پرواز در هوای بادی
با ساخته شدن هواپیماهای مجهز و پیشرفت روزافزون هواپیما ها حوادث هوایی کمتر و کمتر می شود. اما هنوز هم یکی از فاکتورهایی که می تواند پرواز را تحت تاثیر قرار دهد شرایط بد آب و هوایی است. حتما تا به حال بارها شنیده اید که پروازی به خاطر شرایط نامناسب جوی کنسل شده و به وقت دیگری موکول شده است. روز یکشنبه فیلمی منتشر شد که تلاش یک هواپیما برای فرود آمدن درفرودگاه زالتسبورگ اتریش را نشان می داد این هواپیما در حالی که در میان بادهای شدید به این طرف و آن طرف نوسان های شدیدی داشت می خواست به زمین بنشیند اما موفق نبود برای همین دوباره به آسمان برگشت. با دیدن این فیلم شاید این سوال برایتان پیش بیاید که در هوای بادی چه خطراتی هواپیما را تهدید می کند؟ در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا درباره پرواز در شرایط بادی حرف بزنیم و ببینیم آیا باد می تواند پرواز را با مشکل روبرو کند یا نه.
مطالب مرتبط: چرا صندلی های هواپیما همیشه به رنگ آبی هستند؟ معرفی نا امن ترین هواپیماهای جهان
در هنگامی که بادهای شدید می وزد دیدن این صحنه که هواپیما در هنگام فرود تکان هایی به سمت اطراف داشته باشد چندان عجیب نیست. در این مواقع فرودهایی که با نوسانات هواپیما به اطراف همراه باشد خطری ندارد چون خلبان ها برای این جور مانورها در مواقع بادهای شدید آموزش می بینند. به گفته پاتریک اسمیت، خلبان و نویسنده کتاب کابین محرمانه، طریقه درست فرود آمدن به این صورت است که هواپیما کمی کج باشد و لاستیک های یک سمتش زودتر از سمت دیگر به زمین برسد. «بریتیش ایرویز» هر ۶ ماه یک بار به خلبان های خود آموزش می دهد که چگونه در هنگام بادهای شدید فرود بیایند. کاپیتان دیو توماس، سرپرست آموزش و فنی بریتیش ایرلاین می گوید اینکه در هوای بادی فرود آمدن سخت باشد یا نه بستگی به سرعت و جهت باد دارد. وقتی همه چیز ایده آل است خلبان دوست دارد درست در وسط باند فرود بیاید اما در هنگام بادهای شدید آن ها باید با دماغه هواپیما با باد مقابله کنند برای همین هواپیما در وسط باند فرود نمی آید. در این هنگام اگر خلبان از فرود خود راضی نباشد می تواند دوباره به پرواز درآید؛ دقیقا همان کاری که خلبان اتریشی انجام داد البته حتی ممکن است هواپیما قبل از اوج گیری مجدد، باند را هم لمس کند.
گاهی در هنگام فرود در شرایط بادی ممکن است پدیده «برخورد بال » اتفاق بیفتد یعنی در هنگام فرود، بال هواپیما با باند برخورد کند البته این پدیده خیلی به ندرت پیش می آید و آخرین اتفاق قابل توجه این مورد سال ۲۰۰۸ بود که یک هواپیمای لوفتانزا قصد فرود در فرودگاه هامبورگ را داشت و به خاطر باد شدید، بالش با زمین برخورد کرد. با دیدن فیلم آن حادثه شاید فکر کنید اتفاق خیلی ترسناکی افتاده است ولی هیچکس آسیبی ندید و در نهایت هواپیما بر روی باند دیگری به زمین نشست. در هنگام وزش باد یک پدیده دیگری هم ممکن است اتفاق بیفتد و آن «تغییرات ناگهانی سرعت و یا جهت باد» است که می تواند باعث تکان های شدید و یا کاهش و یا افزایش ناگهانی سرعت هواپیما شود. به گفته ایرباس، این تغییرات ناگهانی رفتار باد باعث بروز ۴ درصد حوادث مربوط به فرود هواپیماست. در سال های گذشته بعد از حوادثی که این پدیده به وجود آورد اداره هوانوردی فدرال، داشتن سیستم اخطار و کشف اینجور بادها را در هواپیماهای تجاری اجباری کرد. خطراتی که در هنگام بادهای سنگین برای هواپیما وجود دارد باعث شده تا سازننده های هواپیما برای سرعت هواپیما در شرایط باد محدودیت هایی بگذارند. برای مثال ایرباس A380 طوری طراحی شده تا در هنگام بلند شدن در مقابل بادهایی با سرعت ۴۶ کیلومتر بر ساعت و در هنگام فرود در مقابل بادهایی با سرعت ۷۴ کیلومتر در ساعت مشکلی نداشته باشد. اما با این حال خلبان بر اساس تجربه و نه بر اساس الگوریتم ها، تصمیم می گیرد که آیا فرود امن است یا نه.
کدام فرودگاه ها مستعد وزش بادهای شدید هستند؟
بعشی از فرودگاه ها در مناطق بادخیزند و برای همین احتمال اینکه در آن ها بادهای شدید بوزد زیاد است. فرودگاه بین المللی لیدز برادفورد با ارتفاع ۲۰۸ متر مرتفع ترین فرودگاه بریتانیاست و کسانی که به سمت این فرودگاه پرواز دارند همیشه خودشان را آماده تکان های هواپیما به خاطر وزش بادهای شدید می کنند. احتمال زیادی وجود دارد که پروازهایی که به سمت شمال اسکاتلند می روند کنسل شوند چون آب و هوای این ناحیه طوفانی و بادی است. سفرهای هوایی شهر فونچال در جزایر مادیرا و شهر ولینگتون در نیوزلند هم به خاطر اینکه یکی از بادخیزترین شهرهای دنیا به شمار می روند گاهی مشکل ساز می شوند. در اوایل سال ۲۰۱۷ پروازی که به سمت جزایر مادیرا در حرکت بود مجبور شد به خاطر وزش بادهای سنگین در مسیر حرکتش، به مدت ۳ ساعت و نیم در ارتفاع ۱۴ هزار پا معطل بماند. از دیگر فرودگاه های مستعد وزش بادهای سنگین، فرودگاه بینالمللی کفلاویک در ایسلند است که به داشتن بادهای مهیب معروف است و معمولا فقط خلبان های ماهر و با تجربه جرات پرواز به سمت این فرودگاه را دارند.
چه وقت بادهای شدید به نفع پرواز هستند؟
بادهای شدید می توانند پرواز را از شرایط آرام خارج کنند ولی احتمال خیلی خیلی کمی وجود دارند که بتوانند مشکلات جدی به وجود بیاورند. البته گاهی هم ممکن است این بادهای سنگین باعث شوند که تعطیلاتتان خیلی زودتر شروع شود! بادهای شدیدی که درست در مسیر عقب هواپیما باشند سرعت پرواز را زیاد و زمان آن را کم می کنند. در سال ۲۰۱۵ پرواز نیویورک – لندن که همیشه حدود ۷ ساعته است به خاطر وجود همین بادهای شدید، ۵ ساعت و ۱۶ دقیقه طول کشید. پس دفعه بعد اگر در هواپیما برای رسیدن به مقصد عجله داشتید می توانید آرزو کنید که بادهای شدید بوزد!
منبع: telegraph.co.uk