کتیبه های تاریخی در باغ موزه هفت تنان آشنا شوید

باغ موزه هفت تنان یا نام دیگرش که باغ تکیه هفت تنان است یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری در شیراز است.   این باغ موزه در شهر شیراز است و در قسمت شمالی از آرامگاه حافظ واقع شده است.این مکان از قدیمی ترین آثار تاریخی در شهر شیراز است که جاذبهٔ خارق‌العادهٔ خود را دارد.

باغ موزه هفت تنان متعلق به دوران پیش از حکومت زندیه است با چنین قدمتی تا دوره ی زندیه به قوت خود باقی‌مانده و در دوره ی زندیه به توسعهٔ آن پرداختند و عمارت داخل آن را در زمان کریم‌خان احداث کردند.

باغ موزه هفت تنان در دامنهٔ کوه چهل مقام قرار گرفته است  که در این باغ هفت‌تن به‌آرامی به خاک سپرده شده اند.

باغ موزه هفت تنان آوازه ی کشوری را از آن خودکرده است به دلیل نام بزرگ و والایی را که به دوش می‌کشد و همین عامل نام‌گذاری این باغ بوده است به‌گونه‌ای که این باغ موزه متعلق به هفت قبر از هفت‌تن از عارفان و بزرگان بوده است که در دوره ی زندیه، کریم‌خان زند بر روی هر یک از قبر یک سنگ بزرگ بدون کتیبه قرارداد.

از چشم‌اندازهای دوست‌داشتنی در باغ موزه هفت تنان، وجود تالاری است که سقف تالار بر روی دو ستون بزرگ بنا شده است و در قسمت طاقچه‌های بالایی تالار باغ موزه هفت تنان، پنج مجلس را بر روی گچ نقاشی کرده و به نمایش گذاشته‌اند، این نقاشی‌های زیبا که پر از شگفتی و خلاقیت است متعلق به دوران زندیه است. در وسط حیاط عمارت حوضی بزرگ و زیبا را خواهید دید که از گذشته آب این حوض از طریق آب رکن‌آباد پر می‌شده است. رکن‌آباد یکی از محله‌های قدیمی و کهن در شهر شیراز است.

 در دو سوی ایوان، اتاق‌های شاه‌نشین را خواهید دید که عرض این اتاق ۵ و نیم متر و طول آن ۲۸ متر مربع بوده است با ارتفاعی در حدود ۱۲ متر مربع که یکی از بی نظیر ترین اعجوبه ها بوده است. در کنار دو اتاق شاه نشین چندین اتاق گوشواره ای نیز احداث شده است.

ارزشمندبودن این اتاق‌ها به دلیل ارتباط‌گرفتن با اتاق شاه‌نشین است به‌گونه‌ای که در ساعاتی که در اختیار مهمان هستند این فضای گوشواره‌ها به باغ اصلی وصل می‌شوند.

باغ موزه هفت تنان زیر نظر میراث‌فرهنگی کشور قرار دارد که به آن نام رسمی دیگری به نام موزه سنگ نام گرفت. در موزه سنگ شیراز کتیبه های تاریخی و سنگ‌های باستانی ارزشمند و گران‌بهایی نگه‌داری می‌شود. همین سنگ‌نوشته‌ها در باغ موزه هفت تنان از قدمت بالایی برخوردار است.

در کتیبه‌هایی که در موزه سنگ قرار گرفته است خطوطی بر روی آن‌ها و سنگ‌ها حکاکی شده که نوع خط آن نستعلیق، کوفی، ثلث، نسخ و توقیع است.

در موزه باستانی باغ موزه هفت تنان شما فقط از نوشته‌های روی سنگ و کتیبه دیدن نمی‌کنید بلکه در این موزه سنگ شما از تابوت‌های سنگی قبل از اسلام و دیگر سنگ‌های پاسارگاد، تخت جمشید و خانه زینت الملوک، سنگ‌های کهن قدمت دار و سنگ‌های تاریخی در طول دوران های ساسانی تا به قاجار مشهود است.

مطالب مرتبط

همه چیز درباره نقش رستم شیراز

دیدنی های اطراف شیراز با طبیعتی بی نظیر

زیبایی در چیدمان قبور عارفان بزرگ در باغ موزه هفت تنان نشان از رازی پنهان دارد در بازدید از قبور خواهید دید که شش قبر به‌موازات یکدیگر و در یک راستا قرار گرفته‌اند ولی یک قبر در ردیفی جداگانه و تنها در سمت پایین شش قبر دیگر واقع شده است.

محل اصلی قبور در باغ موزه در حیاط باغ است در مکانی زیبا مملو از درختان پر شاخ‌وبرگ با محیطی غرق در آرامش که در قسمت جلوی عمارت قرار گرفته است.

یکی از چشم‌اندازهای این عمارت وجود نقاشی‌های رؤیایی و معنوی در داخل عمارت است به‌گونه‌ای که تصویری خاص از یک درویش پیر با ریش‌بلند که چهره‌ای آراسته با حالتی عرفانی و کلاهی سفید که بر سر قرار داده دیده می‌شود که در یک‌دستش تبرزین قرار گرفته است.

تمامی نقوش و تصاویری که بر در و دیوار عمارت وجود دارد نشانهٔ داستانی از گذشتگان است که باهنر رمز آلودی ترکیب شده و در قعر تصاویر شما آن را خلق و کشف خواهید کرد.

از دیگر زیبایی‌های این مکان نقاشی داستان حضرت ابراهیم در قربانی‌کردن فرزندش حضرت اسماعیل در پیشگاه خداوندی است.

تصاویر زیبای منقوش بر دیوارهای عمارت باغ موزه  به حدی است که نمی‌توانیم از وصف آن‌ها به‌راحتی بگذریم. باز هم شگفتی را بر نقاشی‌های به تصویر کشیده شده خواهیم دید این بار داستان شیخ صنعان و دختر ترسا است که در تصویر نظاره‌گر هستید شیخ صنعان به‌واسطهٔ مریدان خودش احاطه شده است.

در آخرین تصویر منقوش شده بر دیوارهای عمارت ، وجود شاه‌عباس صفوی بوده است که زیبایی را با قراردادن شاه‌عباس در لباس دراویش به معرض نمایش قرار داده است. این سنت پوشیدن لباس دراویش بر تن بزرگان نشان از مردمی‌بودن آن‌ها بوده است.

به شما که اهل شعر و هنر هستید یک توصیه اساسی داریم هنگامی که به شهر زیبای و خاطره‌انگیز شیراز سفر می‌کنید حتماً سری به باغ موزه هفت تنان بزنید زیرا این باغ کهن و تاریخی حرف‌هایی از دوران زندیه به دل دارد و با معماری و هنر ایرانی و سبک کهن آمیخته گشته تا زیبایی خاص و ویژه‌ای را به ارمغان بیاورد.

باغ موزه هفت تنان از جایگاه ویژه‌ای در بین دراویش و مرتاضان برخوردار است. به‌گونه‌ای که قدمت کهنی دربارهٔ عبادت دراویش در این مکان در خود دارد. قابل‌ذکر است که از قدیم الایام در شیراز تا به امروز ساکنین شیراز برای قرائت نماز باران و رحمت به این مکان مقدس زیارتی آمده و نماز باران را سر به جا می‌آوردند.

در این مکان، به حرمت این مکان مقدس و محترم در بیشتر مواقع، خداوند خواسته‌های بندگانش را مستجاب می‌کرد و به یمن و برکت این مکان با نیت قلبی صاف مردمان، باران رحمت را بر سر آنان نازل می‌کرد.

برای رزرو تور و هتل در شیراز به الی گشت مراجعه کنید

کریم‌خان زند احترام ویژه‌ای برای عارفان و بزرگان زمان خود قائل بوده است با این که بر روی همه ی سنگ‌های قبور هیچ نوشته‌ای وجود ندارد که علت آن گمنام بودن عارفان بوده است اما کتیبه‌ای را قرار می‌دهد.

همان‌طور که بیان گردید باغ موزه هفت تنان در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی قرار گرفته است و در سال‌های ۱۳۳۶ و ۱۳۳۷ توسط شخص باذوق و هنر به نام محمدباقر جهان میری مورد مرمت قرار گرفت و تجدید آثار را بر عهده گرفت.

عمارت مجلل و زیبای باغ موزه هفت تنان در مساحتی به میزان ۳۳۸۸ مترمربع احداث گردیده است که از این مقدار میزان ۹۸۸ مترمربع به زیر بنا رفته است.

در این باغ موزه شیراز برای دیدن عمارت و داخل آن دو مسیر را تعبیه کرده‌اند که با قدم‌زدن و پیاده‌روی لذت‌بخش در کنار دوستان و خانواده محترم ساعاتی پر از خاطره به‌یادماندنی برای شما به جا خواهد گذاشت.

مسیرهای پیاده‌روی برای رسیدن به عمارت سنگ‌فرش‌شده است و شما در راحتی کامل بدون گذر از مسیرهای ناامن می‌توانید به مسیر رؤیایی و دوست‌داشتنی خود قرار بگیرید و با دوربین عکاسی که همراه دارید ثبت خاطره کنید.

در این موزه همان‌طور که گفته شد مملو از درختان از گونه‌های متنوع بوده است که در آن درختان چند ساله و کهن سرو و نارنج و کاج به وفور به چشم می‌خورد. پیشنهاد می‌کنیم در این مسیر رؤیایی و خاطره‌انگیز حتماً دوربین به همراه داشته باشید زیرا حوض فیروزه‌ای ‌رنگ در جلوی چشمان شما چشمک می‌زند که در حواشی آن به ثبت خاطره‌های خود دامن بزنید.

برای قرارگرفتن در مسیر رسیدن به باغ موزه هفت تنان به هیچ عنوان مضطرب نشوید زیرا هم با خودروی شخصی خود می‌توانید ادامه راه دهید و هم با استفاده از مترو و اتوبوس به‌راحتی به باغ موزه هفت تنان خواهید رسید.

اگر گزینه اتوبوس را برای طی‌کردن مسیر انتخاب کرده‌اید خط ویژه اتوبوس‌های واحد شما را به بلوار هفت تنان می‌رساند و بعد از گذر از آن در ایستگاه مسجد باید پیاده شوید و بعد از زمان بسیار کوتاهی شما به مقصدتان رسیده‌اید و از دیدن این مناظر جذاب و دیدنی لذت خود را ببرید.

اگر هم برای پیمودن مسیر مترو را انتخاب کرده‌اید شما در اولین گام باید به ایستگاه متروی ولیعصر بروید و از آن جا تا باغ موزه در حدود ۳ کیلومتر فاصله وجود دارد.

 که البته اگر مایل هستید به دیگر دوستان خود و یا اعضای خانواده می‌توانید باقی این مسیر را قدم بزنید و یا این که چنانچه در طول مسیر برای سفر به شیراز خسته هستید به‌راحتی می‌توانید این ۳ کیلومتر برای رفتن به باغ موزه تاکسی گرفته و پیاده نروید.

امیدوار هستیم که شما گردشگران و مسافرین ارجمند از تمامی لحظات خود در دیدن از این مکان شهر فوق‌العاده زیبای شیراز به همراه دوستان لذت برده باشید.

قابل‌ذکر است که بگوییم باغ موزه همه‌روزه از ساعت هفت و نیم صبح تا هفت و نیم عصر آماده پذیرایی از شما مسافران و گردشگران خواهد بود.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد