گذرنامه سبز اصطلاحی ست که این روزا به گوش بسیاری از عاشقان سفر خارجی می رسد. بیماری کرونا با بستن مرزهای کشورهای جهان، آسیب شدیدی به صنعت گردشگری وارد کرد. اما این روزها با سرعت گرفتن روند واکسیناسیون و مطرح شدن راه حل های گوناگون برای صدور مجوز عبور از مرزها، نور امیدی بر دل صاحبان مشاغل حوزه گردشگری و طرفداران سفر تابیده شده است. گذرنامه سبز از جمله جدیدترین و قطعی ترین راه حل هایی است که توسط کمیسیون اروپا مطرح شده و به نظر می آید ایده ی مناسبی برای به حداقل رساندن خطر و آغاز سفرها به اروپا باشد.
کشورهای اروپایی از جمله اولیم کشورهای جهان بودند که بلافاصله پس از شروع کرونا، مرزهای خود را رو به گردشگران از هر جای دنیا بستند. این کشورها با این کار ضررات احتمالی کرونا را تا حدودی کاهش دادند، اما آن ها هم از سیل کشتگان این بیماری و آسیب های مشاغل در مان نماندند. حالا پس از گذشت دو سال، با تولید واکسن ها گوناگون وورود آن ها به بازار، این کشورها به فکر باز کردن مرزهای شان به روی گردشگران برای جبران تمامی این خسارت ها افتاده اند. برای آشنایی با گذرنامه سبز اروپا و راه های اخذ آن در ادامه مطلب با الی گشت همراه باشید.
گذرنامه سبز چیست؟
همان طور که گفته شد، پس از دو سال کشورهای اروپایی تلاش خود را برای پایین آوردن خطرات و ورود گردشگران به این کشورها به کا گرفته اند. کمیسیون اروپا ایجاد گذرنامه های دیجیتالی سبز را پیشنهاد کرده است که به شهروندان واکسینه شده در برابر کرونا اجازه می دهد تا در اتحادیه اروپا سفر کنند. تا زمانی که سازمان بهداشت جهانی پایان همه گیری کرونا را اعلام نکند، این گذرنامه معتبر خواهد بود.
پیشنهاد گذرنامه واکسیناسیون در وبسایت کمیسیون اروپا قرار دارد. این نوآوری همچنین توسط رئیس کمیسیون اروپا «اورزولا فون درلاین» اعلام شد. «پاسپورت سبز دیجیتالی مدرکی است که نشان می دهد فردی در برابر کرونا واکسینه شده است، نتیجه آزمایش منفی دریافت کرده است یا در برابر کرونا درمان شده است.» این نسخه به صورت دیجیتال یا کاغذی و رایگان در دسترس خواهد بود.
برای خرید ارزان ترین بلیط هواپیما داخلی و خارجی اینجا کلیک کنید:
علاوه بر این، می توان از بازدیدکنندگان اتحادیه اروپا که حق سفر به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را دارند، گواهینامه گرفت. در این بیانیه آمده است: «کمیسیون دروازه ای ایجاد می کند تا اطمینان حاصل شود که همه گواهینامه ها در اتحادیه اروپا تایید می شوند و از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در اجرای فنی گواهینامه ها پشتیبانی می کند»
پاسپورت سبز در کدام کشورها معتبر است؟
پاسپورت سبز در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا معتبر است و برای ایسلند، لیختن اشتاین، نروژ و سوئیس نیز معتبر است. در عین حال، اگر یک کشور عضو اتحادیه اروپا همچنان به داشتن قرنطینه یا آزمایش دارندگان گواهی ادامه دهد، باید کمیسیون و سایر کشورهای اتحادیه اروپا را مطلع کرده و دلایل چنین اقداماتی را توضیح دهد. به گفته این کمیسیون، این سیستم یک اقدام موقتی است که تا پایان همه گیری ادامه دارد.
لیست واکسن هایی که کشورهای اروپایی و آمریکایی آن ها را تایید کرده اند
آیا اتحادیه اروپا واکسن کووی شیلد را به رسمیت می شناسد؟
به گفته مرکز بهداشت عمومی، اگر پاسپورت سبز در اتحادیه اروپا تایید شود، واکسن کووی شیلد که اوکراین استفاده از آن را آغاز کرده است، باید به اوکراینی ها اجازه سفر دهد. آستارازنکا و کووی شیلد یکی هستند و فرقی با یکدیگر ندارند. این واکسن یکی از آن واکسن هایی است که در صورت همه گیری توسط وزارت بهداشت تایید شده و در همه جای جهان استفاده می شود. هنوز زود است که بگوییم اوکراین با کدام کشورها می تواند توافقنامه ای را در مورد به رسمیت شناختن متقابل گذرنامه های واکسیناسیون امضا کند.
آیا گذرنامه سبز قادر است جلوی همه گیری را بگیرد؟
بعید است که استراتژی استفاده از گذرنامه واکسیناسیون مؤثر باشد. این مهم از نظر استراتژیکی و تاکتیکی اشتباه است. مهم واکسیناسیون نیست بلکه سطح پاسخ ایمنی به آن واکسن است. واکسن ها می توانند فردی را واکسینه کنند و آنتی بادی نداشته باشند. یک فرد می تواند بیمار شود و او امروز آنتی بادی دارد، نه در دو ماه آینده!
وجود واکسیناسیون یا بیماری در گذشته مانع از نیاز به آزمایش PCR هنگام عبور از مرز نمی شود. برای جلوگیری از شیوع این ویروس، لازم است که هم آزمایش PCR و هم واکسیناسیون انجام شوند زیرا حتی یک فرد واکسینه شده می تواند در نتیجه عفونت مجدد ناقل ویروس شود. آزمایش PCR و آزمایش واکسیناسیون در ورود به کشورهای اروپایی، تنها در صورتی انجام نخواهند شد که ۷۰ درصد جمعیت واکسینه شوند.
آیا گذرنامه های واکسیناسیون، حقوق بشر را محدود می کند؟
در صورت تصمیم گیری در مورد گذرنامه سبز، ممکن است دسته ای از افراد ظاهر شوند که نمی توانند بر خلاف میل خود واکسینه شوند و بنابراین نمی توانند سفر کنند. برخی از افراد وجود خواهند داشت که به دلیل سلامتی یا اعتقادات مذهبی یا قومیشان نمی توانند واکسینه شوند. اینها افرادی هستند که بیماری های خود ایمنی و آلرژی دارند یا زنان بارداری هستند که در واقع گزینه دیگری ندارند و نمی توانند واکسینه شوند؛ اما آنها تحت محدودیت هایی قرار خواهند گرفت که برای افرادی که دارای این اعتقادات یا مشکلات بهداشتی نیستند، تبعیض قائل می شوند و آزادی حرکت آنها را سلب می کنند.
چنین محدودیت هایی می توانند منجر به شکایت در سطح ملی و در دادگاه حقوق بشر اروپا شوند. اگر در سطح دولت های هر کشور موضوع محدودیت تردد افرادی که فاقد گذرنامه سبز هستند حل شود، این یک دعوی احتمالی خواهد بود و به احتمال زیاد دادگاه تصمیم خواهد گرفت که این کشور حق تبعیض علیه سایر گروه ها را دارد یا خیر! زیرا موضوع واکسیناسیون به اراده آنها بستگی ندارد.
منبع: bargen.com