هواپیماهای غول پیکری که سرنشینانش هواپیما هستند!
هواپیماها در ابعداد و اندازه های مختلفی وجود دارند. برخی بسیار بزرگ و برخی بسیار کوچک هستند. هواپیماها برای جابجایی افراد و بار و … استفاده می شوند، اما برای جابجایی خود هواپیماها از چه چیزی استفاده می شود؟ آیا تابحال به این فکر کردید که وقتی هواپیمایی تازه خریداری می شود یا دچار مشکل می شود چطور آن را جابجا می کنند؟ قطعات و اجزای هواپیماها و اشیاء سنگین مثل تانک و لوکوموتیو و … چطور جابجا می شوند؟ در این مطلب می خواهیم با هواپیماهای باربری غول پیکری آشنا شویم که آنقدر بزرگ و قوی هستند که می توانند هواپیماهای دیگر را کول کنند و تا مقصد برسانند! با الی گشت همراه باشید تا با این هواپیماها آشنا شویم.
هواپیماهای باربری
مطالب مرتبط: بازدید از بزرگ ترین ساختمان دنیا: کارخانه هواپیماسازی بوئینگ رونمایی از بزرگ ترین هواپیمای دوقلوی جهان
هواپیماهای باربری یا هواپیماهای باری همانطور که از اسمش پیداست برای حمل بار و محموله های مختلف استفاده می شوند. از آنجا که این هواپیماها اختصاصا برای حمل بار طراحی می شوند تا حمل انسان، معمولا امکانات ویژه ای برای افراد ندارند و عموما یک یا چند درب بزرگ برای بارگیری و تخلیه محصولات و کالاها دارند. همچنین در برخی مدل ها دماغه این هواپیماها باز می شوند و به عنوان درب برای تخلیه و بارگیری استفاده می شوند. این هواپیماها ویژگی های خاصی دارند که آن ها را از هواپیماهای مسافربری متمایز می کند. یکی از بارزترین تفاوت های هواپیماهای باربری ظاهر چاق و چله آن هاست! این هواپیماها بدنه پهن و بزرگی دارند که فضای داخلی بیشتری برای حمل بار در اختیارشان قرار می دهد. همچنین بال هواپیماهای باربری کمی بالاتر قرار دارند، در نتیجه قسمت خروجی بار نزدیک زمین قرار می گیرد. همینطور تعداد چرخ های بیشتر به آن ها امکان فرودی امن و راحت در موقعیت های پیش بینی نشده را می دهد. طراحی این هواپیماها به گونه ای است که تحمل حمل وزن بسیار بالا را داشته باشند و بتوانند این وزن را تعدیل کند.
آنتونوف ۲۲۵، بزرگ ترین هواپیمای باربری جهان
بزرگ ترین و سنگین ترین هواپیمای باربری جهان، آنتونوف ۲۲۵ مریا (Antonov An-225 Mriya) است که در سال ۱۹۸۸ وارد صنعت هواپیمایی روسیه شد. آنتونوف ۲۲۵ به منظور تقویت و حمل شاتل های فضایی در برنامه فضایی شوروی سابق طراحی شده بود. این هواپیمای باربری غول پیکر قادر است اشیاء و بارهای فوق سنگین را حمل کند. هواپیمای آنتونوف می تواند تا ۲۵۰۰۰۰ کیلوگرم در داخل کابین و ۲۰۰۰۰۰ کیلوگرم در روی بدنه به حمل و جابجایی بار بپردازد. آنتونوف ۲۲۵ از آن زمان وظیفه باربری و حمل ناوگان هواپیمایی آنتونوف را بر عهده گرفته است. این هواپیمای باری زحمتکش! کلیه اشیاء سنگین مثل لوکوموتیو و ژنراتورهای ۱۵۰ تنی را روی دوشش می گذارد و با خود حمل می کند. همچنین در مواقع اورژانسی به کمک سازمان های امدادرسان بین المللی می رود و مقادیر بالای آذوقه و کمک های اولیه را در یک پرواز به مناطق مورد نظر می رساند. در سال ۲۰۰۱ این هواپیمای باربری غول پیکر توانست رکورد جدیدی در زمینه حمل بار از خود به جا بگذارد: آنتونوف ۴ تانک را که روی هم رفته ۲۵۳.۸۲ تن وزن داشتند در ارتفاع ۲ کیلومتری و با سرعت ۷۶۳ کیلومتر در ساعت با خود حمل کرد. در سال ۲۰۰۹ نیز آنتونوف ۲۲۵ توانست یک ژنراتور ۱۸۹ تنی را با موفقیت جابجا کند. این بار، سنگین ترین محموله ای بود که تابحال توسط یک هواپیمای باربری حمل شده بود.
آنتونوف ۱۲۴
هواپیمای باربری آنتونوف ۱۲۴ یکی دیگر از باربرهای قدرتمند است. این هواپیما تاکنون برای حمل و جابجایی موشک های اطلس ۵، ماهواره ها و سایر هواپیماها مورد استفاده قرار گرفته است. در ماه می ۱۹۸۷ آنتونوف ۱۲۴ توانست وزن بالای ۴۵۵۰۰۰ کیلوگرم را در یک پرواز و بدون نیاز به سوخت گیری مجدد حمل کند. این پرواز ۲۵ ساعت و ۳۰ دقیقه طول کشید و آنتونوف ۱۲۴ رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرد. اگر طرفدار فیلم های جیمزباندی باشید جالب است بدانید که آنتونوف ۱۲۴ در فیلم «روزی دیگر بمیر» نیز نقش آفرینی کرده است!
سوپر گوپی، هواپیمای غول پیکر ناسا
هواپیمای سوپر گوپی (Super Guppy) عمدتا برای حمل قطعات و وسایل مورد نیاز ایستگاه فضایی بین المللی و پروژه فضاپیمای اوریون (Project Orion) ناسا مورد استفاده قرار می گیرد. سازمان ناسا طی توافقنامه ای این هواپیمای غول پیکر را از آژانس فضایی اروپا تحویل گرفته است. این هواپیمای دلفین شکل توسط صنایع هواپیماسازی ایرباس ساخته شده و آژانس فضایی اروپا این هواپیما را برای جبران بخشی از هزینه های ناسا به این سازمان داده است. هواپیمای سوپر گوپی جدید، آخرین ورژن از هواپیماهای باربری گوپی است که توسط ناسا مورد استفاده قرار گرفته اند. هواپیماهای گوپی دیگری نیز قبلا برای حمل قطعات فضاپیماها مورد استفاده قرار گرفته اند. برخی از آن ها عبارتند از جمینی (Gemini)، آپولو (Apollo) و اسکای لب (Skylab).
هواپیمای شاتل بر
هواپیمای شاتل بر (SCA) یکی از دیگر از هواپیماهای باربری هستند که در ناسا استفاده می شوند. هواپیمای شاتل بر در واقع یک هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ است که ناسا تغییرات زیادی در آن به وجود آورده است و برای حمل شاتل های فضایی ناسا مورد استفاده قرار می گیرد. این هواپیماها شاتل ها را از مقر فرماندهی به مکان پرتاب شاتل و سایر مکان ها منتقل می کند.
ایرباس بلوگا، نهنگ سفید باری
یکی دیگر از هواپیماهای باربری غول پیکر هواپیمای ابرترابری ایرباس بلوگا (Airbus Beluga) است. این هواپیما به دلیل ظاهر جالبی که دارد به «نهنگ سفید» نیز شهرت دارد، هرچند بیشتر به دلفین شباهت دارد تا نهنگ! وظیفه اصلی این هواپیمای نهنگی این است که قطعات و اجزای آماده هواپیما را برای مونتاژ نهایی به سرتاسر اروپا حمل کند. نهنگ بلوگا قادر است بارهایی به وزن ۴۷ تن را تا برد ۹۰۰ مایل (۱۴۴۸ کیلومتر) با خود حمل کند. اما برای کارهای دیگر هم استفاده می شوند، مثل جابجایی قطعات ایستگاه فضایی، آثار هنری بزرگ و ظریف، ماشین آلات صنعتی و هلیکوپتر!
منبع: amusingplanet.com
۳ نظرات
سلام. بسیارعالی. به آرزویم رسیدم. تشکر
باتکنولژی ساخت هواپیما مسافری وترابری آشنا شدم. بسیارعالی. که به آرزویم رسیدم.
بلوگا کاملا شبیه نهنگ سفید هستش و اصلا به دلفین شباهت نداره / لطفا تصحیح بفرمائید/ ممنون از اطلاعاتتون