به اصفهان، یزد به بندرعباس و یزد به مشهد است. مدت زمان سفر از یزد به هر یک از مقاصد گفته شده به شرح زیر است:
یـزد به تهران: ۶ ساعت و بیست دقیقه
یزد به اصفهان: ۴ ساعت و ۴۰ دقیقه
یـزد به بندرعبارس: ۱۳ ساعت
یزد به مشهد: ۱۵ ساعت
بدون شک مسیرهای تعیین شده برای هر ایستگاه راه آهن میتوانند باعث رونق آن ایستگاه شوند اما متاسفانه امکان ایجاد مسیرهای زیاد برای ایستگاه راه آهن یزد وجود ندارد زیرا این مسیر نمیتواند از حجم بالای تردد قطارها پشتیبانی کند.
ایستگاه های راه آهن یزد
طول خط اصلی راه آهن یزد ۶۷۲ کیلومتر است. شروع این خط از ۳۴۳ کیلومتری خروجی ایستگاه بادرود و انتهای آن هم کیلومتر ۸۷۲ ایستگاه ۲۶ اضطراری است. مهمترین ایستگاه های راه آهن یزد عبارتند از:
-
ایستگاه یزد
مهمترین ایستگاه ناحیه یزد، این ایستگاه است که در ۶۵۶ کیلومتری تهران قرار دارد. ایستگاه یزد دارای ۱۳ خط قبول و اعزام و ۱۰۰۲ خط مثلث است. از جمله امکانات فنی این ایستگاه میتوان به قطار نجات، کارخانه تعمیر واگن، دپو، جرثقیل، انبار سوخت و پست بازدید اشاره کرد. همچنین امکانات خدماتی ایستگاه یزد شامل انبار کالا، ۱۶۱ منزل مسکونی، پلیس، مدرسه، خوابگاه، انبار توشه، مرکز آموزش، باجه خودپرداز و باجه فروش بلیت هستند.
-
ایستگاه راه آهن میبد
ایستگاه میبد جزو ایستگاههای تشکیلاتی است و در ۱۲ کیلومتری شهرستان میبد قرار دارد. این ایستگاه دارای ۸ خط قبول و اعزام و ۱۵۰۰ متر خط مثلثت است و فاصلهی آن تا تهران هم ۵۹۶ کیلومتر اعلام شده است.
-
ایستگاه راه اهن اردکان یزد
ایستگاه راه اهن اردکان یزد یکی از ایستگاههای تشکیلاتی مهم است که در کیلومتر ۵۸۲ محور یزد به تهران(۱۰ کیلومتری شهرستان اردکان) واقع شده است. این خط دارای ۶ خط قبول و اعزام بوده و برخی از امکانات خدماتی و فنی آن شامل کارخانه تعمیر واگن و دپو است.
-
ایستگاه نائین
این ایستگاه در ۳۵ کیلومتری شهرستان نائین قرار دارد و فاصله آن تا تهران ۴۹۰ کیلومتر است. ایستگاه نائین ۴ خط قبول و اعزام دارد.
-
ایستگاه زواره
فاصله ایستگاه زواره تا تهران ۳۹۹ کیلومتر است. این ایستگاه در بخش زواره(از توابع شهرستان اردستان) قرار دارد و دارای ۳ خط قبول و اعزام است.
-
ایستگاه بافق
ایستگاه بافق یکی از مهمترین ایستگاههای شبکه ریلی کشور است. این ایستگاه علاوه بر دسترسی به منابع ذغال سنگ و معادن این شهرستان، امکان عبور بارهای ترانزیتی از بنادر جنوب به مرزهای شمالی را هم فراهم میکند. ایستگاه بافق همچنین محل تلاقی و عبور قطارهای باری و مسافری است و دسترسی به ناحیه هرمزگان و شرق را امکانپذیر میکند.
-
ایستگاه چادرملو
ایستگاه چادرملو در کنار معدن چادرملو قرار دارد و دارای۱۷۵۰ متر خط مثلث و ۱۸ خط قبول و اعزام است.
امکانات ایستگاه راه آهن یزد
با وجود امکانات ایستگاه راه آهن یزد مسافران در مدت زمانی که در ایستگاه حضور دارند آسایش و راحتی بیشتری را تجربه میکنند. امکانات این ایستگاه شامل امکانات حمل خودرو، تشریفات VIP، تلفن، خودپرداز، سرویس ویژه معلولین، انبار توشه، صندوق امانات، غرفه فروش تنقلات و غرفه امانت کتاب هستند.
خرید بلیط راه آهن یزد
خرید بلیط راه آهن یزد از طریق سایتهای فروش بلیط قطار به صورت آنلاین به راحتی امکانپذیر است. معمولا در تعطیلات و ایامی مانند روزهای عید پیدا کردن بلیط قطار سخت میشود. پس در صورتی که قصد سفر و خرید بلیط در ایام تعطیل و روزهای شلوغ را دارید حتما از چند روز یا چند هفته قبل اقدام به رزرو بلیط کنید.
پارکینگ ایستگاه راه آهن یزد
پارکینگ ایستگاه راه آهن یزد این امکان را برای ساکنان یزد فراهم کرده تا با ماشین شخصی خود را به ایستگاه برسانند و پس از پارک خودرو در پارکینگ با خیالی آسوده سوار قطار شده و سفر خود را آغاز کنند. این افراد پس از برگشت میتوانند با احتساب هزینههای پارک اتومبیل در پارکینگ ماشین خود را تحویل بگیرند و به خانه برگردند.
راه های دسترسی به ایستگاه یزد
این ایستگاه تقریبا در مرکز شهر و در آدرس بلوار حمیدیا، میدان راه آهن یزد، ساختمان مرکزی راه آهن قرار دارد و راه های دسترسی به ایستگاه یزد از طریق خودرو شخصی، اتوبوس و تاکسی فراهم شده است. اگر حوصله رانندگی داشته باشید میتوانید با استفاده از خودرو شخصی خود را به ایستگاه برسانید و پس از پارک ماشین در پارکینگ ایستگاه سوار قطار شوید. در غیر این صورت میتوانید از تاکسی یا اتوبوس استفاده کنید. همچنین وسایل نقلیه برای جابجایی مسافران به داخل شهر یزد در داخل ایستگاه وجود دارند.
جمع بندی درباره ایستگاه راه آهن یزد
در این مقاله درباره ایستگاه راه آهن یزد، راه های دسترسی به آن و ایستگاه های موجود در این مسیر صحبت کردیم. همانطور که گفته شد در ابتدا این ایستگاه با هدف جابجایی بار تاسیس شده بود اما با افزایش تردد مسافران به شهر یزد و شهرهای جنوبی امروزه ایستگاه راه آهن یزد به یکی از پرترددترین ایستگاه های قطار تبدیل شده است و مسافران زیادی از طریق آن خود را مقصدهای دلخواه میرسانند. به طور کلی سفر با قطار نسبت به دیگر روشها طولانیتر است اما امکانات فراهم شده در این وسیله، سفر با قطار را به یکی از راحتترین و لذتبخشترین سفرها تبدیل کرده است.