کیش یک منطقه آزاد تجاری است که قوانین گمرک کیش نیز با سایر شهرهای ایران متفاوت است. سرزمین اصلی و منطقه آزاد دو واژه و اصطلاح مهم در قوانین گمرک کیش است. در واقع ورود کالا به کیش آزاد است اما برای خارج کردن کالا از جزیره کیش و بردن آن به سرزمین اصلی طبق قوانین گمرک کیش باید با حقوق گمرکی را پرداخت نمود. از همین رو قوانین گمرک کیش با سایر نقاط ایران کمی متفاوت است. به همین منظور در این مقاله از مجله ی گردشگری الی گشت به بررسی قوانین گمرک کیش خواهیم پرداخت، با ما در ادامه همراه باشید.
فهرست مطالب
برای ورود به گمرک کیش راه های مختلفی همچون راه های زمینی، فرودگاهی و… وجود دارد. اینکه کالای وارد شده به کیش از چه طریقی وارد کیش شود بسیار مهم است، زیرا قوانین گمرک کیش برای هریک از اینها متفاوت است. جالب است بدانید گمرک کیش نسبت به سایر گمرکات کشور محبوبیت بیشتری دارد، اما آنچه سبب این موضوع شده است، قوانین منطقه آزاد تجاری حاکم بر کیش است. گمرک این جزیره توانسته در راستای ورود کالا به کیش موقعیت خوبی را فراهم سازد.
قوانین گمرک کیش شامل یک سری قواعد عمومی و یکسان است که فرقی نمی کند شما کالای خود را از دریا وارد کرده باشید، از لندی گراف های ماشین بر استفاده کرده باشید و یا به صورت هوایی و به شکل فرودگاهی وارد این منطقه شده اید. در هر صورت یک سری از قوانین گمرک کیش ثابت هستند که در ادامه هم مورد بررسی قرار می دهیم.
اولین موردی که در قوانین گمرک کیش ثابت است مربوط به تکمیل فرم اظهارنامه گمرکی است. این اظهارنامه باید به صورتی پر شود که ثبت کالاها به شکل روتین صورت بگیرد. در واقع در این اظهارنامه باید مشخصات کالا قید شده باشد و ثبت بر اساس مشخصات کامل محصول صورت بگیرد.
دومین موردی که در قوانین گمرک کیش باید به آن اشاره کرد ارزیابی مالیاتی محصولات است. برای اینکه کالاهای وارد شده در کیش به فروش برسند نیاز است که پروتکل های مالیاتی برای آن محصولات ارزیابی شود. مالیات جز موضوعات بسیار مهم است و باید در ابتدا بررسی شود که کدام کالاها جنبه مصرفی دارند و کدام یک غیر مصرفی هستند. خوب است بدانید که کالاهایی که جنبه مصرفی دارند از نظر مالیات معاف هستند و هنوز قوانین گمرکی برای چنین کالاهایی دیده نمی شود و اگر هم کالاهای مصرفی را در اظهارنامه خود ثبت کنند مشمول گمرک نمی شود و مسئول گمرک آنها را از لیست خارج می کند.
قوانین گمرک کیش برای کالاهایی که جنبه ی غیر مصرفی دارند و شخصی نیستند متفاوت است و یک سری سقف هزینه برای واردات این کالاها وجود دارد. بهطور مثال طبق قوانین گمرک کیش، کالاهایی که ارزش آنها تا سقف ۱۵۰ دلار می باشد را می توان بدون پرداخت عوارض، آنها را از گمرک رد کرد.
اما قوانین گمرک کیش برای اقلامی که ارزشی در حدود ۵۰۰ دلار دارد فرق می کند. در واقع شما می توانید این کالاها را با پرداخت حق گمرک وارد موقعیت مشخصی کنید اما باید جنبه شخصی کالاها مشخص شود یعنی بررسی صورت بگیرد که کالا شامل قوانین تجارتی نشده است. گزینه سوم این است که اگر کالای شما غیر شخصی بوده و ارزش آن هم بیش از این مقدار باشد شرایط خروج از کیش را نخواهد داشت و یک سری پروتکل های تشریفات بازرگانی شامل آن می شود.
یکی از جدیدترین قوانین گمرک کیش که به تازگی وضع شده است در رابطه با ورود و خروج حیوانات است.
اگر قرار باشد حیوانات از خارج از کشور وارد کیش شوند می بایست یک سری از تشریفات دامپزشکی را پشت سر گذاشته و زمانی نیز برای قرنطینه حیوانات جهت اطمینان از سلامتی آنها در نظر گرفته شود. البته که چنین سیاست هایی باید در مسیری دنبال شود که در نهایت منجر به اخذ مجوزهای ورود باشد. در واقع دامپزشک وضعیت جسمی حیوان را بررسی می کند و مجوزهای ورود را به آنها ارائه می دهد
مسافران داخلی و افرادی که از سرزمین اصلی وارد کیش می شوند، باید اصول و قوانین گمرک کیش را طبق روال زیر رعایت کنند:
۱- مسافران داخلی باید در مرز های آبی یعنی بنادری که کشتی به مقصد کیش روانه می کنند و چه از طریق هوایی زمان مناسبی را برای تشریفات گمرکی در نظر بگیرند تا از هواپیما یا کشتی خود باز نمانند. حجم کالاهایی که مسافران همراه خود دارند در مدت زمان بررسی گمرکی آنها تاثیر دارد ولی حداقل باید یک ساعت را برای بررسی این موضوع در نظر داشته باشید.
۲- سقف خروج کالا مسافران داخلی به سرزمین اصلی ۸۰ دلار است و هر فرد می توانند یک بار در سال بدون پرداخت حق گمرک کیش تا این اندازه کالای غیر تجاری به سرزمین اصلی وارد کنید. اما اگر کالا های شما جنبه تجاری نداشته باشد و حالت شخصی باشد باز هم میتوانید با پر کردن کارت سبز گمرک کیش(خرید کارت سبز گمرک در خود سالن فرودگاه صورت میگیرد و قیمت آن ۷۵۰۰ تومان است) یک بار در سال با پرداخت حق گمرکی اندک آن را به سرزمین اصلی وارد کنید.
۳- نکته مهمی که مسافران باید به آن توجه ویژه کنند این است که به هیچ وجه کالایی را جاساز یا مخفی نکنند! زیرا همین امر اختفای کالا موجب می شود کالای آنها مشمول قوانین قاچاق شود و پیگرد قانونی را به همراه داشته باشد.
۴- مسافرانی که حیوان خانگی به همراه دارند باید شناسنامه و مجوز های مربوطه از دامپزشکی جزیره کیش و حفظ موارد قرنطینه ای و بهداشتی را همراه خود داشته باشند.
۵- خارج کردن داروهایی که برای مصارف بجز مصرف شخصی و لوازم خانگی مانند فریزر – تلویزیون – یخچال و… توسط گردشگران ممنوع است.
۶- خارج کردن لوازم و قطعات مورد استفاده در شرکت های تولیدی توسط گردشگران ممنوع می باشد.
۷- خروج کالا های قدیمی و تاریخی از قبیل کتب خطی و عتیقه ها، سکه های قدیمی، نقاشی های عتیقه و هر نوع اشیاء میراث فرهنگی و تاریخی ممنوع است. فرش های دست بافت بالاتر از ۲۰ مترمربع برای هر نفر(البته محدودیتی در تعداد فرش ها ذکر نشده است) ممنوع می باشد.
۹- همراه داشتن پول نقد برای هر مسافر بیش از ۵۰۰۰ دلار و پول نقد ایران بیشتر از ۵۰۰ هزار ریال برای هر نفر مجاز می باشد.
۱۰- خارج کردن زیور آلات تا سقف ۱۵۰ گرم برای هر نفر مجاز است. خروج وسایل یا ظروف از جنس نقره تا سقف سه کیلوگرم برای هر نفر مجاز می باشد. البته این ظروف نباید جزء میراث فرهنگی و تاریخی باشد.
۱- به هنگام ورود به جزیره کیش، داشتن لوازم شخصی مانند: لپ تاپ – دوربین فیلم برداری غیر حرفه ای – موبایل جزء لوازم شخصی به حساب آمده و لازم به ثبت گمرک ندارد.
۲- گردشگرانی که لوازمی غیر از لوازم شخصی دارند لازم است که قبل از ترک سالن ورودی به گمرک اطلاع داده تا مراحل ثبت لوازم صورت گیرد، در غیر اینصورت در زمان خروج از جزیره به مشکل خواهید خورد.
۳- گردشگرانی که از کشورهای خارجی وارد جزیره کیش می شوند، می توانند تا سقف ۱۶۰ دلار کالا ، بدون پرداخت عوارض و تا سقف پانصد دلار با پرداخت عوارض از جزیره بیرون ببرند، البته به شرطی می توانند کالا را ترخیص کنند که جزء کالاهای ممنوع نباشد و اینکه جنبه تجاری نداشته باشند.
۴- برای وارد کردن حیوانات از خارج کشور به داخل جزیره باید مجوز های لازم را از دامپزشکی جزیره کیش دریافت کرده و به مسئولین گمرک تحویل بدهید.
- – اولین مرحله ارائه اظهارنامه اطلاعاتی که شامل نوع کالا، تعداد، علامت تجاری استاندارد، وزن، مدل و ارزش کالا
- – مرحله دوم تحویل فاکتور، لیست بسته بندی، بارنامه و سایر اسناد مورد نیاز
- – مرحلـه سوم تطبیق و چک اسناد
- – مرحله چهارم ارزیابی کلی کالای که قصد ترخیص آن را دارید و صدور صورتحساب مربوطه
- – مرحلـه پنجم پرداخت وجه به حساب سازمان منطقه آزاد کیش و دریافت رسید پرداختی
- – مرحله ششم صدور پروانه ترخیص کالا
- – مرحله هفتم اخذ مجوز بارگیری کالا و بارنامه خروج کالا از انبار گمرک
- – کابوتاژ عبارت از حمل کالا از یک نقطه به نقطه دیگر کشور از راه دریا یا رودخانههای مرزی است.بخش کابوتاژ گمرک جزیره کیش هم در بندرگاه کیش به صورت ۲۴ ساعته خدمات گمرکی را به مسافران ارائه می دهند.
