تاجیکستان کشوری زیبا و شگفت انگیز در آسیای مرکزی است که با کشورهای افغانستان، چین، قرقیزستان و ازبکستان همسایه است. این کشور به داشتن کوه های ناهموار شناخته شده است و مقصدی مناسب برای کوهنوردی و طبیعت گردی به شمار می رود.
سنت های تاجیکستان بخش عمده ای از زندگی روزمره را شامل می شود، از لباس گرفته تا سرگرمی و مراسم و جشن ها و رقص و موسیقی در این کشور به خوبی یافت می شود. در بسیاری از مناطق تاجیکستان، مردم سنت های خود را نزدیک به زندگی روزمره نگه می دارند، به این معنی که سنت های تاجیکستان به مرور از دست نمی روند و مردم این کشور زیبا سعی در حفظ سنت های قدیمی و بومی این کشور دارند.
سنت ها در تاجیکستان دریچه ای برای سبک زندگی، ارزش ها و زیبایی شناسی فرهنگ و راهی عالی برای شناخت بهتر فرهنگ این کشور هستند. فرهنگ غنی کشور تاجیکستان فرهنگی شبیه به افغانستان، ایران و ازبکستان دارد. شاید برای شما هم دانستن و یادگیری فرهنگ این کشور زیبا، جالب و شگفت انگیز باشد.
مردم تاجیکستان از زمان های بسیار قدیم با احترام به آداب و رسوم خود رفتار می کردند و آن ها را نسلی به نسل دیگر منتقل می کردند، تاجیک ها تا امروز دوست دارند لباس ملی خود را در روزهای تعطیل بپوشند و در مراسمات عروسی لباس های سنتی و بومی این کشور را می پوشند و از سنت های تولد گرفته تا عروسی همه آن ها را انجام می دهند و احترام زیادی برای این سنت ها قائل هستند. پایتخت تاجیکستان دوشنبه است، این شهر مشهور به بازارهای خرید و فضای شهری بزرگ است. بیشتر کارخانه ها در این شهر قرار دارد. این شهر مهم ترین شهر تاجیکستان است. واحد پولی این کشور، سومانی تاجیکی است. زبان رسمی مردم تاجیکستان، تاجیکی، فارسی، روسی و رئیس جمهور این کشور امامعلی رحمان است. این کشور محصور در خشکی است و مساحتی بالغ بر ۱۴۳۱۰۰ کیلومتر مربع دارد.
تاجیکستان کشوری از کشورهای جماهیر شوروی سابق است که پس از فروپاشی به استقلال رسید. این کشور یک کشور کوهستانی است، تاجیکستان کشوری خوش آب و هوا و سرسبز در مرکز آسیا قرار دارد. تاجیکستان با وسعتی در حدود ۱۴۳۱۰۰ کیلومتر مربع دارای ۷۴۸۷۴۸۹ نفر جمعیت است.
اگر دوست دارید با حقایقی درباره تاجیکستان و فرهنگ و آداب و رسوم و سنت های تاجیکستان آشنا شوید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
۱-علاقه زیاد به خانواده
یکی از آداب و رسوم معروف تاجیکستان این است که آن ها به هیچ عنوان، از خانواده و خویشان خود جدا نمی شوند، حتی پس از ازدواج آنان پس از ازدواج به مانند دوران مجردیشان در کنار خانواده شان زندگی می کنند، اما در اتاق هایی جداگانه و متعلق به خودشان زندگی می کنند. وابستگی به خانواده در این کشور بسیار زیاد دیده می شود. آن ها از لحاظ مذهبی بسیار مقید و دارای عقیده هستند، بسیاری از آداب و رسوم های سنتی آنان، شبیه ایرانیان است.
۲- خلق و خوی مردم تاجیکستان
تاجیکستان کشوری محافظه کار است و با آن که تاجیک ها می توانند برخوردی بسیار دوستانه داشته باشند، گستاخ بودن آن ها نیز پدیده ای دور از انتظار نیست. همانطور که در مقدمه نیز ذکر شد، تاجیکستان یک کشور فارسی زبان است اما انتظار نداشته باشید که مانند سایر کشورهای فارسی زبان همچون ایران و افغانستان برای گردشگران فرش قرمز پهن شود. برخلاف مردم ایران که بسیار خونگرم هستند و از مردمان تمام کشورها با آغوش باز، دعوت می کنند، مردم تاجیکستان مانند مردم ایران، زیاد خونگرم نیستند.
۳-هفت شب و هفت روز مراسم عروسی
مردمی که در فلات های تاجیکستان ساکن هستند دارای جشن های ازدواج منحصر به فردی هستند که ۷ روز به طول می انجامد. در اولین روز مراسم، عروس و داماد ازدواج خود را اعلام می کنند و به مدت سه روز ضیافت های جداگانه ای با خانواده های خود برگزار می کنند. در طول ۵ روز اول این مراسم، عروس همچنان در منزل پدری خود می ماند و در روز ششم به همراه اعضای خانواده خود به خانه ی داماد رفته و شب را در آن جا می گذرانند که همین موضوع پایان مراسم را اعلام می کند.
۴-طولانی ترین ماه عسل
نکته دیگری که در مورد ازدواج تاجیک ها جالب توجه است مدت زمان ماه عسل آنهاست که ۴۰ روز است و تمام این ۴۰ روز در خانه ی والدین داماد گذرانده می شود تا عروس و داماد در ابتدای زندگی مشترک خود تحت حمایت آن ها قرار بگیرند.
