یکی از استفاده هایی که از هواپیماها می شود برای کاربردهای نظامی و جنگی است. هواپیماهای جنگنده صرفا همیشه برای جنگ به کار برده نمی شوند اما از لحاظ کارایی و بُرد پرواز کاملا برای مقاصد جنگی طراحی شده اند. ما امروز می خواهیم تا در این مطلب برای شما هواپیماهای جنگنده را مورد برسی قرار دهیم و بشناسیم پس با ما در الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: حقایقی مرموز درباره ی جعبه ی سیاه هواپیما! چطور می توانید هواپیمای شخصی بسازید؟ با آداب و رسوم واتر سالوت یا خوش آمدگویی هواپیماها آشنا شوید!
بهتر است قبل از معرفی این هواپیماها، به صورت کلی برای شما پیش زمینه ای درباره ی هواپیمای جنگی ایجاد نماییم. از جمله تعاریف غالبی که برای همه ی هواپیماهای جنگنده ارائه می گردد این است که: هواپیمای جنگنده یا هواپیمای شکاری نوعی هواگرد نظامی با سرعت بالا و مانورپذیری بسیار زیاد است و از سلاح هایی برای از میان بردن هواپیماهای دشمن برخوردار است.
اصلی که برای ساخت هواپیماهای جنگنده وجود دارد این است که جنگنده ها در درجه ی اول برای تضمین کنترل فضای هوایی طراحی می شوند. جنگنده ها در مقایسه با هواپیماهای نظامی دیگر اندازه ی کوچکی دارند، آن ها به جنگ هوایی با هواپیماهای دیگر پرداخته و بمب افکن های دشمن را سرنگون می کنند و مأموریت های تاکتیکی متنوع دیگری را انجام می دهند.
تولید هواپیمای جنگنده از اوایل جنگ جهانی اول آغاز شد و در ابتدا با بدنه های چوبی و سطح پارچه ای ساخته می شدند. ابتدا از آن ها به عنوان هواپیمای دیده بان برای راهنمایی توپخانه استفاده می شد اما، خیلی زود مشخص شد که می توان آن ها را مسلح کرده و برای نبرد با هواپیماهای دشمن و مأموریت های تاکتیکی دیگر از آن ها استفاده کرد. در اواخر جنگ جنگندههایی چون فوکر دی ۷ آلمان (Fokker D.VII) و اسپاد فرانسه (SPAD) به سرعت ۲۱۵ کیلومتر در ساعت دست یافتند. دنیا در جنگ جهانی دوم شاهد جنگنده های تمام فلزی بود که به سرعت هایی فراتر از ۷۵۰ کیلومتر در ساعت رسیده و قابلیت پرواز در ارتفاع ۱۱ تا ۱۲ هزار متری سطح دریا را داشتند.
با پایان جنگ جهانی دوم عصر جت های جنگنده فرا رسید و این جنگنده های تازه وارد کادر شدند. تولید جنگنده هایی با موتور جت در اواخر جنگ در هر ۲ جبهه ی متفقین و متحدین آغاز شد اما دیرتر از آن وارد جنگ شدند که نقش مؤثری در آن ایفا کنند. جت های جنگنده ای چون اف-۸۶ سیبر (F-86 Sabre) آمریکایی ها و میگ- ۱۵ (MiG-۱۵) روس ها در جنگ کره به طرز مؤثری مورد استفاده قرار گرفتند. از آن زمان تاکنون جنگنده های متفاوتی برای نقش های جنگی خاصی طراحی شده اند.
جنگنده های رهگیر به گونه ای طراحی و مسلح می شوند که برای رهگیری، شکست دادن یا فراری دادن جنگنده ها و بمب افکن های دشمن مناسب باشند. جنگنده های برتر هوایی باید از برد عملیاتی بالایی برخوردار باشند تا در عمق قلمرو دشمن حرکت کرده و جنگنده های دشمن را نابود کنند. بسیاری از جنگنده ها از قابلیت های ثانویه حمله به اهداف زمینی با استفاده از انواع بمب و موشک هوا به زمین برخوردار هستند و در نقش جنگنده بمب افکن از آن ها استفاده می شود. هواپیماهای جنگنده امروزی دارای سامانه های پیشرفته ی الکترونیکی برای ردگیری هدف های دشمن و جنگ الکترونیک و هدف گیری هم زمان چند هدف هستند.
- جنگنده ی Boeing F/A
در بین هواپیماهای جنگنده هواپیمای بوئینگ Boeing F/A 18 E/F Super Hornet یک جنگنده ی چند منظوره است که توسط شرکت مک دانل داگلاس طراحی و ساخته شده است. این هواپیمای جنگی در سال ۱۹۹۵ میلادی تولید شد و اولین پرواز آن در ۲۹ نوامبر ۱۹۹۵ میلادی صورت گرفت. در حال حاضر نیروی دریایی استرالیا از این جنگنده استفاده می کنند. کشوری که این جنگنده را ساخت، بودجه ای برابر با ۴۸۰۹ بیلیون دلار صرف ساخت این هواپیما کرده است و این قیمت نشان می دهد که ساخت این هواپیما برای این کشور تا چه اندازه مهم بوده است. حداکثر سرعت این هواپیما ۱۹۱۵ کیلومتر بر ساعت است و میزان صعود این هواپیما نیز ۴۴٫۸۸ فوت در دقیقه است.
- جنگنده ی Dassault Rafale
یکی از هواپیماهی جنگی که بسیار معروف است،Dassault Rafale است که یک جت چند منظوره است که در لیست ۱۰ جنگنده ی برتر قرار گرفته است. این جنگنده توسط شرکت حمل و نقل هوایی داسو ساخته شده است. این هواپیمای جنگی یک هواپیمای دو موتوره است و یکی از بهترین هواپیماهای جنگنده تاریخ شناخته شده است. این هواپیما می تواند به صورت هم زمان ۴۰ هدف را شناسایی کند و ۴ هدف را به صورت هم زمان با هم منفجر کند. این هواپیمای جنگی در حال حاضر در نیروی هوایی فرانسه، قطر، هند و مصر استفاده می شود. در سال ۲۰۱۶ نسخه ی جدیدی از این هواپیمای جنگی بازسازی شده است. حداکثر سرعت آن نیز ۱۳۹۰ کیلومتر بر ساعت است.
- جنگنده ی Eurofighter Typhoon
هواپیمای Eurofighter Typhoon یکی از هواپیماهای جنگنده است که از پیشرفته ترین جنگنده های دنیا می باشد و به عنوان یک جنگنده ی چند منظوره است.۴ جالب است بدانید که کشور اروپایی یعنی انگلستان، آلمان ایتالیا و اسپانیا در ساخت این جنگنده همکاری داشته اند. اولین پرواز این جنگنده در سال ۱۹۹۴ صورت گرفته است و حداکثر سرعت این جنگنده نیز ۱۴۷۰ کیلومتر بر ساعت است.
- جنگنده ی Sukhoi Su-35
احتمالا یکی از اسامی که از بین هواپیماهای جنگنده تا به حال در اخبارها زیاد به گوش شما رسیده است، هواپیمای سوخو است. سوخو SU-35 از پیشرفته ترین جنگنده های هوایی است که در انجمن Komsomolsk طراحی و ساخته شده است. این جنگنده ی چند منظوره از بسیاری از جهات ممتاز و برتر است. اولین پرواز این جنگنده در ژوئن ۱۹۸۸ میلادی صورت گرفته است. هزینه ی تخمین زده شده برای ساخت این جنگنده ۴۰ تا ۶۰ بیلیون دلار است. این جنگنده می تواند حداکثر وزن ۸ هزار کیلوگرم را حمل کند و موتور های قدرتمند این جنگنده در پرواز های طولانی بسیار مناسب عمل می کند.
- جنگنده ی F-35 Lightning II
هواپیمای F-35 یک جنگنده ی فوق سریع است که از جمله ی جنگنده های چند منظوره است. این جنگنده ی معروف توسط لاکهید مارتین ساخته شده است. اولین پرواز آن در ۱۵ دسامبر ۲۰۰۶ صورت گرفته است. از مصرف کنندگان این جنگنده می توان به نیروی هوایی خیلی از کشورها علی الخصوص انگلیس اشاره کرد. این سلاح یکی از گران ترین سلاح های نظامی در طول تاریخ است که هزینه ی خرید آن چیزی برابر با ۱۶۳ بیلیون دلار بوده است.
- جنگنده یF-15 Eagles
هواپیمای F-15 Eagles یک جنگنده ی برتر است که در تاریخ ۹ ژانویه ی ۱۹۷۶ میلادی برای اولین بار پرواز کرده است. این هواپیمای جنگنده دارای موتور دوگانه است. در حال حاضر ارتش کشورهایی مانند ژاپن از این جنگنده برخوردار می باشند و کشور سازنده ی آن، این جنگنده را به کشور های ذکر شده صادر می کند. حداکثر سرعت این هواپیما ۱۴۵۰ کیلومتر بر ساعت است.
- جنگنده یF-22
نوبتی هم که باشد، نوبت به F-22 می رسد. این جنگنده به عنوان یکی از بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا شناخته می شود. در واقع می توان گفت که برترین جنگنده ی جهان در حال حاضر، F-22 است که توسط لاکهید مارتین طراحی شده است. این هواپیمای جنگی دارای دو موتور است و از نسل هواپیماهای مافوق صوت است و دارای قابلیت مانور جنگی نیز می باشد. اولین پرواز F-22 در ۷ سپتامبر ۱۹۹۷ میلادی صورت گرفته است و هزینه ساخت آن نیز چیزی برابر با ۱۵۰ میلیون دلار برآورد شده است. حداکثر سرعت این هواپیما ۱۹۶۳ کیلومتر بر ساعت است.
- جنگنده یSaab JAS 39 Gripen
هواپیمای Saab JAS 39 Gripen یک هواپیمای جنگنده ی چند منظوره است که توسط شرکت سازنده ی هواپیمایی ساب توسعه یافته است. این هواپیما بسیار سبک وزن است و یک هواپیمای جنگی تک موتوره است. این هواپیمای جنگی از آخرین فناوری های روز در سیستم خود بهره برده است و ماموریت هایی نظیر دفاع هوایی، رهگیری، حمله ی زمینی و شناسایی را انجام می دهد. این هواپیما توانایی حمل بار با وزن حداکثر ۱۴ هزار کیلوگرم را دارد و با سرعت ۳۳۰۴ کیلومتر بر ساعت حرکت میکند اولین باری که با استفاده از این هواپیما جا به جا شده است در ۹ دسامبر ۱۹۸۸میلادی بوده است و در نیروی هوایی سوئد، آفریقای جنوبی، جمهوری چک و نیروی هوایی مجارستان از این هواپیما استفاده شده است.
- جنگنده ی F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon یک جنگنده ی بسیار سبک در بین هواپیماهای جنگنده است که از مدل قبلی خود یعنی جنگده های F-15 نیز سبک تر است. این هواپیما در سال ۱۹۷۳ میلادی ساخته شده است و اولین پرواز آن نیز در سال ۱۹۷۴ صورت گرفته است. این جنگنده توسط نیروی هوایی ۲۵ کشور تا به الان استفاده شده است و حداکثر سرعت آن ۱۴۷۰ کیلومتر بر ساعت است.
- جنگنده ی Mikoyan MiG-31
یکی از هواپیماهای جنگنده دیگری که می خواهیم به شما می خواهیم به شما معرفی نماییم، هواپیمای جنگنده ی Mikoyan MiG-31 می باشد. این جنگنده در واقع یک هواپیمای رهگیر است و از سریع ترین جنگنده های حال حاضر در جهان است. این هواپیمای جنگی در طی سال های ۱۹۹۴-۱۹۷۵ میلادی توسط میکویان طراحی شده است.
این هواپیما در حال حاضر در نیروی هوایی روسیه و قزاقستان استفاده می شود. این هواپیمای جنگی برای اولین بار در ۱۶ سپتامبر ۱۹۷۵ میلادی پرواز کرد. بیشترین سرعت این هواپیما در بالاترین ارتفاع ۳ هزار کیلومتر بر ساعت است.