اگر اهل سفر هوایی و پرواز با هواپیما باشید حتما می دانید که صندلی کنار پنجره هواپیما یکی از محبوب ترین صندلی هاست. اکثر مسافران دوست دارند در طول پرواز از پنجره بیرون را تماشا کنند و منظره ابرها و شهرها را از بالا ببینند. اگر شما هم از طرفداران پنجره هواپیما هستید متاسفانه باید بگوییم که هواپیمایی امارات قصد دارد هواپیمای بدون پنجره بسازد! این هواپیماها هیچ گونه پنجره ای ندارند و برای اینکه مسافران حس محبوس بودن در یک فضای آهنی را نداشته باشند قرار است تصاویر مجازی آسمان روی دیواره های کابین به نمایش گذاشته شود! هواپیمای بدون پنجره باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های پرواز و ایرلاین ها می شود. اما آیا مسافران هم از این ایده استقبال خواهند کرد؟ در ادامه با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: معرفی هواپیمایی امارات بهترین پرواز بیزنس کلاس: امارات، الاتحاد یا قطر ایرویز؟
رئیس شرکت هواپیمایی امارات اخیرا اعلام کرده است که به زودی هواپیمای بدون پنجره را وارد ناوگان هوایی خود می کند. این ایرلاین معتقد است استفاده از هواپیمای بدون پنجره مسیری است که تمام ایرلاین ها در آینده به آن سمت پیش می روند. برای اینکه حوصله مسافران در طول پرواز سر نرود و بدون پنجره احساس ناراحتی نداشته باشند در قسمت فرست کلاس از صفحه نمایش به جای پنجره استفاده می شود. جالب است بدانید که حذف پنجره از ساختار هواپیما سال هاست که مورد بحث قرار دارد و به گفته کارشناسان باعث صرفه جویی در مصرف سوخت و در نتیجه هزینه پایین تر پرواز می شود.
تیم کلارک، رئیس هواپیمایی امارات در مصاحبه ای اعلام کرده است که هواپیمای بدون پنجره مسیر آینده مسافرت های هوایی خواهد بود. «تصور کنید سوار هواپیمایی می شوید که هیچ پنجره ای ندارد، اما وقتی سر جایتان می نشینید متوجه می شوید که پنجره های مجازی وجود دارد. به گفته رئیس شرکت هواپیمایی امارات تصویری که از پنجره های مجازی نمایش داده می شود از تصاویر واقعی به مراتب بهتر و باکیفیت تر است! حذف پنجره باعث استحکام ساختار هواپیما و آسیب پذیری کمتر هواپیما در هنگام سوانح هوایی می شود. هرچه هواپیما سبک تر باشد می تواند سریع تر پرواز کند و سوخت بسیار کمتری مصرف می کند.»
پنجره های مجازی در پرواز فرست کلاس جدیدترین هواپیمای بوئینگ ۷۷۷-۳۰۰ER این ایرلاین استفاده می شود. به گفته تیم کلارک ابتدا این طرح را در قسمت فرست کلاس آزمایش می کنیم تا بازخورد مسافران را ارزیابی کنیم. اما هدف این است که در نهایت هواپیمایی داشته باشیم که کاملا بدون پنجره باشد.
جان استریکلند، کارشناس هواپیمایی در این مورد می گوید: «حذف پنجره باعث استحکام و مقاومت بیشتر هواپیما می شود. علاوه بر این، مصرف سوخت هواپیما را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و هواپیما سبک تر و سرعتش بیشتر می شود. هرچه باعث کم تر شدن وزن هواپیما شود در نهایت باعث کاهش مصرف سوخت می شود و برعکس، هرچه هواپیما سنگین تر باشد سوخت بیشتری مصرف می کند. جالب است بدانید که قوانین سختگیرانه ای که در مورد میزان بار مجاز ایرلاین ها وجود دارد هم در راستای جلوگیری از افزایش وزن هواپیما و در نتیجه مصرف بیشتر سوخت است.
اگرچه هواپیمای بدون پنجره مزایای و منافع زیادی برای ایرلاین ها دارد اما نگرانی هایی برای مسافران به وجود می آورد. اولین مساله در مورد امنیت است: مسافران و خدمه پرواز نیاز دارند بیرون از هواپیما را ببینند تا در مواقع اورژانسی بتوانند وضعیت را ارزیابی کنند. همچنین وجود پنجره به مهمانداران اجازه می دهد نواقص احتمالی مثل آتش گرفتن بال هواپیما یا موتور را ببینند و سریعا به خلبان اطلاع دهند. جالب است بدانید که اغلب هواپیماهای باری بدون پنجره هستند و تنها در قسمت کابین خلبان پنجره وجود دارد. اما هواپیمای باری با هواپیمای مسافربری فرق دارد و جان صدها مسافر در میان است.
بااین حال، آژانس امنیت هوایی اروپا در این باره نظری خوش بینانه دارد: «از دید ما هواپیمای بدون پنجره تهدیدی برای امنیت مسافران نیست و به راحتی می توان مسائل پیش آمده را حل و فصل کرد. تنها مانع پیش رو در مورد استفاده از هواپیمای بدون پنجره ذهنیت مسافران در مواجهه با این تکنولوژی مدرن است. بسیاری از مسافران به دلیل تنگاهراسی یا ترس از فضای بسته از پرواز با هواپیما وحشت دارند. مطمئنا این قبیل افراد در مواجهه با هواپیمای بدون پنجره ترس و نگرانی بیشتری خواهند داشت. اما وظیفه ما این است که این ذهنیت اشتباه را اصلاح کنیم و به مسافران اطمینان خاطر بدهیم که این گونه هواپیماها به اندازه هواپیماهای با پنچره و حتی بیشتر امنیت دارند.» بخش عمده نگرانی های عمومی در این مورد مربوط به ذهنیت و طرز فکر است و با آگاهی دهی به مردم می توان آن ها را این هواپیماهای جدید آشتی داد.
اگر به سیر تحول صنعت هواپیمایی نگاه کنیم متوجه می شویم که پنجره هواپیماها روز به روز کوچکتر شده اند. در ابتدای سفرهایی هوایی، هواپیماها پنجره های بسیار بزرگ و دلباز داشتند! اما هم به دلیل مسائل امنیتی و هم به دلیل مصرف سوخت این هواپیما کوچک تر و کوچک تر شدند. پنجره همیشه معضلی برای ایرلاین ها بوده و شاید یکی از دلایل حفظ آن، علاقه مسافران به تماشای مناظر بیرون هواپیما بوده است! با این حال، افزایش هزینه های پرواز باعث شده ایرلاین ها به دنبال راه هایی برای کاهش هزینه ها باشند. طرح هواپیمای بدون پنجره اگرچه در نظر اول عجیب و نگران کننده می رسد اما باعث کاهش قابل توجه هزینه های عملیات پرواز می شود. موضوعی که حائز اهمیت است این است که اگر حذف پنجره باعث سبک تر شدن هواپیما و در نتیجه مصرف سوخت کمتر می شود آیا این امر می تواند منجر به کاهش قیمت بلیط هواپیما هم بشود! اگر این طور باشد شاید بتوان قید پنجره هواپیما را زد و به تماشای تصاویر مجازی آسمان و ابر از مانیتورهای هواپیما دلخوش کرد.
منبع: traveller.com.au