پل طبیعت تهران حالا بعد از برج آزادی و برج میلاد سومین نماد باشکوه پایتخت و به حساب می آید. این پل پارک طالقانی را مستقیماً به بوستان آب و آتش وصل کرده و از روی اتوبان مدرس عبور می کند و در حال حاضر یکی از مقاصد گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی است و روزانه افراد زیادی از این پل مدرن و مجهز و باشکوه دیدن می کنند. در دو طرف پل، فضای تفریحی گنجانده شده، ضمن اینکه قدم زدن بر روی آن چشم انداز متفاوتی از تهران را به شما نشان می دهد. در ادامه ما شما را بیشتر با این پل آشنا خواهیم کرد. خاورمیانه
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
پل طبیعت تهران
اگر قدم بر روی پل طبیعت تهران بگذارید، منظرهای عجیب و کاملاً متفاوت با آنچه تاکنون دیده اید را از شهر تهران مشاهده خواهید کرد. البته تنها قدم زدن بر روی این پل کافی نیست و شما را به وجد نخواهد آورد. بر روی این پل رستوران ها و کافه های متعددی نیز تعبیه شده که می توانند لحظات بی نظیر را برای شما رقم بزنند. این پل در ۳ طبق و درست در منطقه عباس آباد قرار دارد. یک پل کاملا پیاده رو که ۲ پارک مهم را به یکدیگر وصل می کند. سازه منحصر به فردی دارد و جوایز متعدد بین المللی مانند جایزه معماری آقاخان را در سال ۲۰۱۶ به خود اختصاص داد.
در حال حاضر پل طبیعت تهران بزرگترین پل غیر خودرویی در خاورمیانه و همچنین اولین پل عظیم غیر خودرویی در ایران به حساب می آید. زمانی که بر روی این بار قرار می گیرید به راحتی می توانید شاهراه های اصلی پایتخت یعنی اتوبان همت، مدرس و حقانی را در زیر پای خود مشاهده کنید. ضمن این که بوستان زیبای طالقانی، برج فانوس دریایی در پارک بنادر، برج بلند پرچم و همچنین برج های آتش در بوستان آب و آتش و البته گنبد مینا در مقابل شما قد علم کرده اند. تصویر پشت زمینه تمام این دیدنی ها هم البرز همیشه سرفراز است که درست مانند در آغوش کشیدن پایتخت، شما را هم در آغوش خود نگه داشته است.
آدرس پل طبیعت تهران: تهران، میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، بعد از چهار راه جهان کودک، بوستان زیبای آب و آتش.
کانسپت و طرح اولیه پل طبیعت
طرح اولیه یا کانسپت پل طبیعت درست شبیه شاخه های به هم تنیده یک درخت است که سبب شده ظاهری کاملاً ارگانیک به آن بدهند و با طبیعت سازش و همسانی دلنشینی داشته باشند. درختی که تنه آن ستون های پل هستند و به راحتی توانسته دو فضای سبز را به یکدیگر اتصال دهد. معمار این طرح بانو “لیلا عرا قیان” در مورد ایده اولیه و کانسپت این پل اینگونه می گویند که:
“پل زیبایی طبیعت تهران پیکره خودرا از پل سی و سه پل اصفهان که به نوعی پل همساز با طبیعت در این شهر به حساب می آید، به امانت گرفته است. مکانی که با شنیدن نام آن شما را با ۳۳ قوس بر پیکره خود روبرو میکند و حسی عجیب را در بیننده زنده خواهد کرد. به عبارتی دیدار از این پل شما را دقیقاً به یاد پل خواجو خواهد انداخت که در آن فعالیت های شهری متعددی مانند شعرخوانی، ملاقات های عمومی و حضور متعدد و متنوع چایخانه های سنتی را می توان به وضوح به تماشا نشست.”
همچنین ایشان در مورد ایده اولیه و تصور ذهنی که پیش از طراحی کردن این پل در ذهنشان نقش بسته بوده اینگونه می گویند که:
“یک روز به همراه همکارم در حال عبور از محله های تهران قدیم بودیم که به یک پل برخورد کردیم. همچنین در مقابل یکی از خانه های نزدیک به پل یک مبل قرار داده بودند که ظاهراً بلااستفاده بود. ما مبل را کشیدیم و بر روی پل قرار دادیم. بر روی مبل نشستیم و به این موضوع فکر کردین که چرا پل ها همیشه باید محل عبور و گذر باشند و چرا هیچ گاه به آن ها به مثابه محلی برای نشستن، تفکر کردن و تفریح کردن نگاه نشده است؟
این ایده در ذهن من باقی ماند تا روزی که پیشنهاد برپایی مسابقه پل طبیعت به گوشم رسید. در آن زمان این ایده را با طراحی پل طبیعت اجرایی کردم. پلی طراحی شد که کاربران به راحتی می توانستند بر روی این پل اوقات جذابی را سپری کنند. استراحت کنند، تفریح کنند، فعالیت های متعدد شهری انجام دهند و از بودن در این فضای مکس لذت ببرند. ضمن اینکه این پل با پیچ و خم های زیادی طراحی شد تا انتهای آن قابل دیدن نباشد و کاربر را ترغیب به طی کردن پل و کشف و مشاهده در انتهای آن کند.”
دسترسی ها به پل طبیعت تهران
برای رسیدن به پل طبیعت با مترو به راحتی می توانید در ایستگاه شهید حقانی و در خط یک مترو از قطار پایین آمده و بعد از خارج شدن از ایستگاه خود را به پارک طالقانی برسانید. یک پیاده راه چوبی و زیبا در مقابل شماست که انتهای آن به پل طبیعت ختم می شود. اگر قصد داشتید از سمت پارک طالقانی خود را به پل طبیعت برسانید، بد نیست بدانید که باید از سمت بزرگراه شهید حقانی حرکت کرده و بعد از اینکه از چهار راه جهان کودک و پل بزرگ عبور کردید، به خیابان فرعی پارک طالقانی می رسید. در پارکینگ بزرگی که در مقابل شما قرار داده شده اتومبیل خود را پارک کرده و بعد از آن به سمت پل طبیعت بروید.
بد نیست بدانید که دسترسی از طریق بوستان آب و آتش هم به سمت پل طبیعت امکان پذیر است. برای این کار شما باید در خیابان نلسون ماندلا یا همان خیابان جردن به سمت شمال حرکت کرده و سپس به بزرگراه حقانی شرق رفته و بعد از آن به خیابان شهیدی وارد شوید. حالا بعد از پارک کردن اتومبیل از سمت ورودی بوستان پارک آب و آتش به سمت این طرف خیابان و پل طبیعت حرکت کنید. نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که ۲ پارکینگ مجهز و بزرگ خودرو در خیابان شهیدی برای استفاده کردن عموم مردم تعبیه شده اند.
پل طبیعت تهران دقیقاً بر روی اتوبان مدرس قرار گرفته و بوستان آب و آتش را به پارک طالقانی متصل می کند. موقعیت منحصر به فرد مکانی این پل سبب شده که دسترسی اولیه و بسیار راحتی به ایستگاه های اتوبوس و متر، اتومبیل شخصی و یا تاکسی ها داشته باشد.
طبقات متعدد در پل طبیعت
پل طبیعت تهران در ۳ طبقه طراحی شده است که در ادامه هر کدام از طبقات را به صورت مجزا بررسی خواهیم کرد.
طبقه اول
اگر از تهران گردی خسته شده اید و در حال حاضر به شدت گرسنه و تشنه هستید طبقه اول پل طبیعت مخصوص شماست. در این طبقه شما می توانید طعم های لذیذ و متعددی از غذاهای فرنگی، ایرانی و بین المللی را چشیده و خود را به تماشای یک منظره کمتر دیده شده از شهر تهران دعوت کنید. فود کورتی که در این طبقه از پل طبیعت و درست در ضلع شرقی آن قرار داده شده چندین رستوران و کافه و فست فود را شامل میشود که با ظرفیتی برابر با ۳۰۰ نفر آماده پذیرایی از گردشگران و مهمانان پل طبیعت هستند. مساحت این طبقه ۱۴۵۰ متر مربع بوده و دیوار های آن کاملاً با متریال شیشه پوشش داده شده اند.
طبقه دوم
مساحت طبقه دوم برابر با ۲۸۷۰ متر مربع بوده و فضایی دنج و دلنشین را به شما عرضه می کند. در این طبقه نیمکت های متعددی در قسمت های مختلف پل قرار داده شده اند که شما می توانید بر روی آن ها نشسته، کسب آرامش کنید و انرژی از دست رفته را به بدن خود باز گردانید.
طبقه سوم
در طبقه سوم پل طبیعت تهران مساحتی برابر با ۵۷۱ متر مربع دارد و چشم انداز بی نظیری از طلوع و غروب خورشید در تهران بزرگ را به شما هدیه میکند. این طبقه مخصوص قدم زدن و پیاده روی کردن بوده و دو سکوی تماشا در بخش های شمالی و جنوبی آن قرار دارد که شما به آزادی و به راحتی می توانید از این ۲ سکو مناظر اطراف را تماشا کنید. این ۲ سکو باب عکاسی کردن و سلفی گرفتن هستند.
باید بدانید که این پل نه تنها ۲ بوستان طالقانی و آب و آتش در اراضی عباس آباد را به هم متصل می کند بلکه شما می توانید از هر ۲ پارک خود را به این پل برسانید. در اصل پل طبیعت تنها ۲ نقطه را به هم متصل نمی کند بلکه از هر قسمت ۲ طرف این پل می توان به آن دسترسی اولیه ای داشت.
معماری و معمار پل طبیعت
همانطور که در قسمت قبل متوجه شده پل طبیعت تهران از ۳ طبقه تشکیل شده و طولی برابر با ۳۰۰ متر دارد. همچنین وزن آن ۲۰۰۰ تن است و بزرگترین پل غیر خودرویی در کشور ایران محسوب می شود. مساحت آن ۷ هزار متر مربع بوده و ۴۸۰ متر مربع آن به کافی شاپ و رستوران اختصاص داده شده است. همچنین ۷۲۰ متر مربع آن نیز برای فضای سبز در نظر گرفته شده است. در حالت کلی ۵ ایده برای طراحی این پل ارائه شده:
ایده اول
پل ها همیشه دو نقطه را به یکدیگر متصل می کند و مسیری برای عبور و گذشتن هستند. اما چرا جایی برای ماندن نباشند؟ این پل با تعبیه شدن نیمکت ها و همینطور فضا های متعدد کافه و رستوران بر روی خود، مکانی مناسب برای استراحت و تفریح به حساب می آید.
ایده دوم
این پل در حالت کلی فقط ۲ نقطه را به یکدیگر متصل نمی کند، بلکه هزاران ورودی و انشعاب دارد و هزاران قسمت از دو طرف را به یکدیگر وصل کرده است.
ایده سوم
این پروژه به دلیل قوس ها و پیچ و خم هایی که دارد راز آلود و پر رمز و راز است. پل ها معمولا مسیری صاف دارند که از ابتدای آن ها انتهای آن ها مشخص است. اما این پل با پیچ و خم های خود کاربر را تشویق به کشف و دیدن ادامه مسیر می کند.
ایده چهارم
در دو طرف پل مکان های آزادی وجود دارند که کمترین پوشش سبز گیاهی و ارتفاع درختان در آن ها به چشم می خورد. به همین دلیل به راحتی می توان پل را در این دو نقطه جانمایی کرد و ارتفاع آن را برآورد کرده و اعمال کرد.
ایده پنجم و نهایی
سازه و معماری آن به هیچ عنوان از یکدیگر جدا نیستند. اینکه پل در ۳ طبقه ساخته شده برای این بوده که معماری آن فدای ایستادگی و ایستایی آن نشود. کلیه عناصر هم علاوه بر این که به فرم پل کمک می کنند باعث ایستایی هرچه بهتر آن شده اند. ضمن اینکه در ساخت این پل از لوله های خاص و مصالحی که بالاترین ضریب ایمنی و استاندارد را دارند، استفاده شده است تا این پل عمری ۱۰۰ ساله داشته باشد. پل طبیعت تهران در مقابل بلایای طبیعی مانند زلزله بیشتر از ۷ ریشتری کاملا مقاوم است و هزینه ساخت آن ۱۸ میلیون دلار بوده. ۱۴جالب است که بدانید ۱۰۰۰ قطعه فولادی در ارتفاع ۴۰ متری از زمین برشکاری شده، مونتاژ شده، نصب شده و جوشکاری شدهاند.
معمار پل طبیعت هم بانو “لیلا عراقیان” و جناب آقای “علیرضا بهزادی” از گروه معماری “سازه های پارچه ای دیبا” هستند. بانو لیلا عراقیان در ۱۸مهر ماه ۱۳۶۲ چشم به جهان گشودند و فارغ التحصیل مقطع کارشناسی معماری در دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه UBC کانادا هستند.
پل طبیعت تهران برای نسل های نیامده بعد
این مطلب به پل طبیعت تهران اختصاص داده شد. بزرگترین پل غیر خودرویی ایران و نماد تهران بعد از برج آزادی و برج میلاد. همانطور که متوجه شدید این پل صرفاً برای عبور و گذر عابران طراحی نشده و یک مکان بسته شهری یا فضای مکس ایجاد کرده تا شهروندان، مسافران و گردشگران ضمن عبور از این پل از فضای ایجاد شده به واسطه ساخت آن نیز لذت ببرند. پل طبیعت تهران پلی کاملاً سازگار با طبیعت است و حتی این را در طراحی منحصر به فرد آن نیز می توان مشاهده کرد. پلی ۳ طبقه که بزرگترین پل غیر خودرویی منطقه خاورمیانه نیز محسوب می شود.