رقابت شگفت انگیز گوگل
همانطور که می دانید، گوگل بدون کمک گرفتن از کمپانی دیگری اقدام به طراحی گوشی هوشمند خود کرد و تنها تولید آن را به اچ تی سی داد. در واقع اچ تی سی دخالتی در فرآیند طراحی پیکسل و پیکسل ایکس ال نداشت و این خود گوگل بود که محصول خود را از صفر تا صد شکل داد. همین استراتژی در کنار عرضه سایر محصولات سخت افزاری مبتنی بر پلتفرم اندروید، سؤالاتی مطرح کرده است که پاسخ آن ها چندان به مذاق رقبا و حتی دوستان گوگل خوشایند نیست. اولین تلاش گوگل برای ورود جدی به حوزه سخت افزار در سال ۲۰۱۱ با تصاحب کمپانی موتورولا رقم زده شد. غول جست وجو در قبال تصاحب موتورولا که یکی از قدیمی ترین تولیدکنندگان گوشی در دنیا است، ۱۲.۵ میلیارد دلار پرداخت کرد. ورود کمپانی عظیمی چون گوگل در آن زمان نیز گمانه هایی در بین سایر کمپانی ها مطرح کرد، به طوریکه تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند این حرکت گوگل را به عنوان تهدیدی علیه خود به حساب می آوردند، اما عدم موفقیت گوگل در پیادهکردن استراتژی ها با خرید موتورولا، به فروش این کمپانی در ازای ۳ میلیارد دلار به لنوو انجامید، البته گوگل مجموعه عظیم پتنتهای موتورولا را نفروخت و این گنجینه را برای خود نگه داشت. با الی گشت همراه باشید تا بیشتر از این موضوع بدانید.
با وجود اینکه در سال های گذشته گوگل به صورت مستقیم دستی در چرخه تولید سخت افزار نداشته است، اما تأثیری انکار نشدنی در دنیای سخت افزار دارد. استفاده چندین کمپانی از پلتفرم گوگل در محصولات سخت افزاری، مخصوصا گوشیهای هوشمند باعث شده پلتفرم اندروید به اصلی ترین رقیب iOS اپل تبدیل شود. به دلیل قدرت اندروید، این سیستم عامل به بهترین گزینه برای تولیدکنندگان گوشی های هوشمند تبدیل شده است.
با وجود اقتدار اندروید در دنیای گوشی های هوشمند، ورود گوگل به صورت جدی با عرضه محصولات سری پیکسل، دوباره نگرانی ها را در میان رقبا و دوستان گوگل تشدید کرد. پیکسل و پیکسل ایکس ال گوگل در یکی از بهترین شرایط بازار، عرضه شدند، چراکه در زمان عرضه این دو گوشی، سامسونگ با مشکلات ناشی از انفجار گلکسی نوت ۷ دست به گریبان بود و اپل نیز با ارائه آیفون ۷ که تغییرات جزئی در آن چندان چنگی به دل نمی زد، به فکر عرضه آیفون ۸ به مناسبت دهمین سالگرد عرضه آیفون به بازار بود. مجموع شرایط باعث شده پیکسل بهعنوان یک ستاره جوان در دنیای گوشیهای هوشمند به درخشش درآید، به طوریکه این گوشی نظر مثبت منتقدان را نیز در پی داشت.
محصولات گوگل تفاوت دیگری هم با رقبا داشته که شکاف موجود را بیش از پیش عمیق می سازد. گوگل اقیانوسی از اطلاعات در کنار ابزارهای مورد نیاز در اختیار دارد که کفه ترازو را به نفع این کمپانی سنگین تر می سازد. ترکیب هوش مصنوعی و داده های بیکران، قابلیتی در اختیار گوگل قرار داده است که هیچ یک از رقبا آن را در اختیار ندارد. دستیار صوتی هوشمند گوگل با نام Google Assistant با استفاده از داده های هر یک از کاربران (برگرفته از حساب کاربری آن ها در گوگل)، قابلیت شخصی سازی را به اندازه ای بالا می برد که این دستیار صوتی هوشمند به راحتی سیری اپل و کورتانای مایکروسافت را از این نظر پشت سر میگذارد. گوگل به اطلاعات چند میلیارد کاربری دسترسی دارد که از چندین سرویس این کمپانی استفاده میکنند و همین موضوع دلیل برتری گوگل در برابر رقبا است.
البته شماری از تحلیلگران ورود گوگل به حوزه سخت افزار و تولید گوشی های هوشمند را یک اقدام زودگذر و شکست مایکروسافت و آمازون را در ورود به این حوزه، دلیلی بر ادعای خود می دانند. همچنین باید به گروهی از کاربران اشاره کرد که از رشد روزافزون گوگل و دسترسی این سرویس به ابعاد مختلف حریم خصوصی کاربران، نگرانی دارند. به نظر کارشناسان؛ واکنش کاربران زودتر از آنچه می توان تصور کرد، تلاش گوگل را با شکست روبرو می کند. گوشی های هوشمند پیکسل گوگل را باید بخشی از طیف محصولاتی دانست که گوگل در نظر دارد با عرضه آنها به حوزه سخت افزار وارد شده و نام خود را بر سر زبان ها بیندازد. البته در این بین کمپانیهای نوپا و استارتاپها میتوانند با تمرکز بر محصولات خود به رقابت با گوگل مشغول شوند.