کویر حلوان، پیوند کوه و ماسه

کویر حلوان یکی از بکرترین و زیباترین کویرهای ایران است. این کویر در استان خراسان جنوبی و در مجاورت روستای حلوان قرار دارد. کویر حلوان با وسعت ۷۵۰ کیلومتر مربع در سال ۱۳۹۷ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است. به علت وجود معادن زیاد در این منطقه، جاده‌ها و مسیرهای خاکی زیادی در کویر حلوان احداث شده، به همین علت به راحتی می‌توان به این کویر دسترسی پیدا کرد. با الی گشت همراه باشید تا با کویر حلوان بیشتر آشنا شویم.

 کویر حلوان در فاصله‌ی ۹۰ کیلومتری شمال غربی شهرستان طبس قرار دارد. این کویر از شمال به ارتفاعات پیرحاجات شهرستان طبس و کویر مرکزی، از شرق به ارتفاعات عاشقان، از غرب به کویر مرکزی و دریاچه نمک خور و از جنوب به محور ارتباطی خور به طبس منتهی می‌شود.

در سال‌های اخیر تعداد زیادی جاده خاکی در این کویر ساخته شده است، به همین علت به‌راحتی می‌توان از مسیرهای مختلف به این منطقه سفر کرد. اگر بخواهید از مبدأ تهران به کویر حلوان بروید سفرتان تقریباً ۱۰ ساعت طول می‌کشد. برای دسترسی به کویر حلوان طبس می‌توانید از دو مسیر زیر استفاده کنید:

  • مسیر اول: سفر خود را از تهران شروع کرده و وارد آزادراه خلیج‌فارس شوید. از شهرهای قم و کاشان عبور کرده و خودتان را به شهر کوچک نائین برسانید. وارد جاده سمت شمال شرق نائین شوید و از روستاهای مصر و خور و بیابانک گذر کنید. در پایان به روستای حلوان می‌رسید.
  • مسیر دوم: از تهران به‌طرف سمنان حرکت کنید و بعد از رسیدن به این شهر، وارد جاده حسینیان یا سمنان به سر کویر در جنوب شرقی سمنان شوید. سپس به سمت جنوب روستای حسینیان رفته و مسیر خود را در جاده ادامه دهید تا به روستاهای جندق، خور و در نهایت به حلوان برسید.

فاصله طبس تا کویر حلوان ۹۳ کیلومتر است و برای رسیدن به مقصد باید از روستاهای جوادیه و بیشه علیا عبور کنید. اگر بخواهید از طبس به کویر حلوان سفر کنید بیشتر از یک ساعت در مسیر خواهید بود.

رزرو بهترین تورهای داخلی و خارجی در الی‌گشت

اگر علاقه‌مند به مناطق کویری باشید حتماً از سفر به این کویر لذت خواهید برد. این کویر در حاشیه دریاچه نمک خور و باتلاق‌های نمکی و رسی کویر مرکزی ایران قرار دارد. کویر حلوان یک ریگزار مثلثی شکل است که فاصله شمال به جنوب آن در بیشترین حالت ۴۰ کیلومتر است. بلندترین تپه‌های این کویر با ارتفاع ۸۰  متر در نواحی شرقی واقع شده‌اند و هر چه به سمت غرب حرکت کنید ارتفاع این تپه‌ها کاهش پیدا می‌کند.

اگر سری به نواحی جنوب شرقی این کویر بزنید تلاقی ارتفاعات عاشقان و تپه‌های ماسه‌ای را می‌بینید که در نتیجه آن، تصاویر حیرت‌انگیزی از پیوند کوه و ماسه پدیدآمده است. همچنین گذرگاه‌های زیبایی در این منطقه شکل‌گرفته‌اند.

مانند دیگر مناطق ایران، در این کویر هم گونه‌های مختلفی از حیوانات و گیاهان زندگی می‌کنند. از حیوانات این منطقه می‌توان به کبک، هوبره، چکاوک بیابانی، چکاوک کاکلی، شاهین، مار، عقرب، زنبورخور، مگس‌گیر، عقاب طلایی، سارگپه بیابانی، شغال، گرگ، سمور سنگی، گربه‌ی شنی، پا مسواکی، جرد، انواع آگاما، جکو و موش صحرایی اشاره کرد.

همچنین گیاهان نواحی ماسه‌ای و استپی مانند درمنه، قیچ، بادام کوهی، تاغ، دم گاوی و اسکنبیل در این منطقه رشد می‌کنند. گیاهان و پوشش گیاهی نواحی غربی حاشیه‌ی کویر مرکزی هم شامل گیاهان نمک‌پسند بیابانی مانند اشنان و گز هستند.

مطالب مرتبط:

 دریاچه نمک خور، آینه ای از آسمان در دل کویر اصفهان

ارگ طبس، یادگاری تاریخی از کویر

بهترین زمان سفر به این کویر فصل پاییز و اوایل بهار است. در این ایام آب و هوای معتدل منطقه باعث جذب گردشگران زیادی می‌شود. فصل تابستان زمان خوبی برای سفر به این کویر نیست زیرا شدت گرما اجازه‌ی هیچ کاری را به شما نمی‌دهد. همچنین توصیه می‌کنیم در فصل زمستان به کویر حلوان سفر نکنید زیرا آب و هوای این منطقه در زمستان حسابی سرد، خشک و سوزناک می‌شود.  

اقامتگاه‌های این کویردر روستای حلوان قرار دارند. دو مورد از بهترین اقامتگاه‌های این منطقه بوم گردی ستاره کویر و بوم گردی نسترن هستند.

بوم گردی ستاره کویر، معروف‌ترین اقامتگاه روستای حلوان است که در سال ۱۳۹۴ تأسیس شده است. این اقامتگاه در شمال روستا واقع شده و دسترسی خوبی به کویر دارد. بوم‌گردی ستاره کویر دارای ۶ اتاق به‌صورت کف‌خواب است و از امکانات این مجموعه می‌توان به حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه مشترک اشاره کرد. در حیاط این اقامتگاه یک حوض کوچک و تعدادی گل و گیاهان بسیار زیبا وجود دارد. با فرارسیدن شب معمولاً مسافران در این حیاط دنج دور هم جمع می‌شوند و با یکدیگر گفت‌وگو می‌کنند. جالب است بدانید در هیچ یک از اتاق‌های این اقامتگاه خبری از تلویزیون نیست.

بوم گردی نسترن یکی دیگر از اقامتگاه‌های روستای حلوان است که در نزدیکی مسجد قرار دارد. این اقامتگاه دارای ۵ باب اتاق است و ظرفیت پذیرایی از ۴۰ نفر مهمان را دارد. تمامی اتاق‌های این مجموعه به صورت کف‌خواب هستند و از امکانات آن‌ها می‌توان به بخاری‌برقی، پنکه رومیزی و حمام و سرویس بهداشتی مشترک اشاره کرد.  حیاط این اقامتگاه دارای حوض است و گل‌ها و گیاهان رنگارنگی در اطراف این حوض قرار داده شده است.

البته در سفرتان به این کویر مجبور نیستید حتماً اقامتگاه رزرو کنید، در صورت همراه‌داشتن تجهیزات و لوازم کافی و سفر با گروه‌های حرفه‌ای، می‌توانید در این منطقه به‌صورت کمپ اقامت کنید.

جاذبه‌هایاین کویر فقط محدود به تپه‌های شنی، مناظر تماشایی کویری و آسمان پرستاره شب‌ها نیست. هنگام حضور در این کویر می‌توانید سری به نخلستان‌های خرمای روستای حلوان بزنید و با مردم خونگرم این منطقه آشنا شوید. این روستا یک قلعه تاریخی دارد که امروزه از ۱۳ برج آن تنها ۵ برج باقی مانده است. همچنین در ۱۵ کیلومتری روستا  یک غار با قدمت بالای ۱۰۰ میلیون سال وجود دارد.

پیاده‌روی بر روی تپه‌ها و شنزارهای مخملی یکی از اصلی‌ترین تفریحات این کویر است. از دیگر تفریحات این کویر زیبا می‌توان به تماشای آسمان شب، سافاری، سندبوردینگ در مسیرهای صاف و تپه‌ها و اسکی روی شن اشاره کرد. همچنین کمپ در کویر و شرکت در دورهمی‌های این منطقه تجربه‌ی بسیار لذت‌بخشی است.

در برخی از ایام سال، همایش‌های کوهنوردی در کوه‌های جنوب این کویر برگزار می‌شود. در صورت تمایل می‌توانید در این رویدادها شرکت کنید.

نکته: در زمان سفر به این کویر از نمک‌زارهای این منطقه دوری کنید زیرا احتمال گیر کردن شما در این باتلاق‌های نمکی وجود دارد.

کویر حلوان یکی از زیباترین کویرهای ایران است که در شمال غربی شهرستان طبس واقع شده است. در این کویر زیبا می‌توان پیوند کوه و ماسه را تماشا کرد و از قدم زدن روی تپه‌های شنی لذت برد. این کویر به علت دسترسی آسان مقصد اصلی بسیاری از علاقه‌مندان به کویر است. همچنین وجود دو اقامتگاه بوم گردی خوب در روستای حلوان، اقامت راحت و خوبی را برای گردشگران فراهم کرده است.

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید