استادیوم ملی چین، جاذبه ای شبیه به لانه پرنده!

چین یکی از پرجمعیت‌ترین و پهناورترین کشورهای دنیاست و جاذبه‌های گردشگری بسیاری را در خود جا داده. پایتخت این کشور یعنی پکن هم به نوعی نماد زندگی شهری و پر جنب و جوش و مدرن چینی‌ها به حساب می‌رود و هر ساله گردشگران زیادی از جاذبه‌های مختلف توریستی آن دیدن می‌کنند.

اما یکی از مکان‌های مهم در هر شهر و کشوری استادیوم‌های ورزشی است که مهم‌ترین رویدادهای ورزشی در آن صورت می‌گیرد.

چین هم از این نعمت بی‌بهره نیست. استادیوم آشیانه پرنده یا همان Beijing National Stadium در شهر پکن یکی از مشهورترین استادیوم‌های دنیاست. با الی گشت در این مقاله همراه باشید تا قدری بیشتر درباره این استادیوم بزرگ بدانیم.

استادیوم ملی چین یا همان Beijing National Stadium که به استادیوم آشیانه پرنده (Bird’s Nest) هم معروف است بزرگ‌ترین سازه‌ی فولادی دنیاست و در شهر پکن در منطقه چائویانگ و در دهکده سبز المپیک واقع شده است.

این استادیوم ورزشی که از آن برای برگزاری رقابت‌های دو و میدانی، مسابقات فوتبال، پرتاب وزنه، پرتاب نیزه و پرتاب دیسک استفاده می‌شود در حقیقت پیچیده‌ترین طراحی و معماری را در میان استادیوم‌های مشهور دنیا دارد.

این استادیوم بسیار بزرگ با ساختاری استثنایی امروزه یکی از نمادهای کشور چین و شهر پکن به‌حساب می‌رود و گردشگران می‌توانند از نزدیک از آن بازدید کنند و شگفتی‌های آن را ببینند. اما شاید بخواهید قدری درباره زمان ساخت این ورزشگاه بدانید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به جزئیات بیشتری بپردازیم.

درباره تاریخچه Beijing National Stadium باید گفت کار ساخت این استادیوم ورزشی در دسامبر سال ۲۰۰۳ شروع شد. اما در سال ۲۰۰۴ پروژه‌ی ساخت و ساز برای مدتی متوقف شد. علت این توقف تغییراتی بود که در طراحی معماری صورت گرفته بود. گفتنی است در دسامبر همان سال ساخت و ساز این سازه دوباره شروع شد و استادیوم آشیانه پرنده پکن سرانجام در ماه مارس سال ۲۰۰۸ بازگشایی شد.

گفته می‌شود هزینه نهایی ساخت این مجموعه ۳.۵ میلیارد یوان معادل ۵۰۰ میلیون دلار بوده است که رقم بسیار بالایی به حساب می‌رود.

اما شاید کنجکاو شده باشید بدانید که چرا به این استادیوم ورزشی استادیوم آشیانه پرنده گفته می‌شود؟ علت آن است که این سازه به شکلی طراحی و ساخته شده که شکل و فرم یک لانه پرنده را به ذهن تداعی می‌کند. در حقیقت کل استادیوم شبیه به آشیانه پرنده‌ای است که انسان‌ها را در خود جای‌داده است! گرچه بعضی معتقدند این استادیوم شبیه به گهواره بچه هم هست! اگر مایلید قدری بیشتر درباره طراحی مدرن و خاص و معماری این ورزشگاه بدانید در ادامه با الی گشت همراه باشید.

گفتنی است طراحی Beijing National Stadium با همکاری بسیاری از معماران مطرح جهان از جمله معماران سوئیسی Jacques Herzog و Pierre de Meuron و معمار چینی Li Xinggang صورت گرفت. همان‌طور که گفته شد این استادیوم بزرگ‌ترین سازه فولادی دنیاست و طراحی آن به‌گونه‌ای انجام شده که کل سازه فولادی در معرض دید قرار گرفته؛ اما ظاهر آن بسیار طبیعی به نظر می‌رسد.

نتیجه این طراحی فوق‌العاده مدرن با استفاده از به‌روزترین تکنولوژی دنیا ورزشگاهی است که شبیه یک لانه پرنده به نظر می‌رسد، آشیانه‌ای که انسان‌ها را در آغوش گرفته و از آنها محافظت می‌کند.

استادیوم آشیانه پرنده با مساحت حدود ۲۶ هکتار دارای ۸۰ هزار صندلی ثابت و ۱۱ هزار صندلی موقت است. همچنین بلندترین نقطه استادیوم ۶۸ متر و کوتاه‌ترین نقطه آن ۴۳ متر از سطح زمین ارتفاع دارد. قسمت بالای ورزشگاه هم با لایه‌ای پلاستیکی و نیمه شفاف پوشانده شده. این لایه نه تنها ضد آب است بلکه همزمان باعث می‌شود نور کافی به داخل استادیوم برسد تا چمن‌ها بتوانند به خوبی رشد کنند.

در Beijing National Stadium طراحی همه چیز انسانی است. جایگاه تماشاگران شکلی کاسه مانند دارد و در حقیقت زمین وسط را دور زده. گرچه این جایگاه‌ها قابل تغییر به شکل‌های مختلف هستند تا ‌بتوان از تعداد متفاوتی از تماشاگران در رویدادهای مختلف میزبانی کرد. گفتنی است که در زمان المپیک ۲۰۰۸ که مهم‌ترین رویداد برگزار شده در این ورزشگاه است، صندلی‌های موقت در قسمت بالای بخش تماشاگران نصب شدند.

همچنین ردیف‌های صندلی‌ها به شکلی کاملا علمی چیده شده‌اند. به این ترتیب فرقی ندارد به عنوان تماشاگر کجا نشسته باشید، چرا که در همه جا می‌توان دیدی عالی و بدون مزاحمت از کل زمین بازی داشت. می‌توان گفت این استادیوم قادر است ۹۱۰۰۰ نفر را تنها به صورت نشسته در خود جا بدهد. نکته جالب توجه این است که بیشتر از ۲۰۰ صندلی هم برای افرادی در نظر گرفته شده که ناتوانی حرکتی دارند و از صندلی‌ چرخ‌دار استفاده می‌کنند.

آن چه تا به اینجا درباره استادیوم آشیانه پرنده گفتیم تمام ماجرا نیست. این ورزشگاه دارای امکانات و ویژگی‌های منحصر به فردیست که آن را میان استادیوم‌های ورزشی مختلف دنیا مشهور کرده. در واقع می‌توان گفت Beijing National Stadium با استفاده از مدرن‌ترین تکنولوژی‌های روز ساخته شده. در ادامه به برخی از این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم.

یکی از نکات مهمی که تماشاگران در استادیوم‌های ورزشی با آن مواجه‌اند کیفیت صدای پخش شونده در فضاست. گفتنی است در استادیوم آشیانه پرنده یک سیستم اعلان عمومی الکترواستاتیک به‌کار رفته. با استفاده از این سیستم شاخص کیفیت صدا به ۰.۶ رسیده است. این عدد نمایانگر این است که تماشاگرها می‌توانند به خوبی و وضوح اعلان‌های استادیوم را بشنوند.

از دیگر مسائلی که تماشاگران به هنگام تماشای مسابقات ورزشی با آن مواجه‌اند مسئله سرما و گرمای هواست. لازم است بدانید طراحان Beijing National Stadium فکر این موضوع را هم کرده‌اند. گفتنی است در زیر زمین این ورزشگاه، ۳۱۲ سیستم پمپ حرارتی زمینی قرار گرفته که در زمستان و تابستان با استفاده از خود زمین دمای داخل استادیوم را تنظیم کرده و با این کار به‌صورت جدی و سیستماتیک در مصرف برق صرفه‌جویی می‌کنند.

چینی‌ها بلدند از همه چیز استفاده بهینه بکنند و در راستای اهداف درست از آن استفاده کنند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که استادیوم آشیانه پرنده دارای سیستم بازیافت آب باران است. آب بارانی که به وسیله سیستم بازیافت آب باران بالای استادیوم جمع‌آوری می‌شود، در آبیاری، مصرف توالت، کنترل آتش و بسیاری موارد دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کار به شکلی محسوس باعث صرفه جویی در مصرف آب می‌شود. در مجموع می‌توان گفت استادیوم آشیانه پرنده یک سازه بزرگ سبز به حساب می‌رود.