۵-جشن نوروز در تاجیکستان
نوروز، عید باستانی ایرانیان و فارسی زبانان است، به هنگام اعتدال بهاری در تاجیکستان جشن گرفته می شود. اگر در این ایام در تاجیکستان باشید، شاهد خواهید بود که تمامی مردم برای این فستیوال آماده شده و غذاهای منحصر به فرد این فصل را آماده می کنند به گونه ای که روی میزها جا برای سوزن انداختن نیز پیدا نمی شود.
۶-تعطیلات گل لاله
نکته ی جالب دیگر در مورد تاجیکستان Sayri Guli Lola است که در حقیقت تعطیلات گل لاله است. در تاجیکستان تعطیلاتی به افتخار گل لاله برگزار می شود که در آن می توانید شاهد دسته ی سرایندگان و گروه های رقص باشید. شقایق و لاله گل های بومی تاجیکستان بوده و منشا لاله های هلندی را نیز به تاجیکستان نسبت می دهند.
۷-مراسم گل گردانی
یکی از آداب و رسوم معروف تاجیکستان مراسم گل گردانی است، این رسم قبل از آغاز فصل بهار و در اواخر فصل زمستان انجام می شود. در زمان های پیشین این مراسم توسط سال خوردگان و بزرگتر ها انجام می شد، اما اکنون توسط جوانان و کودکان صورت می پذیرد. این مراسم به این گونه است که در اواخر فصل سرما یعنی زمستان، کودکان و نوجوانان به دشت و صحرا رفته، گل های تازه روییده را می چینند و آن ها را به روستا یا شهر خود می آورند، سپس با دادن گل ها به مردم و گرفتن انعام از آن ها، مژده رسیدن بهار و پایان سوز و سرما را به آنان می دهند این مراسم در کشور عزیزمان ایران و شهر مازندان ایران نیز وجود دارد. آنان همراه با چیدن گل ها، حمد و ثنای خدا را نیز به خاطر رسیدن فصل شکوفه و گل به جا می آورند و این شعرها را با خود زمزمه می کنند:
“گل آوردم از اون پایان” خبرت می دهم دهقان ” بته ( بده) غله به گل گردان ” بهار نو مبارک باد ”
” گله زردک ثنا میده ” ثنای مصطفی میگه ” به هر پلو خدا میگه ” بهار نو مبارک ”
۸-جفت براران
از دیگر آداب و رسوم معروف تاجیکستان، مراسم جفت براران است، که این مراسم و جشن نیز قبل از نوروز و به امید پر برکت شدن محصولات کشاورزی کشاورزان انجام می شود،در این روز کشاورزان، به وسیله نان فطیر، پلو یا دیگر غذاها از کهنسالان خود پذیرایی می کنند و سپس این اشعار زیبا را می خوانند:
” مزید نعمت ” زیاده دولت ” برار کار ” صحت و سلامتی خرد و کلان ” رسد به بابای دهقان ” خوش آمدید میهمانان ”
۹-سلسله مراتب غذایی
غذاهای سنتی تاجیکی با خوردنی های شیرینی مانند حلوا و چای آغاز می شود. بعد از این غذاهای شیرین نوبت به سوپ و گوشت می رسد و در نهایت نوبت به سرو شدن پیلاف (پلوی مزه دار شده که می تواند با انواع گوشت، سبزیجات یا میوه های خشک شده سرو شود) می رسد. غذای ملی تاجیکی کابلی پلو kabuli pulao است که ماده ی اصلی آن برنج است و روی آن را با تکه های شلغم زرد، هویج، گوشت و روغن زیتون می پوشانند.
۱۰.احترام به غذا و مخصوصا نان
در تاجیکستان خوردن هر غذایی در نوع خود یک جشن به حساب می آید. هر چند نان در این میان از اهمیت بالایی برخوردار است و مقدس به شمار می رود. به همین دلیل هیچ وقت اجازه ندهید تاجیک ها مچ شما را در حال پرت کردن یا انداختن نان به روی زمین بگیرند! نکته ی جالب دیگر این است که آن ها نان را در حالت خاصی قرار داده و آن را با دست و به دقت تکه می کنند و در این حین به هیچ وجه از چاقو استفاده نمی کنند.
در مطلب معرفی خوشمزه ترین غذاها و دسرهای تاجیکستان می توانید با خوشمزه ترین غذاهای مردم تاجیک آشنا شوید.
۱۱-شال کمر برودروی دوزی شده
کلاه زیبای مردان تاجیک شبیه بشکه ای کوچک است که با پوست بره ی سیاه درست می شود. لبه ی پایینی این کلاه را لوله می کنند تا خز زیر آن نمایان شود که در عین تزئینی بودن، کاربردی نیز هست. اما آنچه در مورد لباس مردان تاجیک جالب توجه است شال کمر برودری دوزی شده ای است که رومل rumol نامیده می شود و در نوع خود یک اثر هنری محسوب می شود.
۱۲-دوچرخه سواری فقط برای مردان
دوچرخه اولین وسیله ی نقلیه ی اختراع شده به دست بشر است که با قدرت پاهای انسان به کار می افتد و زن و مرد و پیر و جوان می توانند از آن در زمان ها و مکان های مختلف در سراسر جهان لذت ببرند. هرچند در تاجیکستان دوچرخه وسیله ی نقلیه ای مردانه تلقی می شود و دلیل آن هم تابو بودن یک زن دوچرخه سوار در روستاها است.
۱ نظرات
درود بر برادران و خواهران تاجیک