- – مسافرانی که از این طریق وارد جزیره کیش می شوند در زمان ورود لازم است کابوتاژ صادر شده از گمرک مبدا را به مسئولین دفاتر کابوتاژ تحویل بدهند.
- – قبل از صادر کردن مجوز خروج از گمرک باید با شرکت کشتیرانی هماهنگی های لازم را انجام دهید.
- – برای انجام اینکار به همراه داشتن مدارک خودرو و مالک خودرو الزامی است.
- – آغاز انجام صدور کابوتاژ از ساعت هشت صبح هر روزه انجام می شود. برای انجام مراحل کابوتاژ سر وقت به این مراکز مراجعه نمایید.
- – اگر خودروی شما به تعمیرات نیاز داشت و این تعمیرات باعث تغییر شماره موتور و سیلندر خودور شد باید در زمان خروج مجوز وزارت بازرگانی و صنایع را حتما دریافت کنید.
- – تمام محصولاتی که خریداری کرده اید همراه با لوازم شخصی از ماشین خارج نموده و از سالن (ارزیابی مسافری پایانه دریایی) به کشتی ببرید.
برای استفاده از خدمات گمرک آنلاین کیش و ترخیص کالا، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- ثبتنام در سامانه گمرک آنلاین: ابتدا باید در وبسایت گمرک کیش یا سامانه جامع گمرکی ثبتنام کنید و اطلاعات هویتی و کسبوکار خود را وارد نمایید.
ارسال مدارک مورد نیاز: مدارک مربوط به کالای وارداتی یا صادراتی خود (مانند فاکتور خرید، بارنامه، لیست اقلام و غیره) را به صورت الکترونیکی در سامانه بارگذاری کنید. - پرداخت حقوق و عوارض گمرکی: از طریق سامانه میتوانید محاسبات عوارض و مالیاتهای گمرکی را انجام داده و پرداخت را آنلاین انجام دهید.
- بررسی و تأیید اسناد توسط گمرک: پس از ارسال مدارک، کارشناسان گمرک کیش اسناد شما را بررسی کرده و در صورت تطابق، تأیید نهایی را صادر میکنند.
- ترخیص کالا: پس از تأیید نهایی، مجوز ترخیص کالا صادر شده و شما میتوانید کالای خود را از انبارهای گمرک کیش دریافت کنید.
مزایای گمرک آنلاین شامل سرعت بیشتر در انجام امور، شفافیت در محاسبات و کاهش نیاز به حضور فیزیکی در گمرک است که به راحتی فرآیندهای تجاری را تسهیل میکند.
علاوه بر دانستن قوانین گمرک کیش اینکه آگاه باشید ورود و خروج چه کالاهایی از گمرک کیش ممنوعه است بسیار مهم است، این کالاهای ممنوعه عبارتند از:
- – انواع اسلحه و مهمات و کلیه ی کالاهایی که از نظر شرع اسلام دچار مشکل هستند از نظر ترخیص کالا هم ممنوع هستند.
- – خودرو و همه کالاهایی که مربوط به خودرو باشد اعم از مارک و نشان و علامت که مربوط به خلیج عربی است، ممنوع خواهد بود. طبق آخرین بررسی ها ورود انواع مختلف موتور سیکلت در گمرک کیش ممنوع است.
- – ورود دخانیت هم ممنوع است اگر که ورود سیگار بدون برچسب دخانیات جمهوری اسلامی باشد در این صورت در لیست کالاهای ممنوعه قرار می گیرد.
- – تلفن های بی سیم اگر برد و فرکانس بیش از حد و غیر مجاز داشته باشد ممنوع هستند. از سوی دیگر تفنگ های بادی در صورتی که کالیبر بیش از ۴.۵ داشته باشد هم ممنوع است.
- – برای ورود هر نوع کالای مستعمل باید مجوزهای لازم از معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری اسلامی را داشته باشید در غیر این صورت ورود این کالاها هم ممنوع است.
- – کالاهای عتیقه و سایر اشیای وابسته به آن در لیست کالاهای ممنوعه گمرک کیش قرار دارد. همینطور ورود طلا و نقره نیز در این دستورالعمل دیده می شود.
- – قوانین گمرک کیش در زمینه پوشاک و لوازم آرایشی و بهداشتی و همینطور مواد غذایی مختلف در صورتی که از سوی ضوابط بهداشت انسانی دارای مجوز باشند بلامانع است.
- – برای ورود موقت انواع خودروی سواری که ارزش آن کمتر از ۱۴ هزار دلار باشد ممنوعیتی در این زمینه وجود دارد.
مطالب مرتبط : چگونه سفر ارزان به کیش داشته باشیم؟ معرفی پلاژهای کیش + اطلاعات کامل و آدرس همه چیز درباره سفر به کیش از شیراز! آبنمای موزیکال کیش یکی از جاذبه های هیجان انگیز!
۱ نظرات