چنانچه یک استادیوم ورزشی نورپردازی درستی نداشته باشد، تماشاگران نخواهند توانست در ساعات مختلف روز قسمت‌های مختلف زمین‌بازی را به‌درستی ببینند. گفتن ایست در Beijing National Stadium طراحی استادیوم به شکلی صورت‌گرفته که از نور طبیعی در آن به‌خوبی استفاده شود. همچنین فضاهای باز و تراس‌هایی جذاب و دیدنی برای تماشاگران تعبیه شده تا بتوانند با نور مناسب زمین‌بازی را تماشا کنند.

طراحی هر استادیوم ورزشی باید با استفاده از استانداردهای ایمنی و بهداشت مربوط به ساختمان‌های عمومی صورت پذیرد. این استانداردها شامل مقاومت به زلزله، آتش‌سوزی، انسدادها و خطرات ایمنی دیگر مرتبط با تعداد زیاد تماشاگران و عمومیت مراسم‌ها می‌شوند. در استادیوم آشیانه پرنده تمامی این استانداردها به خوبی رعایت شده است.

ایمنی تماشاگران هم به خوبی در ساخت Beijing National Stadium لحاظ شده است. در طراحی و ساخت این استادیوم نکات ایمنی مربوط به تماشاگران که شامل فاصله مناسب بین صندلی‌ها، خروج‌های اضطراری، مسیرهای اجرایی و توجه به نقاط ایمنی در معابر و پله‌ها می‌شود به خوبی رعایت شده.

وجود فضاهای تجاری و رفاهی در مجموعه‌های ورزشی امروزه جز ملزومات به‌حساب می‌رود. چرا که تماشاگران از شهرها و کشورهای مختلف به این استادیوم‌ها می‌آیند و لازم است که تمام امکانات برایشان فراهم باشد. استادیوم آشیانه پرنده پکن هم برای تأمین نیازهای تماشاگران، دارای فضاهای تجاری، رستوران‌ها، توالت‌ها و امکانات رفاهی مختلف است تا هیچ‌چیز از هیچ ورزشگاهی در دنیا کم نداشته باشد.

یکی دیگر از شگفتی‌های به‌کار رفته در طراحی Beijing National Stadium استفاده از تکنولوژی خاصی است که ورزشگاه را در برابر بادهای شدید مقاوم می‌کند. گفتنی است فضای موجود در میان قسمت‌های مختلف سازه‌ای استادیوم با بالشتک‌هایی پر شده از هوا که از جنسETFE  هستند، پر شده. در حقیقت این بالشتک‌های پر شده از هوا در داخل سازه در مکان‌های موردنیاز ازجمله نمای سازه جای گرفته‌اند تا از ساختمان در برابر وزش باد به‌خوبی محافظت کنند.

همان‌طور که می‌دانیم چینی‌ها فلسفه خاص خودشان را در زندگی و سیاست دارند و مایلند از این فلسفه در زندگی روزمره و امروزی خود هم بهره بگیرند. جالب است بدانید در طراحی و ساخت استادیوم آشیانه پرنده به خصوص قسمت سقف آن که همان‌طور که گفته شد شبیه به حبابی است که روی ورزشگاه را پوشانده و از آن در برابر باران و برف محافظت می‌کند، از فلسفه چینی تعادل و هارمونی یین و یانگ الهام گرفته شده است.

یکی از رویدادهای مهم و بسیار جذابی که در Beijing National Stadium انجام می‌شود جشنواره یخ و برف پکن یا همان فستیوال هپی اسنو اند آیس است. این جشنواره که هر سال در این ورزشگاه در پکن انجام می‌شود توریست‌های زیادی را از سراسر دنیا به خود جذب می‌کند. این فستیوال از دسامبر تا ماه فوریه سال بعد میلادی (از ماه آذر تا نیمه اسفند) ادامه دارد و در طول آن تمام استادیوم آشیانه پرنده به بزرگ‌ترین پیست اسکی در شهر تبدیل می‌شود. گردشگرانی که در این زمان از این ورزشگاه دیدن می‌کنند، می‌توانند در بیشتر از ۳۰ نوع تفریح ورزشی زمستانی شرکت کرده و لذت ببرند.

از جمله این ورزش‌های زمستانی می‌توان به اسکی پرش، اسکیت روی یخ، تویوب سورای روی برف، ماشین سواری روی یخ و اسکی روی برفی به نام بیاتلون (biathlon) اشاره کرد. همچنین کودکان هم می‌توانند بسته به توانایی و سن خود در بسیاری از تفریحات و ورزش‌های زمستانی در این ورزشگاه سرپوشیده شرکت کنند. کانو سواری و یا اسکی از جمله تفریحات ورزشی هستند که بچه‌ها می‌توانند در این استادیوم انجام دهند.

شاید شما هم پس از خواندن درباره ویژگی‌های استادیوم آشیانه پرنده ترغیب شده باشید تا از این استادیوم ورزشی استثنایی دیدن کنید. لازم است بدانید این ورزشگاه برای عموم قابل بازدید است و می‌توانید از نزدیک از این سازه شگفت‌انگیز دیدن کنید. برای بازدید از ورزشگاه به‌خصوص به هنگام برگزاری مسابقات یا رویدادهای خاص باید بلیت خریده و هزینه ورودی پرداخت کنید. گرچه برای کودکانی که قدشان پایین‌تر از ۱.۲ متر باشد، ورودی رایگان است. برای رفتن به محل ورزشگاه هم می‌توانید از وسایل حمل‌ونقل عمومی از جمله مترو و اتوبوس استفاده کنید.

اگر می‌خواهید از اتوبوس استفاده کنید، باید اتوبوس‌های شماره ۸۲، ۴۱۹، ۵۳۸ یا ۶۴۵ را سوار شوید. چنانچه به مسیر حرکت این اتوبوس‌ها نزدیک نیستید، باید خود را به ایستگاه‌های مربوط به آن‌ها برسانید. بعد از سوارشدن به هر یک از این اتوبوس‌ها، در ایستگاه گوجیا تییوچانگ دونگ (استادیوم آشیانه پرنده پکن) پیاده شوید. همچنین چنانچه بلیت اتوبوس‌های گردشگری پکن را خریداری کرده‌اید، در مسیر شماره ۳ این اتوبوس‌ها سوار شده و در ایستگاه بیچن دونگلو (Beichen Donglu Station) پیاده شوید.

با استفاده از مترو باید سوار قطار خط شماره ۸ شده و در ایستگاه آئوتی ژونگشین (Aoti Zhongxin) یا همان ایستگاه مرکز ورزش‌های المپیکی پیاده شوید. در این ایستگاه از ایستگاه خروجی شماره B2 خارج شوید. بعد از اینکه از مترو خارج شدید، باید مسافتی حدود ۸۲۳ متر را به سمت شمال پیاده‌روی کنید تا به استادیوم آشیانه پرنده پکن برسید.

Beijing National Stadium یا همان استادیوم آشیانه پرنده پکن یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم و دیدنی شهر پکن پایتخت چین به‌حساب می‌رود که هر ساله گردشگران بسیاری از آن به‌خصوص به هنگام رویدادهای ورزشی خاص دیدن می‌کنند.

این استادیوم به دلیل طراحی و معماری خاص خود که شکل آشیانه پرنده را به ذهن متبادر می‌سازد به این نام معروف شده و بزرگ‌ترین سازه فولادی جهان هم به شمار می‌رود. این استادیوم دارای امکانات و ویژگی‌های استثنایی و جالبی است که آن را در دنیا مشهور کرده و رویدادهای ورزشی مختلفی از جمله مسابقات فوتبال، پرتاب وزنه، پرتاب نیزه و پرتاب‌دیسک در آن برگزار می‌شود.

اگر شما هم به مکان‌های ورزشی و سازه‌های مدرن علاقه‌مندید بازدید از این استادیوم خارق‌العاده را از دست ندهید.

مطالب مرتبط:
میدان تیان آنمن پکن اولین مقصد در تور چین
بهترین رستوران های حلال در پکن؛ چین
کاخ تابستانی پکن، سکونتگاه امپراطوران چینی

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال