۶ مرداد ماه | افتتاح نخستین موزه حقوق کشور

موزه حقوق کشور پس از به امضا رسیدن توافقنامه همکاری از جانب معاونت حقوقی رئیس جمهوری و سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی، افتتاح شد و محل آن در ساختمان آرشیو ملی ایران در سازمان اسناد و کتابخانه ملی واقع شده است که بازدید از آن برای عموم آزاد می باشد. این موزه در واقع گنجینه ای از اسناد مهم ایران از گذشته تا به امروز می باشد که آشنایی با آن ها برای همه مردم به ویژه نسل جوان از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند نقش به سزایی در آینده کشور داشته باشد.

همانطور که میدانید موزه ها در سراسر دنیا با اهداف گوناگونی شکل می گیرند و معمولا به منظور نگهداری و نمایش اشیا ارزشمند و تاریخی مورد استفاده قرار می گیرند. ایران نیز دارای موزه های بسیار مهم و ارزشمندی می باشد که برخی از آن ها بسیار قدیمی بوده و برخی به تازگی افتتاح شده اند. در این مقاله تصمیم داریم شما را با موزه حقوق کشور و اهمیت شکل گیری آن آشنا کنیم.

برای خرید آنلاین بلیط هواپیما الی گشت با مناسب ترین قیمت اینجا کلیک کنید 

تعریف موزه و جایگاه آن در زندگی مردم

بهتر است قبل از هر چیزی به تعریف موزه و اهمیت آن بپردازیم. همانطور که میدانید موزه جایی است در آن آثار مهم تاریخی، فرهنگی، طبیعی و غیره نگهداری شده و به نمایش گذاشته می شوند. مهم ترین وظیفه موزه ها نگهداری کامل از این آثار میباشد تا این مجموعه های ارزشمند برای نسل های آینده نیز باقی بمانند.

از نظر یونسکو، موزه یک موسسه دائمی و همیشگی می باشد که هیچ گونه هدف مادی را دنبال نمی کند. موزه ها همواره در دسترس عموم مردم قرار داشته و در خدمت جامعه هستند و در راستای پیشرفت آن ها فعالیت می کنند. هدف اصلی موزه‌ها، تحقیق و جست و جو در آثار و شواهد باقی مانده از انسان های گذشته و محیط زیست آن ها و گردآوری این آثار می باشد. مسئولیت اصلی موزه ها، حفظ و بهره ‌وری معنوی و ایجاد ارتباط بین این آثار و مردم به وسیله به نمایش گذاشتن آن ها به منظور بررسی و بهره معنوی می باشد. موزه حقوق کشور نیز دقیقا با همین هدف ایجاد شده و وظیفه آن برقراری ارتباط میان مردم و اسناد مهم کشور می باشد.

 وظیفه موزه چیست؟

 برخلاف تصورات عموم مردم، موزه ها صرفا مکانی برای نگهداری و به نمایش گذاشتن آثار تاریخی و باستانی نیستند. بسیاری از اماکن از جمله کتابخانه ها، آرشیوها، بناهای تاریخی، نمایشگاه های هنری، مراکز علمی، جانوری، پزشکی، نگارخانه ها و غیره نیز نوعی موزه محسوب می شوند. به طور کلی هر چیزی که در موزه به نمایش گذاشته شود و بتوانند با بازدیدکننده ارتباطی عمیق برقرار کند، ارزشمند است و در واقع بیننده را به تفکر و تعمق وا می دارد که این همان رسالت اصلی موزه می باشد. مهم ترین وظیفه موزه ها ایجاد ارتباط فرهنگی میان اشیا به نمایش درآمده و بازدید کننده می باشد. در حقیقت هدف اصلی این است که همان ارتباط حسی میان خالق اثر و خود اثر، به نوعی دیگر به بازدیدکنندگان منتقل شود.

افتتاح موزه حقوق کشور

 موزه حقوق کشور هم زمان با پانزدهمین سالگرد انقلاب مشروطه، با حضور معاون حقوقی رئیس ‌جمهور و همچنین رئیس سازمان کتابخانه ملی کشور و تعدادی از اساتید و دانشمندان مطرح در رشته حقوق افتتاح شد. موزه حقوق کشور به نگهداری از یک میلیون سند حقوقی اختصاص داده شده است و محل نگهداری اسناد مهم و ارزشمندی و تاریخی از جمله فرمان مظفرالدین شاه، متمم قانون اساسی دوران مشروطه، اولین قانون مالیات کشور، نظام‌نامه و فرمان تشکیل دولت از جانب ناصرالدین شاه، نخستین قوانین و نظام‌نامه‌های کشور، قانون مطبوعات، مصوب مجلس شورای ملی و نظام‌نامه انتخابات و بسیاری از اسناد مهم دیگر می باشد.

این موزه به عنوان یکی از سرمایه های اصلی و با ارزش کشور می باشد و در واقع یک حافظه ملی است که پژوهشگران و دانشمندان با استناد به اسناد موجود در آن می توانند اتفاقات قابل ستایشی را برای کشور رقم بزنند. ساختمان اصلی این موزه در خیابان سی تیر در ساختمان آرشیو ملی ایران در سازمان اسناد و کتابخانه ملی واقع شده است.

اهمیت شکل گیری موزه حقوق کشور چیست؟

همانطور که گفته شد، موزه ها مکانی برای نمایش اشیاء باستانی و ارزشمند و شرح سیر تاریخی شکل گیری تمدن ها هستند. در واقع تمدن ها همواره با هدف جلوگیری از خشونت شکل گرفته اند و بدون شک، حقوق یکی از مهم‌ ترین تدابیری بوده که بشر برای جلوگیری از هر گونه توحش و خشونت در پیش گرفته است. به همین دلیل، موزه حقوق می تواند بهترین مکان برای ایجاد  پیوندی عمیق میان انسان ها با تمدن و مدنیت باشد.

موزه حقوق کشور گنجینه ای گرانبها از تمام اتفاقاتی است که به لحاظ حقوقی در ایران شکل گرفته است. نمایش مستندات و تجربیات حقوقی و تاثیر تلاش‌های مردم بر آزادی و قانون‌مداری در قالب یک موزه، تمام تجربیات پیشینیان را در اختیار نسل امروز به ویژه نسل جوان قرار می دهد. با این کار می توان از تکرار آزمون‌ها و وقوع اشتباهات و خطاهای گذشته جلوگیری نمود. موزه حقوق کشور مانند موجودی زنده می باشد که باید روز به روز برای غنا بخشی و رشد آن تلاش شود تا همه نواقص آن به مرور زمان با کمک صاحب نظران برطرف شوند.

مهم ترین هدف شکل گیری موزه حقوق

بدون شک، تمام بنیاد های مرتبط با اندیشه ها و تفکر های یک ملت باید گردآوری شوند تا تجربیات و نظام اجتماعی آن کشور به نسل های آینده نیز منتقل شود و موزه بهترین مکان برای این امر می باشد. مهم ترین هدف شکل گیری موزه حقوق کشور، مستند سازی و ثبت نمودن تمامی تجربیات حقوقی مردم حکومت ایران از گذشته تا امروز به صورت یک تاریخ ملموس و قابل مطالعه می باشد. اسناد به نمایش گذاشته شده در این موزه در واقع همان حافظه تاریخی و تجربه زیسته ما هستند که باید آن ها را در اختیار فرزندان و نسل جدید قرار دهیم.

چه اسنادی در موزه حقوق کشور نگهداری می شوند؟

این موزه می تواند شامل اسناد مهمی از منشور کوروش گرفته تا عهدنامه‌های کهن و معاصر و تمام آثار نویسندگان و بزرگان ایران باشد. مسئولان در تلاش هستند تا تمام تصویب‌نامه‌ها را از زمان ناصرالدین شاه تا کنون و همچنین اولین صورت ‌جلساتی که به قلم نخست ‌وزیران گذشته از جمله مصدق و سایر نخست وزیران و رئیس جمهوران کشور نگاشته شده اند را در این موزه جمع آوری نمایند.

بی تردید جمع آوری اسناد حقوقی از ۱۲۰ سال گذشته می‌تواند پشتیبان و منبع بسیار غنی و معتبری برای محققان و اندیشمندان علوم انسانی و علوم سیاسی باشد. در حال حاضر، موزه حقوق کشور شامل اسناد و آثار مختلف حقوقی می باشد که در میان آن ها می توان حتی اشیاء مرتبط با بزرگان دنیای حقوق را نیز یافت.  از جمله اسناد موجود در این موزه می توان به مصوبات هیات وزیران از زمان قاجار تا کنون اشاره کرد که بعضی از آن ها به قلم بزرگان و مشاهیری مانند مرحوم فروغی، مصدق، متین دفتری و قوام نگاشته شده اند.  بررسی این اسناد و شواهد می تواند راهگشای بسیار مناسبی برای  حقوق دانان و دانشمندان علوم سیاسی و اجتماعی باشد.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد