با رشد جمعیت و استفاده از اتومبیل و وسایل حمل و نقل، مسئله آلودگی محیط زیست به یک بحث جدی تبدیل شده است. همه ما با آلودگی اتومبیل و وسایل حمل و نقل زمینی آشنایی داریم، اما باید بدانید که هواپیماها هم آلودگی بسیار زیادی تولید می کنند. در واقع، هر هواپیما چندین برابر یک اتومبیل آلودگی ایجاد می کند و سال هاست که کارشناسان به دنبال راهکارهایی برای استفاده از سوخت های جایگزین هستند. نروژ یکی از کشورهای پیشرو در زمینه استفاده از اتومیل های برقی بوده است و به تازگی اعلام کرده که می خواهد هواپیمای برقی را نیز وارد سیستم حمل و نقل هوایی خود بکند. نروژ در نظر دارد تا سال ۲۰۴۰ کلیه پروازهای کوتاه مدت خود را با استفاده از هواپیمای برقی انجام دهد. هواپیمای برقی در مقایسه با هواپیمای معمولی آلودگی صوتی و آلودگی هوای بسیار کمتری ایجاد می کنند. تصمیم نروژ برای جایگزین کردن انرژی برق با سوخت نفتی می تواند پیامدهای مثبت زیست محیطی را در پی داشته باشد. با الی گشت همراه باشید تا در مورد هواپیمای برقی نروژ بیشتر بدانیم.
مطالب مرتبط: معرفی شرکت هواپیمایی نروژ ایر هواپیمای نروژی رکورد سریع ترین پرواز نیویورک به لندن را شکست!
امروزه دیگر وسایل الکترونیکی پدیده جدیدی نیستند و به بخشی عادی از زندگی ما تبدیل شده اند. دور و برمان را که نگاه کنیم حداقل دو یا سه وسیله الکتریکی داریم که دائما از آن ها استفاده می کنیم. موبایل، لپتاپ، تبلت و … از جمله وسایل الکترونیکی هستند که جای خود را در زندگی ما باز کرده اند. اما این بار نوبت برقی کردن هواپیماهاست! کشور نروژ یکی از پیشگامان در زمینه برقی کردن اتومبیل هاست و کشورهای معدودی در این زمینه تا این حد موفق بوده اند. چندی پیش سوئد برای اولین بار اتوبوس های برقی و بدون راننده را امتحان کرد؛ این تکنولوژی پیش از این در کشورهایی مثل آلمان و استونی نیز امتحان شده بود.
کشور نروژ از سال ها قبل برنامه هایی برای اتومبیل های بدون بنزین در پیش گرفته است. این جایگزینی اکنون به صنعت هواپیمایی و هواپیماهای نروژ رسیده و این کشور به دنبال جایگزین کردن سوخت هواپیما با الکتریسیته است. اگر تا به حال شارژ کردن بیشتر مختص موبایل و لپتاپ بوده، از این به بعد هواپیماها را هم شارژ می کنند!
اما بحث برقی کردن هواپیما کاملا فرق دارد و آدم را بیشتر به یاد فیلم های علمی تخیلی می اندازد! با این حال قرار است هواپیماهای برقی در کشور نروژ ساخته شوند و به ناوگان هواپیمایی این کشور اضافه شوند. به گفته مدیر اجرایی شرکت اوینور (Avinor) که مدیریت فرودگاه های نروژ را بر عهده دارد، هدف این است که تا سال ۲۰۴۰ تمام پروازهای کوتاه مدت نروژ با استفاده از نیروی برق انجام شود. در حال حاضر تنها پروازهایی که مدت زمان کمتر از ۱.۵ داشته باشند می تواند توسط یک هواپیمای برقی انجام شود. با این حال همین ۱.۵ ساعت به این معناست که تمام پروازهای بین شهرهای مهم نروژ مثل اوسلو، برگن، استاوانگر و تروندهایم را پوشش خواهد داد. همچنین پرواز از اوسلو به استکهلم و کوپنهاگ نیز کمتر از یک ساعت و نیم طول می کشند. پس از این مدت احتمالا هواپیما به شارژ نیاز خواهد داشت. شرکت اوینور در نظر دارد به عنوان اولین شرکت در دنیا حمل و نقل هوایی برقی را جایگزین سیستم قدیمی کند.
برقی کردن هواپیما و کنار گذاشتن سوخت های نفتی هم از لحاظ زیست محیطی و هم از لحاظ استفاده بهینه از منابع نفتی مزیت های بسیاری دارد.
- یکی از مزیت های استفاده از هواپیمای برقی کاهش آلودگی صوتی است. آلودگی صوتی هواپیماهای برقی نصف هواپیماهایی است که سوخت های معمول استفاده می کنند. به همین دلیل با جایگزین شدن هواپیمای برقی از این به بعد شاهد آسمانی ساکت تر و آرام تر خواهیم بود. این امر به ویژه در مورد فرودگاه هایی که در فاصله نزدیکی از شهر قرار دارند بسیار حائز اهمیت خواهد بود. بحث آلودگی صوتی فرودگاه ها یکی از معضلات جدی است و بسیاری از فرودگاه ها به دنبال راهکارهایی برای کاهش این آلودگی هستند (راه حل عجیب فرودگاه آمستردام برای آلودگی صوتی).
- اما یکی از مزیت های مهم و قابل توجه هواپیمای برقی کاهش آلودگی زیست محیطی است. آمارهای رسمی ادعا می کنند که ۲.۴ درصد از انتشار گازهای گلخانه ای در نروژ به دلیل سفرهای هوایی در پروازهای داخلی است. همچنین پروازهای بین المللی نیز بیش از دوبرابر این میزان آلودگی تولید می کنند. بنابراین استفاده از هواپیمای برقی می تواند به کاهش گازهای گلخانه ای و حفاظت از محیط زیست کمک بسزایی کند. شرکت های هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس در حال حاضر مشغول بررسی و امکان سنجی ساخت هواپیماهای برقی هستند.
- جدای از مبحث آلودگی صوتی و آلودگی هوا، هواپیمای برقی می تواند هزینه های عملیاتی پرواز را نیز کاهش دهد. به نظر می رسد که هواپیمای برقی مزیت های بسیاری دارد و استفاده از آن راه حلی منطقی و به صرفه برای شرکت های هواپیمایی است. اما اگر هواپیمای برقی تا این حد سودمند است چرا تا به حال وارد ناوگان هواپیمایی کشورها نشده است؟
متاسفانه تکنولوژی و فناوری لازم برای جایگزینی هواپیمای برقی هنوز به طور ۱۰۰% وجود ندارد. استفاده از هواپیمای برقی مشکلات و مسائل خود را به همراه دارد که هنوز برای تمام آن ها راه حل کاربردی پیدا نشده است. به گفته شرکت اوینور، در حال حاضر تمرکز روی استفاده از راه حل های جایگزین مثل زیست-سوخت (biofuels) و مدل های هیبریدی سوخت الکتریکی است. شرکت اوینور برای استفاده از مدل هیبریدی با شرکت های رولز رویس و زیمنس همکاری می کند. طبق برنامه ریزی ها قرار است اولین پرواز با استفاده از مدل هیبریدی در سال ۲۰۲۰ انجام شود. اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود به زودی شاهد هواپیماهای برقی در آسمان خواهیم بود.
اولین مسیر پروازی تجاری که تماما از هواپیمای برقی استفاده خواهد کرد تا سال ۲۰۳۰ راه اندازی خواهد شد. اما فدراسیون ورزش های هوایی نروژ و شرکت اوینور تصمیم دارند اولین هواپیمای برقی خود را در تابستان ۲۰۱۸ آزمایش کنند. قرار است تا سال ۲۰۴۰ تمام پروازهای کوتاه مدت نروژ با استفاده از هواپیماهای برقی انجام شود.
منبع: theculturetrip.com