یکی از کشورهای همسایه ما در شرق، افغانستان است که در سالیان دور بخشی از گستره ایران باستان و امپراتوری کشور ما بوده است و در سده های اخیر با خیانت پادشاهان، به خصوص در دوره قاجار این بخش از ایران جدا شده و تبدیل به یک کشور مستقل شد. در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به کشور افغانستان انداخته و در رابطه با این کشور توضیحاتی را به شما ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
برای مشاهده و رزرو ارزان ترین بلیط پرواز مزارشریف افغانستان روی تصویر زیر کلیک کنید:
معرفی کشور افغانستان
افغانستان به عنوان یک کشور با سیستم جمهوری اسلامی در آسیای جنوبی واقع شده است. پایتخت افغانستان کابل بوده و از همسایگان این کشور می توان به ایران، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و چین اشاره کرد.
اگر بخواهیم نگاهی به مساحت این کشور بیاندازیم، باید گفت که افغانستان ۶۵۲.۲۳۰ کیلومتر مربع مساحت داشته و از آن به عنوان چهل و یکمین کشور وسیع دنیا یاد می شود. جمعیت این کشور نیز نزدیک به ۳۹ میلیون بوده و سی و هفتمین کشور دنیا از نظر جمعیت است. دین رسمی افغانستان اسلام است و زبان رسمی این کشور نیز فارسی دری و پشتو است.
وضعیت افغانستان در شرایط فعلی
یکی از نکات بسیار مهم که باید به آن توجه داشت این است که افغانستان به دلیل این که چهار دهه درگیر جنگ های داخلی و خارجی بوده است، در بسیاری از پارامترهای رشد و توسعه با مشکل مواجه شده و همین موضوع سبب گشته تا این کشور نتواند پیشرفت کند و شرایط مردم افغانستان روز به روز بدتر شده و مردم این کشور را با چالش های مختلفی مواجه شوند.
همان طور که گفته شد، جنگ مهم ترین عاملی است که باعث بروز مشکلات مختلف در افغانستان شده است و همین موضوع باعث شده تا امروزه از افغانستان به عنوان یکی از کشورهای ناامن دنیا یاد شود و جولان گروه های کوچک و بزرگ نظیر طالبان و ورود دولت های استعمارگر خارجی مثل آمریکا باعث بروز چنین مشکلاتی در افغانستان شده است.
وضعیت فقر نیز در افغانستان بسیار وخیم بوده و از آن به عنوان یک کشور فقیر یاد می شود. از نظر شاخص توسعه انسانی این کشور در رده ۱۷۲ جهان قرار دارد که نشان می دهد وضعیت مردم افغانستان و اقتصاد این کشور به هیچ عنوان مناسب نبوده و شاهد شرایط وخیم اقتصادی در افغانستان هستیم.
چرا افغانستان یک کشور مهم است؟
تجربه ثابت کرده است که همواره کشورهایی که شرایط خاص و وضعیت بسیار خوبی از نظر منابع و موقعیت استراتژیک دارند، آبستن حوادث مختلفی هستند و شاهد نفوذ حکومت های استعماری در این کشورها هستیم. افغانستان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و این کشور که از چندین منظر اهمیت بسیار زیادی دارد، همواره مورد استعمار بوده است.
افعانستان در گذشته به عنوان بخشی از سرزمین ایران محسوب می شد و در دوران رونق و رواج جاده ابریشم به عنوان یکی از بخش های اصلی این مسیر به حساب می آمد.
باستان شناسان بر اساس بررسی هایی که انجام داده اند شواهدی از سکونت انسان ها در افغانستان به دست آوردند که نشان می دهد در حدود ۵۰ هزار سال پیش از میلاد مسیح نیز در این منطقه افرادی زندگی می کردند.
کشور افغانستان از نظر استراتژیک نیز در نقطه بسیار مهمی از کره زمین قرار گرفته است و در واقع پل ارتباطی بین آسیای شرقی، آسیای جنوبی، آسیای غربی و آسیای میانه است و به همین دلیل تمامی حکومت های کشورگشا تاریخ از هخامنشیان، سلوکیان، اشکانیان، صفاریان و غزنویان گرفته تا امپراطوری های چنگیز خان مغول، دورانی و… به این منطقه نگاه ویژه ای داشتند و تمام تلاش این حکومت ها این بود که با به دست آوردن افغانستان صاحب این پل ارتباطی بسیار مهم شوند.
واحد پول افغانستان چیست؟
واحد پول افغانستان افغانی است که هر افغانی به صد پول تقسیم می شود. بانک ملی افغانستان افغانی های مختلفی با ارزش های زیر را به وجود آورده است:
- ۱ افغانی
- ۲ افغانی
- ۵ افغانی
- ۱۰ افغانی
- ۲۰ افغانی
- ۵۰ افغانی
- ۱۰۰ افغانی
- ۵۰۰ افغانی
- ۱۰۰۰ افغانی
شما می توانید بر روی پول این کشور تصاویر مختلفی از احمدشاه دورانی، قبر سلطان محمد غزنین، شاه شمیر، مسجد پل کشتی، مسجد خواجه عبدالله انصاری، مزار شریف، بالا حصار، فرودگاه قندهار، قبر احمدشاه دورانی و… را مشاهده کنید. اگر نگاهی به ارزش پول این کشور بیاندازیم می توان گفت یک دلار تقریبا معادل با ۷۷ افغانی است.
مردم شناسی افغانستان
همان طور که اشاره کردیم، جمعیت افغانستان در حال رشد بوده و در سال های آینده جمعیت این کشور مرز ۴۰ میلیون را رد خواهد کرد. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که در حدود سه میلیون مهاجر افغان نیز مقیم کشورهایی چون ایران و پاکستان هستند.
پرجمعیت ترین شهر افغانستان پایتخت آن یعنی کابل است که ۴ میلیون و ۲۷۳ هزار نفر جمعیت دارد و دیگر شهرهای این کشور نظیر قندهار، هرات، مزار شریف، جلال آباد و… جمعیتی کمتر از یک میلیون نفر دارند.
عموما مردم این کشور جوان بوده و بر اساس شاخص های جمعیتی و وضعیت سنی ۴۲ درصد از مردم کشور افغانستان سنی بین ۱ تا ۱۴ سال دارند که این نشان از جوان بودن جمعیت این کشور است.
نرخ تولد در این کشور ۳۸.۸ تولد در هر هزار نفر است. کشور افغانستان در این پارامتر توانسته رتبه ده دنیا را به دست بیاورد، اما از سوی دیگر نرخ مرگ و میر این کشور نیز ۱۴.۱۲ مرگ در هر هزار نفر است که رتبه ۱۷ دنیا در این زمینه در اختیار افغانستان هست.
با توجه به نرخ تولد و نرخ مرگ و میر می توان نتیجه گرفت که نرخ رشد جمعیت این کشور در حدود ۲.۳ درصد است. امید به زندگی در بین زنان افغان ۶۷ سال و در بین مردان ۶۴ سال است.
جاذبه های گردشگری افغانستان
همان طور که اشاره کردیم، افغانستان از نظر تاریخی یک کشور بسیار غنی است و همین موضوع سبب شده تا شاهد جاذبه های گردشگری مختلفی در این کشور باشیم. در ادامه برخی از مهم ترین جاذبه های گردشگری این منطقه را به شما معرفی خواهیم کرد.
باغ تاریخی بابر
یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری افغانستان باغ تاریخی بابر است. این مکان که یک بنای به جا مانده از دوران حکومت امپراتوری گورکانی هند است، به صورت پلکانی ساخته شده و به سبک پردیس های ایرانی است. بی شک این مکان یکی از زیباترین باغ های تاریخی کشور افغانستان محسوب می شود.
مسجد نه گنبد یا مسجد حاجی پیاده
مسجد نه گنبد در دوران امپراتوری سامانیان ساخته شد. این مسجد در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر بلخ واقع شده و امروزه از این بنا چیز زیادی باقی نمانده است، اما می توان آثار به جا مانده از مسجد نه گنبد را که شامل دیوارهای بیرونی و آجرهای خشتی آن است را مشاهده کرد.
ارگ هرات
یکی از بناهای به جا مانده از دوران امپراتوری اسکندر مقدونی ارگ هرات است. ساخت این ارگ به سال ۳۳۰ پیش از میلاد باز می گردد و در طی سالیان متمادی این بنا بارها ویران و نوسازی شد. ارگ هرات یک قلعه خشتی با مساحت ۵ هزار متر مربع است که ارتفاع بلندترین نقطه آن نیز ۲۰ متر هست.
مذهب مردم افغانستان
دین رسمی کشور افغانستان اسلام است و ۹۹.۷ درصد مردم این کشور مسلمان هستند. ۸۲ درصد مسلمانان کشور افغانستان سنی، ۱۷ درصد شیعه و در حدود ۰.۳ درصد پیرو ادیان دیگر هستند.
از مهم ترین مذاهب غیر از اسلام که در افغانستان وجود دارند می توان به هندوئیسم و سیک اشاره کرد. جمعیت مسیحیان افغانستان نیز بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر است. پیش از جنگ های سی سال گذشته، اقلیت یهودی نیز در افغانستان حضور داشتند که امروزه تمامی آن ها به اسرائیل مهاجرت کردند.
موضوع بسیار جالبی که باید به آن اشاره کرد این است که امروزه تنها یک فرد یهودی در افغانستان زندگی می کند. او فردی به اسم زابلون سیمینتوف است، یک تاجر فرش و رستوران دار افغانی هست و از او به عنوان آخرین یهودی ساکن افغانستان یاد می شود. او از تنها کنیسه شهر کابل نیز مراقبت می کند.
مهاجرت افغان ها به کشورهای دیگر
یکی از مهم ترین نکاتی که باید در رابطه با مردم افغانستان به آن اشاره کرد، نرخ بالای مهاجرت است. به دلیل جنگ های داخلی و خارجی و به وجود آمدن مشکلات اقتصادی، ناامنی و بیکاری میلیون ها افغان به کشورهای مختلف مثل ایران، پاکستان و ترکیه مهاجرت کردند و همین موضوع باعث شده تا شاهد از دست رفتن سرمایه های جوانان کشور افغانستان باشیم. امروزه بیشتره افغان های مهاجر به ایران در استان های تهران، خراسان رضوی، اصفهان، کرمان، فارس، یزد و البرز و سکونت دارند.
۳ نظرات