همه چیز درباره ی هواپیما BAe 146

یکی از هواپیماهای مورد استفاده در ناوگان هواپیمایی ایران، هواپیما BAe 146 است. این هواپیما انگلیسی است و از دسته ی هواپیماهای کوتاه برد و سبک است. با این که این هواپیما دیگر تولید نمی شود اما هنوز هم در نقاط مختلف دنیا و توسط شرکت های هواپیمایی معروفی مورد استفاده قرار می گیرد.

ما امروز می خواهیم به همراه شما؛ تاریخچه ی این هواپیما، مشخصات فنی، نکات مختلف، هواپیما BAe 146 در ایران و بسیاری از نکات و مواد موجود دیگر درباره ی این هواپیما را مورد بررسی قرار دهیم.

اگر طرفدار سفر کردن با هواپیما مخصوصا در پروازهای داخلی باشید، ممکن است برای یک بار هم که شده با این هواپیما پرواز کرده باشید پس؛ با ما در الی گشت همراه باشید تا درباره ی این هواپیما بیشتر بدانیم.

تاریخچه ی هواپیما BAe 146

نام کامل این هواپیما، بریتیش ایروسپیس ۱۴۶ (BRITISH AEROSPACE 146) است که به صورت اختصاری به آن هواپیما BAe 146 می گویند. شرکتی که این هواپیما را ساخته انگلیسی بوده و طراحی و تولید آن را انجام داده است. این شرکت با پروازهای آزمایشی این هواپیما در سال ۱۹۸۱ میلادی ادامه داد و در نهایت سال ۱۹۸۳، عرضه ی آن به بازارهای جهانی را آغاز کرد. BAe 146 از دسته ی هواپیماهای مسافربری است و برای پروازهایی با برد کوتاه و سبک طراحی شده است. مهندسینی که مسئول ساخت و تولید این هواپیما بودند، درست از زمانی که وارد بازار شد؛ روند مطالعات و آزمایشات خود را برای ارتقا هواپیما آغاز نمودند. به همین خاطر هم طولی نکشید که در سال ۱۹۹۲ میلادی شرکت بریتیش ایروسپیس، یک نمونه ی جدید و ارتقا یافته از BAe 146 را روانه بازار کرد.

در مدل جدید هواپیما که تولید کنندگانش نام آن را Avro RJ گذاشته بودند، موتورها دارای سیستم آیرودینامیک پیشرفته تری نسبت به مدل قبلی بودند. البته اصلاحات بر روی آن به همین جا ختم نشد و ۵ سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۷ میلادی، نسل هوایپماهای Avro مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت و این بار با نام سری Avro RJX روانه ی بازار شد که برخلاف مدل های دیگر، با موفقیت چندانی روبرو نشد و بعد از ۴ سال شرکت ایروسپیس تولید آن را متوقف کرد. در حال حاضر هواپیماهای ایروسپیس ۱۴۶ در آشیانه ی پرواز شرکت هایی همچون؛ بروکسل ایرلاینز، سوئیس گلوبال، شرکت هواپیمایی ماهان و ایرلینک هستند. اگر از یک زاویه دید وسیع تر به اپراتورهای این هواپیما نگاه کنیم باید بگوییم که؛ ایران، بلژیک، بلغارستان، استرالیا، اسپانیا، کانادا، پرو، هند، فیلیپین و غنا همچنان از آن در مسیرهای پروازی خود بهره می برند.

مشخصات فنی هواپیما BAe 146

شرکت ایروسپیس از مدل هواپیما BAe 146 از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۴ میلادی، ۱۴۶ فروند از مجموع ۳۸۷ تایی خود؛ تولید کرد که در ۵ مدل و نسل مختلف این هواپیماها روانه ی بازار شدند. این تعداد البته تحت نام های مختلفی وارد بازار جهانی شدند و در نهایت با هر نامی که دارند در سرتاسر جهان همچنان پرواز می کنند. درباره ی ایروسپیس دانستن این نکته که شرکت در کل ۱۹ سال فعالیت کرد و بعد از آن دیگر هواپیمای مسافربری را تولید نکرد و زمینه ی کاریش عوض شد بسیار جالب است. البته در ادامه ی این مطلب درباره ی آن مختصر توضیحاتی آورده ایم.

برخی از مشخصاتی که هواپیما BAe 146 دارد و اتفاقا با دیگر هواپیماهای ساخت این شرکت مشترک هم هست عبارتند از؛ ارتفاعی نزدیک به ۹ متر، طول ۳۱ متری، سرعت ۷۴۷ کیلومتری بر ساعت با ظرفیت افزایش حداکثری ۷۹۰ کیلومتر بر ساعت، ظرفیتی بین ۹۷ تا ۱۱۲ نفر، سقف پرواز ۱۱ هزار متری و فاصله نوک بال های هواپیما تا ۲۶.۳۴ متری. BAe 146 دارای ۴ موتور توربوفن است. این هواپیما به اصطلاح دارای بال بالا است که از لحاظ فرود بر روی باندهای کوتاه بسیار راحت و کاراست اما از طرفی دیگر به علت همین خصوصیت؛ هواپیما در هنگام لندینگ (به زمین نشستن) تکان های شدیدی می خورد که برای مسافران ناخوشایند است.

از بین هواپیماهای BAe 146، سری ۳۰۰ آن بسیار معروف تر از دیگر مدل های تولید شده است. سری ۳۰۰ در ۶ مدل مختلف از A تا F تولید شد. این هواپیماها را با عنوان EP-MOA نشان می دهند. هواپیمای BAe 146STA یکی از مدل های هواپیماست که به آن هواپیمای نظامی این مدل نیز می گویند. از ویژگی های هواپیما این است که در انتهای آن یک در وجود دارد که به صورت رمپ باز می شود و تجهیزات داخل آن قرار می گیرند.

درباره ی هواپیما BAe 146 در ایران

حضور BAe 146 در آسمان ایران و دیگر پروازها، به آشیانه ی شرکت های هواپیمایی قشم ایر، ماهان ایر و تابان ایر خلاصه می شود. هواپیماهای bae 146-300 که سال ۲۰۰۸ میلادی توسط ماهان ایر خریداری شد، در ابتدا توسط یک ایرلاین چینی سفارش داده شد و اولین پرواز خود را در سال ۱۹۹۳ انجام دادند ولی این هواپیماها ۱۰ سال بعد تحویل به یک شرکت هواپیمایی چینی دیگر داده شدند. در بین سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ مورد بازسازی قرار گرفتند و تبدیل به هواپیماهای ویژه شدند تا این که در نهایت ۷ فروند از آنان توسط شرکت هواپیمایی ماهان ایر خریداری و به ایران آورده شدند.

این هواپیماها همگی دارای یک سالن اصلی هستند که در کل ۶ ردیف صندلی ۴ تایی در کنار هم دارند. قسمت فرست کلاس آن ها با داشتن یک سالن و ۸ صندلی میزدار در قسمت جلوی هواپیما قرار گرفته اند. اما این تنها نکات گفتنی درباره ی سرنوشت هواپیما BAe 146 در ایران نیست! هواپیماها مدت زیادی در آسمان ها دوام نمی آورند و ایران هم از این قائده مستثنی نبوده است. زمانی که تنها ۲ سال از ورود آنان به داخل کشور گذشته بود، BAe 146 به خاطر نقص های فنی و یا کمبود قطعات کاملا زمین گیر شدند.

بعد از این اتفاق یا از قطعات هواپیما برای استفاده در دیگر هواپیماها استفاده شد و یا حتی یکی از مدل های آن تبدیل به رستورانی در جاده ی کرمان شد. البته هر ۶ مدل های BAe 146 سری ۳۰۰ هم در ایران وجود دارند و تحت اختیار هواپیمایی ماهان هستند. راستی اگر می خواهید تا درباره ماهان ایر اطلاعات بیشتری را کسب کنید، می توانید  مطلب کامل و جامعی در مجله ی الی گشت را درباره ی آن مطالعه بفرمایید.

مختصری درباره شرکت هواپیماسازی بریتیش ایروسپیس

شرکت هواپیما سازی بریتیش ایرو اسپیس (British Aerospace) در سال ۱۹۷۷ به عنوان یک شرکت تولید کننده سیستم های دفاعی و سازنده های هواگردها شروع به کار کرد. این شرکت در نهایت در سال ۱۹۹۹ با خرید بخش سیستم های الکترونیک دفاعی و کشتی سازی جنرال الکتریک به همراه شرکت مارکونی الکترونیک سیستمز، شرکت بی ای ئی (BAE Systems) را به وجود آورد. شرکت در سال ۲۰۰۸ میلادی، عنوان بزرگ ترین شرکت دفاعی اروپا را به دست آورد و اکنون بیش از ۱۰۵ هزار کارمند دارد. دفتر مرکزی آن نیز در نیوهمپشایر قرار گرفته است.

درباره ی هواپیما BAe 146 برایتان توضیحات کاملی را درج کردیم. این هواپیما با این که دیگر تولید نمی شود اما به قدری برای پروازهای کوتاه برد خوب است که هنوز هم کشورهای بزرگی از آن استفاده می کنند. جا دارد این نکته را یادآوری کنیم که شما برای خرید بلیط هواپیما می توانید به وب سایت الی گشت مراجعه کنید، لطفا به ما بگویید که آیا تا به حال سوار این هواپیما شده اید؟ تجربه ی خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۲۳ نظرات

مهدوی 1398-07-03 - 5:16 ب.ظ
هواپیماییم داریم که کرک نشده باشه؟ :))))
شایگان 1398-07-03 - 5:18 ب.ظ
فکر کنم خیلی کم با این هواپیما مسیر بزارن چون من خیلی سفر می کنم و دقیقم هستم رو هواپیماهام ولی تا حالا با این هواپیما سفر نکردم
کاپیتان محمد 1398-07-04 - 1:54 ب.ظ
هر چند که مدل 146 این هواپیما قدیمی شده و مدل Avro آن جدیدتره اما هنوز هم می شه ازشون استفاده کرد. مرسی از اطلاعات خوبتون
احمد پورعبدالله 1398-07-04 - 1:55 ب.ظ
حداقل هنوز میشه این هواپیما رو تو ایران تعمیر کرد!!!!!
امیر 1399-05-03 - 9:39 ب.ظ
متاسفانه من سوارنشدم ولی ازانتونف وتوپولوف بهتره من انتونف دیدم سوارنشدم ولی این ه‌واپیما خوبه چون موتوراضافی داره وامکان افتادن نداره اگه سه تاموتورهم ازدست بده بازم میتونه بره وسقوط نکنه ایمنی داره
ارمین 1399-09-25 - 6:49 ب.ظ
من مسیر های زیادی با این هواپیما ندیدم. تنها مسیری که دیدم با این هواپیما باشه شیراز،تهران و تهران،شیراز دوتای دیگه بوده که یادم نیست.
ماهورا 1399-10-22 - 0:45 ق.ظ
چندین بار با این مدل هواپیما مسافرت داشتم ( شرکت ماهان) و به نظرم گزینه خوب و قابل اعتمادی برای مسافرت هست. حداقل. از فوکر ۱۰۰ بسیار ایمن تر هستش.
بزرگ علوی 1400-03-12 - 5:10 ق.ظ
من با این مدل بارها سفر کردم از بابت ایمنی خیالتون راحته راحت باشه بسیار ایمن و کم سر و صدا هستش ۴ موتور توربوفن قوی داره فقط تنها نکته بش موقع نسستن ضربه یا اصلاحا لگد میزنه
مسعود 1400-12-23 - 9:32 ق.ظ
این هواپیما بخاطر صدای بسیار کمی که داره به جت نجواکننده هم شهره است. در کل بین هواپیماهای مناسب و ایمن طبقه بندی میشه
پیمان 1401-01-04 - 3:02 ب.ظ
من بارها با این هواپیما پرواز کردم از لحاظ راحتی و پرواز آرام و خوبی داشتیم موقع لندینگ هم خوب بود زیاد ضربهایی که دوستان عنوان کردن اذیت کننده نبود البته خلبان‌ها ی خوب ما هر پرنده ای رو رام میکنن ایمنی هواپیما رو نمیدونم اما مجبوریم در هرصورت اما در هرصورت بنظر بد نمی‌رسید خدا کنه ایندفعه هم ما رو ب مقصد برسونه چون هرماه حداقل دوبار بااین پرواز باید سفر کنم
حسام 1401-08-07 - 12:46 ب.ظ
یه زمانی قبل از ایران ایر، شرکت ماهان به ساری از این هواپیما استفاده می کرد... بنظرم صدای موتورش زیاد بود و اینکه صندلی هایی که به موازات بال بودن، موتور هواپیما مانع از دیدن بیرون واستفاه از مناظر می شد.
مسعود 1401-08-26 - 1:34 ق.ظ
درود من تابه حال چندین سفر با این هواپیما داشتم و راضی بودم ودر ضمن زمان نشستن و هوا بد تکان های زیادی دارد چون هواپیما سبک است
وحید اسلامی منش 1401-10-24 - 9:37 ق.ظ
یک بار از تبریز به تهران پرواز داشتم ، البته در فصل زمستان ، موقع کم کردن ارتفاع و لودینگ اصطلاحا طرح تقرب و approach جالبی نداشت و سریع ارتفاع کم کرد و حرکات چرخشی حول محور طولی Rolling &Yawing ناراحت کننده ای داشت ...
وحید اسلامی منش 1401-10-24 - 9:38 ق.ظ
لندینگ landing البته و نه لودینگ ...
وحید اسلامی منش 1401-10-24 - 9:38 ق.ظ
لندینگ landing البته و نه لودینگ ...
وحید اسلامی منش 1401-10-24 - 9:39 ق.ظ
البته لندینگ و نه لودینگ
عباس 1402-02-10 - 6:08 ب.ظ
از یزد به تهران آمدم که بر خلاف آنچه بعضی از مسافران گفتند لندینگ بسیار آرام و بدون تکان داشت. البته به نظر می رسد در مقایسه با دیگر هواپیماها سرعت کمتری داشته باشد. نکته دیگر اینکه مالک اولیه این هواپیما ماهان ایر بوده ولی گویا به شرکت هواپیمایی یزد فروخته شده است.
محمود 1402-02-21 - 1:19 ق.ظ
یا سلام مسیر زاهدان تهران ماهان ایر زیاد استفاده می‌کنه در کل خوبه ولی موقع نشستن تکان های داره کاملا محسوسه
جمالی 1402-04-03 - 11:53 ب.ظ
سلام مسیر تهران خرم آباد را با این هواپیما سفر کردم در مقایسه با فوکر ۱۰۰ تکان ها ، لرزش ها و تغییر ارتفاع ناگهانی زیادی داشت و پرواز باهاش اصلا تجربه لذت بخشی نبود.
یاسر 1402-04-16 - 6:46 ب.ظ
سلام منم چند بار استفاده کردم خوبه مخصوصاً فاصله صندلی به نظرم بهتر از ام دی و 737 است
میثم 1402-08-15 - 10:14 ب.ظ
سلام به همه عزیزان از مشهد به عسلویه به مدت دوساعت و بیست دقیقه باهاش مسافرت کردم چهار موتوره بودن از طرفی یه ضریب اطمینان میده که درصورت از دست رفتن یک یا دو موتور هواپیما از دست نره ولی همین چهار موتوره بودن نشان از تکنولوژی پایینش داره که برای همچین جسه کوچیکی چهار موتور استفاده شده معایبش سروصدای سوت مانند وحشتناک و صندلی های بسیار خشک و کوچک و آزار دهنده بود مزیتش هم پرواز بدون لرزش و تکان بود تیک اف و لندینگ نرمال و بدون حرکت اضافه ای بود
مهدی 1402-09-20 - 8:16 ب.ظ
بیخود نظر ندید تعداد موتور تعیین کننده خوب بودن هواپیما نیست بلکه قدرت موتوره و اثباتش هواپیماهای بویینگ ۷۷۷ و ۷۸۷ با دو موتور و ....و بعدش میشه ثابت کنید کجای اروپا این bae ها اجازه پرواز دارند.۳.هواپیمایی که زرت و زرت تو تابستون موتوراش میتکره و مهندسهاش از دستش بیچارند مشکل طراحی داره.و به همین دلیل پروژه شوست خورد
یاسر محمدی 1402-09-22 - 10:58 ق.ظ
دقیقا در مناطق محروم و دارای مدیریت ضعیف بیشتر استفاده میشه مخصوصا در پروازهای یاسوج تهران قبل از این هواپیما هم از مدل ملخی ATR که همیشه نقص فنی داشت استفاده میکردند که در 29 بهمن ماه سال 1396 جان 66 هموطن عزیز را گرفت
افزودن نظر