داستان پناهگاهی در ارومیه که جان یک نسل را نجات داد!

کاظم داشی، یکی از مهم‌ترین جاذبه های دیدنی ارومیه است. منطقه ارومیه به دلیل داشتن جاذبه های گردشگری و توریستی مختلف توانسته تبدیل به یکی از شهرهای جذاب و خاص ایران برای توریست ها و گردشگران شود و در طول سال شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی بسیار زیادی در شهر ارومیه باشیم.

در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا به بررسی یکی از جاذبه های توریستی و گردشگری زیبای این منطقه پرداخته و شما را با کاظم داشی آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید تا نگاهی به این مجموعه گردشگری و توریستی انداخته و در رابطه با آن توضیحات کاملی را به شما ارائه دهیم.

خرید ارزان ترین بلیط هواپیما ارومیه از الی گشت.

کاظم داشی یا “کاظم خان قالاسی” در اصل یک صخره زیبا و طبیعی در سواحل مسی رنگ دریاچه ارومیه است که شکلی استوانه‌ای و مورب دارد. یک پدیده کاملاً طبیعی که به دست طبیعت شکل گرفته و منظره مقابل آن به قدری زیبا و  مسحور کننده است که حتی لحظه‌ای پلک زدن را برای شما  غیر ممکن می‌ کند. برخی بر این اعتقادند که شکل ظاهری این صخره شبیه به یک کلاه نظامی است. جالب است که بدانید صخره کاظم داشی به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد و همینطور دسترسی سختی که دارد مکانی امن برای پناه دادن به مردم در مقابل مزاحمت‌ ها و یورش‌ های متعدد و مختلف بوده است.  مسیر رسیدن به این  صخره مملو از دره ‌ها و پرتگاه‌ های خطرناک است که سبب می ‌شود امنیت شما در کنار آن تضمین شده باشد.

 بر اساس پژوهش‌ هایی که انجام شده این صخره حامل آثار متعددی از هزاره ابتدایی قبل از میلاد مسیح تا دوره حکومت ایلخانان است که قدمت زیاد آن را نشان می دهد.

استان آذربایجان عربی، شهرستان ارومیه، شهر قوش چی، روستای گوئر چین یا گور چین.

به واسطه داستان‌ ها و افسانه‌ هایی که وجود دارد در زمان‌ های دور ۴۰ مرد که از ظلم و جور حاکم و زمامدار زمان خود به ستوه آمده بودند به این صخره پناهنده می‌ شوند و آنجا روزگار می‌ گذرانند. همین موضوع سبب شده است که یک صخره طبیعی که پیشتر ها آن را با نام  “قلعه سنگ” یا “داش قلاسی” می‌ شناختند، تحت عنوان “قیر خلار قالاسی” یا به عبارتی “قلعه ۴۰ نفر” هم معروف شود.

دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه و نجات دوباره آن

اگر قرار باشد به لحاظ تاریخی صخره کاظم داشی را برای شما بررسی کنیم باید بگوییم که در قرن‌ های قبل زمانی که نیرو های انگلیس و روس از نقاط متعدد و مختلفی به سمت مرز های ایران حمله کردند، افراد بسیار زیادی در مقابل این حملات قد علم کرده و به آن ها اجازه تجاوز به خاک این کشور را ندادند. یکی از این مبارزین شجاع و غیور فردی بود به نام “کاظم خان” که با تمام نیرو و قوای خود در مقابل نیرو های متجاوز روس مقاومت و ایستادگی کرد.

نقل است که ایشان در جریان مبارزات مداوم خود در مقابل نیرو های روس، در این صخره پناه گرفته و به مردمان ۷ روستا که در مجاورت این صخره بودند نیز پناه داد. ضمن اینکه به آن ها کمک کرد تا از قتل و غارت نیرو های روس در امان باشند. همچنین تا زمان خارج شدن کامل این نیرو ها از این منطقه در این صخره پناه گرفت و به همین دلیل مردم این صخره را به نام “قلعه کاظم داشی” می ‌شناسند. این پدیده زیبا و کاملاً طبیعی در منطقه‌ای به نام انزل که در سواحل دریاچه ارومیه است قرار دارد و فاصله آن تا شهر ارومیه تنها ۷۰ کیلومتر است. این ناحیه از دور شبیه یک جزیره است که از دل دریاچه ارومیه سر برآورده.

البته برخی دیگر نیز روایت می‌ کنند که در این صخره  گنجی متعلق به هلاکوخان مغول در دوره حکومت ایلخانان دفن شده بود که در زمان یورش و تجاوز نیرو های روس به کشور ما، این گنج توسط یکی از سربازان روس از ایران خارج شده است.

همچنین در کنار این صخره، یک سنگ و صخره دیگر درست به شکل همین صخره وجود دارد که به آن لقب “قُل دیگر کاظم داش قلاسی” را داده اند.

راهنمای سفر به ارومیه

سوغات ارومیه، از خوشمزه ترین خوراکی ها تا زیباترین صنایع دستی !

برای رفتن و بازدید از این صخره ابتدا باید به آذربایجان غربی و شهرستان ارومیه سفر کنید. این قلعه تا ارومیه ۷۰ کیلومتر فاصله دارد. بعد از اینکه به ارومیه رفتید، باید مسیر خود را به سمت سلماس در پیش بگیرید. تقریبا ۳۰ کیلومتر از مسیر که طی شد به یک سه راهی به نام “قوش چی” خواهید رسید. بعد از آن باید وارد مسیر فرعی شده و خود را به منطقه قوش چی برسانید. بعد از اینکه به قوش چی رسیدید از آن عبور کرده و مسیر خود را به سمت دهکده زیبا و گردشگری “ساحل باری” ادامه دهید. بعد از آن از روستای “قره باغ” و “گورچین قلعه” عبور کرده و به جهت شرق روستا بروید. در ادامه  قلعه کاظم داشی که در جهت شرق روستای گورچین قلعه قرار گرفته با طی کردن یک مسیر ۵/۱ کیلومتری قابل مشاهده است.

نکته‌ای که در سفر به این منطقه باید به آن دقت کرد این است که قبل از اینکه آب دریاچه کم شود، یک مسیر باریک وجود داشت که از دل دریاچه عبور می ‌کرد و شما را به قلعه می‌ رساند. اما با کم شدن سطح آب دریاچه و فروکش کردن آن، مسیر روستا کاملاً به این قلعه متصل شده است.

همچنین برخی از افراد بر این باورند که کاظم خان یک قلعه مجهز و ۲ طبقه را برای سکونت خود و خانواده بر بالای این صخره بنا کرده بود که حتی فضا هایی مخصوص برای اسلحه سازی، ساخت قایق، آهنگری و ریخته‌گری نیز در آن تعبیه شده بوده. جالب است بدانید که ایشان در ساخت سلاح‌ های متعدد مهارت بسیار زیادی داشتند و در انتها توسط یکی از دست ساخته‌ های خود فوت کردند. هنوز هم مسیر مشخص شده برای دسترسی به بلندای این صخره نفس گیر و بسیار سخت است.

 شهر ارومیه به دلیل زمستان‌ های سخت و سردی که دارد در فصل‌ های بهار و خصوصاً تابستان به شدت آب و هوای مطبوع و ملایمی داشته که همین موضوع سبب می ‌شود در این دو فصل گردشگران و مسافران زیادی قصد سفر به این منطقه را داشته باشند. بر همین اساس ما هم توصیه می‌ کنیم که برای بازدید از قلعه باشکوه کاظم داشی حتماً در فصل‌ های بهار و تابستان به این منطقه سفر کنید. نیمه دوم سال یعنی فصل‌ های پاییز و زمستان هوای اطراف دریاچه ارومیه سرمای سخت و استخوان سوزی دارد که شاید برای سفر مطلوب و مناسب نباشد.

همچنین توصیه می‌ کنیم که در سفر خود به این منطقه با امکانات لازم اقدام کنید. اگر قصد داشتید که شب را در این منطقه بگذرانید، امکانات و تجهیزاتی مانند چادر ،کیسه خواب و لوازم مورد احتیاج برای برپایی کمپ را با خود همراه کنید. ضمن اینکه فصل زمستان در اطراف قلعه کاظم داشی کاملاً پوشیده از برف بوده و دمای هوا شدیداً کاهش پیدا می‌ کند.

این مطلب را به معرفی صخره یا قلعه کاظم داشی اختصاص دادیم. در هر حال اگر تصمیم گرفتید به این جاذبه گردشگری و طبیعی ارومیه سفر کنید، دقت کنید که هیچ اثری از خود در طبیعت بر جای نگذاشته و در حفظ و حراست آن بکوشید. اکوسیستم دریاچه ارومیه خاص و منحصر به فرد است که در سال‌ های اخیر به شدت مورد بی‌ مهری قرار گرفته و با اقدامات نامناسب تهدید شده است. شاید نتوانیم حال این دریاچه را مانند روز های قبل تغییر داده و بهبود بخشیم، اما باید سعی کنیم که در قدم اول ثبات لازم را در این منطقه ایجاد کرده و در قدم‌ های بعد برای بهبود حال این اکوسیستم خاص منطقه اقدامات لازم را انجام دهیم.    

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد